Ministerul Economiei si Comertului a prezentat conceptul reformei juridice a finantarii ipotecare

Ministerul Economiei si Comertului /MEC/ a prezentat in cadrul unei mese rotunde, conceptul reformei cadrului legislativ in domeniul finantarii ipotecare in Moldova.

Igor Dodon, viceministrul Economiei si Comertului,a declarat, in cadrul discutiilor, ca proiectul de lege cu privire la ipoteca, elaborat de minister, urmeaza sa reglementeaza conditiile de exercitare a drepturilor si obligatiilor ipotecare, defineste termenul de ipoteca, precum si tipurile de contracte ce pot fi incheiate.

"De asemenea, proiectul stabileste cine pot acorda credite ipotecare, cine poate fi debitor, cum este intocmit un contract de ipoteca si ce prevederi trebuie sa includa, legalizarea, inregistrarea si perfectarea drepturilor ipotecare, transmiterea sau cesiunea de drepturi in ipoteca, temeiuri si proceduri de incetare sau modificare a ipotecii" a specificat Dodon.

Potrivit viceministrului, pentru ca noua lege sa contribuie la sporirea increderii in siguranta, transparenta si accesibilitatea sistemului de finantare ipotecara vor fi modificate unele acte legislative, precum Legea cu privire la gaj, Legea cadastrului bunurilor imobile, Codul civil, Codul de procedura civila si cel de executare.

Proiect de lege a fost elaborat in comun cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Iar potrivit estimarilor specialistilor, creditele ipotecare rezidentiale vor constitui, la finele anului curent, cca 13 la suta din intregul portofoliu creditar, fata de 3-4 % in anul 2005.

Comunicat de presa
 
In Moldova piata ipotecara a cunoscut o dezvoltare impresionanta in ultimii citiva ani, fiind intemeiata mai ales pe principiile competitionale ale economiei de piata. A sporit numarul de creditori, care acorda credite pentru termene mai lungi (10 ani au devenit o perioada standard; unul dintre creditori a lansat recent un produs ipotecar cu un termen de 15 ani), cu dobinzi mai joase (14% in general). De cele mai multe ori, ratele dobinzilor sunt flotante, dar data fiind tendinta de reducere a ratelor dobinzilor, nici una dintre banci nu a semnalat o crestere a ratelor dobinzilor in ultimii ani. Marimea creditului raportata la valoarea bunului (CRV) este in crestere, raportul fiind de 60-70% fiind deja disponibil pentru imprumutatii calificati, pentru credite pentru necesitatile familiei. Cei mai multi dintre creditori accepta doar garantii reale; nu exista un sistem de garantii personale, conturi de depozit substantiale, urmarirea directa a salariului si alte metode de asigurare folosite deseori in alte piete ipotecare la etapa initiala de dezvoltare. Privitor la portofoliile ipotecare creditorii privati nu au raportat decit foarte putine incalcari sau lipsa acestora, la fel ca si lipsa cazurilor de neplata, datorata in parte cresterii bruste a valorii bunurilor, in particular in Chisinau, unde este situata marea parte a pietei ipotecare. 

Creditorii, functionarii guvernamentali si responsabilii de reglementare, companiile de constructii si agentii imobiliari deopotriva sunt convinsi si optimisti in ceea ce priveste viitorul creditelor ipotecare. O banca mare se asteapta ca creditele pentru necesitati personale de toate tipurile, inclusiv creditele ipotecare rezidentiale sa constituie circa 13 procente din intregul portofoliu creditar la finele anului 2006, pe cand  la sfarsitul anului 2005 creditele pentru necesitati personale constituiau circa 3-4%. Exista o cerere sporita de credite ipotecare din partea populatiei in general. Evidenta statistica dusa de agentiile imobiliare mai mari din Chisinau arata ca 60% dintre potentialii cumparatori au nevoie de un credit ipotecar pentru a-si procura locuinta pe care si-o doresc.

Cresterea rapida a sectorului ipotecar a survenit in pofida lipsei unui cadru juridic pe deplin dezvoltat si coerent. Au fost adoptate deja masuri reformatoare esentiale pentru a spori eficienta unor parti aparte ale sistemului, cum au fost cele referitoare la inregistrarea bunurilor imobile, exercitarea drepturilor ipotecare si gajarea proprietatii imobiliare in temeiul unor acorduri de garantie. Cu toate acestea, abordarea in cauza a dus la fragmentarea reglementarii legislative a sectorului ipotecar, care include Legea cu privire la gaj, Legea cadastrului bunurilor imobile, Codul civil, Codul de procedura civila, Codul de executare si altele.

Necesitatea unei noi Legi exhaustive privind ipoteca in Moldova este un fapt ce se bucura de o larga sustinere. In afara de faptul ca va solutiona anumite probleme strict juridice, noua lege va contribui la sporirea increderii in siguranta, transparenta si accesibilitatea sistemului de finantare ipotecara. Legea va spori interesul pentru finantarea ipotecara, va demonstra angajamentul statului de creare a unui fundament solid pentru asigurarea eficientei sectorului si va egala sansele actorilor prin asigurarea competitiei loiale intre creditori.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare