Ministerul de Interne recunoaste ca nivelul coruptiei printre politisti este mai mare decit arata statisticile

Angajatii structurilor anticoruptie sustin ca nivelul inalt al coruptiei din societate este si o cauza a nivelului inalt al tolerantei populatiei fata de acest fenomen. Chestionati in cadrul unui sondaj, 60 la suta dintre subiectii sondajului, persoane juridice, au declarat ca s-au confruntat cu cazuri de coruptie si doar 10 la suta dintre acestia s-au adresat cu o plingere. Doar 3 la suta si-au solutionat problema prin intermediul organelor de drept.

La rindul lor, reprezentantii Transparency International Moldova s-au aratat nemultamiti de unele aspecte ale activitatilor desfasurate in cadrul Strategiei Nationale de combatere a coruptiei pe parcursul anul trecut. Astfel, urmau a fi operate unele modificari la legislatie si elaborate noi acte legislative, lucru ce nu a fost facut pina prezent. De exemplu, nu a fost elaborata o lege privind declararea veniturilor si proprietatilor, in care urmau a fi inclusi atit cetatenii de rind, cit si functionarii publici; nu a fost perfectionata legislatia la capitolul spalarii banilor, din care cauza nu a fost documentat inca exista nici un caz cu rezonanta. De asemenea, nu s-a efectuat o expertiza a prevederilor legislatiei privind mituirea alegatorilor.

Transparency International Moldova a lansat, in comun cu Procuratura Generala, doua publicatii – „Ghidul anticoruptie pentru cetateni” si „Cum sa ne protejam de coruptie”. Lucrarile au fost elaborate pentru a ajuta si incuraja cetatenii sa se protejeze de functionarii corupti. in aceste publicatii este inclusa lista institutiilor si structurilor care lupta cu coruptia, adresele si telefoanele de contact, modele de perfectare a unei petitii, precum si informatii privind protectia victimelor si martorilor, aspecte ale legislatiei vis-a-vis de acest fenomen etc. Publicatiile vor fi distribuite gratis. Reamintim ca, anul trecut, a fost lansat un ghid anticoruptie pentru functionarii publici.

Totodata, reprezentantii societatii civile, ai sectorului privat, mass-media sau functionarii publici care au nevoie de consultatii juridice in domeniu sau doresc sa sesizeze anumite acte de coruptie, iar din anumite considerente nu doresc sa se adreseze organelor de drept, vor putea beneficia de consultanta gratuita in cadrul Centrului de asistenta juridica anticoruptie, lansat, recent, in cadrul Transparency International Moldova. A fost lansata si o linie fierbinte – 20-34-85, la care pot fi sesizate actele de coruptie. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.