Connect with us
"
"

Divertisment

Mii de coreeni sunt gata să stea în închisoare, pentru a scăpa de rutina de lucru

Publicat

pe

Mii de coreeni sunt gata să plătească 90 de dolari pentru 24 ore într-o închisoare, doar pentru a scăpa de stresul rutinei.

Proiectul se numește „Închisoarea din sufletul meu” și se află în nordul provinciei Hongcheon din Coreea de Sud. Deschisă în 2013, a reușit să găzduiască aproape 2000 de așa-ziși „deținuți”, mulți dintre ei fiind lucrători de oficiu și studenți obosiți de viața academică. Aici ei găsesc camere pentru o singură persoană, unde singurele distracții sunt seturile pentru ceremonia de ceai, covorașul pentru yoga, hârtie și creion. Și un geam, prin care pot contempla lumea de afară.

Enlarge

2-190
Peisajul „închisorii”

Coreenii lucrează foarte mult. Conform numărului de zile lucrătoare, Coreea de Sud se află pe locul trei în lume. Nu demult, săptămâna obișnuită de lucru dura 68 ore, iar problema epuizării profesionale și emoționale a devenit atât de stringentă, încât guvernul a micșorat numărul de ore de lucru până la 52.

Enlarge

1
Interiorul camerei

Cu toate acestea, coreenii continuă să se afle pe drumul epuizării, cauzele fiind lucrul, gadgeturile, lipsa cronică de somn și stresul. Totuși, mulți dintre ei au înțeles că această fugă nu le priește. Așa că „Închisoarea din sufletul meu” a apărut la țanc. A fi izolat pentru câteva zile nu este un capriciu pentru ei ci o modalitate de odihnă. Pentru a păstra izolarea „deținuților”, chiar și mâncarea le este adusă printr-o ferestruică iar meniul este foarte simplu: orez, batat pe aburi, banane.

Enlarge

3-2
Prânzul „deținutului”

Instituția a fost vizitată de jurnaliștii agenției Reuters, care au discutat cu organizatorii „închisorii” cât și cu foști „deținuți”, care au declarat că se simt mult mai bine după câteva zile de izolare benevolă.

Co-fondatoarea instituției, Noh Ji-Hyang a menționat că a fost inspirată de soțul ei, care este procuror și a declarat odată că „mai bine ar sta o săptămână într-o cameră izolată decât la această muncă stresantă”. Acum puteți privi aceste fețe inspirate, care au petrecut câteva zile după gratii.

Enlarge

6
O poză cu prietenii înainte de a ieși din „închisoare”

Divertisment

11 lucruri pe care le fac psihologii pentru a trece mai ușor prin carantină de la care te poți inspira

Publicat

pe

De către

PE SCURT
Clinicienii, cercetătorii, profesorii și alți psihologi trebuie să aibă grijă de ei, precum și de cei pe care îi deservesc.
La fel ca restul lumii, psihologii trăiesc noua realitate creată de pandemia COVID-19: trecerea la lucrul de la domiciliu, gestionarea îngrijirii copilului în timp ce școlile sunt închise, grija față de membrii mai în vârstă ai familiei și reflecțiile despre ce va urma. „Toate aceste preocupări le avem și noi. Trebuie să oferim sprijin, de asemenea, pacienților noștri care se luptă cu ele”, spune Heather Gebhardt, doctoră în filozofie la Asociația Veteranilor din Seattle (VA).

PE LUNG

Indiferent dacă ești medic, cercetător sau educator, cum poți avea grijă de tine în această perioadă stresantă? „Făcând toate lucrurile pe care le recomandăm pacienților noștri”, spune Gebhardt. Ea și alți psihologi oferă aceste sfaturi:

1. Prioritizează

Creează un plan de acțiune prin enumerarea priorităților profesionale și personale și hotărând ce poate fi delegat sau amânat, spune Laura Boxley, doctorand la Universitatea de Stat din Ohio. Adaugă îngrijirea de sine la programul tău. „În perioadele stresante, îngrijirea de sine poate părea neserioasă sau egoistă”, spune ea. „Dar angajamentul pentru îngrijirea de sine îți menține capacitatea de a ține piept provocărilor actuale.”

2. Schimbă ceea ce faci, dacă este necesar

Pentru cercetători, închiderile universităților nu trebuie să însemne că munca se oprește. „Multe laboratoare sunt funcționale”, spune Jeff Zacks, doctorant la Universitatea Washington din St Louis. „Dacă nu putem colecta date față în față, putem lucra la alte sarcini din spate, cum ar fi analiza datelor și scrierea.”

3. Respectă o rutină

„Încă îmi împachetez prânzul în fiecare zi și mă îmbrac în hainele de lucru, chiar dacă nu merg la birou”, spune Gebhardt. „Menținerea rutinei ne dă un sentiment de normalitate situației altfel anormale în care ne aflăm.”

4. Creează un spațiu de lucru separat

„Lucrul de acasă poate estompa limitele dintre muncă și viața personală, astfel încât simți că lucrezi tot timpul”, spune Nathaly Shoua-Desmarais, doctoră în psihologie la Universitatea Internațională din Florida. „Aș putea fi acum la computer 24/7.”

Creează un spațiu de lucru separat, dacă este posibil, chiar dacă asta înseamnă instalarea unui birou într-un colț al camerei de zi, cu spatele la spațiul mai mare, sugerează ea. Păstrează zona de dormit ca spațiu personal.

5. Fă exerciții fizice

Dacă poți ieși afară, fă o plimbare sau aleargă. Dar poți face multe și în interior. „Oamenii postează antrenamente pe social media și găzduiesc cursuri de exerciții pe Zoom sau FaceTime”, spune Gebhardt. Află dacă sala de sport sau studioul de yoga pe care le frecventai oferă sesiuni virtuale sau căută antrenamente pe YouTube. Chiar și dansul sub muzica preferată te poate ajuta.

6. Rămâi conectat

Chiar dacă psihologii sunt adesea îngrijorați de timpul petrecut excesiv în fața ecranului, tehnologiile precum Zoom, Skype și Google Hangouts ajută acum oamenii să rămână conectați, în ciuda izolării fizice. „Este un suflu de aer proaspăt să poți vedea oameni și să râzi cu ei”, spune Gebhardt, care s-a bucurat recent de o „întâlnire cu familia Zoom” cu rude din întreaga lume. „Am fost surprinsă de modul în care distanțarea socială poate face ca o comunitate să se reunească.”

7. Limitează consumul de știri

Verificarea constantă a știrilor și a rețelelor de socializare sau punerea acestora pe fundal nu provoacă decât stres inutil, spune Shoua-Desmarais. Decide cât timp vei dedica verificării surselor de încredere și respectă această limită, chiar dacă trebuie să ceri unui prieten să fie partenerul tău de responsabilitate și să verifice dacă ți-ai urmat angajamentul. Pentru Shoua-Desmarais, asta înseamnă să petreacă 5 minute scanând știrile dimineața și încă 5 minute înainte de a face exerciții de relaxare, înainte de culcare.

8. Exersează conștientizarea și alte tehnici de relaxare

„Activitățile de conștientizare pot fi de ajutor pentru a face față anxietății”, spune Richelle Concepcion, doctor în psihologie în Centrul Medical Tripler din Hawaii. „Meditația, yoga, respirația atentă sunt modalități de a încetini lucrurile.” Și există o mulțime de resurse gratuite, inclusiv instruire autogenă pe YouTube, aplicațiile Breathe2Relax, Tactical Breather sau Mindfulness Coach și alte resurse disponibile pe App Store. Headspace și aplicația Ten Happcent Happier oferă acces gratuit la furnizorii de servicii medicale în timpul pandemiei.

9. Invață ceva nou

Acum este un moment bun pentru a-ți dezvolta abilitățile profesionale, spune Bethany A. Teachman, doctor de la Universitatea din Virginia. „Aceasta este o oportunitate bună pentru a-ți construi setul de abilități practice”, spune ea, citând ca exemplu un curs de statistici online. Folosește acest timp pentru a obține un credit de educație continuă, sugerează Concepcion. Dacă a trebuit să treci la lucrul virtual, de exemplu, consultă seria de webinare Telepsychology Best Practices 101 , disponibilă gratuit. Sau, pur și simplu, dezvoltă-te personal. O altă resursă gratuită este Știința bunăstării, a lui Coursera, un curs despre cea mai populară clasă din Yale, creat de psihologul Laurie Santos, doctor în Yale. Aceste resurse online sunt o modalitate bună de a-ți distrage atenția de la știri și de a te menține implicat în învățare, spune Concepcion.

10. Fii mai îngăduitor

„Este important să fim amabili cu ceilalți – și cu noi înșine”, spune Teachman. Reține că în perioade anormale ca acestea, nu vei fi la fel de productiv ca înainte și că este OK, spune ea.

11. Ia legătura cu colegii

Fii atent la colegii care se pot lupta cu situația actuală și spune-le că te lupți și tu, pentru a le normaliza reacțiile. Găsește însemnătate în a-i ajuta pe ceilalți. „Nu există suficientă yoga în lume pentru a face față problemei cu care ne confruntăm acum”, spune Boxley. „Trebuie să gândim altfel față de îngrijirea de sine: nu este vorba doar de a avea grijă de noi, ci de a avea grijă de ceilalți.”

Textul original poate fi citit aici.

Traducere de practicanta Moldova.org Valeria Castraveț

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social3 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment3 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social8 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031