Migranţii moldoveni formează 30 la sută din PIB-ul ţării

Migranţii moldoveni formează 30 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării şi, în acest mod, îi asigură republicii la acest indice locul doi printre 177 de state ale lumii.

După cum transmite agenţia NOVOSTI-MOLDOVA, acest fapt se menţionează în Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2006 "Calitatea creşterii economice şi impactul ei asupra dezvoltării umane".

Potrivit datelor din Raport, peste 20 la sută din populaţia republicii, aptă de muncă, lucrează peste hotarele ei, şi masa monetară globală, transferată acasă, constituie 30 de procente din PIB-ul Moldovei.

După cum se menţionează, aceste transferări de bani parţial acoperă deficitul comercial al ţării, contribuie la majorarea salariilor în domeniile, unde se simte mai acut insuficienţa forţei de muncă. În afară de aceasta, o parte din ele se acumulează în sectorul bancar al RM, precum şi sunt utilizate în calitate de investiţii directe.

În opinia autorilor documentului, latura negativă, înregistrată în Moldova, a migraţiei în masă a muncitorilor este faptul că ea ar putea provoca "sindromul olandez" – factorul frînării dezvoltării economiei naţionale. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare