Medicii moldoveni implicaţi în activităţi de transplant vor efectua stagii în Franţa

Medicii moldoveni implicaţi în activităţi de transplant vor efectua stagii în Franţa, iar experţi francezi vor participa la misiuni în Republica Moldova.

Aceasta după ce Agenţia de Transplant a Republicii Moldova a semnat un acord trilateral cu Agenţia de Biomedicină din Paris, Franţa şi Ambasada Franţei la Chişinau, prin care se va asigura continuitate relațiilor de cooperare moldo-franceze în dezvoltarea domeniului transplantului în țara noastră.

Potrivit documentului, profesioniştii din Republica Moldova vor participa la seminare de formare, vor primi suport privind dezvoltarea unor proiecte în domeniul transplantului în ţara noastră.

Colaborarea cu Agenţia de Biomedicină din Franţa a început în anul 2004, când s-a inițiat procesul de elaborare a unor reglementări în domeniul transplantului, inițiativă, abordată în cadrul Consiliului Europei, care a avut ca finalitate adoptarea în anul 2008 a legii privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane şi crearea Agenţiei de Transplant în 2010.

Ulterior, în aprilie 2011, a fost semnat primul acord de cooperare pe o perioadă de trei ani între Agenţia de Transplant şi Agenţia de Biomedicină. În anul 2014 instituţiile au continuat colaborarea prin semnarea unui acord pe următorii trei ani.

Ca rezultat au fost instruiţi circa 200 de profesionişti din Republica Moldova, au fost organizate peste douăzeci de misiuni de evaluare cu participarea experţilor francezi.

Totodată, coordonatori de transplant, medici de terapie intensivă, anesteziologi, chirurgi, clinicieni și laboranți au efectuat în jur de 30 de vizite de studii și stagii de formare profesională, a fost acordat suport în domeniul transplantului renal, transplantului hepatic, al Băncii de Ţesuturi Umane, au fost elaborate un şir de proceduri standard de operare.

Până în prezent au fost semnate două acorduri de cooperare cu Republica franceză în domeniul susţinerii activităţilor de transplant în ţara noastră.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.