Mărţişorul şi-a luat rămas bun de la noi

De Irina Damaschin/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Perioada 1 – 10 martie a avut zile generoase în soare, dar şi mai generoase în evenimente culturale de mare anvergură.

Ieri au fost susţinute ultimele concerte din cadrul celei de – a 45 – a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care s-a desfăşurat în perioada 1 – 10 martie, cu genericul „Est şi Vest – interferenţe culturale”.

Pe an ce trece, ne convingem tot mai mult că Festivalul Mărţişor are perenitate şi putere. Şi iată că de la prima ediţie, din 1966, s-a ajuns la cea de – a 45 – a ediţie din anul curent, Mărţişorul a reuşit să adune la Chişinău talente din întreaga lume.

Organizată de către Ministerul Culturii şi instituţiile artistice subordonate acestuia, ediţia din anul curent a festivalului a fost una deosebită. Astfel, pentru prima dată la eveniment au participat artişti din 15 state: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Israel, Italia, Olanda, România, Rusia, China, Belarus, Spania, SUA, Ucraina şi R. Moldova. De asemenea, tot pentru prima oară, în cadrul festivalului, s-au desfăşurat acţiuni de caritate pentru elevii şi studenţii de la instituţiile de învăţământ cu profil artistic din republică.

Publicul de la Chişinău a avut reala posibilitate de a se bucura de concerte şi manifestări culturale de zile mari, mulţi artişti fiind în premieră în Republica Moldova.

Startul acestui festival a fost dat pe data de 1 Martie, la Palatul Naţional, cu un concert de excepţie regizat de Lidia Panfil, având ca invitaţi interpreţi cunoscuiţi şi fiind acompaniat de orchestra „Lăutarii”, sub bagheta Maestrului Nicolae Botgros.

Aşa cum începutul a fost unul foarte frumos, manifestările şi concertele ce au urmat au fost pe măsură.

Palatul Naţional, Sala cu Orgă, Filarmonica Naţională „S. Lunchevici”, Teatrul de Operă şi Balet au fost gazde ale unor concerte minunate, de o importanţă culturală majoră în perioada desfăşurării Festivalului.

Potrivit Svetlanei Bivol, directoare a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, Festivalul şi-a atins scopul. „Faptul că au participat artişti şi din Est, şi din Vest, reprezentând diverse culturi, a îndreptăţit întru totul genericul ediţiei din acest an”, ne-a mai spus ea.

Colectivele Filarmonicii şi oaspeţii Festivalului au prezentat 14 spectacole în cele două săli de concert şi opt – în raioanele Soroca, Drochia, Cahul, Ungheni şi Criuleni.

Valentin Goga, directorul Palatului Naţional, ne-a informat că aici au avut loc nouă concerte, 14 fiind susţinute în teritoriu.

La rândul ei, Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă, ne-a relatat că instituţia a găzduit şase spectacole de zile mari.

Ieri, 10 martie, la Palatul Naţional a avut loc concertul de închidere al Festivalului. În cadrul lui au evoluat Orchestra municipală de muzică populară condusă de Vasile şi Vitalie Advahov, cvartetul de violoniste „Impressive flight orchestra” (Israel), ansamblurile „Konsonans” (Belarus), „Rodolibie” (Taraclia), „Cadângea” (Comrat), „Enigma romilor”, „Mioriţa”, colectivele Colegiului republican de coregrafie, numeroşi interpreţi de muzică populară şi uşoară.

Şi iată că moldovenii îşi scot mărţisoarele şi le prind de ramurile copacilor. Iar odată cu mărţişorul va bate, sub adierea vântului de primăvară, şi inima moldoveanului, plină de iubire, bunătate, ospitalitate şi dragoste de muncă…
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.