De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — De vă plimbaţi pe străzile Iaşului medieval nu aveţi cum să treceţi cu vederea zidurile impunătoarei mănăstiri Golia. Din pădurea de clădiri moderne şi blocuri, se ridică şi se înalţă spre ceruri impetuoasa biserică a mănăstirii, care prezintă o oază pentru sufletele înfometate de credinţă ale ieşenilor şi ale oaspeţilor municipiului.
Construcţia acestei mănăstiri este legată de o legendă care spune că boierul Ion Golăe ar fi zidit biserica aceasta pentru a o cuceri pe Ana, o frumoasă orfană care jurase că nu se va căsători decât cu acela care este capabil să construiască un adăpost viabil contra frecventelor atacuri ale vecinilor.
Într-unul din aceste nefericite momente, părinţii săi fuseseră ucişi, ea scăpând numai după ce se ascundea sub o lespede de mormânt. Prin urmare logofătul „… a purces să ridice zid înalt cu turn, din care să se vadă dincotro vine pericolul. Şi ca să se micşoreze primejdia profanării locului a ridicat acolo şi o bisericuţă de piatră, pe care mai apoi Vasile Vodă a cuprins-o între zidurile ctitoriei sale…”.
Biserica Mănăstirii Golia a fost construită între anii 1650-1653 pe vremea domnitorului Vasile Lupu şi a fiului său Ştefăniţă Vodă.
Multe pietre funerare şi morminte din pronaos şi pridvor arat importanţa bisericii în secolele trecute. Tot aici se află înhumate o parte din rămăşiţele pământeşti ale cneazului Potemkin la 1791 şi primul domn pământean, după fanarioţi, Ioan Sandu Sturdza, la 1842. Mai mult decât atât, în Biserica mănăstirii Golia au fost oficiate cununiile domneşti ale lui Constantin Duca şi Maria Brâncoveanu, în 1693, şi Antioh Cantemir cu Catrina, la 1696, de către patriarhul Ţarigradului, Iacov.
Astăzi mănăstirea Golia prezintă un important obiectiv turistic al Iaşului şi loc de reculegere şi închinare pentru toţi doritorii.
Pe lângă vizitarea mănăstirii, Iaşul mai oferă splendide atracţii turistice ce pot deveni protagonistele paginilor cu amintiri frumoase din capitala Moldovei, care este un adevărat centru cultural şi religios ala României.
Distanţa de la Chişinău până la Iaşi este e 120 km.