De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În vremuri înnegrite de timp, în codrii deşi din zona Călăraşilor era o poieniţă care se deosebea de celelalte prin pitorescul ei deosebit. Datorită acestei caracteristici s-a ales şi cu un nume pe măsură Frumuşica.
Această frumoasă poiană putea să fie locul potrivit numai pentru o construcţie măreaţă şi la fel de frumoasă ca însăşi poiana, astfel a luat naştere mănăstirea Frumoasa din raionul Călăraşi. După înfiinţarea mănăstirii nu departe de ea s-a întemeiat şi satul Frumoasa, după spusele maicii stareţe de la mănăstire.
Satul Frumoasa este situată în centrul Moldovei, în Codrii Călăraşului. Localitatea se mărgineşte cu satele Ţibirica, Hârbovăţ, Bravicea şi Răciula. Prima atestare documentara datează din anul 1807.
Referitor la întemeierea satului Frumoasa circulă şi o altă legendă ce îl are ca protagonist pe Ştefan cel Mare, care istoriseşte următoarele: „Se zice ca odată a trecut cu vânătoarea pe lângă satul Frumoasa din preajma Călăraşilor domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare. Trăiau pe atunci între pădurile Frumoasei o cuşmă de oameni. Domnitorul ar fi întrebat localnicii care este ce este cel mai de preţ pentru ei pe lumea aceasta. Localnicii au răspuns că omenia este cea mai de preţ. Domnitorul a binecuvântat înţelepciunea codrenilor şi a plecat”. Din această legendă se poate concluziona că aceste teritorii erau trăite din timpuri mult mai îndepărtate însă documente referitoare la o aşezare de oameni, aici, nu avem.
Mănăstirea Frumoasa a fost întemeiată în anul 1804 de către trei călugări veniţi de la mănăstirea Neamţ din România. La început mănăstirea a fost un de călugări, însă după redeschiderea mănăstirii, după căderea sistemului comunist, mănăstirea devine mănăstire de maici.
În cele din urmă, anii întemeierii mănăstirii sunt mai puţin importanţi atunci când în faţă se înalţă o minune arhitectonică care bucură atât localnicii cât şi vizitatorii.
Mănăstirea Frumoasa este unica mănăstire de pe teritoriul Moldovei care are în incinta sa un muzeu, în care sunt păstrate diferite icoane şi obiecte de cult din veche biserică de lemn. Pe teritoriul mănăstirii mai funcţionează şi o şcoală de pictură şi iconografie, care este frecventată de mulţi copii.
Mănăstirea Frumoasa armonizează cu locurile frumoase în care a fost construită, fiind întruchiparea splendorii, liniştii şi reculegerii.