Mănăstirea cu blestem

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — „Acest Sfânt locaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă de partea femeiasca putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori de acolo, de aceea, sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască.

Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor păzi aceasta hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor tot fericitul bine.” – Sf. Calinic. Cu astfel de cuvinte sunt întâmpinaţi toţi cei ce vor să viziteze Mănăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea, iar din spusele localnicilor şi călugărilor blestemul funcţionează cu adevărat, mărturie fiind diferitele istorioare spuse chiar şi din gura celor păţiţi.

Însăşi Sfântul Calinic a dezlegat de blestem o ciobăniţă care a călcat pe teritoriul mănăstirii în timp ce păştea turma de oi, îmbolnăvindu-se de epilepsie.

Începuturile întemeierii mănăstirii de la Frăsinei se trage din anul 1710, când pe aceste meleaguri au venit doi călugări Ilarion şi Ştefan, locuind fără aprobare într-o colibă de lemn cu un paraclis la care se rugau. Un suflu nou în dezvoltarea mănăstirii se dă în anul 1859 când se începe construcţia mănăstirii din ordinul episcopului Râmnicului, Sf. Calinic.

Ruptă parcă de civilizaţie, între munţi, în mijlocul unei păduri de frasini seculari, mănăstirea Frăsinei este singura mănăstire din România în care se respectă rânduiala mănăstirilor din Muntele Athos: nu se mănâncă deloc carne, nu este permis accesul femeilor şi efectuarea slujbelor de la miezul nopţii.

La Frăsinei vin frecvent oameni care aduc bolnavi incurabili, handicapaţi sau chiar posedaţi de diavol, în speranţa că liniştea de la mănăstire, blândeţea şi harul călugărilor să îi facă să se simtă mai bine. Despre minunile săvârşite de călugării de la Frăsinei s-a auzit chiar şi în îndepărtata Chină, de unde vin frecvent pelerini.

O rupere de lume, o renaştere a speranţei în ziua de mâine, o mângâiere spirituală şi o revigorare a puterilor poţi afla la Frăsinei. Dacă eşti dorit de aşa ceva îţi pot spune că de la Chişinău până la Mănăstirea Frăsinei sunt 651 km.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.