Maica Tereza ar fi împlinit 100 de ani

De Sonila Sand, Alexandra Sora, Medana Weident

Maica Tereza a fondat ordinul "Misionarelor Carităţii" şi a îngrijit orfani, bolnavi şi muribunzi timp de 45 de ani. În 1979, călugăriţa catolică a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace. Există însă şi voci critice la adresa activităţii ei caritative. Pe 26 august (potrivit altor surse pe 27 august), se împlinesc 100 de ani de la naşterea călugăriţei.

Maica Tereza, pe numele ei adevărat Agnes Gongxhe Bojaxhiu, s-a născut la Skopje într-o familie albaneză, care a educat-o de mică în spirit catolic. La 17 ani a plecat în Irlanda, unde s-a alăturat ordinului Fecioarei din Loreto. În 1928 a ajuns prima dată în India, unde s-a stabilit la Darjeeling, intrând ca novice la o mânăstire.

"Iubirea tandră a Domnului m-a chemat.. El îl iubeşte pe fiecare dintre noi, ne ştie pe nume şi se ocupă de noi mai mult decât de flori, de câmpii şi de toată frumuseţea naturii" – aceasta era convingerea Maicii Tereza.

"Isus Hristos trăieşte în fiecare om care suferă"

Ea a povestit mereu că a auzit chemarea Domnului în timpul unei lungi călătorii cu trenul prin India, în septembrie 1946. În acel moment, tânăra femeie a ştiut ce misiune i-a fost hărăzită: să-i ajute pe cei mai săraci dintre săraci, conform convingerii că Isus Hristos trăieşte în fiecare om care suferă.

În acest scop a înfiinţat un nou ordin religios, pe cel al Misionarelor Carităţii, recunoscut în 1950 şi de Vatican.

Spitale pentru cei mai săraci dintre săraci

La Calcutta, Maica Tereza a asistat la scene cutremurătoare: odată a găsit o femeie muribundă care zăcea pe stradă, asaltată de şobolani şi insecte, pentru că spitalul nu acceptase să o primească. În acel moment, Maica Tereza s-a hotărât să înfiinţeze un spital, unde să se ocupe personal de săracii care, altfel, ar muri singuri în condiţii groaznice. Din 1952, când a fost deschis spitalul Kalighat, peste 40.000 de oameni au fost ajutaţi şi consolaţi de călugări, maici şi voluntari. Mai târziu, Maica Tereza a fondat şi multe alte instituţii pentru orfani, bolnavi şi săraci.

"Moartea este cea mai înaltă treaptă a evoluţiei vieţii umane: omul care moare împăcat cu Dumnezeu, a ajuns cel mai departe," spunea Maica Tereza.

Reproşuri şi suspiciuni la adresa Maicii Tereza

Proiectele caritative ale călugăriţei catolice au fost sprijinite prin multe donaţii din Occident. Mulţi au criticat-o însă pentru că nu a contabilizat aceşti bani în mod transparent. De asemenea, a trezit suspiciuni prin întâlnirile ei cu dictatori precum Francois Duvalier din Haiti. În urma refuzului ei de a le administra bolnavilor aflaţi în stare gravă medicamente împotriva durerilor, autorul american Christopher Hitchins a ajuns chiar să o numească "îngerul iadului" ("Hell’s Angel").

Maica Tereza nu s-a lăsat însă tulburată de diversele voci critice, subliniind de fiecare dată că: "Orice om suferă în această lume. Sufletul trebuie să transforme tocmai această suferinţa în iubire pentru Isus Hristos. Mai ales în ziua de astăzi, când păcatul e omniprezent."

La şase ani după moartea Maicii Tereza, Papa Ioan Paul al II-lea a sanctificat-o.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.