Connect with us
"
"

Social

Maia Sandu despre monopolul exportului de nuci: „Se plăteau 50 de eurocenți la un kilogram exportat”

Publicat

pe

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a dezvăluit astăzi la ședința Guvernului noi detalii privind monopolul exportului de nuci instaurat în timpul guvernării Partidului Democrat. Astfel, potrivit ei, companiile exportatoare erau hărțuite și nevoite să achite 50 de eurocenți sau, în unele cazuri, chiar un dolar pentru fiecare kilogram de nuci exportate.

PE LUNG

Maia Sandu a relatat că totul ar fi început în martie 2017, atunci când Procuratura și Vama au început percheziții la câteva companii exportatoare de nuci. Evident că aceste companii au fost hărțuite și până la urmă două companii au cedat. Au fost nevoite să plătească la fiecare kg de nuci exportate 50 de eurocenți Partidului Democrat, „prin personaje pe care le cunoaștem deja”.

Acest proces a continuat și în ianuarie 2018. Celelalte firme au fost oprite la vamă și au fost acuzate de contrabandă. Altele, care erau în proces de export, s-au speriat și s-au oprit.

Până la urmă s-a adeverit că șase companii din cele câteva de zeci de companii exportatoare au cedat și au fost nevoite să plătească această mită.  „Unii au indicat chiar un dolar la fiecare kg de nuci exportate. Celelalte companii au rămas pe dinafară. După ce au văzut că marfa se alterează, au fost nevoite să meargă la companiile care aveau acest coridor datorită banilor plătiți. Iată așa s-a creat acest monopol”, a adăugat ea.

În acest context, șefa Guvernului i-a îndemnat pe toți producătorii de nuci și exportatori să iasă public și să spună cum se făcea acest monopol și cine le-a cerut mită.

La un moment dat a fost implicată poliția. Poliția mergea la unii oameni, care erau și beneficiari de ajutoare sociale și care vindeau nuci, și le solicitau să facă denunț pe companiile care au cumpărat de la ei nuci. Cei care au în curte doi copaci, nu au cum să aibă certificate de origine. Atunci când se cumpărau nuci, aici se crea această problemă în care companiile erau acuzate de contrabandă. Dosarele penale sunt la Procuratură. Până la urmă, a fost nu doar favorizarea a câtorva companii, dar și pentru ca o parte din banii colectați să ajungă în buzunarul PD-ului”, a mai declarat Maia Sandu.

Anterior, portalul Anticoruptie.md a scris că cuscrul fostului premier Pavel Filip, Dumitru Vicol, a început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Firma sa, Monicol SRL, s-ar fi „abonat” la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Grosul banilor livrați de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) către firma rudei premierului coincide cu anul căsătoriei celor doi copii.

Prim-ministra Maia Sandu a solicitat anterior crearea unei comisii interguvernamentale care să investigheze problema monopolului la exportul de nuci. La rândul său, fostul premier Pavel Filip a declarat că nu are motive de îngrijorare. „Îmi doresc cât mai repede să lucreze și să prezinte concluziile obiective. După rezultatele acestei comisii, o să aștept scuze publice de la Maia Sandu”, a spus Pavel Filip

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

În luna septembrie va demara proiectul SMURD – 2. Ce presupune acesta

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În luna septembrie va demara proiectul SMURD – 2. Acesta are ca scop crearea unei zone mai sigure de cooperare transfrontalieră România – Moldova, prin îmbunătățirea infrastructurii SMURD și creșterea nivelului de pregătire a specialiștilor.

SMURD-2 prevede reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în localitățile Ungheni și Cantemir, precum și construcția a patru platforme autorizate de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul.

PE LUNG

Proiectul are o valoare totală de 10 milioane de euro, grant oferit de Comisia Europeană pentru implementarea acestuia.

Modalitățile de intensificare a cooperării dintre subdiviziunile de situații de urgență din Republica Moldova și România au fost discutate astăzi de prim-ministra Maia Sandu și Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne al României și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Maia Sandu a accentuat colaborarea eficientă cu statul vecin în implementarea proiectului SMURD în țara noastră, menționând că acesta s-a dovedit a fi un proiect apreciat de cetățeni.

La ședință participanții au mai făcut schimb de opinii privind posibilitatea lansării unui proiect-pilot la Cahul, care prevede integrarea tuturor serviciilor de urgență într-o singură unitate.

De asemenea, s-a discutat despre avantajele creării în Republica Moldova a unui sistem de avertizare a populației prin telefonie mobilă pentru a informa cetățenii despre potențialele situații de urgență.

În această ordine de idei, părțile au mai exprimat reciproc interesul și dorința pentru a crește capacitatea comună de intervenție a salvatorilor din zona de frontieră moldo-română, fiind asigurată fără dificultăți trecerea autospecialelor la frontieră.

Citește mai departe

Social

Ce spune Maia Sandu despre victimele deportărilor staliniste

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu și Cabinetul de miniștri au participat la evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste. Astăzi se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor. „Nu există familie în țara noastră care nu a fost atinsă de această dramă”, a declarat Maia Sandu.

În prezența oficialilor, drapelul de stat din faţa Guvernului a fost coborât în bernă. Ulterior, echipa guvernamentală a depus flori la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare, edificat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist.

PE LUNG

În cadrul evenimentului, Maia Sandu a precizat că trauma familiilor deportate este trauma întregului nostru popor și este important ca acești oameni să nu fie uitați. ,,Ținându-i minte le păstrăm vii numele, le însușim valorile și aceste valori ne impun să acționăm cu demnitate și dragoste față de oameni. Anume aceste valori ar trebui să ghideze liderii politici și oamenii de stat în activitatea lor. Dumneavoastră, cei care ați stat drepți, cu demnitate, în fața nedreptăților, sunteți un model pentru noi – de rezistență și curaj și, mai ales, de omenie”, a spus prim-ministra.

Totodată, Sandu a menționat că oamenii deportați reprezentau elita poporului nostru și, în ciuda circumstanțelor tragice, aceștia și-au păstrat demnitatea și valorile morale, care au fost transmise mai departe copiilor. ,,Trebuie să fim mândri de puterea părinților și bunicilor noștri care au rămas piloni ai omeniei, corectitudinii, cumsecădeniei și au reușit, chiar dacă au trăit în condiții inumane, să transmită aceste convingeri și comportamente urmașilor lor”, a declarat ea.

De asemenea, Maia Sandu a menționat că actuala guvernare va iniția procedurile de modificare a legii prin care să se ofere certificate de reabilitare pentru deportați, inclusiv copiilor născuți acolo.

În același timp, șeful statului Igor Dodon continuă să nu spună nimic despre această tragedie a moldovenilor. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu național. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări.

Citește mai departe

Social

Un producător despre monopolizarea exporturilor de miez de nucă: Au venit doi mascați și au spus: marfa matale este arestată

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Alii Dumitraș, un producător de miez de nucă din Republica Moldova, susține că în anii 2016-2018 a existat un monopol asupra exporturilor miezului de nucă în urma căruia au avut de suferit peste 20 de firme. El a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că marfa sa stă deja doi ani de zile arestată, iar termenul de valabilitate a acesteia a expirat.

Alii Dumitraș l-a acuzat pe fostul prim-ministru Pavel Filip că „a făcut monopol în ramura dată, ca să lucreze doar cuscrul său și încă o firmă din Orhei”.

PE LUNG

Producătorul a relatat că intr-un caz lui i s-a deschis dosar penal pentru contrabandă, în condițiile în care avea contractele de achiziție a mărfii.

Tot pachetul de documente cum se prezenta ani în șir, mergea, și când brocherul făcea pachetul de documente le dădea la Serviciul Vamal, Serviciul Vamal introducea lista, tot normal, și numai punea codul mărfii 0802 și deodată apărea cu roșu și nu vă putem elibera documentele, așteptați să concretizăm, la trei zile au venit doi mascați de la Bălți și au spus: nu vă supărați, dar marfa matale este arestată. În baza la ce arestați marfa? Eu sunt dator să o trimit în Polonia, pentru că el mi-a făcu transferul, trebuie să aștept bani de la dânsul, o parte de bani mi i-a dat, o parte trebuie să mii transfere. Nu mă interesează, eu îndeplinesc ordonanța”, a povestit Alii Dumitraș.

El a relatat că a scris o scrisoare la Serviciul Nord Vanal, a doua, a treia, ca mai apoi să se trezeaască cu dosar penal. „Toate întrebările când au apărut, au apărut la 1 ianuarie 2018 când s-a început a aresta marfa în fiecare zi. Noi ne-am îngrămădit toți agenții economici care se ocupau cu exportul miezului de nucă, am făcut o listă la Interprinderele date, am mers cu un Demers la Președintele Parlamentului, la Prim-Ministru, la Ministerul Economiei și la Serviciul Vamal, la cei de atunci. S-au înregistrat scrisorile prin anticameră tot, tot cum trebuie, până la momentul de față nu s-a dat nici un răspuns”, a mai spus el.

Acum, Alii Dumitraș a relatat că vrea să vadă cum își poate restitui toate pierderile suportate în urma guvernării lui Pavel Filip.

„Eu socot că numaidecât o să recuperez, eu am actele necesare care confirmă faptul, da, el mi-a arestat marfa, eu nu-s vinovat, solicit din partea statului restituirea pagubei materiale și morale, pentru că asta e ușor a zice, de a trece o zi, dar să treci ani de zile prin prostiile astea la sume atât de mari, asta nu e așa de simplu”, a mai spus producătorul.

Anterior, portalul Anticoruptie.md a scris că cuscrul premierului Pavel Filip, Dumitru Vicol, a început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Firma sa, Monicol SRL, s-a „abonat” la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Grosul banilor livrați de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) către firma rudei premierului coincide cu anul căsătoriei celor doi copii.

Ieri, prim-ministra Maia Sandu a solicitat crearea unei comisii interguvernamentale care să investigheze problema monopolului la exportul de nuci. Tot ieri, fostul premier Pavel Filip a declarat la TVR Moldova că nu are motive de îngrijorare. „Îmi doresc cât mai repede să lucreze și să prezinte concluziile obiective. După rezultatele acestei comisii, o să aștept scuze publice de la Maia Sandu”, a spus Pavel Filip.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură10 ore în urmă

10 evenimente interesante la care să mergi în acest weekend

PE SCURT În acest weekend au loc foarte multe evenimente, însă noi v-am pregătit 10 dintre ele. Fie alegi să...

Ecologie13 ore în urmă

Cum ajung cunoscutele branduri de haine să polueze mediul

PE SCURT Ne place să facem cumpărături, să fim în trend și să avem șifonierele pline cu haine noi de...

Educație15 ore în urmă

Biserica de pe teritoriul unei grădinițe din Chișinău nu a mai fost demolată. Ce mai poate fi făcut

PE SCURT De aproape doi ani, o grădiniță din sectorul Râșcani al capitalei ajunge periodic subiect de știri în presa...

JustițieO zi în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Tehnologie2 zile în urmă

Putin a găsit o nouă modalitate de a urmări cetățenii ruși

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care impune ca smartphone-urile, computerele și televizoarele smart vândute în...

Cultură2 zile în urmă

Istoria românului care a făcut înconjurul lumii în opinci

PE SCURT În 1908, agenția pariziană Touring Club de France, una dintre cele mai puternice societăți de turism din acea...

Important2 zile în urmă

Cum a ajuns un bloc din Moldova să fie numit cea mai urâtă clădire din lume

PE SCURT Clădirea „Romanița” din centrul capitalei a fost numită de către jurnaliștii francezi drept „cea mai urâtă clădire din...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

CulturăO săptămână în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

PoliticăO săptămână în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

PoliticăO săptămână în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică2 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică2 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Politică3 săptămâni în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031