Maia Sandu despre monopolul exportului de nuci: „Se plăteau 50 de eurocenți la un kilogram exportat”

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a dezvăluit astăzi la ședința Guvernului noi detalii privind monopolul exportului de nuci instaurat în timpul guvernării Partidului Democrat. Astfel, potrivit ei, companiile exportatoare erau hărțuite și nevoite să achite 50 de eurocenți sau, în unele cazuri, chiar un dolar pentru fiecare kilogram de nuci exportate.

PE LUNG

Maia Sandu a relatat că totul ar fi început în martie 2017, atunci când Procuratura și Vama au început percheziții la câteva companii exportatoare de nuci. Evident că aceste companii au fost hărțuite și până la urmă două companii au cedat. Au fost nevoite să plătească la fiecare kg de nuci exportate 50 de eurocenți Partidului Democrat, „prin personaje pe care le cunoaștem deja”.

Acest proces a continuat și în ianuarie 2018. Celelalte firme au fost oprite la vamă și au fost acuzate de contrabandă. Altele, care erau în proces de export, s-au speriat și s-au oprit.

Până la urmă s-a adeverit că șase companii din cele câteva de zeci de companii exportatoare au cedat și au fost nevoite să plătească această mită.  „Unii au indicat chiar un dolar la fiecare kg de nuci exportate. Celelalte companii au rămas pe dinafară. După ce au văzut că marfa se alterează, au fost nevoite să meargă la companiile care aveau acest coridor datorită banilor plătiți. Iată așa s-a creat acest monopol”, a adăugat ea.

În acest context, șefa Guvernului i-a îndemnat pe toți producătorii de nuci și exportatori să iasă public și să spună cum se făcea acest monopol și cine le-a cerut mită.

La un moment dat a fost implicată poliția. Poliția mergea la unii oameni, care erau și beneficiari de ajutoare sociale și care vindeau nuci, și le solicitau să facă denunț pe companiile care au cumpărat de la ei nuci. Cei care au în curte doi copaci, nu au cum să aibă certificate de origine. Atunci când se cumpărau nuci, aici se crea această problemă în care companiile erau acuzate de contrabandă. Dosarele penale sunt la Procuratură. Până la urmă, a fost nu doar favorizarea a câtorva companii, dar și pentru ca o parte din banii colectați să ajungă în buzunarul PD-ului”, a mai declarat Maia Sandu.

Anterior, portalul Anticoruptie.md a scris că cuscrul fostului premier Pavel Filip, Dumitru Vicol, a început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Firma sa, Monicol SRL, s-ar fi „abonat” la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Grosul banilor livrați de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) către firma rudei premierului coincide cu anul căsătoriei celor doi copii.

Prim-ministra Maia Sandu a solicitat anterior crearea unei comisii interguvernamentale care să investigheze problema monopolului la exportul de nuci. La rândul său, fostul premier Pavel Filip a declarat că nu are motive de îngrijorare. „Îmi doresc cât mai repede să lucreze și să prezinte concluziile obiective. După rezultatele acestei comisii, o să aștept scuze publice de la Maia Sandu”, a spus Pavel Filip

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.