Maia Sandu, către diaspora: „Strategia acestui Guvern este să îmbunătățească sistemul investițional”

PE SCURT

În cadrul Zilelor Diasporei 2019 organizate de Guvernul Republicii Moldova, prim-ministra Maia Sandu a avut o întrevedere cu cetățenii din diasporă. Un obiectiv al Guvernului, menționat de funcționară, este să creeze un sistem economic favorabil dezvoltării afacerilor.

PE LUNG

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ca investițiile străine în Moldova și cât de sigure sunt acestea, rutele de zbor în Europa, reciclarea și situația generală a mediului, descentralizarea administrativă, facilitarea procesului de donații la Vamă, dar și lipsa capacității autorităților publice locale de a atrage investiții.

Premiera Maia Sandu a menționat că Executivul își propune, în primul rând, crearea unui sistem de justiție funcțional, astfel încât oamenii să dorească să investească și să creeze afaceri, fără teama că acestea vor fi preluate ilegal.

În același timp, prim-ministra a accentuat că un alt obiectiv al Guvernului este să creeze un sistem economic favorabil dezvoltării afacerilor: ,,Trebuie să creăm condiții pentru întreprinzătorii mici și mijlocii, în special în spațiul rural. Încercăm să venim cu această echitate în societate. Trebuie să creăm strategic locuri de muncă în regiuni. Obiectivul acestui Guvern este să îmbunătățească sistemul investițional”, a spus Maia Sandu.

Un alt subiect discutat a fost descentralizarea proiectelor cu susținere externă, astfel încât autoritățile publice locale să beneficieze de resurse financiare direct din partea donatorilor.

În timpul evenimentului, Maia Sandu a propus crearea unui grup de lucru care să funcționeze online, unde reprezentanții diasporei vor putea schimba idei și veni cu propuneri pentru soluționarea problemelor existente, se arată în comunicatul Guvernului.

La rândul lor, membrii diasporei au declarat că sunt gata să facă voluntariat pentru a desfășura campanii de informare și implicare în rezolvarea diverselor probleme din țară.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare