Chişinău / Moldova.ORG/ — Medicamentele au o durată de valabilitate mai mică în spaţiu decât pe Pământ.
Astronauţii aflaţi în misiuni spaţiale s-ar putea să nu poată folosi paracetamolul sau antibioticele pentru a combate o infecţie, arată un studiu citat de Dayli Maili.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că medicamentele îşi pierd puterea mai repede în spaţiu.
Condiţiile precare din spaţiu – incluzând radiaţii crescute, o mai slabă gravitaţie – ar putea fi de vină, potrivit cercetătorilor de la NASA.
Pe Terra medicamentele sunt create pentru a putea fi depozitate mai mulţi ani. Dar acestea trebuie ţinute în condiţii speciale, departe de lumina soarelui, într-un loc răcoros şi uscat.
Autorii studiului susţin că durata crescândă a misiunilor spaţiale a mărit nevoia astronauţilor de a lua medicamente.
Aşa că au investigat dacă mediul special din spaţiu, care include radiaţii, vibraţii, microgravitate, surplus de dioxid de carbon şi variaţii ale umidităţii şi temperaturii afectează eficienţa medicamentelor.
Patru cutii cu medicamente, conţinând 35 de sortimente, au fost duse la Staţia Internaţionlă Spaţională.
Cutiile au fost readuse pe Pământ la intervale diferite de timp. Una, după doar 13 zile, altele au stat şi 28 de luni în spaţiu.
Cercetătorii au concluzionat: “Unele medicamente testate şi-au pierdut din putere. Această reducere a eficacităţii mai rapidă decât cea a expirării medicamentelor sugerează că aceasta are legătură cu condiţiile unice ale mediului din staţia spaţială”.