Mai mulți băieți decât fete?

PE SCURT

Dacă în urmă cu zece ani auzeam că în Moldova se nasc mai multe fete decât băieți, se pare că aceste statistici s-au schimbat.

Potrivit Biroului Național de Statistică, din numărul copiilor născuți, 51,7% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 107 băieți la 100 fete.

PE LUNG

În anul 2018 s-au înregistrat 32,6 de mii de născuți, fiind în descreștere cu 4,3% față de anul precedent. Rata natalității a constituit 9,2 născuți la 1000 de locuitori. Nivelul natalității în localitățile rurale (10,2%) este mai înalt decât în localitățile urbane (7,9%).

Conform datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, din total gospodării, 27,7% au în întreținere cel puțin un copil sub 18 ani, din care 53,7% au un singur copil, 34,5% – doi copii, iar 11,8% – trei și mai mulți copii. În medie, la o gospodărie cu copii revin 1,6 copii.

Gospodăriile cu mulți copii sunt caracteristice mai mult pentru mediul rural, unde sunt concentrate 75,8% din totalul gospodăriilor cu 3 și mai mulți copii.

Fiecare a patra gospodărie cu copii are în componență migranți, ponderea lor fiind dublă în mediul rural față de mediul urban. Principala sursă de formare a veniturilor o constituie activitatea salarială (51,4%), fiind urmată de veniturile din prestații sociale (10,0%), activitatea individuală agricolă (7,9%) și activitatea individuală non-agricolă (7,0%).

Transferurile din afara țării contribuie la formarea veniturilor în proporție de 19,7%, fiind cu 4,7 puncte procentuale mai mult decât media pe țară.

Veniturile gospodăriilor casnice cu copii sunt substanțial mai mici decât veniturile gospodăriilor fără copii.

În medie, în anul 2018 veniturile disponibile ale gospodăriilor cu copii au constituit 2052,6 de lei lunar per persoană în prețuri curente, fiind în creștere cu 34,8% față de anul 2014. Pe măsura creșterii numărului de copii în gospodărie descrește și valoarea medie a veniturilor, de la 2351,3 de lei lunar în cazul gospodăriilor cu 1 copil, până la 1411,5 de lei în cazul celor cu 3 și mai mulți copii.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.