Mai multe cazuri de abuz în pandemie. O nouă soluție pentru victimele violenței domestice

În multe țări, numărul cazurilor de violență domestică a crescut dramatic, în condițiile în care victimele violenței domestice s-au pomenit față-n față cu agresorii lor 24/7.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite vorbește despre o creștere sporită a cazurilor de violență domestică în toată lumea. De aceea, oficialul a îndemnat guvernele să facă tot posibilul pentru diminuarea acestui fenomen. „Pentru multe fete și femei, pericolul cel mai mare vine de acolo unde ar trebui să se simtă în siguranță, în propriile lor case”, a spus oficialul.

Una din trei femei din lume a trecut prin violență fizică sau sexuală de-a lungul vieții. Acesta este unul din cele mai răspândite, dar și cele mai neraportate abuzuri ale drepturilor omului, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Deși și bărbații pot fi victime ale violenței domestice, femeile reprezintă totuși majoritatea cazurilor. Pe timp de război, dezastre naturale sau alte tipuri de criză se atestă mereu o creștere a cazurilor de violență domestică.

Soluții pe timp de pandemie

În aprilie 2020, poloneza Krysia Paszko în vârstă de 18 ani a creat un site fals de vânzare a produselor cosmetice Rumianki i Bratki (Mușețel și panseluțe), unde datorită fotografiilor cu produse cosmetice naturale, pagina pare una cât se poate de reală.

De fapt, aceasta este o platformă pe care victimele violenței în familie pot solicita ajutor, pretinzând că vor să comande un produs, relatează France24. Însă, în locul vânzătorilor, de cealaltă parte a ecranului se află o echipă de psihologi voluntari de la Centrul pentru Drepturile Femeilor. „Dacă cineva plasează o comandă și își include și adresa, acesta este un semnal pentru noi că trebuie imediat să sunăm poliția”, susține tânăra. Iar cei care doresc doar să vorbească vor solicita mai multe informații despre produse, ceea ce îi va face pe psihologi să pună întrebări codificate precum: cum reacționează pielea persoanei la alcool sau dacă sunt necesare și produsele cosmetice pentru copii.

Creatoarea paginii a fost inspirată de o inițiativă de sprijin „codificat” lansată în Franța, unde femeile pot intra în orice farmacie și să ceară „masca numărul 19”, aceasta fiind o formă sigură de a semnala că ești victima unui abuz, chiar și în prezența agresorului.

Timp de un an, echipa din spatele Rumianki i Bratki a ajutat circa 350 de persoane, oferind în special consultanță psihologică și juridică gratuită. Majoritatea sunt femei de până la 30 de ani.

Paszko susține că problema abuzului în Polonia este oarecum ignorată și neglijată. Mai mult, autoritățile poloneze au anunțat recent că vor să renunțe la Convenția de la Istanbul, care are scopul de a preveni și combate violența împotriva femeilor.

„Tăcerea victimelor e asurzitoare”

În timpul pandemiei numărul cazurilor de violență a crescut dramatic, dar a scăzut numărul apelurilor înregistrate la telefonul de încredere (0 8008 8008apel gratuit de la orice rețea de telefonie fixă sau mobilă). 

Un raport publicat de La Strada arată că în timpul stării de urgență mai multe telefoane ale instituțiilor publice erau nefuncționale, inclusiv telefoanele instituțiilor care puteau ajuta victimele violenței în familie. Astfel, de multe ori, acestea erau lăsate pe cont propriu. 

În 2020 au fost înregistrate 2040 de apeluri la telefonul de încredere. 

Pentru victimele violenței domestice a sta acasă înseamnă să fii constant alături de cel care te abuzează. Mai mult, asta poate să însemne că femeile nu mai pot să sune la o linie de ajutor sau la poliție, atâta timp cât agresorul este mereu cu ochii pe ele. Anume de aceea, susțin reprezentanții La Strada, organizație care protejează drepturile femeilor și a copiilor, numărul apelurilor la Telefonul de încredere s-a redus în timpul pandemiei. „Acest fapt însă nu înseamnă că fenomenul violenței în Republica Moldova s-a diminuat. Dimpotrivă, este un semnal foarte îngrijorător. Tăcerea lor acum este asurzitoare. Iar când tensiunea în aceste familii atinge cote maxime, violența escaladează în cazuri de abuz săvârșite cu deosebită cruzime”, subliniază Daniela Misail-Nichitin, directoarea Programului Femei al Centrului Internațional „La Strada Moldova”

 

Vârsta femeilor afectate de violență în familie care au solicitat ajutor la organizațiile specializate este diferită, dar cele mai multe sunt de 25 – 34 de ani (33 – 37%) și 35 – 44 de ani (19 – 34%).

 

„Telefonul de încredere nu este un serviciu de tip Linie Fierbinte. De fiecare dată când sună o femeie în situație de risc sporit pentru viața și sănătatea ei, noi apelăm serviciul 112 sau o încurajăm pe ea să facă acest lucru. Specificul telefonului de încredere, însă, este de a oferi srijin psihologic și consiliere juridică gratuită. La etapele ulterioare, dacă femeia are nevoie, avocatul îi reprezintă interesele în instanță”, explică Ana Trifan, specialistă în comunicare la Centrul „La Strada”. 

 

Conform datelor prezentate de către Inspectoratul General de Poliție, în 2020 au fost înregistrate 12.970 de adresări ce vizează conflictele în cadrul relațiilor familiale. De asemenea,  în total, la evidența poliției se află 3.889 de agresori familiali, dintre care 3.721 de bărbați și 168 de femei. 

 

Specialiștii susțin că în timpul lunilor de pandemie mai bine s-au descurcat persoanele din mediul rural. Acestea au avut mai mult spațiu în gospodărie și au putut să se distragă cu lucrările agricole, în timp ce persoanele din mediul urban au fost izolate între patru pereți și lipsite de cea mai mare parte de venituri lunare. 

Ilustrație: BIRN/Igor Vujicic

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.