Mai mult de o treime din hotararile CEDO contra Moldovei au fost executate cu intarziere

La momentul de fata, mai mult de o treime din hotararile Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) ce vizeaza Repubica Moldova (42 de cauze) nu au fost executate, sau au fost executate cu intarziere.

Potrivit datelor Organizatiei „Juristii pentru Drepturile Omului”, de regula, termenul de neexecutare a unei hotarari judecatoresti executorii ce depaseste 12 luni este considerat de Curte ca fiind nerezonabil. Astfel, termenul de neexecutare a hotararilor CEDO contra Moldovei a variat intre 12 luni si 20 de zile (Deordiev si Deordiev c. Moldovei, hotarare din 16 octombrie 2007) si pana la aproape 10 ani (Mizernaia c. Moldovei, hotarare din 25 septembrie 2007).

Potrivit sursei citate, dintre cele 123 de hotarari adoptate pana in prezent de CEDO in cauzele contra Moldovei, in 59 de hotarari (48 la suta din numarul total de hotarari) a fost constatata cel putin o incalcare a dreptului la protectia proprietatii.

De mentionat ca pana in prezent, Guvernul Moldovei a fost obligat sa achite cele mai mari prejudicii in cauzele Oferta Plus (2 mln 535,1 mii euro), Bimer SA (520 mii euro), Banca VIAS (301 mii euro), Nistas GmbH (64,9 mii euro) si Venera-Nord-Vest Borta AG (31,3 mii euro). De asemenea, Guvernul Moldovei ar putea achita prejudicii esentiale, dac Inalta Curte va decide condamnarea Moldovei in cazurile Dacia SRL si Megadat.com SRL.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.