Maestrul Mihai Volontir împlinește azi 80 de ani

Eminentul om de cultură, Artistul Poporului și Cavalerul Ordinului Republicii, maestrul Mihai Volontir, aniversează azi 80 ani. Legenda teatrului și filmului basarabean de la sfârșitul secolului XIX, ajuns la această onorabilă vârstă, trăiește și astăzi cu gândul la artele cărora li s-a dăruit întreaga viață.

Cu ocazia venerabilei aniversări a maestrului, Ministerul Culturii va desfășura pe parcursul lunii martie diverse evenimente culturale. Un eveniment de amploare va fi spectacolul de omagiere cu genericul “Păzește-mă, frunză de nuc” care îl va avea drept protagonist pe maestrul Mihai Volontir. Spectacolul se va desfășura la Palatul Național “Nicolae Sulac”, oglindind cele mai importante etape ale creației și activității scenice a maestrului Volontir.

O premieră va fi lansarea la Cinematograful “Odeon” a filmului documentar dedicat activității teatrale și filmice a marelui actor cu titlul “Măi, viață, măi”. În perioada 24-30 martie va fi organizată Gala filmelor, în cadrul căreia vor fi prezentate publicului spectator cele mai reușite pelicule cu prestația actorului Mihai Volontir.

Pe parcursul anului va fi organizat un duplex cultural, în Chișinău și Bălți, cu lansarea cărții “Mihai Volontir sau vocația omenescului” dedicate activității și creației maestrului. La fel, toată luna este consacrată creației artistului, prin Lunarul Artei Teatrale “La baștina lui Mihai Volontir”, raionul Șoldănești, cu prezentarea spectacolelor realizate de cele mai bune teatre profesioniste din republică.

Mihai Volontir  a debutat ca actor la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Bălți în 1957, în spectacolul “Chirița din Iași”. A debutat ca actor de film la studioul cinematografic “Moldova-film” în anul 1967, în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță – „Se caută un paznic”. Rolul țiganului Budulai, din serialul TV „Țiganii”,  1979,  i-a adus celebritatea. Este Artist al poporului , cavaler al “Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova. În anul 2000 a fost desemnat  „Cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.