MAE denunta actiunile populiste ale guvernarii comuniste

Moldova.ORG – Aripa tânără a Mişcării Acţiunea Europeană (MAE) susţine că preşedintele Vladimir Voronin a făcut doar o declaraţie populistă atunci când a spus că 2008 va fi anul tineretului. Deşi au trecut mai bine de trei luni de când ar fi trebuit să demareze programul de acţiuni anunţat cu mare fast de guvernanţi, totul s-a redus la simple declaraţii. „Constatăm că declararea anului 2008 drept anul tineretului nu a fost decât o acţiune populistă, lansată în vederea alegerilor parlamentare din 2009”, a declarat Natalia Coşier, reprezentant al organizaţiei tinerilor din cadrul MAE, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la 16 aprilie. Natalia Coşier este de părere că din suma prevăzută în bugetul de stat pentru realizarea programului respectiv, nici nu este posibil să se organizeze acţiuni serioase, pentru că fiecărui tânăr din R. Moldova i-ar reveni doar câte trei lei, ceea ce nu este suficient nici pe departe pentru realizarea obiectivelor declarate.

Reprezentanţii aripei tinere a MAE solicită crearea unui fond special, de cel puţin 50 mln lei, pentru realizarea celor 55 de acţiuni incluse în program, astfel încât acestea să nu mai fie lăsate doar pe seama organizaţiilor non-guvernamentale şi sindicale. În opinia tinerilor din MAE, din grupul de lucru creat pe lângă preşedintele Vladimir Voronin pentru a gestiona mijloacele alocate deja, trebuie să facă parte cât mai mulţi tineri care cunost preferinţeţe semenilor lor.

„Potenţialul tinerilor din R. Moldova nu este solicitat. Numărul celor angajaţi în câmpul muncii s-a redus în ultimii ani, astfel încât ei nu se pot afirma în plan profesional. În aceste condiţii emigrarea a devenit unica lor alternativă. Majoritatea tinerilor din R. Moldova consideră că situaţia se poate schimba doar în cazul aderării R.Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat un alt reprezentant al aripei tinere a MAE, Dumitru Şura.

Purtătorul de de cuvânt al MAE, Dina Ivanov a reclamat accesul limitat al tinerilor în instituţiile de învăţământ superior. „Guvernarea comunisto-PPCD-istă încalcă Constituţia R. Moldova care asigură dreptul egal al tuturor la învăţătură şi dreptul de a alege sfera de instruire. Pregătirea specialiştilor în funcţie de cererea existentă pe piaţa muncii contravine, de asemenea, angajamentelor pe care şi le-a asumat R. Moldova odată cu aderarea la procesul de la Bologna. Guvernarea direcţionează învăţământul superior spre strategii care se aplicau în sistemul sovietic”, a mai declarat Dina Ivanov. Din cauza presiunii sociale la care sunt supuşi, 25 la sută din tineri au o viziune confuză asupra zilei de mâine, 20 la sută nu exprimă nicio speranţă, iar 15 la sută afirmă că viitorul în R. Moldova va fi mai deprimant decât prezentul. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.