Connect with us

Sport

Luptătorii moldoveni au luat încă 2 medalii de bronz la Campionatul Mondial

Publicat

pe

Sportivii noștri din nou dau dovadă de performanță. Iulia Leorda a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial Universitar la lupte libere, feminine și greco-romane în categoria de greutate 53 kg. Evenimentul s-a desfășurat în or. Corum, Turcia. În prima întâlnire, Iulia a învins-o cu 6:0 pe Paula Kozlov din Polonia. Apoi a cedat în fața luptătoarei din Canada, Samanta Stewart. Pentru medalia de bronz, Iulia s-a luptat cu Simona Pricob din România.

A cincea zi de concurs la Campionatul Mondial Universitar de lupte a fost cu succes pentru luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu. Sportivul moldovean a cucerit medalia de bronz, într-o luptă spectaculoasă, unde l-a învins pe rusul Dmitrii Lustritskii.

Amintim că, Campionatul Mondial Universitar de lupte s-a desfășurat în perioada 25-30 octombrie, în or. Corum, Turcia. Luptătorii moldoveni s-au întors acasă cu patru medalii.

Citește mai departe
Advertisement

Sport

Aur pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial de SAMBO printre cadeți! Cine este tânăra sambistă

Publicat

pe

De către

Oxana Diacenco, elevă la Liceul Sportiv Municipal, a devenit campioană, la categoria 70+. Ea a învins-o în finală pe belorusa Valeria Khrushchova și a adus RM medalia de aur. Lupta a avut loc loc în cadrul Campionatului Mondial de sambo printre cadeți, care s-a desfășurat la Novi Sad.

Pe lângă medalia de aur, sportivii moldoveni s-au întors de la Novi Sad și cu două medalii de argint, și alte patru de bronz. Argintul a fost cucerit de Sorin Patron (55 kg) și Ihtiandru Fedco (84 kg),. Medalia de bronz a fost adjudecată de Vasilii Chiriacov (46 kg), Mihail Latâșev (60 kg), Artiom Gribinenco (66 kg) și Victoria Tronciu (44 kg). În clasamentul pe medalii Moldova s-a clasat pe locul 4, după Rusia, Belarus și Ucraina.

În luna noiembrie, luptătorii moldoveni au mai obținut trei medalii de aur, argint și bronz la campionatele mondiale Under 23 de la București.

Merită menționat că, sambo, un stil de arte marțiale originar din Rusia, asemănător cu judo, a primit recent recunoaștere temporară din partea Comitetului Internațional Olimpic. Astfel, sambo va fi prezent la Jocurile Europene de la Minsk din 2019. Mai mulți sambiști moldoveni vor lupta pentru calificarea la competiția din Belarus. Deocamdată, aproape de calificare este campionul mondial și european la sambo, Sergiu Oșlobanu.

Citește mai departe

Sport

Antrenorii, care au pregătit sportivi medaliați la competițiile internaționale, vor primi o indemnizație pe viață

Publicat

pe

De către

Antrenorii care au pregătit sportivi medaliați la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale sau europene, vor primi o indemnizație pe viață, care va fi achitată lunar.

Astfel, va fi asigurată echitatea socială între sportivii de performanță, care deja primesc astfel de indemnizații, și antrenorii care îi pregătesc.

În acest sens, Executivul a avizat pozitiv inițiativa legislativă care prevede completarea Legii cu privire la cultura fizică și sport.

Conform noilor prevederi, de indemnizație vor beneficia antrenorii care au atins vârsta de pensionare, au un stagiu de activitate de cel puțin 20 de ani și au pregătit în ultimii 4 ani discipoli care au obținut performanțe remarcabile pe plan internațional. Noile reglementări se referă inclusiv la persoanele care au activat în calitate de antrenori ai echipelor sportive ale fostei URSS.

În prezent, sunt aproximativ 10 antrenori care întrunesc condițiile menționate și vor beneficia de indemnizație.

Mărimea acesteia va fi stabilită diferențiat, în funcție de nivelul performanței sportivilor antrenați. Spre exemplu, pentru medalia de aur obținută la Jocurile Olimpice, suma achitată antrenorului va ajunge până la un salariu mediu pe economie.

Costurile necesare pentru implementarea proiectului sunt de circa 550 mii de lei anual – banii vor fi alocați din bugetul de stat. Documentul urmează a fi prezentat spre examinare și aprobare Parlamentului.

Citește mai departe

Cultură

Reportaj // „Neputința” de a fi pasiv și indiferent

Publicat

pe

De către

Tinerețea este un cocktail de ambiții, curaj, curiozitate și dorința de a face lumea mai bună, sau cel puțin, de a readuce la viață satul unde te-ai născut și unde ai crescut. Elvira Drangoi este o tânără activă, care animează zilele monotone din satul Zârnești, r. Cahul.

La ai săi 18 ani, a reușit să demonstreze că atunci când vrei ceva, reușești. O fată cu trăsăturile fine și pielea de culoarea măslinului, cu mișcări timide și zâmbet cald, salută localnicii în timp ce se îndreaptă spre casa de cultură din centrul satului.

„Neputința” de a fi pasiv și indiferent

Tinerețea este un cocktail de ambiții, curaj, curiozitate și dorința de a face lumea mai bună, sau cel puțin, de a readuce la viață satul unde te-ai născut și unde ai crescut. Elvira Drangoi este o tânără activă, care animează zilele monotone din satul Zârnești, r. Cahul.Citiți reportajul integral aici: https://www.moldova.org/reportaj-neputinta-de-fi-pasiv-si-indiferent/

Geplaatst door Moldova.org op Maandag 12 november 2018

Urcă la etajul doi, unde după o ușă de lemn cu un strat gros de vopsea albă, găsim o bibliotecă spațioasă, cu rafturi pline cu cărți și câteva calculatoare. Acesta este locul unde Elvira se simte cel mai bine și unde se întâlnește cu membrii Asociației Naționale de Scouți din Moldova. A devenit scout la vârsta de 12 ani. „Principiul scouților este: cel mare ajută pe cel mic, cel puternic ajută pe cel slab”, spune cu mândrie tânăra.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social2 ore în urmă

Ciclistul care a parcurs 34.500 km

Român-canadian, alpinist, cicloturist și blogger, Radu este mai presus de toate un pasionat al aventurii și călătoriei. Radu Păltineanu este...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova2 ore în urmă

PSRM nu va participa la referendumul de pe 24 februarie

Partidul Socialiștilor nu se va înregistra în calitate de participant la referendumul consultativ din 24 februarie 2019, a anunțat astăzi...

Social3 ore în urmă

Fostul Procuror General Corneliu Gurin, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul procuror general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de...

Externe3 ore în urmă

Peștele, care poate ucide un om dacă nu e gătit cum trebuie, a suferit o mutație genetică

Peștele fugu sau în traducere liberă porcul de râu, cunoscut ca fiind cel mai periculos pește comestibil din lume, a...

Externe4 ore în urmă

Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluţie prin care solicită aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Parlamentul European a adoptat marţi, la Strasbourg, o rezoluţie prin care solicită admiterea imediată a României şi Bulgariei în spaţiul...

Partidul Democrat din Moldova4 ore în urmă

Partidul Democrat propune CEC și CCA să elaboreze un cod de conduită pentru perioada electorală

Partidul Democrat a decis transmiterea unei scrisori către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în care propune celor...

Social5 ore în urmă

„Friptură cu arzător”, „element de încălzire josnic” sau „blincuri ”- greșeli depistate de ASP în denumirile de produse

Agenția Servicii Publice, care a preluat funcțiile Centrului Național de Terminologie, a anunțat astăzi că a respins mai multe solicitări...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com