Lupta gheretelor în Chișinău. Țigări vs. cafea și înghețată

PE SCURT

Din 2017 este în vigoare Regulamentul de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău care reglementează, inclusiv funcționarea gheretelor. Chiar dacă s-au stabilit reguli clare pentru agenții economici, unii dintre ei încalcă legea și continuă să vândă, de exemplu, țigări în aropierea spitalelor.

Sub presiunea activiștilor civici, autoritățile încearcă, cel puțin, să rezolve problema.

PE LUNG

Cu două săptămâni în urmă, activistul civic Rodion Gavriloi, sesizează pe Facebook că a apărut o nouă gheretă de tutun pe str. Ion Creangă din Capitală. Acesta sesizează online pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc, că chioșcul încalcă Legea 278/2007 privind controlul tutunului.

https://www.facebook.com/rgavriloi/posts/10220792745232500?__tn__=-R

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2610412925668354&set=a.242202579156079&type=3&theater

Sub presiunea activiștilor civici Rodion Gavriloi și Ion Andronache și, în contextul promisiunii făcute de autorități de a evacua asemenea cazuri, s-a reușit să se sisteze activitatea gheretei până aceasta va scoate din comerț produsele din tutun.

https://www.facebook.com/vadim.brinzaniuc/posts/10215545707618886

Fără gherete de cafea în parcuri

În schimb, autoritățile dispune, fără probleme, evacuarea gheretelor de cafea și înghețată din parcuri. La sfârșitul lunii octombrie Primăria Chișinău a anunțat operatorii de comerț ambulant stradal din parcurile și scuarurile capitalei, să-și evacueze gheretele cu băuturi răcoritoare și înghețată din zonele de agrement, odată cu finalizarea sezonului estival 2019.

40 de puncte de comerț (în spațiile interzise) au fost permise de către Primăria Chișinău

Enlarge

gherete-7
Gherete în Parcul Catedralei din Chișinău
Foto: Oana Rusu

Preturile de sector vor monitoriza gradul de conformare al operatorilor de comerț vizați pentru evacuarea gheretelor/tonetelor, în termenele enunțate de administrația publică locală.

Fostul primar interimar, Ruslan Codreanu zice că gheretele sunt instalate pentru perioada estivală, la solicitarea locuitorilor. Sigur că ele pot fi lăsate, un număr anumit, pentru perioada de iarnă. Vara am rugat locuitorii să se expună dacă este cazul să fie instalate, unde și câte. Probabil că pentru iarnă nu este necesar un număr atât de mare în fiecare parc, pentru că și fluxul de oameni este mult mai mic.

Anul trecut, Ruslan Codreanu a dat curs ideii de a confecționa și arenda, din banii primăriei, gherete pentru agenții economici. Totul, pentru un aspect estetic.

Regulamentul

De fapt, autoritățile au făcut o excepției permițând, chiar și vara, funcționarea gheretelor în parcuri. Regulamentul de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău spune clar că este interzisă amplasarea gheretelor în nucleul istoric și pe principalele bulevarde ale orașului, în scuaruri, parcuri și grădini publice, pe străzile pietonale, la o distanță mai mică de 50 m de la bordura bulevardelor şi străzilor principale, pe terenurile aferente pieţelor comericale şi pe cele arendate cu destinaţia de amenajare a teritoriului.

Enlarge

gherete-5
Gherete în Parcul Catedralei din Chișinău
Foto: Oana Rusu

De asemenea, este interzisă amplasarea gheretelor pe partea pietonală dintre benzile carosabile, pe reţelele inginereşti şi zonele de protecţie ale acestora, la o distanţă mai mică de 100 m de instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, misiunile diplomatice, la o distanţă mai mică de 20 m de la intrările în trecerile subterane, la o distanţă mai mică de 6 m de la marginea carosabilului, precum şi la o distanţă mai mică de 20 m de la staţiile de aşteptare a transportului urban de pasageri.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.