Lucrările fraților Polyakov din Transnistria sunt expuse în Praga

PE SCURT

La 18 noiembrie, la Praga, la Galeria Jedna Dva Tri, a fost deschisă publicului larg expoziția lucrărilor artistice create de frații Polyakov. Cei doi sunt originari din regiunea transnistreană. Expoziția este rezultatul celor două luni petrecută de către frați la colectivul Petrohradska – reședința AIR.

Lucrările expuse vor putea fi văzute până pe data de 29 noiembrie. 

PE LUNG

Anton Polyakov (n.1990) și Maxim Polyakov (n. 1988) sunt din regiunea transnistreană. Tinerii fac fotografii pe care le decupează ulterior sau le folosesc drept fundal pentru creațiile lor. Combinând diferite tipuri de producție de imagini foto, artiștii explorează noi spații de memorie apărute ca urmare a progresului tehnologic, a disponibilității echipamentului fotografic și datorită lucrărilor sale au devenit cunoscuți. 

Enlarge

12132659_953612608044329_2157103266120488649_o
Arhivă personală

Maxim participă la proiecte de artă în Republica Moldova, colaborând cu organizații locale de artă: Oberliht (Asociația Tinerilor Artiști din Moldova) și KSA: K (Centrul de Artă Contemporană). Lucrând cu instalații, spații de comunicare și artă publică, abordează temele memoriei colective și transformările societății post-sovietice.

Anton este un fotograf independent, care locuiește și lucrează în Tiraspol. El este interesat de subiectul memoriei istorice și culturale din regiunea în care locuiește, precum și de generațiile tinere născute în republicile nerecunoscute după prăbușirea Uniunii Sovietice: problema identificării lor personale, influența statutului incert al țării și cu ce se confruntă în viața lor de zi cu zi.

Anton a participat la multe expoziții și festivaluri din Europa. Lucrările sale au fost publicate în mass-media internațională precum British Journal of Photograhy, The Guardian, The Washington Post, Vice etc.

La reședința AIR, cei doi au lucrat cu diferite aspecte ale temelor memoriei (biologice, materiale, digitale) și a reproducerii realității, examinând aceste procese prin prisma evoluției imaginilor fotografice – de la experimente analogice la supraproducție digitală.

Totul a început cu o fotografie din 1994. Aceasta este prima fotografie a întregii familii Polyakov, când cei doi frați au fost pentru prima dată la mare.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.