Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT / 70 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și un deces

Publicat

pe

PE SCURT

Ora 17:38: Au fost înregistrate 70 de cazuri noi de COVID-19. Tot pe parcursul zilei de astăzi, o persoană din regiunea transnistreană a decedat.

Ora 17:02: Întreprinderile Mici și Mijlocii moldovenești vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene.

Ora 16:50: Două blocuri spitalicești din Căușeni s-au umplut cu pacienți confirmați sau suspecți de infectare cu COVID-19. Cei care urmează să fie internați trebuie să aștepte să fie eliberate locurile. 

Ora 15:02: Au fost aprobate noi măsuri de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri în perioada stării de urgență.

Ora 14:21: Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat 845 707,04 mii de lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc banii prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei”.

Ora 13:56: Străzile din mun. Bălți sunt dezinfectate dimineața și seara. Primăria mun. Bălți a aprobat modelul de legitimație pe care trebuie să-l completeze oamenii care trebuie să se deplaseze zilnic la serviciu. 

Ora 13:34: 15 puncte de trecere a frontierei de stat activează în regim normal. 

Ora 13:02: Industria transportului aerian suferă pierderi de până la 70% din cauza pandemiei și instalării stării de urgență.

Ora 12:45: Au fost înregistrate 23 de cazuri de mărire a prețurilor la hrișcă, lapte, ouă și la diferite produse farmaceutice. Agenții economici vor fi sancționați. 

Ora 12:09: A fost închisă secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă, după ce mai mulți medici au contactat cu persoane care erau infectate cu COVID-19. 

Ora 11:10: Au fost aprobate două curse charter speciale pentru astăzi și mâine, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova. 

Ora 10:59: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță despre amânarea unor sesiuni de atestare. 

Ora 10:38: Comisia Situații Excepționale a decis instalarea regimului de carantină în orașul Ștefan Vodă, satul Carahasani, r. Ștefan-Vodă și în or. Soroca.

Ora 10:29: Un grup de moldoveni au pornit spre Moldova la ora 9:50 cu cursa charter Nice -Chișinău. 

Ora 10:21: Începând de astăzi, Spitalul raional Orhei va primi persoanele infectate cu COVID-19 care sunt în stare medie sau satisfăcătoare. Potrivit Ministerului Sănătății, Spitalul raional Orhei va deservi raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești.

Ora 10:01: O persoană infectată cu COVID-19 îndeamnă oamenii să stea acasă.

Ora 9:36: Oleg Crudu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost ales să îndeplinească funcția de conducător al centrului de triere a celor suspecți de COVID-19, instalat la MoldExpo.

Termenul de dizabilitate care expiră în perioada stării de urgență, va fi prelungit automat, fără a fi nevoie ca persoanele să se adreseze personal instituțiilor responsabile.

PE LUNG

UPDATE 17:38: 70 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, după ce au fost procesate 329 de probe. O persoană din regiunea transnistreană a decedat. Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că în timpul apropiat vor fi procurate 100 de mii de teste, deși în acest moment, laboratoarele au rezervele necesare. 

Premierul Ion Chicu a declarat că începând cu săptămâna viitoare vor fi repatriați, în primul rând, cetățenii cei mai vulnerabili. Localnicii din regiunile unde a fost stabilit regimul de carantină sunt rugați să înțeleagă această decizie și să colaboreze cu forțele de ordine. De asemenea, premierul a făcut apel către preoți să nu facă slujbe bisericești, mai ales că mulți preoți deja sunt infectați. 

UPDATE 17:02: Întreprinderile Mici și Mijlocii moldovenești vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene. Anunțul a fost făcut de către Sergiu Railean, ministrul Economiei şi Infrastructurii, după ce a avut o convorbire telefonică cu Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Pachetul de asistență UE pentru toate țările Parteneriatului Estic include finanțarea unor acțiuni imediate în valoare de 140 milioane de euro și cca 700 milioane de euro pentru atenuarea impactului socio-economic al pandemiei. De asemnea, oficialul european a menționat că finanțările pentru sectorul real, inclusiv pentru IMM-uri vor fi disponibile prin intermediul instituțiilor financiare europene, precum BEI, BERD, KFW.

UPDATE 16:50: Două blocuri spitalicești din Căușeni s-au umplut încă de ieri cu pacienți confirmați sau suspecți de infectare cu COVID-19. Este vorba de 40 de pacienți suspecți sau confirmați de infectare prin noul coronavirus, dintre care 39 sunt din Ștefan Vodă și unul din Căușeni. „Medicii din Căușeni afirmă că spitalul nu mai are locuri pentru pacienții suspecți de infectare, aceștia ajung în spital doar atunci când se eliberează patul, iar locul este luat de un alt suspect. Așa s-a întâmplat și astăzi, 1 aprilie, când trei pacienți din Ștefan Vodă au fost externați, iar în locul lor au fost aduși alți trei suspecți din același raion… Potrivit medicilor, în cele două secții ale spitalului raional care se ocupă nemijlocit cu pacienții suspecți de infectare prin COVID-19, activează 3 medici, 12 asistente medicale și mai multe inferimere, acestea nu au dreptul să părăsească spitalul și sunt la locul de muncă 24 din 24 de ore, începând cu data de 29 martie”, scrie Renata Lupacescu, jurnalistă din Căușeni. 

UPDATE 15:02: Au fost aprobate noi măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte legislative. Pentru implementarea acestor măsuri din bugetul de stat vor fi luate 816 mln de lei. Aceste acțiuni presupun:

  • Majorarea ajutorului de șomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei;
  • Acordarea ajutorului de șomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj (extinderea categoriilor de persoane beneficiare);
  • Susținerea familiilor defavorizate prin:

           (1) majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei pînă la 1300 lei, pe perioada stării de urgență
           (2) majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

  • Subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, în dependență de motivul sistării activității;
  • Scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;
  • Restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzători individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;
  • Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA;
  • Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

UPDATE 14:21: Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat astăzi, 1 aprilie, 845 707,04 mii lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc banii prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei”. Tot începând de astăzi, Î.S. „Poșta Moldovei” va asigura distribuirea la domiciliu, cu însoțirea unui angajat al structurilor Ministerului Afacerilor Interne, a pensiilor, alocațiilor sociale de stat și altor prestații sociale pentru beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă și alocații sociale de stat pentru personae vârstnice;  achitarea prin intermediul oficiilor poștale a plăților sociale beneficiarilor, indiferent de viza de reședință/domiciliu, asigurând regim fluidizat de acces al persoanelor șicu respectarea distanței sociale. Această măsură a fost luată în sprijinul și pentru sănătatea pensionarilor, categoria cea mai vulnerabilă la îmbolnăvire cu noul virus.

UPDATE 13:56: Dezinfecția stradală a fost extinsă la Bălți: străzile sunt prelucrate nu numai noaptea, ci și în timpul zilei. Drumurile sunt prelucrate cu o soluție specială inofensivă care este de obicei folosită pentru purificarea apei din bazine. Pe lângă dezinfectarea mașinilor, în oraș funcționează și un „aspirator”, care curăță drumurile de praf. Angajații întreprinderii nu uită să proceseze și să depoziteze gunoiul colectat. De asemenea, primăria mun. Bălți anunță că a fost aprobat modelul legitimațiilor pentru persoanele angajate din mun. Bălți în perioada stării de urgență. Această legitimație le va permite oamenilor să se deplaseze de acasă spre locul de muncă și vice-versa. Mai mult, oamenii nu trebuie să uite să ia cu ei și buletinul de identitate. 

UPDATE 13:34: În prezent, activează în regim normal doar 15 puncte de trecere a frontierei de stat. Aici poți consulta harta interactivă a punctelor de trecere a frontierei

UPDATE 13:02: Industria transportului aerian suferă pierderi foarte mari în această perioadă de pandemie. „Traficul aerian s-a redus cu până la 70%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Veaceslav Frunze, administratorul interimar al Î.S. „MOLDATSA”. Amintim că din 17 martie, în Republica Moldova au fost sistate toate zborurile regulate de pasageri, Aeroportul Internațional Chișinău trecând în regim de lucru la comandă, făcând posibilă deservirea curselor charter speciale de repatriere a cetățenilor și menținerea transportului aerian de mărfuri. În perioada situației excepționale, aprobarea curselor charter este atribuită exclusiv Comisiei pentru Situații Excepționale.

UPDATE 12:45: Au fost înregistrate 23 de cazuri când agenții economici au mărit prețurile la produsele social importante, anunță Serviciul Fiscal de Stat. „Astfel, au fost stabilite cazuri de majorare a adaosului comercial cu o depășire de la 0,6 % până la 8,36 % pentru produsele alimentare (hrișcă, lapte, unt, orez) și cu o depășire de la 9,76 % până la 25,12 % la produsele farmaceutice (mănuși medicinale, dezinfectanți). La cazurile depistate vor fi aplicate sancțiuni, conform legislației în vigoare”, anunță reprezentanții instituției.

UPDATE 12:09: Secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă și 14 cadre medicale au fost trimise în carantină. Asta, după ce aceștia au intrat în contact cu pacienți bolnavi de COVID-19, a căror statut a fost confirmat ulterior. Și secția pneumologie a Spitalului Raional Edineț este închisă și 14 cadre medicale trimise în carantină, scrie sanatateinfo.md. Menționăm că la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 5 pacienți cu COVID-19. Deși această instituție nu face parte din lista de spitale strategice care preiau persoanele infectate, totuși, acești pacienți au nevoie de urgențe medico-chirurgicale și de aceea au fost plasați acolo, a anunțat ministra Sănătății. 

UPDATE 11:10: Pentru 1 și 2 aprilie au fost aprobate două curse charter speciale:

Cursă charter operată de FLYONE:
1 aprilie 2020 – CHISINAU- PARIS –CHISINAU

Cursă charter operată de BlueAir:
2 aprilie 2020 – DUBAI – CHIȘINĂU- BUCUREȘTI (OTOPENI)

UPDATE 10:59: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că  vor fi amânate până la 15 mai sesiunile de atestare – 2020 a personalului de specialitate din biblioteci. 
UPDATE 10:38: Comisia Situații Excepționale a decis instalarea carantinei în orașul Ștefan Vodă (unde au fost înregistrate 11 cazuri), satul Carahasani, r-nul. Ștefan-Vodă (9 cazuri) și or. Soroca (22 de cazuri). Astfel, la intrarea și ieșirea din aceste localități va fi concentrat un număr mai mare de polițiști și militari care vor supraveghea circulația persoanelor. Tot astăzi, pompierii îmbrăcați în costume de protecție vor merge în aceste trei localități să difuzeze mesaje sonore către oameni, cu privire la felul în care se pot proteja și nu permite răspândirea virusului. 
UPDATE 10:29: Un grup de moldoveni stabiliți în Franța au pornit în această dimineață spre Moldova cu o cursă charter specială Nice – Chișinău. Când vor ajunge în Moldova, aceștia se vor autoizola pentru 14 zile, pentru a fi siguri că nu sunt infectați. 

În ultimele 24 de ore, în țară au intrat 1815 persoane și 1038 au ieșit. Totodată, pe 31 martie, la ora 21.30 la Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat o cursă din Paris cu 220 de cetățeni ai Republicii Moldova repatriați. 

UPDATE 10:21: Spitalul raional Orhei este gata să primească, începând cu ziua de astăzi, pacienți în contextul cazurilor de COVID-19. În acest sens, instituția are rezervate 40 de saloane în care pot fi spitalizate persoanele cu simptome ale infecției de COVID-19 și 2 saloane pentru proceduri. 25 de paturi au fost rezervate în Secția boli infecțioase unde vor fi internați pacienții confirmați pozitiv cu COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Spitalul raional Orhei va deservi raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești. Aici vor putea fi tratați de coronavirus pacienți confirmat pozitiv cu COVID-19 în formă ușoară și medie. Femeile însărcinate, copii și pacienții în formă gravă, depistați pozitiv cu COVID-19, vor fi transportați către instituțiile medicale din Chișinău.
UPDATE 10:01: O persoană infectată cu COVID-19, internată la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, îndeamnă oamenii să stea acasă, pentru nu a nu fi infectați. Pacienta a povestit că în timp ce starea ei este mai bună, starea mamei ei se află într-o stare gravă. „Stați acasă și nu riscați cu sănătatea voastră și a celor dragi”, a scris femeia.

UPDATE 9:36: În Republica Moldova sunt înregistrate 353 de infectări cu COVID-19 dintre care s-au tratat 22 de persoane, iar patru au decedat. 73 de cazuri sunt de import, iar 280 sunt cazuri secundare, cu transmitere locală.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că lucrările de amenajare a centrului de triere a celor suspecți de COVID-19 continuă, iar cel care va fi responsabil de funcționarea acestui centru este Oleg Crudu care ocupă funcția de director al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Guvernul a semnat decretul de creare a acestui centru. Totodată, potrivit documentului, conducătorii instituțiilor medico–sanitare publice republicane, municipale sau raionale, precum și ai instituțiilor private vor  fi obligați să detașeze angajați în cadrul Centrului COVID-19, la demersurile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, ministra a anunțat că persoanele la care le expiră termenul de dezabilitate în această perioadă a stării de urgență pot să nu-și facă griji și să nu se adreseze instituțiilor responsabile, pentru că toate gradele de dizabilitate care expiră în această perioadă vor fi prelungite, pentru a nu fi stopat dreptul la compensații sau pensii.

Peste nouă mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt implicați în acțiunile de prevenire a răspândirii virusului de tip nou COVID-19.

Jurnalistă și omul cu frumosul, cărțile și dulciurile. Toate animalele sunt prietenii ei. Scrie ușor despre subiecte grele și face fotografii pe care o să le vindem cu mulți bani cândva.

Social

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Publicat

pe

De către

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă cu coronavirus, se pare că Italia reușește să iasă la lumină, iar numărul zilnic de  infectați devine tot mai mic. 

Primele cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Italia la sfârșitul lunii februarie. În doar câteva zile, numărul celor infectați a depășit câteva mii, în pofida faptului că Italia a fost țara care a impus cele mai dure restricții, dar prea târziu, spuneau oamenii, afirmând că autoritățile italiene au avut momente de ezitare, când era foarte important să acționeze. Astfel, Italia a devenit în mai puțin de o lună epicentrul pandemiei, depășind China.

Totuși, pe termen lung restricțiile au adus rezultate bune. „Perioada aceasta de aproximativ două luni de izolare a fost benefică pentru noi și pentru cei din jur și asta se vede după numărul tot mai mic de infectați”, spune Nata Scobioală.

Pandemia în Italia: „A fost o lecție pentru toți”

Ce se întâmplă acum în Italia, una din cele mai afectate țări din lume de Covid-19? Ne povestește Nata Scobioală stabilită în orașul Marsiliana.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 7 juli 2020

Ieșirea din carantină s-a făcut treptat și cu multă precauție, autorităților fiindu-le frică de provocarea unui nou val de infectare. Revenirea la „normalitate” s-a făcut în mai multe etape, timp în care erau efectuate tot mai multe teste. 

De fiecare dată, oamenii erau îndemnați să fie responsabili și prudenți, în special persoanele în etate, care erau cele mai vulnerabile. După cumpărături putea merge doar un singur membru al familiei. Purtarea măștilor a rămas obligatorie, iar începând cu luna mai, localnicii au putut ieși pe terenurile sportive și să se plimbe, păstrând distanța unul de la celălalt de cel puțin 1 metru. 

La începutul lunii iunie au fost deschise barurile și restaurantele, unde oamenii pot intra doar dacă poartă măști de protecție și își dezinfectează mâinile. Mesele sunt aranjate în așa fel încât să păstreze distanța dintre clienți. 

În prezent, Italia, care are o populație de peste 60,4 mln de oameni, înregistrează 241.819 de infectați, dintre care 34.869 au decedat. Autoritățile susțin că restricțiile sunt relaxate, dar oamenii trebuie să continue să fie precauți și atenți cu sănătatea lor și a celor din jur. 

Citește mai departe

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

Pandemia în Danemarca: „Nici nu am resimțit-o”

Publicat

pe

De către

COVID-19 nu a ocolit nicio țară, însă unele au reușit să-l înfrunte mai bine, iar altele mai puțin. Danemarca a fost printre primele state europene care și-a închis hotarele și a impus restricții pentru a nu permite răspândirea noului virus, neînțeles și necunoscut pentru specialiștii din medicină. Lucrul cel mai important pe care au pus accent autoritățile daneze a fost păstrarea distanței sociale și spălarea cât mai des pe mâini. Mai mult, oamenii sunt îndemnați să petreacă mai mult timp în aer liber și să facă sport, pentru a-și întări imunitatea, iar călătoriile „inutile” în străinătate urmează să fie evitate. 

„Pot să zic că nici nu am resimțit această pandemie. Totul părea normal. Trebuia să respectăm doar niște reguli”, povestește Cristina Ivanov, moldoveancă stabilită de doi ani pe Insula Falster, orășelul Stubbekøbing. 

Pandemia în Danemarca: „Nici nu am resimțit-o”

Am vrut să aflăm cum a arătat pandemia și ieșirea din carantină în una dintre țările care pare să se fi descurcat cel mai bine la acest capitol. Vorbim cu Cristina Ivanov, stabilită în orășelul Stubbekøbing.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 23 juni 2020

În Danemarca oamenii nu sunt obligați să poarte măști de protecție și nici nu le-a fost interzis să iasă afară, să se plimbe sau chiar să lucreze, cu condiția că vor fi precauți. 

Semi-carantina

La mijlocul lunii martie, Danemarca a optat pentru un regim de semi-carantină. Anume din acel moment, treptat au fost ridicate, pas cu pas, restricțiile, iar autoritățile urmăreau ca numărul cazurilor de infectare să nu crească. La 15 aprilie, au fost redeschise creşele, grădiniţele şi clasele primare. Ulterior, au fost redeschise mai multe magazine, saloane de frumusețe, de tatuaj și școlile auto. La 11 mai ușile și le-au deschis și centrele comerciale, după care au urmat restaurantele și cafenelele. La 15 iunie, frontierele daneze au fost deschise pentru oamenii din Germania, Norvegia și Islanda, doar cu condiția că aceștia nu prezintă semne de răceală, în caz contrar accesul le este strict interzis. De asemenea, autoritățile au menționat că la 27 iunie în țară ar mai putea intra și locuitorii altor țări, însă, până în acest moment nu au fost anunțate aceste state. În același timp, specialiștii danezi se arată optimiști și spun că e puțin probabil ca Danemarca să fie lovită de un al doilea val de coronavirus. Ca parte a măsurilor luate pentru evitarea unui al doilea val epidemic, Danemarca a anunțat creșterea capacității de testare, aflată în prezent la 20.000 de teste pe zi. 

Ajutoare și oameni

În timpul pandemiei, autoritățile s-au gândit la oamenii afectați de aceste restricții și au oferit o serie de ajutoare sociale; au redus TVA-ul de la 25 până la 12%, ceea ce a dus la scăderea prețurilor; au plătit 70-90% din salariile angajaților care nu puteau lucra în această perioadă. Părinții au primit indemnizații de câte 3000 de coroane ( circa 300 de euro) pentru fiecare copil etc. 

De la începutul epidemiei COVID-19, Danemarca a înregistrat aproximativ 12.527 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi un bilanţ de 602 decese, la o populație de peste 5,7 mln de oameni, având o rată de decese mult mai mică decât alte state din Europa.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social2 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment3 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social7 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031