LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT

Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289.

Ora 16:45: 87 milioane de euro va oferi Uniunea Europeană Republicii Moldova, pentru a putea depăși această situație de criză.

Ora 16:34: Încă o persoană a decedat. Este vorba despre o femeie din Soroca.

Ora 15:49: Transportul public din Chișinău și Bălți va fi sistat în acest weekend.

Ora 14:22: Formele ușoare de COVID-19 vor fi tratate la domiciliu. Vor fi spitalizați doar copiii, femeile însărcinate și persoanele în etate sau cele care suferă de mai multe boli cronice.

Ora 13:09: 61% din oameni susțin că această perioadă i-a afectat sau îi afectează foarte mult pe plan economic, arată datele noului sondaj IMAS.

Ora 13:00: 31 de funcționați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt infectați cu COVID-19.

Ora 12:34: 2434 de oameni au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 1 180 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală pentru acest an.

Ora 11:50: Agenții economici sunt îndemnați să își vândă produsele online, iar fermierii pot vinde fructe, legume și semințe în fiecare zi, de la ora 6:00 până la 16:00, respectând toate măsurile de protecție și deținând actele necesare.

Ora 11:12: Mai mulți agenți economici au mărit prețurile la produsele alimentare și farmaceutice în timpul pandemiei.

Ora 10:59: Toate centrele comunitare de sănătate mintală din țară oferă suport psiho-emoțional la distanță.

Ora 10:42: 317 de angajați ai sistemului medical sunt infectați cu COVID-19. Cei mai mulți sunt din Soroca, Ștefan Vodă și Glodeni.

Ora 10:33: Întreprinderea „Floarea-soarelui” din Bălți își va suspenda activitatea după ce patru angajați sunt testați pozitiv cu COVID-19. Toți angajații întreprinderii se vor autoizola la domiciliu pentru 14 zile.

Ora 10:01: Autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei.

Ora 09:42: Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat în această noapte. 

Ora 09:29: 1174 de cazuri de infectare cu COVID-19 sunt înregistrate în Republica Moldova. Centrul de triere de la Moldexpo își începe de astăz activitatea, iar în satul Talmaza, r. Ștefan Vodă, va fi instituit regimul de carantină.

PE LUNG

UPDATE 17:07

Au mai fost confirmate alte 115 cazuri de COVID-19 dintre care 3 sunt de import, iar alte 112 cu transmitere locală. Astfel, în total, în Republica Moldova sunt înregistrate 1289 de cazuri.

Patru localități sunt în regim de carantină. „În Ștefan Vodă continuă să fie situația alarmantă și de aceea, vom veni și acolo, ca și în Soroca, cu măsuri mult mai stricte”, a declarat premierul Ion Chicu. Totodată, Chicu a anunțat că tot astăzi, Curtea Constituțională a suspendat proiectul de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. El a menționat că din cauza acestei decizii a Curții nu vor fi aplicate unele acțiuni de susținere a unor șomeri și a unor agenți economici. Cu toate acestea, el a aruncat toată vina pe partidele de opoziție, fără a menționa de ce aceștia au depus plângerea la CC.

„Cu o reacție mai clară vom veni pe căi oficiale, după ce citim și facem cunoștință cu documentul, dar sunt sigur că Parlamentul poate vota unanim măcar mâine măsuri și mai bune de salvare a economiei și asistență pentru cetățeni. Nu vom ridica mâna pentru scheme de contrabandă cu duty free, scheme cu zăcăminte minerale și alte subiecte extrem de dubioase din asumare, care nu au nici o treabă cu gestiunea crizei. Despre ele nici Chicu, nici Dodon nu au prea povestit”, a scris pe o rețea de socializare deputatul Dumitru Alaiba.

Amintim că după ce Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege, acesta a fost invitat la ședința Parlamentului unde să vorbească despre aceste acțiuni și să răspundă la întrebările deputaților. Cu toate acestea, la ședință au lipsit deputații majorității parlamentare: PSRM și PDM, precum și deputații Partidului ȘOR. În acest sens, ședința a fost închisă, fără să înceapă, din lipsă de cvorum. Opoziția a declarat că acest lucru s-a făcut intenționat, pentru că potrivit legislației, dacă în decurs de 72 de ore de la asumarea răspunderii Guvernului pentru un proiect de lege, în Parlament nu se depune o moțiune de cenzură, prevederile proiectului intră în vigoare. Cu toate acestea, deputații din opoziție au declarat că sub paravanul acestei asumări de răspundere a Guvernului sunt unele decizii care nu au nicio legătură cu starea de urgență. Deputații PAS au declarat că unele decizii vin să promoveze niște interese meschine ale unor persoane din anturajul guvernării. „Nu înțelegem acele scutiri pe care le oferă Guvernul la unele magazine Duty Free de la intrare, de ce industria tabaco beneficiază de unele facilități în această situație, cum acele modificări de taxe la unele resurse minerale contribuie la stoparea pandemiei”, au declarat ei.

Și deputații de Platforma DA au menționat că „este un vinegret, făcut artificial, special, pentru a slăbi Parlamentul și pentru a ascunde niște interese meschine care nu au legătură cu această stare de urgență”.

Deputații Pro Moldova au declarat că 90% din acest proiect de lege prevede promovarea unor scheme: de duty-free, promovarea vânzării țigărilor, elemente legate de cariere și taxe pentru subsol și minereuri și multe altele. Mai mult, multe prevederi ale acestui proiect de lege intră în vigoare de la 1 iulie 2020 până la sfârșitul anului.

UPDATE 16:45

Comisia Europeană a decis să ofere Republicii Moldova 87 de milioane de euro, pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.

UPDATE 16:34

Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. Este vorba despre o femeie, de 53 ani, din Soroca. Aceasta a fost internată pe data de 4 aprilie, în stare gravă, la Spitalul Clinic Republican. În prezent, sunt înregistrate 29 de decese.

UPDATE 15:49

Sâmbătă și duminică, transportul public din Chișinău și Bălți va fi sistat. Decizia fost luată de către Comisia națională pentru situații excepționale. Totodată, a fost prelungit termenul de sistare a activității taxatorilor în transportul public de pasageri până în data de 24 aprilie 2020. La fel, este interzis persoanelor în vârstă de peste 63 ani, aflarea în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă, cu excepţia:
– deplasărilor în interese de serviciu
– deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare
– deplasarea pentru asistenţă medicală, ce nu poate fi amânată
– deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate

Se vor admite deplasările în afara domiciliului a persoanelor în vârstă de peste 63 ani, cu excepția celor în interes de serviciu, doar în intervalul orar 09.00 -13.00.

UPDATE 14:22

Începând de mâine, formele ușoare de COVID-19 vor fi tratate la domiciliu. Oamenii vor fi ghidați și supravegheați telefonic de către medicii de familie. Asta doar dacă persoanele infectate nu suferă de alte boli cronice, cum ar fi: diabetul zaharat, maladii oncologice, probleme ale aparatului respirator. De asemenea, cei care se vor trata la domiciliu vor primi o fișă de monitorizare și un film în care li se va explica cum trebuie să-și măsoare corect temperatura, frecvența respirației.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, a anunțat că mâine va fi deschis centrul de triaj de la Moldexpo și vor fi intensificate testările de laborator și făcute pe mai multe platforme. Astfel, testele vor fi realizate nu doar în mun. Chișinău, dar și în Bălți și Cahul.

UPDATE 13:09

8 din 10 oameni spun că sunt afectați de știrile false, chiar și în această perioadă de pandemie. Respondenții unui sondaj realizat de IMAS spun că au crezut într-u moment dat în știrile false, după care au aflat că e o minciună. Sondajul arată că doar 9% dintre oameni sunt responsabili cu privire la răspândirea COVID-19. De asemenea, potrivit autorilor sondajului, 61% din respondenți susțin că această perioadă i-a afectat foarte mult pe plan economic.

UPDATE 13:00

31 de funcționați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt infectați cu COVID-19. Este vorba despre 7 angajați IGSU, 8 angajați IGP și 16 angajați IGPF.

UPDATE 12:34

2434 de oameni au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 396 traversări persoane, dintre care 764 treceri la frontiera moldo-română, 399 treceri la frontiera cu Ucraina și 233 treceri a frontierei aeriene (rute charter), anunță Poliția de Frontieră. 1 180 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală. Trei călători aveau febră mare și au fost preluați de medici. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a unei rute charter din Germania, fiind înregistrați 233 de pasageri moldoveni.

UPDATE 11:50

Agenții economici sunt încurajați să își vândă produsele online, iar taxele pentru magazinele online vor fi suspendate pentru perioada stării de urgență. De asemenea, zilnic, între orele 06:00-14:00, se permite comerțul ambulant gospodăriilor țărănești (de fermier), cu produse agricole vegetale de producție proprie, material săditor, semincer, (din remorcă sau automagazin), în baza schemelor de amplasare emise de preturile de sector, sau primăriile din suburbiile mun. Chișinău, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru combaterea răspândirii infecției COVID-19, cu o distanță de minimum 3m între unitățile comerciale. Totodată, se permite, zilnic între orele 06:00-17:00, desfășurarea comerțului angro cu produse agricole vegetale, material săditor, semincer de producție proprie și animale domestice, pe teritoriul amenajat din str. Cărbunari, 9, aflat în gestiunea economică a ÎM „Piața Centrală”, cu condiția respectării normelor pentru combaterea răspândirii infecției COVID -19 (minimum 3m, distantă între unitățile comerciale).

UPDATE 11:12

Reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat anunță că timp de o săptămână au găsit 25 de cazuri de scumpiri cu până la 12% ale produselor alimentare cum ar fi: pâine, lapte, hrișcă, orez, făină de grâu, fulgi de ovăz și cu o depășire cu 25 % la produsele farmaceutice (dezinfectanți). Acești agenți economici urmează să fie amendați.

UPDATE 10:59

Toate centrele comunitare de sănătate mintală din țară oferă suport psiho-emoțional la distanță în această perioadă de pandemie.
Aici găsiți lista cu aceste centre și datele de contact. 

UPDATE 10:42

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că din cei 317 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate86 sunt medici, 108 asistenţi medicali, 24 de felceri, un paramedic, șase farmacişti și 92 de persoane din personalul auxiliar. Cei mai mulți fiind angajații spitalului raional și asistenței medicale urgente din Soroca-96, Ștefan Vodă-46, Glodeni-20. 16 cazuri de infectare au fost confirmate rândul angajaților Spitalului Clinic Republican, iar 9 din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie.

De asemenea, Ministerul anunță că dintre cele 1174 de cazuri înregistrate în Moldova, 1058  sunt cu transmitere locală și 116 cazuri de import. În  regiunea transnistreană sunt înregistrate 69 de cazuri confirmate cu noul coronavirus.

În acest moment, 128 de persoane se află în stare de sănătate gravă. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate alte șapte persoane, astfel, în total sunt 50 de persoane tratate, iar alte 28 au decedat.

UPDATE 10:33

Întreprinderea „Floarea-soarelui” din Bălți își va suspenda activitatea. Această decizie a fost luată de către Comisia pentru situații excepționale a municipiului Bălți, după ce s-a confirmat infectarea a patru angajați ai întreprinderii. Astfel, toți angajații Societății pe Acțiuni „Floarea Soarelui” se vor plasa în regim de autoizolare la domiciliu de la 9 aprilie până la 22 aprilie cu excepția personalului care asigură paza întreprinderii.

UPDATE 10:01

Autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu care spune că lotul de echipamente care urma să ajungă în Moldova a „dispărut” pe drum.

UPDATE 09:42

Un bărbat de 79 de ani, din Orhei, a decedat în această noapte. Acesta a fost transferat la 8 aprilie în stare gravă la Spitalul Clinic Republican. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 28 de decese.

UPDATE 09:29

În Republica Moldova sunt înregistrate 1174 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 317 sunt cazuri de infectare a personalului medical.

Ieri, 8 aprilie, au fost înregistrate trei decese: un bărbat din r. Soroca în vârstă de 80 de ani, un bărbat din r. Glodeni în vârstă de 80 de ani și un bărbat din Tiraspol de 66 de ani. Toți sufereau și de alte boli grave. Până în prezent, 27 persoane au decedat, iar 43 persoane au fost tratate de infecție.  Tot ieri, Comisia pentru situații excepționale a decis instituirea regimului de carantină în satul Talmaza, din raionul Ștefan-Vodă, după ce 29 de locuitori au fost diagnosticați cu COVID-19. Astfel, începând cu data de 9 aprilie, ora 8:00, în satul Talmaza, raionul Ștefan-Vodă vor fi impuse restricțiile de circulație aferente acestui regim.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.