LIVE TEXT/ 148 de cazuri noi cu COVID-19, confirmate în Republica Moldova

Ora 17;50

Un nou deces din cauza COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre un nou deces din cauza COVID-19. Este vorba despre o femeie de 68 ani, din Anenii Noi. A fost internată la data de 14 aprilie, în cadrul Spitalului Clinic Republican. Comorbidități: Glomerulonefrita cronică difuză, sindrom nefrotic. Este al 80-lea deces din cauza COVID-19.

În total, 661 persoane au fost tratate şi 80 persoane au decedat din cauza COVID-19. Pe parcursul zilei de azi, au decedat 4 persoane din cauza noului coronavirus.

Ora 16:50

148 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

148 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova. „Au fost prelucrate 792 de probe. Ca rezultat, avem 148 de cazuri pozitive de infecție. Avem un singur caz de import, din Federația Rusă. În rest, este vorba de 147 de cazuri cu statut de transmitere locală”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, la briefingul de totalizare pentru ziua de 23 aprilie. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor urcă la 2 926 de cazuri.

Noile cazuri cu transmitere locală au avut loc: în Chișinău – 35, Orhei – 15, Căușeni – 13, Glodeni – 9, Strășeni și Vulcănești – câte 8, Ștefan Vodă și regiunea din stânga Nistrului – câte 7, Florești și Taraclia – câte 6, Bălți – 5, Edineț, Hîncești și Soroca – câte 4, Criuleni și Telenești – câte 3, Cahul, Fălești și Rîșcani – câte 2, Anenii Noi, Ceadîr Lunga, Drochia și Sângerei – câte un caz.

Ora 15:15

O femeie și un bărbat, răpuși de COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a încă două decese din cauza COVID-19.  Este vorba despre o femeie de 54 ani, din Taraclia. Ea a fost internată la data de 13 aprilie în cadrul Spitalului Clinic Republican. Comorbidități: Insuficienta hepatică cu sindrom citolitic, colestatic. Trombocitopenie severă. Insuficiență renală.

În al doliea caz este vorba despre un bărbat de 68 ani, din raionul Rîșcani. Internat în stare gravă, la data de 13 aprilie, în cadrul Spitalului din Rîșcani. Comorbidități: insuficiență cardiovasculară. Este al treilea caz de deces anunțat astăzi. Ministerul Sănătății a anunțat anterior că o femeie de 46 de ani din Chișinău a fost răpusă de COVID-19. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la 79 de persoane.

Ora 15:00

Un lot de echipamente medicale, oferit de Turcia, va ajunge astăzi la Chișinău

Un lot de echipamente medicale, oferit de Turcia pentru R. Moldova, va ajunge astăzi la Chișinău. Anunțul a fost făcut inițial de ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu la briefingul de dimineață. Ulterior, ministrul de Externe Oleg Țulea a precizat că ajutorul este adus cu un avion, postând pe Facebook și o imagine cu echipamentele transportate.

La începutul lunii aprilie, președintele Dodon a anunțat că a discutat la telefon cu președintele Turciei, Recep Erdogan, despre transportarea unui lot de asistență, care ar conține 100 de mii de măști, peste 50 de mii de dezinfectante, costume de protecție și încălțăminte specială.

Ora 14:10

Peste 40 mii de măști  și peste 600 de termometre cu infraroșu, livrate la depozitul Ministerul Sănătății

Peste 40 mii de măști N-95 cu grad sporit de filtrare și peste 600 de termometre cu infraroșu au fost livrate la depozitul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova pentru a fi distribuite lucrătorilor medicali din prima linie din întreaga țară.

Ministerul a precizat că este vorba de primul lot de 700 kg care a ajuns în Moldova din cele peste 1,4 tone de echipament individual de protecție achiziționat de UNICEF. Valoarea produselor din acest lot este de 116 mii de dolari.

În curând vor fi livrate și celelalte produse achiziționate, inclusiv ochelari de protecție și măști chirurgicale.

Ora 13:50

Creditul de urgență acordat de FMI a ajuns în conturile BNM

În conturile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au ajuns mijloacele bănești acordate de Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru gestionarea situației epidemiologice excepționale determinate de consecințele COVID-19, a anunțat BNM.

Suma creditului este de cca 172 500 000,00 drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezintă cca 233,9 mil dolari. Conform acordului cu această instituție financiară internațională, pentru 78 de milioane de dolari este aplicată o  dobândă zero,  iar suma respectivă este prevăzută să fie întoarsă timp de 10 ani.

Alte 156 de milioane de dolari sunt oferite cu o rată de dobândă de 1,5%, urmând să fie rambursate pe parcursul a cinci ani.

După ratificarea acordului în Parlamentul Republicii Moldova, resursele financiare vor fi transferate Ministerului Finanțelor pentru a susține sistemul medical, populația și economia țării noastre.

Ora 12:30

Focar de COVID-19 la un azil de bătrâni din raionul Glodeni

Peste 40 de persoane din satul Iabloana, raionul Glodeni sunt infectate cu noul Coronavirus, printre care 26 de beneficiari de la azilul de bătrâni din localitate, nouă angajați, dar și șase localnici. În pofida cifrelor alarmante, autoritățile nu se grăbesc să izoleze satul, scrie nordnews.md.

Bunica unui tânăr a murit în azil chiar ieri. Deși a fost informat că decesul nu a fost provocat de COVID-19, el spune că îi este frică pentru sănătatea familiei sale. „Trebuie să găsesc pe cineva să săpăm groapa. Trebuie îngropată cumva. Lucru nu avem, nici bani. Trebuie să ne împrumutăm pentru a o îngropa. Ne temem sau nu, nu avem încotro”, se plânge tânărul.

Unii localnicii se tem să iasă mai departe de curte de frică să nu fie infectați cu COVID-19. „Eu nu ies nicăieri, stau cu copilul acasă. Avem grijă să nu ieșim. Sărmanii bătrâni, și așa sunt pedepsiți de soartă, iar acum și boala a dat peste ei. E strașnic”, spune o băștinașă. Pentru a nu permite răspândirea în masă a infecției, primăria a alocat peste 27 de mii de lei pentru testarea tuturor beneficiarilor azilului, dar și a angajaților. Până în prezent, în satul Iablona au fost diagnosticați cu COVID-19, 41 de persoane, iar 120 sunt în izolare

Ora 11:55

Un voluntar al Inițiativei Împreună Împotriva COVID-19, testat pozitiv

Unul dintre voluntarii Inițiativei Împreună Împotriva COVID-19 a fost testat pozitiv. Fiind unul dintre cei mai activi membri ai Inițiativei, acesta a interacționat cu mai multe persoane în ultimele zile. „Imediat cum am aflat vestea, am anunțat coordonatorii Inițiativei, toți s-au autoizolat (fie nu au mers acasă la cei dragi, dacă am avut opțiunea, fie ne-am autoizolat de ceilalți membri ai familiei). Am anunțat STOP LIVRĂRI. Încă de la prima oră după am aflat rezultatul am făcut lista potențialilor contactați în ultimele zile (astfel încât dacă rezultatul testului este pozitiv să îi anunțăm imediat) și au căutat opțiuni de a fi testați cât de curând. Unii dintre noi au avut simptome ușoare, majoritatea însă nu le aveau. Cunoaștem însă că virusul este asimptomatic pentru majoritatea”, au anunțat cei de la Inițiativa Împreună Împotriva COVID-19.

Inițiativa Împreună Împotriva COVID-19 activează deja de o lună. Este vorba despre peste 500 de voluntari și 16 coordonatori. „Mulți dintre noi îndeplinesc mai multe roluri. Am vorbit cu mii de persoane, am ajutat 910 persoane, dintre care aproape jumătate au beneficiat de produse din banii colectați prin campania noastră online de colectare de fonduri. Au fost livrate mii de prinzuri calde zeci de coșuri se paște sau alte tipuri de ajutoare”, se arată în mesajul video postat pe Facebook.

Ora 11:30

Un nou deces înregistrat

Ministerul, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea unui nou deces. Este vorba despre o femeie, în vârstă de 46 de ani, din Chișinău. Ea a fost transferată la IMSP Institutul de Medicină Urgentă din Spitalul „Arhanghelul Mihail” , la data de 7 aprilie. A fost internată în stare gravă, cu insuficiență respiratorie acută gr I. Este al 77-lea deces din cauza COVID-19 în Republica Moldova.

Ministerul a precizat că până la ziua de azi, 661 persoane au fost tratate, 101 persoane fiind externate pe parcursul zilei de ieri.

Ora 9:50

101 de persoane au fost tratate și externate din spitale

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, 101 persoane tratate de COVID-19 au fost externate din spitale. Astfel, numărul pacienților vindecați urcă la 661, a anunțat la briefingul de dimineață ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu.

Ministra a menționat că, la momentul actual, 15 persoane cu COVID-19 sunt la respirație asistată.  Opt se află la Institutul de Medicină Urgentă, iar șapte la Spitalul Clinic Republican. În total sunt 218 persoane în stare gravă.

La momentul actual sunt internați 73 copii infectați cu COVID-19, starea de sănătate de gravitate medie și satisfăcătoare.

De la debutul pandemiei COVID-19 au fost internate 38 gravide. Până la ziua de azi, 27 dintre ele s-au tratat și 11 rămân a fi internate în instituțiile medico-sanitare publice.

În prezent, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus  a ajuns la 2778 cazuri. Până la ziua de azi, 76 de persoane au decedat din cauza COVID-19.

Trei persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă

Trei persoane, care s-au tratat de COVID-19, au donat plasmă pentru tratamentul celor infectați. Persoanele au mers la Centrul de Transfuzie a Sângelui și au contribuit la salvarea altor vieți.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a menționat că cei trei fac parte din totalul de 56 de pacienți tratați de COVID-19 până la 13 aprilie care întrunesc criteriile pentru donarea de plasmă sanguină.

Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă, afirmă ministerul.  Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea.

„Orice persoană care face boala, și nu numai COVID-19, dar orice altă maladie infecțioasă, produce anticorpi. Altfel spus, niște substanțe speciale împotriva bacteriei sau virusului corespunzător. Plasma persoanelor vindecate, fiind bogată în astfel de anticorpi, vine ca un medicament pentru pacienții gravi și extremi de gravi. Tratamentele medicamentoase, plus plasma bogată în anticorpi, reușește să neutralizeze procesul de replicare a virusului în organism și să-l distrugă. Astfel, se stabilește o însănătoșire mai grabnică”, a menționat șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

De astăzi, Calea Ferată din Moldova sistează traficul de mărfuri

Î.S.„Calea Ferată din Moldova” a informat că începând de astăzi sistează traficul de mărfuri în legătură cu reducerea substanțială a volumului de mărfuri. Suspendarea va dura până pe 27 aprilie, ora 8:00.

Întreprinderea a precizat că toate solicitările agenților economici de încărcare-descărcare a vagoanelor vor fi asigurate. „Această măsură poartă un caracter temporar și sperăm că în cel mai scurt timp vom reveni la ritmuri normale de activitate”, se arată în mesajul agentului economic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.