LIVE TEXT/ 76 cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

Ora 17:20

Alte 76 noi cazuri cu COVID-19 în Republica Moldova. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 199 de probe. Astfel, bilanțul urcă la 2 548 de cazuri.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a precizat la un briefing că toate cele 76 de cazuri noi au statut de transmitere locală.

Astfel, la Glodeni au fost confirmate– 28 cazuri, Chișinău – 14, Cahul – 6, Fălești – 5, Dubăsari și Ștefan Vodă – câte 3, Căușeni, Criuleni, Orhei, Rezina – câte 2, Basarabeasca, Cantemir,  Comrat, Florești, Hîncești, Ialoveni,  Soroca,  Strășeni, Telenești – câte un caz.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a preciza că din numărul total de cazuri din această zi, 6 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 3, medici – 1, personal auxiliar – 2.

Totodată, au fost înregistrate alte 2 decese cauzate de virusul COVID-19. Este o vorbă despre o femeie în vârstă de 73 ani din orașul Bender. Comorbidități: insuficiență renală cronică. Și despre un bărbat în vârstă de 62 ani, din or. Tiraspol.

Pâna la ziua de azi, 478 persoane au fost tratate, iar 70 persoane au decedat din cauza COVID-19.

Ora 15:30

Satul Brînzeni din raionul Edineț, plasat în carantină

Satul Brînzeni din raionul Edineț a fost plasat în carantină, începând de luni, 20 aprilie. Decizia a fost aprobată în urma ședinței Comisiei Situației Excepționale raionale. Potrivit primarului municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, restricțiile în localitatea Brînzeni au fost aplicate după ce în Internatul Psihoneurologic au fost testate pozitiv cu COVID-19 circa 70 de persoane, inclusiv angajați, scrie Ziarul de Gardă.

Toate intrările şi ieşirile din sat acum sunt blocate. Pentru cele trei posturi fixe şi unul mobil au fost antrenați atât angajaţi MAI, cât şi militari. Satul Brînzeni este plasat în carantină pentru o perioadă nedeterminată, deocamdată.

Până astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 2472 cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care  293 cazuri sunt din Transnistria.

Ora 13:40

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea unui nou deces din cauza COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 47 ani din Ceadîr-Lunga, internat la Institutul de Medicină Urgentă la data de 14 aprilie, în stare extrem de gravă.

„Diagnostic final: pneumonie interstițială bilaterală, evoluție gravă. Boală renală cronică”, se precizează în mesajul instituției.

Totodată, ministerul a precizat că la momentul actual sunt internați 77 copii infectați cu COVID-19, starea de sănătate acestora fiind de gravitate medie și satisfăcătoare. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 au fost internați 43 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Potrivit datelor oficiale, în total, 635 de lucrători medicali din Republica Moldova au fost infectați cu noul coronavirus. Dintre aceștia 47 s-au tratat de infecție.

Ora 13:00

Politolog: „Focul haric”, după care lotul din China, și de fiecare dată în imagine apare Dodon

Politologul Dionis Cenușă menționează într-o postare pe Faceboog că deși achizițiile de consumabile și echipament medical din China s-au făcut pe bani publici și din donații private, „președintele Dodon niciodată nu pierde șansa de a extrage capital politic din orice, în timp ce Chicu și alții caută disperat soluții”.

„„Focul haric”, după care lotul din China, și de fiecare dată în imagine apare Dodon. Atot-prezentul președinte știe că pe perioada de criză, cel care se asociază cu „ajutor”, câștigă puncte în sondaje. Situația de criză îl avantajează pe Dodon, comparativ cu alți politicieni. Iar porțiunile de critică lansate împotriva lui au o rază de impact limitată, preponderent în „camere cu ecouri” pe online, deja populate cu criticii lui Dodon”, atenționează expertul.

Ora 11:45

212 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă

Până în prezet în Republica Moldova au fost înregistrate 2 472 cazuri cu COVID-19, în urma procesării a  11 763 de teste. Din numărul total, 212 de pacienți se află în stare gravă, 558 – în stare de gravitate medie. 14 persoane sunt actualmente conectate la respirație asistată, a anunțat la briefingul de dimineață ministra Sănătății, Muncii și Protecției Socciale Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, pe parcursul zilei de ieri au fost externate din spitale 21 de persoane care au fost tratate de COVID-19, astfel numărul celor tratați s-a ridicat la 478. Numărul deceselor înregistrate a ajuns la 67 de persoane.

Ora 10:40

Șapte zboruri charter pe parcursul săptămânii curente. Cât costă biletele

Autoritatea Aeronautică Civilă a informat că în perioada 20-26 aprilie vor fi efectuate șapte zboruri charter pentru repatrierea moldovenilor de peste hotare. Astfel, compania aeriană „Fly One” va efectua cursele charter din Paris, Milano și Barcelona, iar compania aeriană „Air Moldova” va repatria cetățenii Republicii Moldova din Londra, Nice și Moscova (2 curse). De aceste curse vor beneficia cetățenii moldoveni incluși în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor puse la dispoziția solicitanților începând cu 29 martie.

Prioritate au studenții, persoanele aflate la tratament medical, cetățeni aflați în dificultate. Persoanele incluse în listele sus-menționate vor fi informate în prealabil despre detaliile privind modalitatea de achiziționare a biletelor de călătorie. Programul de zbor, data și ora urmează a fi precizate pe parcursul zilelor.

Ora 9:30

În ultimele 24 de ore, 896 de oameni au intrat pe teritoriul R. Moldova

În ultimele 24 de ore, 896 de oameni au intrat pe teritoriul R. Moldova, dintre care 660 treceri la frontiera moldo-română, 223 treceri la frontiera cu Ucraina. 14 moldoveni au venit din Federația Rusă prin intermediul unei curse charter aeriană. 

Toate cele 896 de persoane care au intrat în țară au completat fișe epidemiologice individuale.
La fel, au fost completate și semnate 780 de Declarații pe propria răspundere privind achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.
Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19.
În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute cargo din Federația Rusă, fiind înregistrați 14 cetățeni.

Peste 50 de tone de mărfuri medicale au ajuns din China în Republica Moldova

Peste 50 de tone de echipamente echipamente, teste, medicamente și consumabile medicale ce vor fi utilizate în lupta cu coronavirusul de tip nou au ajuns duminică seara pe Aeroportul Internațional Chișinău. Lotul de produse medicale, procurat din China pentru gestionarea mai eficientă a crizei legate de pandemia cu COVID-19, a fost transportat cu  un avion AN-124 „Ruslan” al Forțelor Aeronautice Ruse.

Încărcătura a inclus peste 80 mii de teste de depistare a COVID-19, peste 80 mii de kituri de extracție, peste 280 mii de respiratoare KN 95, peste 600 mii de perechi de mănuși medicale, 50 mii tuburi de prelevare, mii de ecrane și ochelari de protecție, combinezoane, termometre cu infraroșu și alte echipamente de protecție.

Președintele Igor Dodon, care a participat, la ceremonia de recepționare a lotului, a precizat că cele peste 50 de tone de mărfuri medicale au fost procurate – o parte de autoritățile statului, iar o parte din sursele donate de mai multe companii din țara noastră, persoane fizice din țară și din diasporă, organizații internaționale, precum UNICEF Moldova, Orange Moldova, SRL ,,MOLDRETAIL GRUP”, Comunitatea evreiască din RM, Kaufland Moldova, Asociația de Cooperare Economică Moldova-China și Ambasada RM în China, compania „Hefei Kadian”, companiile chineze „Interwine” și „Poly Grup”, primăria orașului chinez Nachang, provincia Jiangxi și alții.

Anterior, Igor Dodon a declarat că avionul cu care a fost transportat echipamentul medical a fost oferit de autoritățile ruse gratuit.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.