Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ 126 cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova. În sistemul medical sunt înregistrate două focare

Publicat

pe

Ora 17:30

Alte trei decese provocate de COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției a anunțat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19.

Este vorba despre o femeie de 75 ani, din Chișinău, internată la IMSP Institutul de Medicină Urgentă la data de 27 aprilie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă IC.III (NYHA), diabet zaharat tip 2.

COVID-19 a răpit viața unei femei în vârstă de 92 ani, din r. Strășeni. Internată la IMSP Institutul de Medicină Urgentă la data de 21 aprilie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, cardiopatie hipertensivă IC.II (NYHA) stadiul C.  Din cauza virusului a decedat și un bărbat în vârstă de 63 ani, din orașul Tiraspol.

În total 1182 persoane au fost tratate, iar 119 au decedat din cauza COVID-19.

Ora 16:40

126 cazuri noi cu COVID-19

126 de cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova. Acestea au fost confirmate în urma procesării a 878 de probe, a anunțat la un briefing ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Astfel, bilanțul total al cazurilor de infectare a crescut la 3 897.

Totodată, ministra a anunțat că în sistemul medical sunt înregistrate două focare. Este vorba despre Institutul de Medicină Urgentă, secția de chirurgie, și despre spitalul raional Sângerei, secția de terapie, maternitate și chirurgie. „Toate secțiile sunt cu profil non-COVID. Tactica de testare în focare va continua atât în cadrul sistemului medical și social, cât și în cadrul comunităților”, a menționat ministra.

Ora 15:20

„Suntem alături de dvs. cu sufletul, dar și iată în mod fizic, în cel mai concret mod. Guvernul României urmează să decidă astăzi un sprijin substanțial pentru RM constând din echipament pentru lupta cu COVID-19. Potrivit proiectului avizat, este vorba de un ajutor de 3,5 milioane de euro”, a menționat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la ceremonia de prezentare de prezentare a ajutorului României acordat Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei cu COVID-19, care a avut loc în fața Spitalului Clinic Republican.

Astfel, o echipă de 42 cadre medicale va efectua o misiune de 15 zile în sprijinul colegilor din Chișinău, Bălți și Cahul. De asemenea, România a oferit 500 000 de măști și 50 000 de combinezoane, dar și 10 izolete concepție a cercetătorilor militari din România.

„Virusul nu cunoaște granițele, singurul cuvânt aplicabil este „solidaritatea” și cu el „pietenia”. Așa ne cunoaștem prietenii”, a spus secretarul de stat al MAI român, Raed Arafat. Potrivit lui, din momentul în care s-a luat decizia de a acorda această asistență,  a luat mai puțin de două zile ca lista de medici și asistenți medicali care au dorit să vină în Republica Moldova să fie completată.

Medicii din România îşi vor desfăşura activitatea în instituţiile medicale din Republica Moldova, după cum urmează: Spitalul Clinic Republican -10 medici,  Institutul de Medicină Urgentă – 15, Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” – 5, Spitalul Clinic din Bălți – 4 și Cahul – 8 .

„Gestul  făcut de poporul român, care se confruntă, la fel, cu efectele pandemiei de COVID-19, este unul apreciabil şi de o valoare înaltă. Această activitate vine pentru a consolida sistemul de sănătate şi a salva vieţi omeneşti. Îmi exprim gratitudinea pentru suportul oferit de Guvernul României în diverse domenii”, a menţionat ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ora 14:00

Guvernul Elveției și PNUD sprijină 35 de comunități în prevenirea răspândirii noului coronavirus

Elveția și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare susțin măsurile urgente de prevenire și control a răspândirii COVID-19 în 35 de comunități locale. În respectivele localități au fost create asociații de băștinași, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” susținut de Biroul de cooperare al Elveției, în parteneriat cu PNUD.

26 800 de măști respiratorii, 37 500 perechi de mănuși, 1 785 litri de dezinfectant, precum și 81 de termometre pentru monitorizarea temperaturii la distanță, toate acestea achiziționate din fonduri elvețiene, sunt oferite comunităților. Echipamente de protecție sunt distribuite și oficiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, centrelor comunitare, azilurilor, orfelinatelor, centrelor de servicii sociale, oficiilor poștale, pentru a asigura o interacțiune mai sigură cu oamenii.

Echipamentul, în valoare totală de circa 37 000 dolari, a fost achiziționat de PNUD din fondurile oferite de Elveția, în baza evaluării necesităților efectuate de Asociațiile de băștinași, în cooperare cu autoritățile centrale și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.

Ora 12:15

O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din România a sosit în Republica Moldova

O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății din România a sosit astăzi în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Ministerul Apărării din România a precizat că medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

„Pentru buna desfășurare a activităților, Ministerul Apărării Naționale contribuie cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova. Izoletele, de concepție și producție românească, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinesc standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate”, se arată în mesajul instituției.

Ora 11:00

Ombudmanul propune reducerea amenzilor pentru nerespectarea restrictuiilor de aflare in spatiul public

Avocatul Poporului propune reducerea mărimii minime a amenzii aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, precum și stabilirea unor sancțiuni alternative amenzii. Mihail Cotorobai a propus revizuirea prevederilor articolului 76 1 din Codul contravențional,
care stipulează sancționarea persoanelor pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, astfel încât să fie redusă mărimea minimă a amenzii aplicate persoanelor fizice și să fie stabilite sancțiuni alternative amenzii.

Avocatul Poporului notează între altele că amenzile foarte mari aplicate persoanelor fizice și juridice în condițiile actuale, raportate la nivelul de trai în Republica Moldova și veniturile mai reduse ale mai multor categorii de persoane în perioada stării de urgență, ar putea să contribuie și mai mult la aprofundarea sărăciei în rîndul grupurilor vulnerabile, înrăutățirea nivelului de trai al acestora.

Pentru anumite persoane mărimea amenzii este foarte mare chiar și atunci când aceasta este achitată în termen de 3 zile la jumătate din cuantumul stabilit și va afecta considerabil situația materială a persoanei.

Ora 10:00

Cinci noi decese provocate de COVID-19. Bilanțul victemelor ajunge la 116 persoane

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 5 decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați și o femei, cu vârste cuprinse între 63 și 72 de ani.

Asrfel, este vroba despre un bărbat de 63 ani, din mun. Chişinău, transferat de la SCM „Arhanghelul Mihail” la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe data de 22 aprilie. în stare foarte gravă. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, diabet zaharat, obezitate gr. III. Un alt bărbat de 68 ani, din Bălţi, care a fost transferat de la SR Bălţi la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe data de 21 aprilie, în stare foarte gravă. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, obezitate gr. II.

În alt caz este vorba despre o femeie în vârstă de 68 ani, din r-nul Făleşti. Internată în stare gravă pe data de 28 aprilie în cadrul Spitalul Clinic Republican, transferată din SR Fălești. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, insuficienţă respiratorie, insuficienţă cardiacă.

COVID-19 a răpit viața unui bărbat de 72 ani, din r-nul Cantemir. Internat în cadrul Spitalului Raional Cantemir, pe data de 03 aprilie. Comorbidități: boală psihiatrică, boli somatice. o altă victimă este  un bărbat, 70 ani,  din mun. Bălți, internat pe data de 28 aprilie, în stare gravă la Spitalul Clinic din Bălți.  Comorbidități: Hipertensiune arterială de gradul III, boală cardiovasculară.

Până la ziua de azi, 1182 persoane au fost tratate, dintre care 68 au fost externate pe parcursul zilei de ieri, iar 116 persoane au decedat din cauza COVID-19.

Ora 9:30

3 mari companii din sectorul automotive s-au reprofilat și produc echipamente de protecție 

Ministerul Economiei a anunțat că, în contextul crizei pandemice, mai multe companii din sectorul automotive au decis să-și reprofileze activitatea, de la producerea huselor pentru transportul auto la confecționare de echipamente de protecție PPE e.g, măști, combinezoane, botoşi şi viziere.

Prima companie care a reușit să se reprofileze a fost „Confezioni Andrea MDV SRL” din Soroca. Fabrica cu capital italian, numără peste 800 de angajați și deține un parc complex de echipament de producție i.e. 4 mașini automate de croire, 60 de maşini de sudare cu ultrasunet și peste 325 de mașini de cusut. În perioada de carantină, compania a reușit să producă zilnic peste 5700 de combinezoane pentru instituțiile medicale din țară și să securizeze peste 320 de locuri de muncă. Capacitatea fabricii este de circa 30,000 combinezoane de protecție.

O altă companie care a acceptat provocarea de a produce echipamente de protecție PPE este – „APM Automotive Protection SRL” din orașul Briceni. Compania cu capital slovac-german angajeaza peste 280 de persoane, și produce săptămânal peste 3000 de combinezoane, securizează 40 de locuri de muncă.

În context, compania – „ConTeyor SRL” cu capital polonez, din raionul Căușeni, specializată în producerea huselor pentru containere folosite la transportarea pieselor auto și-a modificat linia de producție. În prezent compania produce viziere și măști de protecție.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

330 cazuri noi de infectare și 11 decese

330 cazuri noi de infectare au fost confirmate astăzi în R. Moldova, în urma procesrii a 2 069 de teste. Din numărul cazurilor noi, 119 s-au înregistrat în Chișinău. Astfel, bilanțul persoanelor contaminate până acum ajunge la 18 471. În prezent se atestă 6 308 de cazuri active.

Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș. Potrivit lui, 388 de pacienți în stare gravă, dintre care 28 sunt conectați la sistemul de respirație asistată.

Totodată, Constantin Rîmiș a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese cauzate de COVID-19. Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 614.

O asistentă medicală din Briceni și una din Bălți au pierdut lupta cu infecția

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat despre trecerea în nefiinţă a asistentei medicale Tatiana Ghimpu, de 57 ani, răpusă de infecţia COVID-19. Ea activa ca asistentă medicală în cadrul Spitalului Raional Briceni. Tatiana Ghimpu a fost internată pe data de 21 iunie la Spitalul Raional Briceni, ulterior pe data de 27 iunie a fost transferată la Spitalul Raional Edineț.„Exprimăm sincere condoleanţe familiei şi putere să depăşească aceste momente grele”, se arată în mesajul ministerului.

Tot astăzi, Spitalul Clinic Bălți a anunțat despre decesul asistentei medicale din cadrul Departamentului de Pediatrie, Melania Scorpan. Asistenta medicală a fost răpusă de COVID – 19 la vârsta de 65 de ani.  Timp de 42 de ani, ea a fost angajată în secția ATI, din cadrul Departamentului de Pediatrie a IMSP Spitalul Clinic Bălți. Până în prezent 27 de angajați ai sistemului medical au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.

Polițiștii de frontieră au primit 8 scanere termografice

Misiunea OIM în Moldova a livrat opt scanere termografice Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Acestea au fost oferite în cadrul proiectului „Consolidarea răspunsului național al Republicii Moldova la criza COVID-19”.  În cadrul proiectului, OIM Moldova va furniza în continuare produse și aparataj de dezinfectare pentru 10 puncte de trecere a frontierei. Valoarea scanerelor donate este de 8000 dolari. Fiecare dintre acestea este echipat cu un senzor de sensibilitate ridicată, cu detector termic a cărui rezoluție este de 160×120, astfel, găsește rapid eroarea și oferă măsurări cu o precizie înaltă. Scanerul termografic nu are un număr limită de control, iar febra poate fi verificată la o distanță de 1-2 metri, evitând contactul.

370 de studenți de la Medicină implicați în lupta anti-COVID

Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, a venit cu un mesaj de mulțumire în adresa studenților care s-au implicat în lupta anti-COVID. Potrivit lui, circa 370 de studenți de la  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt angajați ai instituțiilor medicale și lucrează ca asistenți medicali, mulți dintre ei – în prima linie în lupta cu COVID-19.  Studenții-mediciniști au realizat acțiuni de voluntariat pe două filiere: au acordat consultanță persoanelor la linia verde instituită de Agenția Națională de Sănătate Publică și, respectiv, au activează în calitate de asistenți medicali și infirmieri în diverse instituții medicale din țară.

Studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei au confecționat viziere pentru personalul medical din întreaga țară, iar cei de la Universitatea de Stat din Moldova au oferit consultanță și suport psiho-emoțional solicitanților în încercarea de a depăși această perioadă dificilă. De asemenea, pe perioada pandemiei, studenții multor universități din țară au susținut și au promovat zeci de afaceri în mediul online, începând cu producătorii agricoli autohtoni și finalizând cu librării și cursuri de limbi străine. „Sunteți un exemplu de curaj, devotament și responsabilitate socială. Suntem mândri de voi!”, se arată în mesajul ministrului. De notat că, până la ziua de azi, au fost confirmate 2546 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate.

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea

Punctul de trecere a frontierei moldo-române Costești-Stânca și-a reluat activitatea de astăzi, u începere de  ora 08:00. Astfel, a fost restabilit traficul prin punctul de trecere menționat atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri, însă în condițiile de menținere a anumitor restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei. Poliția de Frontieră precizează că numărul punctelor de trecere a frontierei deschise traficului se ridică la 24 – șapte la hotarul cu România și 17 – la cel cu Ucraina.

Donațiile pentru combaterea COVID-19 pot fi vizualizate pe platforma tender.health

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre noua funcționalitate a platformei tender.health, care permite vizualizarea și analiza datelor despre donațiile externe si interne ale partenerilor Republicii Moldova, donate pentru consolidarea capacităților instituțiilor medico-sanitare publice, implicate în tratamentul COVID-19. Noua funcționalitate permite vizualizarea donațiile oferite, dar și unde, și în ce mărime au fost distribuite acestea. „Datele despre contracte și facturi sunt prezentate în format de tabele și grafice clare, cu funcții de filtrare pentru analiză și monitorizare. Analiza datelor din contracte și facturi permite evaluarea și îmbunătățirea eficienței planificării și utilizării banilor publici”, susține ministerul.

Citește mai departe

Social

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

235 cazuri noi de infectare

235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.  Dintre acestea, 4 cazuri sunt de import (Federaţia Rusă-1, Polonia-1, Italia-2). Total teste efectuate în această zi – 1 647. Din numărul total de cazuri din această zi, 15 sunt lucrători medicali.  Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 18 141 cazuri.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 603. Până la ziua de azi, 11 241  persoane au fost tratate de COVID-19.

Studiu: Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra populației

Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra populației Republicii Moldova. Impactul este
sesizabil până în prezent, la nivel economic, social, dar și psihologic, arată un studiu sociologic prezentat de compania Date Inteligente. Potrivit respondenților, principalele efecte negative ale pandemiei COVID-19 sunt: lipsa de comunicare (33.8%),  limitarea deplasărilor (33.6%), dar și reducerea veniturilor (23%) .  Un procent mare din respondenți (30%) au declarat că nu au observat consecințe negative. Totodată, respondenții au menționat că printre efectele pozitive au fost: petrecerea mai mult timp în familie (45.7%), au reușit să facă anumite economii, datorate reducerii consumului (17.3%) și 14.8% din respondenți au spus că au mai mult timp pentru hobby-urile lor.  Cercetarea a fost făcută pe un eșantion din 1511 persoane, în perioada 20 iunie-4 iulie.

Va fi instituită indemnizația urmașilor personalului medical decedat de COVID-19

Urmașii personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 vor primi o indemnizație acordată din bugetul de stat. Comisia de control al finanțelor publice a avizat pozitiv un proiect de lege în acest sens. De dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior) – până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați mai sus, indemnizația se acordă unuia dintre părinți. Cuantumul indemnizației se stabilește în funcție de categoria de urmași. Astfel, pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul; pentru copii – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș; pentru părinți – în mărime de 50% din baza de calcul.

Totodată, proiectul prevede că cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională la data calculării indemnizației.

Air Moldova: Este obligatorie completarea fișelor pentru călatorie

Compania aeriană Air Moldova a anunțat pasagerii că, pentru a putea călători spre mai multe destinații, este obligatorie completarea fișelor solicitate de autoritățile tărilor spre care intenționează să călătorească. Este vorba despre zborurile spre Frankfurt, Paris, Dublin, Lisabona, Istanbul, Federația Rusă, Italia, Londra.

În acest context, compania a rugat călătorii să tipărească și să completeze din timp, declarațiile. Acestea pot fi descărcate și completate AICI. 

De asemenea, pentru toate zborurile spre Republica Moldova, este obligatorie completarea fișei epidemiologice. Fișa epidemiologică trebuie printată și completată din timp de fiecare pasager, înainte de zbor. La aeroport în ziua zborului pasagerii trebuie să prezente fișa completată.

Ședința CMC, amânată. Un consilier municipal a fost testat pozitiv la COVID-19

Ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC), care urma să se desfășoare pe 7 iulie a fost amânată. Decizia a fost luată de Biroul Permanent al CMC, după ce un consilier municipal a fost testat pozitiv la COVID-19.

Totodată, la propunerea primarului general, Ion Ceban, membrii CMC, care au fost în contact cu alesul local la ultima ședință a forului municipal, inclusiv persoane terțe, care au participat la ședințele comisiilor de profil, urmează să fie testate la coronavirus. Următoarea ședință a CMC este planificată pentru joi, 09 iulie 2020, ora 10:00.

29 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. Trei persoane au decedat

391 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 29 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083 sunt în stare de gravitate medie, a anunțat în dimineața zilei Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 69 persoane cu suspecție la COVID-19. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 17 906 cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Alte 194 persoane au fost tratate şi externate. În total, 11 241 persoane au fost tratate de COVID-19. Totodată, au fost înregistrate trei decese noi, cauzate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 598.

Citește mai departe

Social

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Publicat

pe

De către

Pe urmele lui Zaharia Cușnir

Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative ale lui Zaharia Cușnir, cu fotografii care au făcut înconjurul lumii. Premieră va avea loc pe pagină de Facebook „din pod”. Zaharia Cușnir a făcut fotografii cu viața din jurul lui. între anii ’50 și ’70. Oamenii îl chemau să facă poze la nunți, cumetrii sau când își doreau o fotografie de familie. Așa a ajuns Zaharia să facă portretele oamenilor din câteva sate. Peliculele au fost găsite de tânărul regizor Victor Galușca, în satul Roșietici, în timp ce filma lucrarea  de licență împreună cu un prieten, operatorul Andrei Moraru. Au împărtăşit vestea cu mentorul lor, Nicolae Pojoga, care le-a scanat şi le-a indexat cu grijă. Pe Facebook a fost creată pagină Zaharia Cușnir, unde mulți își recunosc rudele și cunoscuții. Premiera video a filmulețului poate fi văzută AICI. Operatori – George Secrieru, Răzvan Ursu, montaj și colorizare – George Secrieru, sunet – Constantin Coadă, muzică – Rustem Oltenesc, la fluier Ion Văduva.

O tânără mămică din Bălți produce chipsuri din fructe

Ana Măligă, o tânără mămică din Bălți, produce chipsuri sănătoase din fructe și legume, care pot fi consumate cu plăcere chiar și de cei care își doresc să scape de kilogramele în plus. Fripsurile, așa cum le numește easunt sută la sută naturale și se vând prin intermediul rețelelor de socializare, scrie Nordnews.md.

Ana și-a cumpărat mai multe utilaje, inclusiv o uscătoare electrică, și prepară gustoșeniile în propria bucătărie. Mai nou, tânăra a început să producă și pastilăAceastă este un produs de cofetărie gustos, sănătos și care conține doar ingrediente naturale.

„Am deja clienți care sunt foarte mulțumiți, mai ales fetele care au grijă de silueta lor, cei care practică sportul, cei care respectă un mod de viață sănătos. Mulți cumpără pentru copii. La muncă, când nu ai timp, le mănânci în loc de fast-food, sunt mai sănătoase”, a precizat Ana Măliga. 30 de grame de fripsuri costă între 25 și 40 de lei, iar 100 de grame de pastilă costă 60 de lei.

Cinci militari din  Bălţi au donat plasmă pentru pacienţii infectaţi

Cinci militari din Brigada Infanterie Motorizată „Moldova” de la Bălţi, care au învins noul coronavirus, au donat plasmă pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19, aflaţi în stare gravă și foarte gravă. În Brigada de infanterie motorizată „Moldova” au fost înregistrate peste 20 de cazuri de îmbolnăviri. Anterior, un alt militar din Regimentul Rachete Antiaeriene a făcut acelaşi gest nobil. Până în prezent, 57 de militari şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale s-au tratat de COVID-19.

Foto: Facebook/Ministerul Apărării

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie15 ore în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social17 ore în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Cultură18 ore în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social21 de ore în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social2 zile în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031