Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ +55 persoane cu COVID-19. 4 au revenit cu un zbor charter din Marea Britanie

Publicat

pe

PE SCURT

17:30

Încă 55 de cazuri de COVID-19. 4 dintre ele sunt revenite recent cu un zbor charter din Marea Britanie. Încă 4 persoane au fost tratate și externate. Ministra a confirmat cele două decese.

17:15

Testele pentru detectarea virusului care cauzează infecţia COVID-19 se efectuează, actualmente, în Laboratorul virusologic al ANSP şi 2 laboratoare private din ţară, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate IVD.

17:00

Al patrulea deces cauzat de coronavirus. Este vorba despre un bărbat din Briceni.

15:25

Din momentul aprobării hotărârilor Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, în mun. Chișinău  pentru 7 agenți economici și 36 persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului au fost întocmite procese-verbale.

15:10

Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna pacienți suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Secția de boli infecțioase cu 15 paturi s-a umplut, iar la moment are loc doar examinarea și trierea pacienților suspecți.

14:20

Consiliul Raional Ialoveni îndeamnă și solicită locuitorilor din raion să facă voluntariat și să ajute asistenții sociali din zonă.

14:15

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că pacienții au acces la telefoanele mobile personale.

13:45

O femeie din Transnistria a murit din cauza coronavirusului. A fost internată la un spital clinic din Tiraspol cu ​​pneumonie bilaterală. Când s-a aflat că are coronavirus, femeia a fost transferată la spitalul Slobozia. O oră mai târziu a murit.

12:10

Primarul Ion Ceban și pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc, au vizitat spațiul unde va fi organizat centrul de triere.

12:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării comunică despre amânarea sesiunii raionale/ municipale/ republicane de atestare a cadrelor didactice și manageriale.

11:30

În contextul pandemiei de coronavirus și crizei despre care vorbesc experții economici, leul moldovenesc este mai puternic decât a fost la începutul anului 2020 și mai puternic decât valutele partenerilor comerciali. Totuși, leul se depreciază față de valutele de bază: euro și dolarul american.

11:00

Întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru Covid-19, la un laborator privat din Chișinău. În același timp,

09:50

Din cele 298 de cazuri, 44 persoane sunt în stare gravă, iar alte 18 au fost tratate. De asemenea, ministra Dumbrăveanu a declarat că centrul de triere de la MoldExpo ar putea fi funcțional până la sfârșitul săptămânii.

09:10

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au constatat că Derogările prevăzute în Dispozițiile Comisiei Situații Excepționale sunt neproporționale și contrare prevederilor articolului 54 din Constituție.

09:00

La Ministerul Economiei a fost creat un grup pentru consultarea setului de măsuri privind atenuarea impactului negativ al crizei pandemice asupra economiei naționale.

PE LUNG

UPDATE. 17:30

Astăzi au fost confirmate încă 55 de cazuri. În total, au fost înregistrate 353 de cazuri de COVID. 7 cazuri sunt de import, dintre care 6 cazuri sunt din Marea Britanie. Patru dintre cei veniți din Marea Britanie au fost repatriați recent cu o cursă charter. Mai mult, astăzi au fost externați încă 4 pacienți, ceea ce înseamnă că avem tratate, în total, 22 persoane.

De asemenea, ministra Viorica Dumbrăveanu a confirmat decesul persoanei din stânga Nistrului și decesul unei persoane în spitalul din Edineț. Este un bărbat originar din Briceni. Potrivit ministrei, bărbatul a ascuns informația precum că a contactat cu cineva revenit de peste hotare și ulterior a contactat cu o mulțime de oameni care sunt căutați acum de autorități.

Bărbatul s-a adresat la spital și după ce i s-au făcut investigațiile medicale, a pierdut cunoștința. Nu a fost posibilă transportarea lui într-un spital special. Bărbatul a fost izolat.

TV8.md scrie că bărbatul a fost transportat la Spitalul Raional Edinț de către fiul său și internat în Secția de pulmunologie.

„Am discutat azi dimineață cu adjunctul medicului șef al spitalului și din câte mi-a spus, bărbatul era deja în stare gravă, avea mari greutăți de respirație și a căzut pe hol inconștient. I-au prelevat probe la coronavirus, dar până s-a făcut testul în laborator, pacientul a murit”, a spus primarul orașului Edineț, Constantin Cojocari, scrie TV8.md.

UPDATE. 17:15

Analizele pentru depistarea COVID-19
se fac în trei laboratoare

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că testele pentru detectarea virusului care cauzează infecţia COVID-19 se efectuează, actualmente, în Laboratorul virusologic al ANSP şi 2 laboratoare private din ţară, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate IVD.

Iniţial, testele erau efectuate prin două reacţii diferite, una prin prelevarea probelor de sânge (în laboratoarele private), alta prin lavaj (în laboratorul ANSP), ambele omologate, ulterior, această discrepanţă fiind înlăturată.

Materialul biologic (tampon nazo-faringial) este colectat conform algoritmului în condiții speciale de către personalul medical instruit.

În prezent, astfel de teste pot fi efectuate în cadrul a trei laboratoare din municipiul Chişinău, inclusiv Laboratorul ANSP. Numărul de teste efectuate şi cel al cazurilor confirmate este raportat zilnic pentru gestionarea corectă a datelor.

UPDATE. 17:00

Al 4-lea deces

Un bărbat a decedat în această dimineață în Spitalul Raional Edineț, unde fusese internat cu pneumonie. Bărbatul a fost adus ieri la spital și i-au fost prelevate probe pentru testare la COVID-19, iar astăzi rezultatul primit în laboratorul din Chișinău a fost pozitiv. Pacientul a decedat dimineață, în jurul orei 05:00, înainte să fie gata testul la coronavirus, transmite TV8.md.

UPDATE. 15:25

Amenzi pentru nerespectarea măsurilor

Pe parcursul a 24 de ore, angajații Poliției Capitalei, au documentat în conformitate cu art. 76 ¹ Cod Contravențional al RM, 23 de persoane și un agent economic, cu întocmirea proceselor verbale, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie impuse de către autorități.

Totodată, este de menționat că, din momentul aprobării hotărârilor Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost întocmite în total 43 procese-verbale, din acestea – 7 sunt agenți economici care nu s-au conformat cerințelor și măsurilor impuse prin hotărârile respective, iar în 36 de cazuri sunt vizate persoanele fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului.

UPDATE. 14:1o

Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna
pacienți suspecți sau cu COVID-19

Jurnalista Renata Lupăcescu anunță că Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna pacienți suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Declarațiile aparțin oficialilor din cadrul spitalului care afirmă că secția de boli infecțioase cu 15 paturi s-a umplut, iar la moment are loc doar examinarea și trierea pacienților suspecți.

27 de pacienți din raionul Ștefan Vodă au fost transportați în ultimile două zile la Spitalul din Căușeni, mai mult de jumătate dintre aceștia sunt cadre medicale. Dintre aceștia 15 au fost confirmați pozitiv, fiind internați în spitalul raional, alți cinci pacienți au fost testați negativ și sunt supravegheați la domiciliu, ceilalți așteaptă rezultatele testelor de laborator.

UPDATE. 14:20

Autoritățile au nevoie de ajutor

Administrația Consiliului raional vine cu o solicitare și un îndemn către cetățeni ca să se implice în acțiuni de voluntariat pentru a veni în ajutorul asistenților sociali din localitățile raionului.

Consiliul anunță că în aceste momente sunt persoane în vârstă care nu se pot deplasa pentru a-și procura produse alimentare și de primă necesitate. Cei care sunt disponibili și vor să ajute, trebuie să sune la primării pentru a afla unde este necesar de a se implica și de a pune umărul.

UPDATE. 14:15

Pacienții au acces la telefoanele mobile

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că toți pacienții internați cu infecția COVID-19, în cadrul instituțiilor medicale strategice, au acces la telefoanele mobile personale. La fel, pacienții internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii au acces și la internet.

UPDATE. 13:45

Primul deces în Transnistria din cauza coronavirusului

O femeie din Transnistria a murit din cauza coronavirusului, anunță Newsmaker.md.

Femeia avea 55 de ani. A fost internată la un spital clinic din Tiraspol cu ​​pneumonie bilaterală. Era în aceeași cutie cu un bărbat care confirmase anterior Covid-19. Când s-a aflat că are coronavirus, femeia a fost transferată la spitalul Slobozia. O oră mai târziu a murit.

Deja după moarte, au apărut rezultatele testelor care au confirmat că a avut coronavirus. Potrivit medicilor, pneumonia bilaterală a devenit o complicație a coronavirusului. În plus, femeia avea boli cronice – diabet și patologii cardiace.

Cu o zi înainte de moartea femeii, șeful spitalului și șeful secției de pulmonologie au fost concediați. Au fost acuzați de „neglijență și iresponsabilitate”. Decizia a fost luată după depistarea unui coronavirus la unul dintre pacienții spitalului. Din această cauză, întregul departament de pulmonologie (50 de persoane) a fost transferat la spitalul din Slobozia, unde sunt tratați pacienții cu coronavirus.

UPDATE. 12:10

Cum arată spațiu de la MoldExpo unde
va fi amenajat centrul de triere

Primarul Ion Ceban, împreună cu pretorul de Buiucani, Vadim Brânaniuc, au vizitat MoldExpo, unde va fi centrul de triere a celor suspecți de coronavirus.

Geplaatst door Iv Ceban op Dinsdag 31 maart 2020

Primăria Chișinău va contribui cu tot suportul pentru a amenaja aceste pavilioane, care vor permite să acordăm asistență medicală cât mai multor cetățeni. Astăzi, am văzut condițiile sanitare, astfel, să putem face o concluzie cu ce putem interveni la nivel local. Urmează să consolidăm toate eforturile în acest sens, care ar avea scop lupta cu COVID-19”, a menționat primarul.

Împreună cu pretorul de Buiucani, am mers astăzi de dimineață la MoldExpo, acolo unde potrivit deciziei conducerii…

Geplaatst door Iv Ceban op Dinsdag 31 maart 2020

UPDATE. 12:00

Sunt amânare sesiunile republicane de atestare a profesorilor și directorilor de școli

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării comunică despre amânarea sesiunii raionale/ municipale/ republicane de atestare a cadrelor didactice și manageriale, în scopul prevenirii riscului de îmbolnăvire cu virusul Covid-19 și în legătură cu starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, declarată de către Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  va anunța suplimentar despre orarul susținerii rapoartelor de autoevaluare/ lucrărilor metodice și interviurilor de performanță pe disciplinele școlare și de profil.

UPDATE. 11:30

Leul vs. Euro și Dolar

Astăzi, un euro a ajuns să coste 20,11 lei. În ultimele zile, se atestă o depreciere ușoară a leului.

În aceste condiții de criză provocată de coronavirus, expertul economic Veacesla Ioniță analizează pe blogul lui că leul moldovenesc rămânea fi mai puternic în comparație cu începutul anului 2020 și puternic în comparație cu valutele principalilor parteneri comerciali. De asemenea, expertul spune că leul se depreciază față de valutele de bază.

200329_IVM_02

Cel mai mult Leul Moldovenesc s-a apreciat săptămâna trecută față de Rubla Belarusă (+3,96%), Zlotul Polonez (+1,24%) și Hrivna Ucraineană (+1,33%).

Cele mai mari deprecieri Leul Moldovenesc le-a înregistrat săptămâna trecută față de Dolarul American (-1,29%), Lira Turcească (-0,94%) și Yuanul Chinezesc (-0,87%).

De la începutul anului, Leul Moldovenesc s-a depreciat față de Dolarul American cu (-4,74%), iar cea mai mare apreciere a înregistra față de Rubla Rusească (+17,67%).

Potrivit expertului, poziția puternică a Leului Moldovenesc în regiune permite menținerea la un nivel scăzut a prețurilor de import, cea ce este benefic pentru populație, dar scade din competitivitatea agenților economici, ceea ce va fi un impediment pentru ei la exportul de bunuri moldovenești.

BNM este pusă între ciocan și nicovală: prin intervențiile sale pe piața valutară, trebuie să mențină cursul valutar, dar nici nu trebuie să-l mențină foarte tare. BNM trebuie să asigure competitivitatea companiilor moldoveneștii pe piețele regionale, europene și globale.

UPDATE. 11:00

Cabinetul de miniștri, testați la un laborator privat

Întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru COVID-19, la un laborator privat din Chișinău, ce are permisiunea Organizației Mondiale a Sănătății în acest sens. Ei au mers în această dimineață la laborator, unde le-au fost prelevate probele. Informația a fost confimată de consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, transmite Unimedia.

În același timp, fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, scrie Anticorupție. De asemenea, fostul director nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital.

UPDATE. 09:50

Spitalele din raioane, activate

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

31 – stare gravă

63 – stare medie

32 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 17 copii și 6 maturi:

17 – stare medie

6 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 14 persoane.

1 – stare medie

12 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate 83 persoane:

13 – stare medie

70 – stare satisfăcătoare

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare satisfăcătoare.

A fost activat și Maternitatea nr. 2 din Chișinău unde sunt internate 2 femei în stare medie.

De asemenea, la Bălți sunt internate 6 persoane: 2 în stare medie și 4 în stare satisfăcătoare.

La Căușeni sunt internate 5 persoane, dintre care 1 persoană este în stare medie, iar 4 în stare satisfăcătoare.

La spitalul din Cahul este internată o persoană.

Persoanele infectate din stânga Nistrului sunt în stare medie și satisfăcătoare.

În ultimele 24 de ore au fost externate încă cinci persoane, ceea ce înseamnă că în total, au fost tratate 18 persoane.

În total, sunt 298 cauzuri de infectare cu COVID-19.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că astăzi în cadrul Comisiei Situației Excepționale va fi aprobat cadrul normativ pentru organizarea și funcționarea centrului de triere de la Moldexpo.

„Lucrările pentru organizarea centrului sunt în derulare și sperăm foarte mult ca până la finele săptămânii, centrul să fie unul funcțional. Este vorba de prima componentă. Vrem să asigurăm trierea persoanelor de către specialiști. Astfel, să mai descărcăm instituțiile medicale spitalicești”, a declarat ministra.

La etapă inițială, atât timp cât avem capacități în cadrul instituțiilor medicale, nu mergem pe plasarea persoanelor suspecte în componenta deja de cazare. Aceasta va fi activată în caz de necesitate și examinăm absolut toate posibilitățile ca sistemul să fie pregătit pentru orice situație care poate avea loc în Republica Moldova.

Citește și ce s-a întâmplat ieri, 30 martie, în Republica Moldova legat de coronavirus. 

UPDATE. 09:10

Dispoziții ale Comisiei Situații Excepționale,
contrare Constituției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au elaborat Opinia privind caracterul proporțional și legalitatea măsurilor întreprinse de Guvern pe perioada stării de urgență.

Specialiștii au constatat că Derogările prevăzute în Dispozițiile CSE sunt neproporționale și contrare prevederilor articolului 54 din Constituție. În special, derogările de la normele Codului Administrativ, Codului de Procedură Civilă, Codului Muncii și Codului Contravențional sunt contrare restricțiilor impuse de articolul 54 din Constituție și anume imposibilitatea restrângerii dreptului la acces liber la justiție (articolul 20 din Constituție). Imposibilitatea exercitării efective a unui remediu în fața curții este constatat în principal de termenii reduși de contestare, stabilirea însăși de CSE a regulilor de contestare pentru propriile dispoziții, inexistența căii de apel/recurs pentru hotărârile care examinează contestațiile împotriva dispozițiilor CSE.

În același timp, derogările de la normele ce țin de exercitarea profesiilor de avocat, notar și executor judecătoresc în partea ce ține de aplicarea sancțiunilor disciplinare sunt în contradicție cu prevederile dispozițiilor anterioare și disproporționate cu măsurile care se urmăresc în contextul stării de urgență.

Totodată, derogările de la normele stabilite în legislația vamală afectează actorii implicați în domeniul farmaceutic și distorsionează piața produselor farmaceutice.

UPDATE. 9:00

Task Force Grup la Ministerul Economiei și Infrastructurii

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Ministerul de Finanțe și Banca Națională au creat, ieri 30 martie, un grup Task Force Grup pentru consultarea setului de măsuri privind atenuarea impactului negativ al crizei pandemice asupra economiei naționale.

Reprezentanții acestor instituții au optat pentru un plan de acțiuni consolidat, care să fie structurat pe termen scurt, mediu și lung și care să includă politici de intervenție atât imediate, cât și pentru perioada post-criză pe trei componente de bază: politici monetare, fiscale și structurale.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a menționat că până la ora actuală au fost anunțate mai multe măsuri de ordin fiscal și financiar-bancar, însă e necesar de a elabora o proiecțiune a măsurilor pentru restabilirea economiei cu o abordare pragmatică a politicilor macroeconomice.

Ministrul Railean a evidențiat că acestea trebuie să fie realiste și fezabile, să ofere suport mediului de afaceri prin mecanisme și instrumente concrete, inclusiv prin programe de stat de subvenționare a companiilor afectate și pentru a atenua riscurile șomajului tehnic.

Foto simbol: The Times of Israel

Social

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Publicat

pe

De către

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă cu coronavirus, se pare că Italia reușește să iasă la lumină, iar numărul zilnic de  infectați devine tot mai mic. 

Primele cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Italia la sfârșitul lunii februarie. În doar câteva zile, numărul celor infectați a depășit câteva mii, în pofida faptului că Italia a fost țara care a impus cele mai dure restricții, dar prea târziu, spuneau oamenii, afirmând că autoritățile italiene au avut momente de ezitare, când era foarte important să acționeze. Astfel, Italia a devenit în mai puțin de o lună epicentrul pandemiei, depășind China.

Totuși, pe termen lung restricțiile au adus rezultate bune. „Perioada aceasta de aproximativ două luni de izolare a fost benefică pentru noi și pentru cei din jur și asta se vede după numărul tot mai mic de infectați”, spune Nata Scobioală.

Pandemia în Italia: „A fost o lecție pentru toți”

Ce se întâmplă acum în Italia, una din cele mai afectate țări din lume de Covid-19? Ne povestește Nata Scobioală stabilită în orașul Marsiliana.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 7 juli 2020

Ieșirea din carantină s-a făcut treptat și cu multă precauție, autorităților fiindu-le frică de provocarea unui nou val de infectare. Revenirea la „normalitate” s-a făcut în mai multe etape, timp în care erau efectuate tot mai multe teste. 

De fiecare dată, oamenii erau îndemnați să fie responsabili și prudenți, în special persoanele în etate, care erau cele mai vulnerabile. După cumpărături putea merge doar un singur membru al familiei. Purtarea măștilor a rămas obligatorie, iar începând cu luna mai, localnicii au putut ieși pe terenurile sportive și să se plimbe, păstrând distanța unul de la celălalt de cel puțin 1 metru. 

La începutul lunii iunie au fost deschise barurile și restaurantele, unde oamenii pot intra doar dacă poartă măști de protecție și își dezinfectează mâinile. Mesele sunt aranjate în așa fel încât să păstreze distanța dintre clienți. 

În prezent, Italia, care are o populație de peste 60,4 mln de oameni, înregistrează 241.819 de infectați, dintre care 34.869 au decedat. Autoritățile susțin că restricțiile sunt relaxate, dar oamenii trebuie să continue să fie precauți și atenți cu sănătatea lor și a celor din jur. 

Citește mai departe

Social

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

235 cazuri noi de infectare

235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.  Dintre acestea, 4 cazuri sunt de import (Federaţia Rusă-1, Polonia-1, Italia-2). Total teste efectuate în această zi – 1 647. Din numărul total de cazuri din această zi, 15 sunt lucrători medicali.  Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 18 141 cazuri.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 603. Până la ziua de azi, 11 241  persoane au fost tratate de COVID-19.

Studiu: Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra populației

Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra populației Republicii Moldova. Impactul este
sesizabil până în prezent, la nivel economic, social, dar și psihologic, arată un studiu sociologic prezentat de compania Date Inteligente. Potrivit respondenților, principalele efecte negative ale pandemiei COVID-19 sunt: lipsa de comunicare (33.8%),  limitarea deplasărilor (33.6%), dar și reducerea veniturilor (23%) .  Un procent mare din respondenți (30%) au declarat că nu au observat consecințe negative. Totodată, respondenții au menționat că printre efectele pozitive au fost: petrecerea mai mult timp în familie (45.7%), au reușit să facă anumite economii, datorate reducerii consumului (17.3%) și 14.8% din respondenți au spus că au mai mult timp pentru hobby-urile lor.  Cercetarea a fost făcută pe un eșantion din 1511 persoane, în perioada 20 iunie-4 iulie.

Va fi instituită indemnizația urmașilor personalului medical decedat de COVID-19

Urmașii personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 vor primi o indemnizație acordată din bugetul de stat. Comisia de control al finanțelor publice a avizat pozitiv un proiect de lege în acest sens. De dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior) – până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați mai sus, indemnizația se acordă unuia dintre părinți. Cuantumul indemnizației se stabilește în funcție de categoria de urmași. Astfel, pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul; pentru copii – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș; pentru părinți – în mărime de 50% din baza de calcul.

Totodată, proiectul prevede că cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională la data calculării indemnizației.

Air Moldova: Este obligatorie completarea fișelor pentru călatorie

Compania aeriană Air Moldova a anunțat pasagerii că, pentru a putea călători spre mai multe destinații, este obligatorie completarea fișelor solicitate de autoritățile tărilor spre care intenționează să călătorească. Este vorba despre zborurile spre Frankfurt, Paris, Dublin, Lisabona, Istanbul, Federația Rusă, Italia, Londra.

În acest context, compania a rugat călătorii să tipărească și să completeze din timp, declarațiile. Acestea pot fi descărcate și completate AICI. 

De asemenea, pentru toate zborurile spre Republica Moldova, este obligatorie completarea fișei epidemiologice. Fișa epidemiologică trebuie printată și completată din timp de fiecare pasager, înainte de zbor. La aeroport în ziua zborului pasagerii trebuie să prezente fișa completată.

Ședința CMC, amânată. Un consilier municipal a fost testat pozitiv la COVID-19

Ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC), care urma să se desfășoare pe 7 iulie a fost amânată. Decizia a fost luată de Biroul Permanent al CMC, după ce un consilier municipal a fost testat pozitiv la COVID-19.

Totodată, la propunerea primarului general, Ion Ceban, membrii CMC, care au fost în contact cu alesul local la ultima ședință a forului municipal, inclusiv persoane terțe, care au participat la ședințele comisiilor de profil, urmează să fie testate la coronavirus. Următoarea ședință a CMC este planificată pentru joi, 09 iulie 2020, ora 10:00.

29 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. Trei persoane au decedat

391 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 29 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083 sunt în stare de gravitate medie, a anunțat în dimineața zilei Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 69 persoane cu suspecție la COVID-19. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 17 906 cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Alte 194 persoane au fost tratate şi externate. În total, 11 241 persoane au fost tratate de COVID-19. Totodată, au fost înregistrate trei decese noi, cauzate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 598.

Citește mai departe

Social

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

92 cazuri noi de infectare și zece decese

92 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, în urma procesării a 735 de teste. Un caz este de import (Federaţia Rusă), restul cu transmitere locală. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 906 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 4 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 2, personal auxiliar– 2.

Până la ziua de azi, 11 047  persoane au fost tratate de COVID-19.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a zece decese provocate de COVID-19. Trei au fost anunțate de dimineață, șapte – în seara zilei. Bilanțul victimelor răpuse de noul Coronavirus a ajuns la 595.

13 cazuri de infectare la mănăstirea Noul Neamț din Chițcani

În mănăstirea de călugări Noul Neamț din satul Chițcani, regiunea transnistreană, au fost depistate 13 cazuri de infectare cu COVID-19, anunță presa din stânga Nistrului. Potrivit acesteia, după confirmarea a două cazuri s-a procedat la testarea în masă a persoanelor aflate la mănăstire.

Pacienții nu au simptome specifice COVID-19. Aceștia se află la spitalul din raionul Slobozia. Tot acolo au fost internate și rudele unuia dintre călugări. Este vorba despre tata și sora acestuia, care s-au infectat.  Toate celelalte persoane de la mănăstire ale căror teste au arătat un rezultat negativ rămân în continuare în mănăstire.

Pe 8 iulie se întrunește Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

Pe 8 iulie, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, unde se va decide măsurile aplicate după 15 iulie când se finalizează starea de urgență în sănătatea publică, „Vom discuta pașii următori”. a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării.

„Atestăm o diminuare a cazurilor de infectare, dar după ce analizăm ce se întâmplă în lume, este clar că pandemia nu va pleca rapid și imediat… Din păcate, această pandemie ne marchează și ne va marca viața. Este necesar să ne protejăm sănătatea”, a spus premierul.

ANSP atenționează privind riscul de răspândire COVID-19 în „Orheiland”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează privind riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”, „în condițiile în care pe teritoriul acestuia poate fi înregistrat un flux mare de populație, mai ales copii și nu poate fi asigurată respectarea distanței sociale”. Totodată, ANSP a menționat că printre vizitatorii parcului de distracții în special sunt copiii care sunt însoțiți de către persoane în vârstă, pentru care de asemenea poate fi un risc sporit de infectare. „Din cauza fluxului mare de persoane ar exista impedimente în stabilirea sursei de infecție sau a contacților în situația unui eventual focar. Cu atât mai mult, că în raionul Orhei se atestă o creștere a morbidității determinate de COVID-19, inclusiv printre copii”, se arată în mesajul agenției.

369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

369 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în zilele de sâmbătă și duminică în Republica Moldova. Acestea au fost depistate în urma procesării a 2 667 de teste. 26 dintre cazuri au fost confirmate în rândul lucrătorilor medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 814 cazuri.

În zilele de odihnă au fost înregistrate 13 decese provocate de COVID-19. Printre cei răpuși de COVID-19 figurează medicul Ion Hanganu, în vârstă de 72 ani, care a activat în calitate de medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate Pîrlița, r-nul Ungheni. De asemenea, în urma complicațiilor generate de COVID-19, în spital s-a stins Anatolii Saracuța, primul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Bilanțul deceselor provocate de noul Coronavirus a ajuns la 585 persoane. Până la ziua de azi, 10 718  persoane au fost tratate de COVID-19.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social3 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment4 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social8 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031