Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ +66 cazuri noi de COVID-19. Autoritățile permit de mâine unele activități

Publicat

pe

UPDATE. 17:30

+66 cazuri noi

Astăzi au fost înregistrate 66 cazuri noi. În total, au fost înregistrate 2 614 cazuri de COVID-19.

De asemenea, autoritățile au anunțat că Agenția Servicii Publice va relua de luni, 27 aprilie, următoarele activități:

  • înmatricularea vehiculelor cu regim special
  • documentarea conducătorilor auto
  • înregistrarea actului de naștere cu eliberarea documentului
  • înregistrarea căsătoriilor

De mâine, se permite, din domeniul HORECA, comercializarea produselor la pachet și în regim catering de către unitățile de alimentație publică, cu unele excepții: bufetele expres, vânzătorilor ambulanți la tonete, cărucioarelor mobile care vând mâncare, prepararea hranei la standuri din piețe, activități ale restaurantelor, barurilor conexe transporturilor.

De asemenea, autoritățile au declarat că pentru săptămâna viitoare ar putea să mărească numărul de zboruri charter, pentru că dinamica cazurilor de import este mică sau aproape zero.

Sperăm că vom menține această discpilină, astfel încât vineri să avem temei și posibilitate ca începând cu 27 aprilie să relaxăm, în măsura posibilităților, acest regim strict, să reluăm unele activități economice și să permitem cetățenilor să posede un grad mai mare de libertate, să poată ieși din casă”.

UPDATE. 16:30

5 persoane fără adăpost, pozitivi la COVID-19

Primăria municipiului Chișinău informează că toți beneficiarii Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, din str-la Haltei, 2, precum și angajații, au fost testați la coronavirus, după impunerea regimului de carantină în cadrul instituției.

În urma examinării, s-a constatat că 5 beneficiari au fost confirmați pozitiv, inclusiv 2 persoane anterior, iar alte 3 – în săptămâna testării. Oamenii străzii diagnosticați pozitiv la COVID-19 au fost spitalizați.

În prezent, în cadrul instituției sunt plasate 46 de persoane fără domiciliu, dintre care 14 beneficiari sunt cu vârsta de peste 63 de ani.

UPDATE. 15:45

+14 zile de tratament la domiciliu și +14 zile de carantină

Mașa Dmitrieva a povestit cum are loc tratamentul persoanelor infectate acasă. Femeia povestește că pe 6 aprilie a ajuns cu soțul ei la spital. În ziua următoare, testul la COVID-19 a fost pozitiv. Soțul ei a rămas la spital, iar ea a plecat acasă, întrucât are o formă ușoară de COVID-19 și, pe deasupra, trebuie să îngrijească doi copii. Femeia menționaeză că nici până astăzi copiii nu au fost testați, pentru că nu prezintă simptome.

„În foaia de externare scrie că testul repetat trebuie să-l fac pe 21.04. Până acum, am reușit să iau legătura cu medicul de familie, cu Ministerul Sănătății, cu administrația AMT Râșcani. Rezultat 0. Nimeni nu mă va testa. Ordinul 385 pentru tratamentul împotriva coronavirusului în ambulatoriu nu înseamnă nimic în ceea ce privește re-testarea. Nu face nimic. Mai exact, este cazul meu. Aceasta este 10.04 internare la domiciliu (deși testul a fost 07.04) + 14 zile de tratament la domiciliu + 14 zile de carantină.”

Femeia spune că, spre deosebire de soțul ei, care a fost tot timpul în spital și care a fost încă o dată testat astăzi, va avea un document că este sănătos, însă ea nu va avea această oportunitate.

Пост о тестировании Covid-19 -больных на дому. Личный опыт.Напоминаю, что 6.04 я и мой супруг попали в больницу, 07.04…

Geplaatst door Маша Дмитриева op Dinsdag 21 april 2020

UPDATE. 15:30

Poți să ieși la pensie când se încheie starea de urgență

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează solicitanții, care obțin dreptul la pensie și alte prestații sociale în perioada 17 martie – 15 mai 2020, că cererea și actele necesare pentru stabilirea acestor drepturi se vor depune la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) de la domiciliu din data încetării stării de urgență.

Pensia se va calcula din data obținerii dreptului, dacă cererea și actele necesare sunt depuse în anumiți termeni de la data încetării stării de urgență, și care sunt prevăzuți de lege: la pensia pentru limită de vîrstă – în termen de 30 zile; la pensia de dizabilitate – în termen de 60 de zile; la pensia de urmaș – în termen de 90 de zile.

De exemplu: solicitantul a împlinit vârsta de pensionare la data de 20 martie 2020. În cazul depunerii cererii și a actelor necesare la CTAS în termen de 30 de zile de la data încetarii stării de urgență (în situația actuală, de la data de 16 mai 2020) pensia pentru limita de vârstă se va acorda din data îndeplinirii condițiilor de pensionare – de la 20 martie 2020. Insă, conform cadrului legal, la depunerea cererii după expirarea perioadei de 30 de zile de la data încetării stării de urgență, pensia se va acorda de la data depunerii cererii și actelor necesare.

În cazul în care dreptul la pensie sau altă prestație socială a survenit până la decretarea stării de urgență, iar solicitantul nu a depus cererea pentru realizarea acestui drept, din oricare motive, pe perioada stării de urgență, calcularea termenului se suspendă și termenul rămas de depunere a cererii va continua să se calculeze de la data încetării stării de urgență.

Aceeași abordare se va aplica la termenele de acordare a tuturor prestațiilor sociale stabilite de casele teritoriale de asigurări sociale.

UPDATE. 15:10

Doi pacienți au fugit din spitale

Un adolescent, suspectat de COVID-19, care a fugit din Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” a fost găsit peste câteva ore de poliție. El era într-un hypermarket din centrul Chișinăului.

De asemenea, în ziua de Paște a fugit și un bărbat de 31 de ani din Spitalul din Căușeni. Este originar din localitatea Selemeț, raionul Cimișlia. Rezultatul testului la COVID-19 a fost negativ, respectiv nu prezintă pericol și oamenii legii nu-l vor amenda.

UPDATE. 14:10

Cea mai mare fabrică de ulei, reia activitatea

S.A „Floarea Soarelui”, cea mai mare fabrică de ulei din țară, și-a reluat activitatea. Fabrica și-a sistat activitatea în urmă cu o săptămână după ce șase angajați au fost testați pozitiv la COVID-19.

Fabrica anunță că toți cei 145 de muncitori au fost testați la COVID-19, toți negativ.

UPDATE. 12:50

Au fost înregistrate alte 2 decese

Este vorba de o femeie de 81 ani din mun. Chişinău, internată la Institutul de Medicină Urgentă pe data de 19 aprilie. Boli cronice: insuficiență respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Încă o femeie de 53 ani din mun. Chişinău, transferată de la IMSP Centrul COVID – 19, la IMSP SCM Nr.1 pe data de 13.04.2020, în stare gravă. Pneumonie comunitară bacteriană, evoluţie severă.

În total, au fost înregistrate 72 decese.

Din numărul total de cazuri, 644 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 223, medici – 169, felceri – 44, personal auxiliar – 195, farmaciști – 12, paramedici – 1.

UPDATE. 11:50

25 milioane de lei din amenzi

În perioada 18 – 19 aprilie au fost întocmite 30 procese verbale cu privire contravenții în baza art. 761 din CC. Din acestea, 29 în privința persoanelor fizice care au încălcat regimul de autoizolare sau au fost depistate în locuri publice fără act de identitate și nu au putut argumenta prezența. Totodată, a fost documentată contravenția unui agent economic pentru comercializarea materialelor de construcție.

În noaptea Învierii s-a monitorizat și verificat desfășurarea slujbelor în Biserici. Au fost documentați 3 preoți din raioanele Anenii Noi, Orhei și Chișinău.

Suma amenzilor aplicate depășește cifra de 630 mii lei. Din 17 martie, până în prezent, au fost aplicate amenzi de circa 25 milioane lei.

Conform datelor IGP, total, în această perioadă au fost înregistrate 49 de sesizări cu privire la infracțiuni și 1 798 de informații cu privire la alte incidente Prin intermediul numărului unic de urgență 112, în adresa Poliției au parvenit 1606 cazuri de urgență, iar cele mai multe sesizări și informații au fost înregistrate în mun. Chișinău, precum și în raioanele Orhei și Ialoveni.

UPDATE. 10:00

Cum a crescut focarul din satul Brânzeni, Edineț

Medica-șefă al Centrului de Sănătate Publică Edineț, Aliona Pistruga, a povestit cum satul Brânzeni a ajuns în carantină.

Potrivit specialistei, totul a început pe 8 aprilie când au fost testați lucrătorii medicali din centrul medical din s. Brânzeni, Edineț. Medicul șef al centrului și toți asistenții medicali au fost testați pozitiv. Paralel, ei lucrau și la Dispensarul Psihoneurologic din satul Brînzeni. Așa a ajuns coronavirusul în instituție, infectând trei pacienți.

Ulterior, a fost luată decizia ca toți pacienții internatului să fie testați – 231 de oameni. 73 dintre aceștia au fost testați pozitiv la COVID-19. Cei mai mulți au fost internați la Spitalul de Psihiatrie din Bălți.

De asemenea, toți lucrătorii din cadrul internatului din Brânzeni – 145 – au fost ieri testați și urmează în zilele următoare să fie publicate rezultatele.

Medica-șefă a Centrului de Sănătate Publică Edineț a declarat că nici pacienții, nici lucrătorii medicali nu au manifestate simptome.

Ieri, satul Brânzeni a fost plasat în carantină cu 89 de cazuri de COVID-19.

UPDATE. 09:45

2,7% din totalul celor infectați au decedat

Din cele 2 548 cazuri de COVID-19:

10 persoane sunt conectate la respirația artificială

195 sunt în stare gravă

504 sunt în stare medie

1 274 sunt în stare satisfăcătoare

Ministerul a anunțat că pe parcursul zilei de ieri au fost externate încă 27 de persoane, numărul celor tratați ajungând la 505 persoane, ceea ce înseamnă că 19,8% dintre cei infectați au fost tratați.

S-au înregistrat 70 decese a persoanelor infectate cu noul coronavirus, adică 2,7%. La nivel mondial, rata de mortalitate este de 6,8% (2 483 013 cazuri de COVID-19 și 170 494 decese).

De asemenea, de astăzi două laboratoare din Chișinău vor începe testarea la COVID-19: un laborator din cadrul Centrului Republican Diagnostic; laboratorul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Efectivul poliției și carabinierilor este implicat în monitorizarea respectării regimului de autoizolare a peste 16,1 mii de contacți și 39,7 mii persoane aflate sub supraveghere.

Angajații MAI au supravegheat activitatea a 1384 biserici și mănăstiri în perioada sărbătorilor de Paști. În 108 lăcașe nu au fost făcute slujbe. În celelalte, slujbele s-au desfășurat cu respectarea cerințelor impuse de CSE.

Ieri au fost confirmate 76 cazuri de infecție. Toate cazurile sunt cu transmitere locală.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost investigate 11 962 probe, confirmate 2 548 cazuri de infecție.

Au fost tratate 478 persoane infectate de Covid-19.

UPDATE. 09:00

Un călător, în stare subfebrilă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 1 219 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova – 585 traversări persoane, dintre care 305 treceri la frontiera moldo-română și 280 treceri la frontiera cu Ucraina.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 219 traversări persoane;
PTF Otaci – 108 traversări persoane;
PTF Tudora – 121 traversări persoane;
PTF Sculeni – 64 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 1 219 persoane și completate 585 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 390 de Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Un călător a prezentat stare subfebrilă, conform procedurilor de operare a fost anunțat serviciul de urgență 112, care a și preluat persoana pentru verificările medicale.

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Social

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

195 cazuri noi de infectare și zece decese

195 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, un caz este de import (Cipru). Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 18 666. Total teste efectuate în această zi – 1720.

Din numărul total de cazuri din această zi, 9 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 7.

Până la ziua de azi, 11 936 persoane au fost tratate de COVID-19. Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor zece decese provocate de noul Coronavirus.

Medică rezidentă la „Toma Ciorbă”: Pentru fiecare gură de oxigen pacienții depun un efort colosal

„Pentru fiecare gură de oxigen pacienții depun un efort colosal. Majoritatea celor care ajung în secția noastră au peste 50 de ani. Orice efort pe care-l fac le provoacă disconfort, mulți dintre ei nu se pot mișca. Inițial, nici noi nu puteam să le explicăm foarte multe, mai ales cum o să evolueze boala. Se știau foarte puține despre virus”, povestește Nadejda Rusu, medică rezidentă la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău

Până acum, Nadejda Rusu a vegheat la căpătâiul a 100 de pacienți în stare gravă. Bătălia cu virusul durează, în medie, cel puțin 21 de zile. Sunt trei săptămâni de frică, panică, anxietate, durere și dor de cei dragi. Cel mai greu i-a fost să-și vadă pacienții care nu mai reacționează la eforturile medicilor de a-i resuscita. „În mod deosebit m-a marcat decesul unui pacient de peste 60 de ani. Era un medic. Avea mai multe boli cronice. A fost internat în secția noastră în stare medie, toți credeam că se va vindeca. Însă, din păcate, nu a fost așa. A fost o moarte imprevizibilă”, a povestit Nadejda Rusu, într-un material postat de Ministerul Sănătății.

CNAM va efectua o evaluare la Spitalul Străşeni. Mai mulţi pacienți cu COVID s-au plâns

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat că va efectua o evaluare la Spitalul raional Strășeni, după ce  mass-media  a relatat mai multe cazuri relatate privind unele condiții necorespunzătoare de internare, de acordare a asistenței medicale și atitudinea unor cadre medicale din Spitalul raional Strășeni. Este vorba despre cazul unei fetițe de nouă luni care nu ar fi putut fi salvată de personalul medical din cauza că aparatul de oxigenare din instituție nu era funcțional, precum și al mai multor pacienți internați cu infecția COVID-19 care s-au plâns pe condițiile nesatisfăcătoare din spital.

Secretar de Stat al MAI: Cetățenii sună la 112 când văd cazuri de nerespectare a măsurilor anti-COVID

Sergiu Golovaci. Secretar de Stat al Ministerului de Interne a anunțat că cetățenii apelează tot mai des la Serviciul de urgență 112 și anunță Poliția, atunci când observă cazuri de nerespectare a măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. „A început să apară o practică bună, în viziunea noastră, când cetățenii fac front comun și încearcă să-i pună la respect pe cetățenii care, fie nu vor să creadă, fie din alte motive nu respectă cerințele de prevenire a infecției. Prin intermediul serviciului 112 fac apel la Poliție. La toate apelurile, polițiștii au ieșit la fața locului și încălcările au fost documentate”, a spus el. Pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate  86 de apeluri în acest sens.

Totodată, săptămâna trecută au fost documentate și întocmite procese contravenționale în 210 cazuri. Cele mai dese încălcări vizează nerespetarea regulilor anti-COVID în locurile publice. De asemenea, din cele 210 de încălcări 62 au vizat nerespectarea regimului de autoizolare. „Cetățenii au fost documentați și, cu părere de rău, sancționați… Legea ne permite să aplicăm aceste sancțiuni și noi o să le aplicăm în continuare”, a mai spus Sergiu Golovaci.

În 4 luni de pandemie piața auto a scăzut cu 34%

Expertul Economic Veaceslav Ioniță arată într-o analiză că în patru luni martie-iunie au fost înregistrate 6 799 automobile sau cu 3 499 mai puține decât în perioada similară din 2019. Pentru prima jumătate a anului situația nu este atât de dramatică, datorită creșterii cu 25% și 50% a vânzărilor din primele două luni ale anului, care au compensat jumătate din căderea din perioada epidemiei. Astfel, în prima jumătate a anului căderea peții este de doar 13%. Din punct de vedere financiar în 4 luni de epidemie, vânzările oficiale au scăzut estimativ cu 1,2 miliarde lei, de la 3,7 miliarde lei în 2019 la doar 2,5 miliarde lei în 2020. Expertul estimează că în 3-4 luni piața va atinge nivelul de anul trecut la numărul de mașini înregistrate din contul pieții neoficiel a mașinilor de mâna a două. Vânzările oficiale în acest an, datorită faptul că domină piața neoficială a mașinilor de mâna a două va rămâne sub nivelul anului trecut.

Citește mai departe

Social

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

330 cazuri noi de infectare și 11 decese

330 cazuri noi de infectare au fost confirmate astăzi în R. Moldova, în urma procesrii a 2 069 de teste. Din numărul cazurilor noi, 119 s-au înregistrat în Chișinău. Astfel, bilanțul persoanelor contaminate până acum ajunge la 18 471. În prezent se atestă 6 308 de cazuri active.

Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș. Potrivit lui, 388 de pacienți în stare gravă, dintre care 28 sunt conectați la sistemul de respirație asistată.

Totodată, Constantin Rîmiș a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese cauzate de COVID-19. Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 614.

O asistentă medicală din Briceni și una din Bălți au pierdut lupta cu infecția

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat despre trecerea în nefiinţă a asistentei medicale Tatiana Ghimpu, de 57 ani, răpusă de infecţia COVID-19. Ea activa ca asistentă medicală în cadrul Spitalului Raional Briceni. Tatiana Ghimpu a fost internată pe data de 21 iunie la Spitalul Raional Briceni, ulterior pe data de 27 iunie a fost transferată la Spitalul Raional Edineț.„Exprimăm sincere condoleanţe familiei şi putere să depăşească aceste momente grele”, se arată în mesajul ministerului.

Tot astăzi, Spitalul Clinic Bălți a anunțat despre decesul asistentei medicale din cadrul Departamentului de Pediatrie, Melania Scorpan. Asistenta medicală a fost răpusă de COVID – 19 la vârsta de 65 de ani.  Timp de 42 de ani, ea a fost angajată în secția ATI, din cadrul Departamentului de Pediatrie a IMSP Spitalul Clinic Bălți. Până în prezent 27 de angajați ai sistemului medical au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.

Polițiștii de frontieră au primit 8 scanere termografice

Misiunea OIM în Moldova a livrat opt scanere termografice Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Acestea au fost oferite în cadrul proiectului „Consolidarea răspunsului național al Republicii Moldova la criza COVID-19”.  În cadrul proiectului, OIM Moldova va furniza în continuare produse și aparataj de dezinfectare pentru 10 puncte de trecere a frontierei. Valoarea scanerelor donate este de 8000 dolari. Fiecare dintre acestea este echipat cu un senzor de sensibilitate ridicată, cu detector termic a cărui rezoluție este de 160×120, astfel, găsește rapid eroarea și oferă măsurări cu o precizie înaltă. Scanerul termografic nu are un număr limită de control, iar febra poate fi verificată la o distanță de 1-2 metri, evitând contactul.

370 de studenți de la Medicină implicați în lupta anti-COVID

Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, a venit cu un mesaj de mulțumire în adresa studenților care s-au implicat în lupta anti-COVID. Potrivit lui, circa 370 de studenți de la  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt angajați ai instituțiilor medicale și lucrează ca asistenți medicali, mulți dintre ei – în prima linie în lupta cu COVID-19.  Studenții-mediciniști au realizat acțiuni de voluntariat pe două filiere: au acordat consultanță persoanelor la linia verde instituită de Agenția Națională de Sănătate Publică și, respectiv, au activează în calitate de asistenți medicali și infirmieri în diverse instituții medicale din țară.

Studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei au confecționat viziere pentru personalul medical din întreaga țară, iar cei de la Universitatea de Stat din Moldova au oferit consultanță și suport psiho-emoțional solicitanților în încercarea de a depăși această perioadă dificilă. De asemenea, pe perioada pandemiei, studenții multor universități din țară au susținut și au promovat zeci de afaceri în mediul online, începând cu producătorii agricoli autohtoni și finalizând cu librării și cursuri de limbi străine. „Sunteți un exemplu de curaj, devotament și responsabilitate socială. Suntem mândri de voi!”, se arată în mesajul ministrului. De notat că, până la ziua de azi, au fost confirmate 2546 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate.

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea

Punctul de trecere a frontierei moldo-române Costești-Stânca și-a reluat activitatea de astăzi, u începere de  ora 08:00. Astfel, a fost restabilit traficul prin punctul de trecere menționat atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri, însă în condițiile de menținere a anumitor restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei. Poliția de Frontieră precizează că numărul punctelor de trecere a frontierei deschise traficului se ridică la 24 – șapte la hotarul cu România și 17 – la cel cu Ucraina.

Donațiile pentru combaterea COVID-19 pot fi vizualizate pe platforma tender.health

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre noua funcționalitate a platformei tender.health, care permite vizualizarea și analiza datelor despre donațiile externe si interne ale partenerilor Republicii Moldova, donate pentru consolidarea capacităților instituțiilor medico-sanitare publice, implicate în tratamentul COVID-19. Noua funcționalitate permite vizualizarea donațiile oferite, dar și unde, și în ce mărime au fost distribuite acestea. „Datele despre contracte și facturi sunt prezentate în format de tabele și grafice clare, cu funcții de filtrare pentru analiză și monitorizare. Analiza datelor din contracte și facturi permite evaluarea și îmbunătățirea eficienței planificării și utilizării banilor publici”, susține ministerul.

Citește mai departe

Social

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Publicat

pe

De către

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă cu coronavirus, se pare că Italia reușește să iasă la lumină, iar numărul zilnic de  infectați devine tot mai mic. 

Primele cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Italia la sfârșitul lunii februarie. În doar câteva zile, numărul celor infectați a depășit câteva mii, în pofida faptului că Italia a fost țara care a impus cele mai dure restricții, dar prea târziu, spuneau oamenii, afirmând că autoritățile italiene au avut momente de ezitare, când era foarte important să acționeze. Astfel, Italia a devenit în mai puțin de o lună epicentrul pandemiei, depășind China.

Totuși, pe termen lung restricțiile au adus rezultate bune. „Perioada aceasta de aproximativ două luni de izolare a fost benefică pentru noi și pentru cei din jur și asta se vede după numărul tot mai mic de infectați”, spune Nata Scobioală.

Pandemia în Italia: „A fost o lecție pentru toți”

Ce se întâmplă acum în Italia, una din cele mai afectate țări din lume de Covid-19? Ne povestește Nata Scobioală stabilită în orașul Marsiliana.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 7 juli 2020

Ieșirea din carantină s-a făcut treptat și cu multă precauție, autorităților fiindu-le frică de provocarea unui nou val de infectare. Revenirea la „normalitate” s-a făcut în mai multe etape, timp în care erau efectuate tot mai multe teste. 

De fiecare dată, oamenii erau îndemnați să fie responsabili și prudenți, în special persoanele în etate, care erau cele mai vulnerabile. După cumpărături putea merge doar un singur membru al familiei. Purtarea măștilor a rămas obligatorie, iar începând cu luna mai, localnicii au putut ieși pe terenurile sportive și să se plimbe, păstrând distanța unul de la celălalt de cel puțin 1 metru. 

La începutul lunii iunie au fost deschise barurile și restaurantele, unde oamenii pot intra doar dacă poartă măști de protecție și își dezinfectează mâinile. Mesele sunt aranjate în așa fel încât să păstreze distanța dintre clienți. 

În prezent, Italia, care are o populație de peste 60,4 mln de oameni, înregistrează 241.819 de infectați, dintre care 34.869 au decedat. Autoritățile susțin că restricțiile sunt relaxate, dar oamenii trebuie să continue să fie precauți și atenți cu sănătatea lor și a celor din jur. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică5 ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social7 ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social13 ore în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

SocialO zi în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

CulturăO zi în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social2 zile în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031