LIVE TEXT/ +66 cazuri noi de COVID-19. Autoritățile permit de mâine unele activități

A medical worker in a protective suit treats a coronavirus patient in an intensive care unit at the Casalpalocco hospital in Rome March 24, 2020. (CNS photo/Guglielmo Mangiapane, Reuters) See COVID-19-HEALTH-RESPONSE March 25, 2020.

UPDATE. 17:30

+66 cazuri noi

Astăzi au fost înregistrate 66 cazuri noi. În total, au fost înregistrate 2 614 cazuri de COVID-19.

De asemenea, autoritățile au anunțat că Agenția Servicii Publice va relua de luni, 27 aprilie, următoarele activități:

  • înmatricularea vehiculelor cu regim special
  • documentarea conducătorilor auto
  • înregistrarea actului de naștere cu eliberarea documentului
  • înregistrarea căsătoriilor

De mâine, se permite, din domeniul HORECA, comercializarea produselor la pachet și în regim catering de către unitățile de alimentație publică, cu unele excepții: bufetele expres, vânzătorilor ambulanți la tonete, cărucioarelor mobile care vând mâncare, prepararea hranei la standuri din piețe, activități ale restaurantelor, barurilor conexe transporturilor.

De asemenea, autoritățile au declarat că pentru săptămâna viitoare ar putea să mărească numărul de zboruri charter, pentru că dinamica cazurilor de import este mică sau aproape zero.

Sperăm că vom menține această discpilină, astfel încât vineri să avem temei și posibilitate ca începând cu 27 aprilie să relaxăm, în măsura posibilităților, acest regim strict, să reluăm unele activități economice și să permitem cetățenilor să posede un grad mai mare de libertate, să poată ieși din casă”.

UPDATE. 16:30

5 persoane fără adăpost, pozitivi la COVID-19

Primăria municipiului Chișinău informează că toți beneficiarii Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, din str-la Haltei, 2, precum și angajații, au fost testați la coronavirus, după impunerea regimului de carantină în cadrul instituției.

În urma examinării, s-a constatat că 5 beneficiari au fost confirmați pozitiv, inclusiv 2 persoane anterior, iar alte 3 – în săptămâna testării. Oamenii străzii diagnosticați pozitiv la COVID-19 au fost spitalizați.

În prezent, în cadrul instituției sunt plasate 46 de persoane fără domiciliu, dintre care 14 beneficiari sunt cu vârsta de peste 63 de ani.

UPDATE. 15:45

+14 zile de tratament la domiciliu și +14 zile de carantină

Mașa Dmitrieva a povestit cum are loc tratamentul persoanelor infectate acasă. Femeia povestește că pe 6 aprilie a ajuns cu soțul ei la spital. În ziua următoare, testul la COVID-19 a fost pozitiv. Soțul ei a rămas la spital, iar ea a plecat acasă, întrucât are o formă ușoară de COVID-19 și, pe deasupra, trebuie să îngrijească doi copii. Femeia menționaeză că nici până astăzi copiii nu au fost testați, pentru că nu prezintă simptome.

„În foaia de externare scrie că testul repetat trebuie să-l fac pe 21.04. Până acum, am reușit să iau legătura cu medicul de familie, cu Ministerul Sănătății, cu administrația AMT Râșcani. Rezultat 0. Nimeni nu mă va testa. Ordinul 385 pentru tratamentul împotriva coronavirusului în ambulatoriu nu înseamnă nimic în ceea ce privește re-testarea. Nu face nimic. Mai exact, este cazul meu. Aceasta este 10.04 internare la domiciliu (deși testul a fost 07.04) + 14 zile de tratament la domiciliu + 14 zile de carantină.”

Femeia spune că, spre deosebire de soțul ei, care a fost tot timpul în spital și care a fost încă o dată testat astăzi, va avea un document că este sănătos, însă ea nu va avea această oportunitate.

https://www.facebook.com/maria.dmitriev/posts/10219922762692666

UPDATE. 15:30

Poți să ieși la pensie când se încheie starea de urgență

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează solicitanții, care obțin dreptul la pensie și alte prestații sociale în perioada 17 martie – 15 mai 2020, că cererea și actele necesare pentru stabilirea acestor drepturi se vor depune la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) de la domiciliu din data încetării stării de urgență.

Pensia se va calcula din data obținerii dreptului, dacă cererea și actele necesare sunt depuse în anumiți termeni de la data încetării stării de urgență, și care sunt prevăzuți de lege: la pensia pentru limită de vîrstă – în termen de 30 zile; la pensia de dizabilitate – în termen de 60 de zile; la pensia de urmaș – în termen de 90 de zile.

De exemplu: solicitantul a împlinit vârsta de pensionare la data de 20 martie 2020. În cazul depunerii cererii și a actelor necesare la CTAS în termen de 30 de zile de la data încetarii stării de urgență (în situația actuală, de la data de 16 mai 2020) pensia pentru limita de vârstă se va acorda din data îndeplinirii condițiilor de pensionare – de la 20 martie 2020. Insă, conform cadrului legal, la depunerea cererii după expirarea perioadei de 30 de zile de la data încetării stării de urgență, pensia se va acorda de la data depunerii cererii și actelor necesare.

În cazul în care dreptul la pensie sau altă prestație socială a survenit până la decretarea stării de urgență, iar solicitantul nu a depus cererea pentru realizarea acestui drept, din oricare motive, pe perioada stării de urgență, calcularea termenului se suspendă și termenul rămas de depunere a cererii va continua să se calculeze de la data încetării stării de urgență.

Aceeași abordare se va aplica la termenele de acordare a tuturor prestațiilor sociale stabilite de casele teritoriale de asigurări sociale.

UPDATE. 15:10

Doi pacienți au fugit din spitale

Un adolescent, suspectat de COVID-19, care a fugit din Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” a fost găsit peste câteva ore de poliție. El era într-un hypermarket din centrul Chișinăului.

De asemenea, în ziua de Paște a fugit și un bărbat de 31 de ani din Spitalul din Căușeni. Este originar din localitatea Selemeț, raionul Cimișlia. Rezultatul testului la COVID-19 a fost negativ, respectiv nu prezintă pericol și oamenii legii nu-l vor amenda.

UPDATE. 14:10

Cea mai mare fabrică de ulei, reia activitatea

S.A „Floarea Soarelui”, cea mai mare fabrică de ulei din țară, și-a reluat activitatea. Fabrica și-a sistat activitatea în urmă cu o săptămână după ce șase angajați au fost testați pozitiv la COVID-19.

Fabrica anunță că toți cei 145 de muncitori au fost testați la COVID-19, toți negativ.

UPDATE. 12:50

Au fost înregistrate alte 2 decese

Este vorba de o femeie de 81 ani din mun. Chişinău, internată la Institutul de Medicină Urgentă pe data de 19 aprilie. Boli cronice: insuficiență respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Încă o femeie de 53 ani din mun. Chişinău, transferată de la IMSP Centrul COVID – 19, la IMSP SCM Nr.1 pe data de 13.04.2020, în stare gravă. Pneumonie comunitară bacteriană, evoluţie severă.

În total, au fost înregistrate 72 decese.

Din numărul total de cazuri, 644 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 223, medici – 169, felceri – 44, personal auxiliar – 195, farmaciști – 12, paramedici – 1.

UPDATE. 11:50

25 milioane de lei din amenzi

În perioada 18 – 19 aprilie au fost întocmite 30 procese verbale cu privire contravenții în baza art. 761 din CC. Din acestea, 29 în privința persoanelor fizice care au încălcat regimul de autoizolare sau au fost depistate în locuri publice fără act de identitate și nu au putut argumenta prezența. Totodată, a fost documentată contravenția unui agent economic pentru comercializarea materialelor de construcție.

În noaptea Învierii s-a monitorizat și verificat desfășurarea slujbelor în Biserici. Au fost documentați 3 preoți din raioanele Anenii Noi, Orhei și Chișinău.

Suma amenzilor aplicate depășește cifra de 630 mii lei. Din 17 martie, până în prezent, au fost aplicate amenzi de circa 25 milioane lei.

Conform datelor IGP, total, în această perioadă au fost înregistrate 49 de sesizări cu privire la infracțiuni și 1 798 de informații cu privire la alte incidente Prin intermediul numărului unic de urgență 112, în adresa Poliției au parvenit 1606 cazuri de urgență, iar cele mai multe sesizări și informații au fost înregistrate în mun. Chișinău, precum și în raioanele Orhei și Ialoveni.

UPDATE. 10:00

Cum a crescut focarul din satul Brânzeni, Edineț

Medica-șefă al Centrului de Sănătate Publică Edineț, Aliona Pistruga, a povestit cum satul Brânzeni a ajuns în carantină.

Potrivit specialistei, totul a început pe 8 aprilie când au fost testați lucrătorii medicali din centrul medical din s. Brânzeni, Edineț. Medicul șef al centrului și toți asistenții medicali au fost testați pozitiv. Paralel, ei lucrau și la Dispensarul Psihoneurologic din satul Brînzeni. Așa a ajuns coronavirusul în instituție, infectând trei pacienți.

Ulterior, a fost luată decizia ca toți pacienții internatului să fie testați – 231 de oameni. 73 dintre aceștia au fost testați pozitiv la COVID-19. Cei mai mulți au fost internați la Spitalul de Psihiatrie din Bălți.

De asemenea, toți lucrătorii din cadrul internatului din Brânzeni – 145 – au fost ieri testați și urmează în zilele următoare să fie publicate rezultatele.

Medica-șefă a Centrului de Sănătate Publică Edineț a declarat că nici pacienții, nici lucrătorii medicali nu au manifestate simptome.

Ieri, satul Brânzeni a fost plasat în carantină cu 89 de cazuri de COVID-19.

UPDATE. 09:45

2,7% din totalul celor infectați au decedat

Din cele 2 548 cazuri de COVID-19:

10 persoane sunt conectate la respirația artificială

195 sunt în stare gravă

504 sunt în stare medie

1 274 sunt în stare satisfăcătoare

Ministerul a anunțat că pe parcursul zilei de ieri au fost externate încă 27 de persoane, numărul celor tratați ajungând la 505 persoane, ceea ce înseamnă că 19,8% dintre cei infectați au fost tratați.

S-au înregistrat 70 decese a persoanelor infectate cu noul coronavirus, adică 2,7%. La nivel mondial, rata de mortalitate este de 6,8% (2 483 013 cazuri de COVID-19 și 170 494 decese).

De asemenea, de astăzi două laboratoare din Chișinău vor începe testarea la COVID-19: un laborator din cadrul Centrului Republican Diagnostic; laboratorul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Efectivul poliției și carabinierilor este implicat în monitorizarea respectării regimului de autoizolare a peste 16,1 mii de contacți și 39,7 mii persoane aflate sub supraveghere.

Angajații MAI au supravegheat activitatea a 1384 biserici și mănăstiri în perioada sărbătorilor de Paști. În 108 lăcașe nu au fost făcute slujbe. În celelalte, slujbele s-au desfășurat cu respectarea cerințelor impuse de CSE.

Ieri au fost confirmate 76 cazuri de infecție. Toate cazurile sunt cu transmitere locală.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost investigate 11 962 probe, confirmate 2 548 cazuri de infecție.

Au fost tratate 478 persoane infectate de Covid-19.

UPDATE. 09:00

Un călător, în stare subfebrilă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 1 219 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova – 585 traversări persoane, dintre care 305 treceri la frontiera moldo-română și 280 treceri la frontiera cu Ucraina.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 219 traversări persoane;
PTF Otaci – 108 traversări persoane;
PTF Tudora – 121 traversări persoane;
PTF Sculeni – 64 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 1 219 persoane și completate 585 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 390 de Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Un călător a prezentat stare subfebrilă, conform procedurilor de operare a fost anunțat serviciul de urgență 112, care a și preluat persoana pentru verificările medicale.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.