Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ 101 cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova. Sunt anunțate alte două decese

Publicat

pe

PE SCURT

Ora 17:10

În Republica Moldova au fost înregistrate 101 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Este vorba despre patru cazuri de import și 97 de transmitere locală. De asemenea, au fost înregistrate și două cazuri de deces. Este vorba despre o persoană de 30 de ani din Chișinău care suferea diabet zaharat tip 1 , și se afla în stare gravă. Și despre o persoană de 70 de ani din Ștefan Vodă, care suferea hipertensiune și obezitate și se afșa în stare extrem de gravă, a anunțat ministra Viorica Dumbrăveanu după ședința centrului unic de comandă . 

Ora 16:15

Trei studenți de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova au fost testați pozitiv cu COVID-19. Actualmente, 14 persoane de la căminul Facultății Cadastru și Drept sunt plasate în carantină, iar 47 – în autoizolare.

Ora 15:15

Turcia va acorda Republicii Moldova un lot umanitar de echipamente medicale de protecție. Este vorba de peste 100 mii de măști și peste 50 mii de dezinfectante, mănuși, costume de protecție și încălțăminte specială. Subiectul a fost discutat astăzi de președintele Igor Dodon cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Ora 14:30

Doi șoferi de ambulanță au fost reținuți de către reprezentanții miliției din orașul Dubăsari. Cebotari Anatolii și Carpov Alexei activează în calitate de șoferi de ambulanță la Spitalul central raional Dubăsari, secția Serviciu de Urgenta. Ei urmau să intre în tura de zi a serviciului său pe care îl practică deja de 36 ani (A. Cebotari) și mai bine de 5 ani (A. Carpov). Asociația Promo-LEX a lansat un apel către premier și președintele țării să întreprindă acțiuni prompte pentru eliberarea imediateăși necondiționate din detenție ilegală a celor doi cetățeni.

Ora 13:00

În perioada 7 aprilie – 18 aprilie bugetarii vor sta acasă, aceasta după ce aceștia au revenit astăzi la muncă. Dacă situația epidemiologică se va înrăutăți, atunci această perioadă va fi extinsă până pe 28 aprilie, a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința Comisiei Situații Excepționale. Dânsul a precizat că salariile pentru această perioadă vor fi achitate, însă că aceste zile de muncă vor fi recuperate ulterior, printr-un regim de lucru de 6 zile. Totodată, procesul educațional la distanță nu va fi întrerupt.

Ora 12:00

Persoanele cu temperatura mai mare de 37°C nu vor fi lăsate să intre în magazinele din Chișinău. Hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele de cartier din capitală vor trebui să măsoare temperatura clienților și a angajaților cu ajutorul instrumentelor de termo-scanare.

Ora 11:40

Ministerul Educației a anunțat că se extinde perioada de depunere a dosarelor privind acordarea notei „10” (zece), din oficiu, la examenul de Bacalaureat.

Ora 11:10

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar putea fi tratați la domiciliu, pentru a scădea presiunea asupra medicilor din spitale. Anunțul a afost făcut de premierul Ion Chicu, care a declarat că autoritățile analizează practica țărilor UE în acest sens. De asemenea, autoritățile ar putea declara o perioadă nouă de „zile de odihnă” pentru bugetari.

Ora 10:40

Compania Air Moldova a anunțat orarul curselor charter operate în perioada 13 aprilie – 18 aprilie. Totodată a anunțat prețul biletelor la aceste curse.
Ora 9:53

În Republica Moldova au fost înregistrate alte două decese provocate de coronavirus. A decedat o femeie de 81 de ani care a fost internată la Institutul de Medicină Urgentă pe 5 aprilie în stare extrem de gravă, cu prenumonie, ea fiind transferată de la Căușeni. Cea de-a doua victimă este un bărbat de 78 de ani, internat în stare gravă pe 4 aprilie, în stare gravă. Acesta suferea de cardiopatie și hipertensiune arterială. Astfel, numărul deceselor provocate de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 17.

PE LUNG

UPDATEOra 17:10

Ministra Sănătății a precizat că cele 101 noi cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus au fost depistate în urma procesării a 192 de probe. Astfel, numărul total al celor infectați în RM a ajuns la 965 de persoane. După ce în dimineța zilei de astăzi au fost anunțate două decese cauzate de COVID-19, în după amiaza zile iViorica Dumbrăveanu a mai anunțat altele două. Astfel, patru persoane au fost răpuse de virus.

În total, până astăzi, 37 persoane s-au tratat de COVID-19,  iar 19 persoane au decedat.

UPDATE. Ora 16:15

Trei studenți de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) au fost testați pozitiv cu virusul COVID-19. Prim-prorectorul instituției, Iurie Melnic, a declarat pentru ZdG că primul caz de infectare a fost înregistrat la 2 aprilie. Actualmente, 14 persoane de la căminul Facultății Cadastru și Drept sunt plasate în carantină, iar 47 – în autoizolare. Este vorba despre un cămin separat în două părți: pentru studenți și pentru colaboratorii universității, ultimii având intrare separată.

UPDATE. Ora 15:15

Igor Dodon a anunțat că a avut o discuție telefonică cu președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. „În context, am discutat posibilitatea transportării unui lot umanitar de echipamente medicale de protecție spre Republica Moldova, menit să sprijine autoritățile țării noastre în lupta cu pandemia COVID-19. Este vorba despre peste 100 mii de măști și peste 50 mii de dezinfectante, mănuși, costume de protecție și încălțăminte specială”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui, s-au discutat aspecte privind deschiderea tranzitului pentru transportatorii moldoveni pe teritoriul Turciei.

UPDATE. Ora 14:30

În dimineața zilei de 3 aprilie 2020, Cebotari Anatolii și Carpov Alexei, locuitori ai satului Molovata Nouă, r. Dubăsari, aflându-se în or. Dubăsari (zonă de securitate aflată sub controlul organelor secesioniste) au fost reținuți de către reprezentanții miliției din or. Dubăsari. Atât, Cebotari Anatolii cât și Carpov Alexei activează în calitate de șoferi de ambulanță la Spitalul central raional Dubăsari, secția Serviciu de Urgenta. Ultimii urmau să intre în tura de zi a serviciului său pe care îl practică deja de 36 ani (A. Cebotari) și mai bine de 5 ani (A. Carpov), anunță Promo-LEX.

Din informația furnizată de rude și martori, ar reieși că ultimii au fost privați de libertate de către miliția din or. Dubăsari după ce mai multe zile la rând au desfășurat activitatea de muncă. Potrivit unor surse, în aceiași zi, un „judecător” al „Judecătoriei or. Dubăsari” i-a găsit vinovați pe deținuți de comiterea unei contravenții administrative și a stabilit o pedeapsă de 15 zile arest administrativ pentru fiecare cu detenția lor în izolatorul de detenție din or. Dubăsari (informația se actualizează).

Prietenii și rudele celor doi au transmis anumite pachete alimentare și haine pentru deținuții care au încercat să își facă meseria. Careva informații cu privire la garantarea drepturilor la apărare acestora, precum și informarea despre starea sănătății acestora lipsesc.

Asociația cere Procuraturii Generale să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală. De asemenea, solicită convocarea Comisiei Unificate de Control în regim de urgență pentru a cere retragerea imediată a posturilor din Cocieri, instalate nejustificat.

UPDATE. Ora 13:00

În perioada 7 aprilie – 17 aprilie, angajații din sectorul bugetar vor avea zile libere. Premierul Ion Chicu a precizat că decizia a fost luată de Comisia Situații Excepționale, la recomandarea Ministerului Sănătății, Munciii și Protecției Soviale și a Organizației Mondiale a Sănătății.

Premierul a mai spus că salariații din sectorul public vor trebui după ridicarea stării de urgență să revenă la săptămâna de muncă de șase zile. „Probabil va trebui să revenim la regimul de muncă cu șase zile lucrătoare, pentru a recupera aceste zile libere și pierderile pe care le are țara”, a spus Ion Chicu.

Totodată, conducătorii instituțiilor publice vor putea concoca la serviciu persoanele strict necesare ca să poată rezolva o problemă sau altă.

De asemenea, de mâine, vor fi închise frizeriile și saloanele de înfrumusețare.„Până acum nu a existat o decizie privind sistarea serviciilor de coafură și alte activități de înfrumusețare. Ele nu au fost interzise, dar la recomandarea epidemiologilor,  CSE a decis sistarea acestor unități odată cu publicarea acestei decizii”, a menționat prim-ministrul.

UPDATE. Ora 12:00

Hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele de cartier din pitală vor trebui să măsoare temperatura clienților și a angajaților cu ajutorul instrumentelor de termo-scanare. În cazul în care se vor depista persoane cu temperatura mai mare de 37 grade Celsius , acestora li se va interzice accesul în magazine. Aceasta potrivit unei decizii a Comisiei pentru situații excepționale din Chișinău.  

Aceeaşi decizie obligă magazinele să asigure la intrare şi în diverse puncte din magazin, dispozitive automate de dozare gel hidroalcoolic dezinfectant, precum şi să intensifice igienizarea cărucioarelor, a mânerelor, a bornelor de platî, ș.a.

UPDATE. Ora 11:40

Urmare a evoluției situației epidemiologice și în contextul prevenirii riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a informat astăzi despre extinderea, până la 30 aprilie 2020, a termenelor de depunere a dosarelor pentru candidații care dețin certificate/diplome obținute în urma promovării examenelor cu recunoaștere internațională, privind acordarea notei „10” (zece), din oficiu, la proba de examen la limba străină din cadrul examenului de Bacalaureat.

UPDATE. Ora 11:10

După ședința comună cu președintele țării și președintele Parlamentului, premierul Ion Chicu a menționat că sunt examinate raționamentele de a institui unele măsuri noi de restricție, inclusiv posibilitatea de a declara o perioadă nouă de „zile de odihnă” pentru bugetari.

Premierul a anunțat că va fi testat tot personalul medical din țară. Vor fi încheiate contracte cu laboratoarele private, care au capacități tehnice, astfel încât să fie efectuate câte o mie de probe pe zi. A fost discutată și necesitatea de a identifica noi spații care să fie reamenajate pentru a acorda asistență medicală pacienților cu Covid-19. Centrul de triere de la Moldexpo este pregătit pentru a-și începe activitatea.

Ion Chicu a declarat că autoritățile analizează trecerea la practica țărilor UE, prin care pacienții cu COVID-19 manifestat într-o formă ușoară să fie tratați la domiciliu, în autoizolare. Măsura se impune necesară pentru a contribui la optimizarea resurselor sistemului medical.

UPDATE. Ora 10:40

Air Moldova a anunțat că în perioada 13 aprilie – 18 aprilievor fi operate zborurile de tip charter conform următorului orar:

Chisinau – Roma – Chișinău 13 aprilie 2020

Decolarea din KIV 11:00, sosirea 12:10 timp local
Decolarea din FCO 13:10, sosirea 16:20 timp local
Prețul unui bilet este 145 euro

Chisinau – Amsterdam – Chisinau 14 aprilie 2020

Decolarea din KIV 11:00, sosirea 13:00 timp local
Decolarea din AMS 14:10, sosirea 18:00 timp local
Prețul unui bilet este 154 euro

Chisinau – Veneția – Chișinău 15 aprilie 2020

Decolarea din KIV 15:00, sosirea 16:00 timp local
Decolarea din VCE 17:00, sosirea 20:00 timp local
Prețul unui bilet este 129 euro

Chisinau – Paris – Chișinău 16 aprilie 2020

Decolarea din KIV 11:00, sosirea 13:00 timp local
Decolarea din CDG 14:00, sosirea 18:00 timp local
Prețul unui bilet este 203 euro

Chisinau – Londra – Chișinău 17 aprilie 2020

Decolarea din KIV 13:40, sosirea 15:00 timp local
Decolarea din STN 16:00, sosirea 21:00 timp local
Prețul unui bilet este 167 euro

Chisinau – Berlin – Chișinău 18 aprilie 2020

Decolarea din KIV 11:00, sosirea 12:00 timp local
Decolarea din SXF 13:00, sosirea 16:00 timp local
Prețul unui bilet este 130 euro

Pentru zborurile spre Republica Moldova:
Comisia Situații Excepționale a stabilit procedura prin care cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de zbor charter, și anume acei cetățeni ce s-au înscris în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor.

Lista cu datele de contact ale misiunilor diplomatice:
https://www.mfa.gov.md/sites/default/files/tabel.pdf

Pentru zborurile din Republica Moldova:
Biletele pot fi procurate online pe www.airmoldova.md

Ora 9:53

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat la briefingul de dimineață că zece pacienți cu noul coronavirus sunt conectați la respirația asistată. Totodată, ministra a anunțat că șapte persoane cu COVID -19 s-au tratatat, ele fiind externate din spitale. În total, sunt 37 persoane tratate.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că în total numărul persoanelor cu COVID-19 până la ora actuală a ajuns la 864. Dintre acestea 106 sunt cazuri de import, iar 758 de transmitere locală.

Ministra Sănătății a mai anunțat că astăzi urmează a fi examinată și o decizie potrivit căreia următoarele două săptămâni ar putea fi declarate libere pentru bugetari, reieșind din evoluția situației privind COVID-19 în țară, cu prelunginea ulterioară cu încă o săptămână.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Sănătate

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

Publicat

pe

PE SCURT

Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu aceeași infecție. Cu toate acestea, nu există date suficiente care să demonstreze eficiența plasmei. Chiar și puținele cifre prezentate de două spitale din Moldova nu o demonstrează. 

Dar plasma va fi în continuare folosită în cadrul tratamentului, pentru că ar fi printre ultimele remedii cu care doctorul încearcă să salveze pacientul.

PE LUNG

Oamenii de știință de pe întregul glob lucrează asiduu asupra unei strategii eficiente de tratament. Deocamdată, lupta cu Covid-19 se rezumă la tratarea simptomelor, îngrijiri paliative și mai ales măsuri preventive. 

Unul dintre tratamentele posibile existente este transfuzia de plasmă de la pacienții care s-au tratat de coronavirus. 

 „În organismele persoanelor sănătoase s-au produs substanțe biologic active numite anticorpi. Anticorpii sunt foarte activi și recunosc unde se află în organism virusul. Îl găsesc și-l dezarmează sau îl neutralizează. Astfel, printr-o metodă activă concentrația de viruși în organismul pacientului grav și foarte grav se reduce considerabil”, explică directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, cum plasma convalescentă îi poate trata pe pacienții grav bolnavi de COVID-19.

Cu toate acestea, încă nu există date suficiente care să demonstreze eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă. Pe 24 aprilie a fost administrată prima transfuzie de plasmă convalescentă în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Astfel, au fost administrate 131 doze de plasmă convalescentă. 

De aceasta au beneficiat 57 pacienți, dintre care: 

13 au fost vindecați

14 au decedat

5 și-au ameliorat starea

25 continuă tratamentul

Enlarge

la
Foto: MSMPS

În cadrul Institutului de Medicină Urgentă au fost administrate 15 doze de plasmă convalescentă. 

Din 7 persoane în stare gravă, 

2 pacienți au stare de ameliorare

5 pacienți au decedat.

Covid-19 explicat.

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică. Ce se întâmplă cu plasma și lupsa cu COVID-19? Explicăm!

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Șefa Secției Terapie Intensivă şi Reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, Galina Chiriacov, a fost întrebată, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, dacă tratamentul cu plasmă este salvator. E discutabil… Sunt maladii în care ajută. E un fel de tratament al disperării. E printre ultimele remedii prin care medicul încearcă să salveze pacientul”, a spus specialista.

Terapia cu plasmă convalescentă a fost eficientă în timpul focarelor de SARS în 2002/2003, H1N1 în 2009 și MERS în 2012. 

Enlarge

plasma
Foto: MSMPS

Un studiu exploratoriu anterior asupra SARS și gripei severe efectuat în 2014, care a inclus 32 de studii separate, a identificat o reducere a ratei mortalității după transfuzie. Studiul a arătat riscuri de mortalitate reduse după terapia cu plasmă convalescentă, comparativ cu tratamentul placebo sau fără tratament. Un studiu retrospectiv la 19 pacienți infectați cu SARS a arătat mortalitate redusă, precum și o ședere mai scurtă în spital după transfuzia de plasmă convalescentă, se arată într-un articol publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA. Centrul are scopul să dezvolte noi tehnologii informaționale care să ajute la înțelegerea proceselor moleculare și genetice fundamentale care controlează sănătatea și bolile.

Persoanele vindecate de COVID-19 care vor să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, nu suferă de boli cronice, are cel puțin 14 zile de însănătoșire completă.

Citește mai departe

Externe

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

Publicat

pe

De către

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de soția sa și o echipă de medici de la Hospital de Mar din Barcelona, Spania

Pacientul a spus că este „încântat” de acest tratament și că astfel a sărbătorit faptul că testul de Covid-19 a venit, în sfârșit, negativ.

Aceste ieșiri terapeutice pe plajă, care fac parte dintr-un program de umanizare a unității de terapie intensivă a spitalului, au fost întrerupte în timpul perioadei mai dificile a pandemiei, dar au putut fi reluate odată cu ameliorarea situației. 

Reprezentanții spitalului au declarat că acest tratament „îi ajută mult pe pacienți pentru că le permite să intre din nou în contact cu realitatea”.

Pacientul, care a fost internat pe 9 aprilie, a petrecut jumătate de oră pe plajă, împreună cu soția lui și cu o echipă de medici care au avut grijă atât de pacient, cât și de securitatea pietonilor care se plimbau pe faleză în acel moment.

Sura: elperiodico.com

Sursa foto: GETTY IMAGES / DAVID RAMOS

Citește mai departe

Social

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

223 de cazuri noi. Bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 9 018 de persoane

223 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

Alte 223 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 11 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1 449 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 9 018 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate în această zi, 22 sunt angajați ai sistemului medical: medici – 7, asistenți medicali – 10, personal auxiliar – 5.

Până la ora actuală, 5 009 persoane au fost tratate.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea unui alt deces provocat de COVID-19.

Deces 315: Femeie de 78 ani, din Sîngerei. Internată la data de 29 mai, la Spitalul Clinic din Bălți. Comorbidități: cancer ovarian gr. IV, canceromatoză, ascită, pleurezie bilaterală.

În cadrul briefingului de prezentare a datelor, secretarul de Stat, Constantin Rîmiș a reiterat apelul său către populație: “Adaptarea treptată a măsurilor de restricție, nu înseamnă sfârșitul pandemiei. De fiecare dintre noi, depinde cât de ușor și sigur vom trece peste această perioadă dificilă”.

Expert: Carantina a prăbușit piața valutară

Expertul economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță susține că Republica Moldova intră într-o criză foarte puternică, iar lucrul acesta se vede pe piața valutară și în mod special prin vânzările de valută ale persoanelor fizice, care în două luni de carantină au înregistrat cea mai profundă cădere din istoria Republicii Moldova.

„În perioada martie – aprilie avem o prăbușire a pieței valutare față anul precedent. Persoanele fizice au vândut 350 mil. USD față de 560 mil. USD. Asemenea cădere nu a mai fost înregistrată din 2009. Practic, cetățenii nu au vândut valută în lunile menționate. Explicația este că moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei. Astfel, cel mai mic volum de valută vândut a fost înregistrat în aprilie 2020 – 135 milioane USD, cel mai redus volum din ultimii zece ani. Un volum slab al vânzărilor de valută a fost anii 2015, 2016 – ca urmare a crizei bancare – 175 mil. USD”, a menționat Ioniță.

Un alt element care explică volumul scăzut al vânzărilor de valută, potrivit lui Ioniță, este că populația nu a avut consum în lunile martie – aprilie. Potrivit expertului, aici avem două explicații: nu au lucrat majoritatea unităților de comerț nealimentare, ori aceste bunuri reprezintă peste 40% din cheltuielile populației. A doua explicația este că pe timp de criză populația își schimbă brusc comportamentul. Un detaliu este scăderea de două ori a vânzărilor de automobile noi. Oamenii care au un venit stabil se dezic de acest lucru deoarece suntem în criză și nu le arde a mașini. Asta după ce am avut câțiva procurările de automobile întrecea cu mult media europeană.

265 de pacienți sunt în stare gravă. Au fost anunțate alte patru decese

265 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 19 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 648 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie. Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 109 persoane cu suspecție la COVID-19, a anunțat în dimineața zilei de astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 8 795 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1 019 în Transnistria.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 691 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-399, farmaciști-21, asistenţi medicali-667, felceri-89, personal auxiliar-515 persoane.

În ultimele 24 de ore 146 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5009.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 73 de ani.

Deces 311: Bărbat de 61 ani, din raionul Ștefan-Vodă. Internat, în stare gravă, la data de 1 iunie, la Spitalul Raional Ștefan- Vodă. Comorbidități: hipertensiunea arterială.

Deces 312: Bărbat de 67 ani, din raionul Orhei. Internat la data de 26 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 313: Bărbat de 73 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 2 iunie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 314: Bărbat de 45 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 12 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: osteosarcom, ganglioni limfatici paraaortali, intoxicație endogenă canceroasă avansată.

Din 15 iunie se reiau cursele aeriene regulate de pasageri

Începând cu 15 iunie, sunt reluate cursele aeriene regulate de pasageri și charterele regulate de pasageri. O hotărâre în acest sens a fost luată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică

Potrivit deciziei, Aeroportul Internațional Chișinău va asigura:

– organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare: verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție, distanța socială;
– dezinfectarea încăperilor și instalațiilor în terminal, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Operatorii aerieni naționali și străini vor asigura:

– respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 de către personalul navigant și pasageri;
– informarea pasagerilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 înainte de zbor, în timpul zborului și după aterizare;
– imprimarea și distribuirea la bordul aeronavei a formularelor necesare a fi completate de către pasageri în timpul zborului.

Operatorii de deservire la sol (handling) vor asigura:

– transportarea pasagerilor din terminal, spre aeronavă și vice-versa, fără rețineri nejustificate și cu asigurarea normelor sanitare;
– dezinfectarea încăperilor și suprafețelor de contact, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Autoritatea Aeronautică Civilă va pune la dispoziția agenților aeronautici și a autorităților publice, care activează pe aeroporturile internaționale din Republica Moldova, materiale informative privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, elaborate de autoritățile naționale și internaționale.

Primăria din Comrat, în carantină

Primăria din Comrat a intrat în carantină pentru două săptămâni, după ce doi consilieri locali au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, a anunţat primarul municipiuluiui Serghei Anastasov pentru Gagauzinfo.md

Potrivit lui, alți câțiva consilieri municipali, dar și lucrătorii primăriei au simptome precum febră și tuse.

„Nu lăsăm pe nimeni să intre în clădirea primăriei, toți angajații au intrat în carantină timp de două săptămâni. Zilele de audienţe au fost anulate. Anterior, am decis să desfăşurăm şedinţele online, fără vizitatori. Și deși unii consilieri au cerut anularea acestei decizii şi chiar s-au adresat în instanţe, viaţa a demonstrat că decizia a fost corectă. Numărul de cazuri putea fi mai mare “, a spus Serghei Anastasov.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe10 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social11 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930