Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ 50 cazuri noi cu COVID-19. Numărul persoanelor infectate urcă la 1712

Publicat

pe

PE SCURT

Ora.18:00.  Persoanele implicate în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19 (medici; felceri; infirmieri și șoferi de ambulanță) vor primi suplimentul în măsură de 50% la salariu până pe 15 aprilie.

Ora. 17:40. 218 cetățeni moldoveni au fost repatriați  astăzi din Italia cu o cursă charter Roma-Chișinău, autorizată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Ora 17:10. Astăzi au fost procesate 273 de probe în urma căruia au fost confirmate 50 noi de cazuri cu COVID-19. Dintre acestea două sunt de import (unul din Spania, altul din Polonia), restul sunt de transmitere locală. De mâine, se instituie regimul de carantină în orașul Glodeni.

Ora. 16:30. Un pacient al Secției de hepatologie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR) a fost testat pozitiv la coronavirus. Reprezentanții instituției medicale nu examinează astăzi posibilitatea de a institui carantină în secție.

Ora. 15:30. Deputatul independent Alexandr Oleinic se află în autoizolare. Potrivit lui, decizia de a se autoizola, începând cu 6 aprilie, vine drept urmare a unor contacte cu unele persoane care ulterior l-au informat despre „unele probleme de sănătate”.

Ora.15:10. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că 53 de angajați ai ministerului au fost infectați cu virusul COVID-19. 42 sunt spitalizați.

Ora. 15:00. Un operator al Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112 a fost confirmat pozitiv în urma testării pentru COVID-19.

Ora. 14:40. Avocatul Poporului solicită încetarea imediată a oricăror forme de răzbunare față de lucrătorii medicali care au făcut dezvăluiri privind calitatea și insuficiența echipamentelor și dispozitivelor de protecție a cadrelor medicale.

Ora 14:10. Primăria Chișinău informează că în săptămâna dintre sărbătorile de Paște și Paștele Blajinilor (19-27 aprilie 2020) va fi restricționat accesul în cimitirele din capitală, cu excepția înhumărilor curente. 

Ora 13:30. Ministerul Sănătății Municii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a două decese provocate de infecția COVID-19. Este vorba despre o femeie, de 78 ani, din mun. Chișinău, și o femeie, de 68 ani, din Tiraspol.

Ora. 13:30. Un agent economic din sectorul Râșcani al capitalei va fi sancționat cu o amendă de până la 75 de mii lei, după ce organiza diferite evenimente în localul de agrement pe care îl administrează. Mai multe persoane fizice  urmează să  primească amendă de până la 25 mii lei, fiecare.

Ora. 13:10. Curtea Constituțională s-a întrunit pentru a examina sesizările depuse de mai mulți deputați din opoziție privind unele prevederi ale Legii aprobate prin asumare de răspundere de Guvern. Președintele Curții Vladimir Țurcan se abține de la examinarea sesizărilor.

Ora. 12:40. Parteneriatul Global pentru Educație prin intermediul UNICEF acordă 70 mii de dolari pentru susținerea desfășurării procesului educațional la distanță. 

Ora 11:40. Primarul capitalei a anunțat că toți medicii care activează în instituțiile medico-sanitare din capitală vor fi testați gratuit la COVID-19.

Ora 11.25. Ministerul Sănătății a precizat că, în total, au fost confirmate 435  cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care sunt 109 de medici.

Ora.10:45. Centrul de triere a persoanelor fără adopost din capitală va intra în carantină, după ce a fost înregistrat un caz de contaminare cu coronavirus de tip nou.

Ora 9:55. Până în preznt, în Republica Moldova sunt în total, 1 662 de cazuri confirmate de COVID-19. 168 de pacienți sunt în stare gravă. Ieri 13 persoane au fost externate, astfel, numărul cazurilor tratate urcă la 107.

Ora 9:15. Pe parcursul ultimelor 24 de ore în Republica Moldova au fost înregistrate două decese din cauza infecției COVID-19. Ieri seara Ministerul Sănătății, Municii și Protecției Sociale a anunțat despre decesul unei femei, de 60 ani, din Ștefan Vodă, iar astăzi dimineața despre cea a unui bărbat, de 70 ani, din raionul Glodeni. Astfel, numărul deceselor de COVID-19, în Republica Moldova, a ajuns la 33.

Totodată, președintele Igor Dodon a relatat astăzi, la briefingul de după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și speakerul Zinaida Greceanîi, că în ultimele opt zile Republica Moldova merge pe scenariul optimist în ceea ce ține de cazurile cu COVID-19, fiind înregistrată „o dinamică relativ optimistă” în ceea ce ține de majorarea numărilor bolnavilor.

PE LUNG

UPDATE. Ora.18:00.  Persoanele implicate în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19 (medici; felceri; infirmieri și șoferi de ambulanță) vor primi suplimentul în măsură de 50% la salariu până pe 15 aprilie, anunță Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Instituția mai anunță că  toți angajații IMSP Centrului Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească vor primi premiu în mărimea de 1500 lei cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști.

UPDATEOra. 17:40. 218 cetățeni moldoveni au fost repatriați  astăzi din Italia cu o cursă charter Roma-Chișinău, autorizată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că repatrierea a fost organizată cu eforturile comune ale Ministerului, Ambasadei Republicii Moldova în Italia, precum și a companiei Air Moldova. Lista pasagerilor a fost întocmită în conformitate cu prevederile Comisiei pentru Situații Excepționale, prioritate fiind acordată familiilor cu copii, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, turiștilor și altor categorii de concetățeni defavorizați, inclusiv lucrătorilor sezonieri.

UPDATE. Ora 17:10. Astăzi au fost procesate 273 de probe în urma căruia au fost confirmate 50 noi de cazuri cu COVID-19. Dintre acestea două sunt de import (unul din Spania, altul din Polioia), restul sunt de transmitere locală, a anunțat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu. În total, numărul persoanelor infectate urcă la 1712. Totodată, începând cu ziua de mâine, se instituie regimul de carantină în orașul Glodeni, având în vedere numărul mare de persoane infectate – 99 cazuri.

Totodată, s-a  extins termenul de zile libere în perioada 21- 24 aprilie, pentru sectorul bugetar.

UPDATE. Ora. 16:30. Un pacient al Secției de hepatologie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR) a fost testat pozitiv la coronavirus. Reprezentanții instituției medicale nu examinează astăzi posibilitatea de a institui carantină în secție, anunță TV 8.  Aceasta pentru că virusul nu ar fi fost depistat la persoanele care au intrat în contact cu bolnavul infectat.

„Noi avem acolo un pacient care a fost testat pozitiv, dar el a fost transferat în Secția de reanimare și persoanele care au fost în contact cu el au fost testate, iar rezultatele sunt negative. Dar oricum persoanel au fost trimise la izolare pentru 14 zile”, a precizat pentru TV8, șefa Serviciului Epidemiologic de la SCR, Marcela Chilianu.

UPDATE. Ora. 15:30.

Deputatul independent Alexandr Oleinic se află în autoizolare la domiciliu, începând cu 6 aprilie. Decizia vine drept urmare a unor contacte cu unele persoane care ulterior l-au informat despre „unele probleme de sănătate”. Informația a fost făcută publică, după ce judecătoarea Curții Constituționale Liuba Șova, a menționat în cadrul ședinței, unde se examinează legea asupra căreia Guvernul și-a asumat răspunderea, că deputatul nu se află la ședință din cauză că se află în autoizolare.

„Decizia de a mă autoizola, începând cu 6 aprilie curent, vine drept urmare a unor contacte cu unele persoane care ulterior m-au informat despre „unele probleme de sănătate”. Chiar dacă mai târziu am fost informat că este vorba despre unele viroze, fapt confirmat și de testele negative procesate de ele, în scopul protejării familiei, colegilor și altor persoane, am decis să stau autoizolat timp de 14 zile, după care se susțin un test de verificare Covid-19. În rest mă simt normal. Lucrez la domiciliu”, a relatat deputatul pe Facebook.

UPDATE. Ora.15:10. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că 53 de angajați ai ministerului au fost infectați cu virusul COVID-19. Patru dintre aceștia deja au fost externați, 7 bolnavi de coronavirus în formă ușoară primesc tratament la domiciliu, iar 42 sunt spitalizați.

UPDATE. Ora. 15:00. Un operator al Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112 a fost confirmat pozitiv în urma testării pentru COVID-19. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Ana Carpovici, specialist în relații publice al Serviciului Național 112. Operatorul a fost depistat pozitiv la sfârșitul săptămânii trecute.

Reprezentanta Serviciului 112 a comunicat că toți angajații care au lucrat în aceeași tură cu persoana depistată cu infecția Covid-19 au fost izolați la domiciliu, iar spațiile de lucru au fost dezinfectate. Colegii operatorului depistat pozitiv nu au fost însă testați, deși sursele ZdG spun că aceștia au solicitat să li se facă și lor testul deoarece au intrat în contact cu persoana infectată.

UPDATE. Ora. 14:40.

Avocatul Poporului susține că acele cadre medicale care au făcut dezvăluiri publice sunt avertizori de integritate și ei trebuie protejați. Ombudsmanul mai recomandă investigarea operativă și eficientă a dezvăluirilor privind calitatea dispozitivelor medicale și întreprinderea măsurilor pentru asigurarea personalului medical cu echipamentele de protecție necesare. Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a făcut aceste și alte recomandări în demersul expediat, astăzi, 13 aprilie, ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

În demers, Ombudsmanul își exprimă îngrijorarea în legătură cu informațiile apărute în spațiul public precum că angajații din sistemul medical, care au făcut dezvăluiri despre calitatea și cantitatea echipamentelor de protecție, ar fi supuși presiunilor din partea angajatorilor.

UPDATE. Ora 14:10. Primăria Chișinău informează că în săptămâna dintre sărbătorile de Paște și Paștele Blajinilor (19-27 aprilie 2020), va fi restricționat accesul în cimitirele din capitală, cu excepția înhumărilor curente. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de către Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

Astfel, în perioada menționată, accesul în cimitire va fi coordonat cu Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” și va fi permis doar persoanelor care participă la procesiunile funerare (maxim 10 persoane).

Potrivit primarului general, Ion Ceban, urmează a fi solicitată paza acestor obiective de către reprezentanții poliției.

Precizăm că în perioada 19-27 aprilie 2020, va fi restricționat accesul și în cimitirele  din localitățile suburbane din componența municipiului Chișinău, cu excepția înhumărilor curente.

UPDATE. Ora 13:30. Ministerul Sănătății Municii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a două decese provocate de infecția COVID-19. Este vorba despre o femeie, de 78 ani, din mun. Chișinău, com. Ciorescu, internată la data de 30.03.2020 în Institutul de Medicină Urgentă. Cea de-a doua persoană este o femeie, de 68 ani, din or. Tiraspol

Numărul deceselor de COVID-19, în Republica Moldova, a ajuns la 35.

UPDATE. Ora. 13:30. Biroul Migrație și Azil al MAI a anunțat că administrația unui agent economic cu sediul în sectorul Râșcani din Chișinău încalcă prevederile Comisiei pentru Situații Excepționale. Proprietarul cafenelei, cetățean de origine turcă, prin intermediul unei rețele de socializare, adună conaționali de-ai săi și organizează diferite evenimente în localul de agrement pe care îl administrează, în interiorul cafenelei având acces doar clienții fideli, care anunța telefonic administratorul despre ulterioarele vizite.

Urmare a descinderilor efectuatel,  au fost depistate și identificate 5 persoane de origine turcă care jucau cărți și consumau băuturi și mâncare tradițională turcească. Cazul respectiv urmează a fi documentat de către angajații Inspectoratului de Poliție Râșcani în comun cu colaboratorii Biroului Migrație și Azil al MAI.

Pentru ignorarea prevederilor Dispozițiilor aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, agentul economic va fi sancționat conform prevederilor art. 761 din Codul Contravențional cu amendă de pînă la 75 de mii lei, iar persoanele fizice – cu amendă de pînă la 25 mii lei, fiecare.

UPDATE. Ora 13:40. Președintele Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan, se abține de la examinarea sesizărilor deputaților referitoare la legea aprobată de Guvern prin asumare de răspundere. El a declarat că a aprobat această decizie pentru a înlătura suspiciunile ce îl vizează. Aceasta după ce președintele Igor Dodon a anunțat anterior că l-a telefonat ca să-i ceară explicații asupra deciziei Curții Constituționale, care suspenda legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

UPDATE. Ora. 12:40. Parteneriatul Global pentru Educație prin intermediul UNICEF acordă 70 mii de dolari pentru susținerea desfășurării procesului educațional la distanță. Astfel, datorită suportului acordat vor fi procurate 80 unități de tehnică de calcul pentru profesori și elevi. Tehnica de calcul urmează a fi transmisă instituțiilor de învățământ selectate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Totodată, vor fi procurate și distribuite pachete de suport pentru preșcolari și elevii claselor primare

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu UNICEF Moldova va organiza cursuri de formare a educatorilor privind organizarea și desfășurarea procesului educațional la distanță în instituțiile de educație timpurie, în condiții de carantină.

UPDATE. Ora 11:40. Primarul capitalei a anunțat că toți medicii care activează în instituțiile medico-sanitare din capitală vor fi testați gratuit la COVID-19. Ion Ceban a relatat că ultimul caz a avut loc  sâmbătă, când doi medici care trebuiau să meargă în stânga Nistrului și, potrivit cerințelor, au trecut testul la COVID- 19 care a fost pozitiv. „ Fără a avea simptome, ei au fost confirmați pozitiv”, a menționat edilul.

Primarul a spus primii medici de la care vor fi prelevate probe, vor fi cei care activează în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii. După care ar urma să fie testați medicii din cadrul Spitalul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril.„ Personalul laboratorului va ieși la fața locului, la fiecare instituție medicală și va efectua testarea, conform unui grafic stabilit”, a precizat Ion Ceban.

UPDATE. Ora 11.25. Ministerul Sînîtîții a precizat că în total, au fost confirmate 435  cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici – 109, asistenţi medicali -154, felceri – 29, paramedici – 1, farmacişti – 8, personal auxiliar – 134 persoane.

De asemenea, sunt internați 118 copii infectați cu COVID-19, starea lor de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare.

UPDATE. Ora 10:45.  La Centrul de triere a persoanelor fără adopost din capitală a fost înregistrat un caz de contaminare cu coronavirus de tip nou. „ Să fie testați toți beneficiarii și personalul care se află la Centru, iar centrul să fie pus în carantină. Este foarte important să acționăm rapid”, a declarat Ion Ceban la ședința Primăriei. 

UPDATE. Ora 9:55.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a precizat la briefingul de dimineață că cele 1 662 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în urma testării a 7 876 de probe prelevate. La ora actuală, 168 de pacienți sunt în stare gravă, iar cu gravitate medie – 471, restul fiind în stare satifăcătoare.  ieri au fost externate 13 persoane, numărul cazurilor tratate urcând la 107. Totodată, 33 de persoane au pierdut lupta cu COVID-19 și au decedat.

Ora 9:15. La finele lunii martie, la recomandarea OMS, autoritățile de la Chișinău examinau trei scenarii pentru Republica Moldova – pesimist , când numărul mediu de infectați zilnic urma să crească cu 27 %, mediu – atunci când media zilnică de creștere a cazurilor era să fie de 17% și cel optimist – când media zilnică va crește cu 10 la sută.

Președintele Dodon a precizat că pe parcursul ultimelor opt zile media de creștere a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID -19 este de 9,4%. „Adică suntem într-o situație mai bună decât scenariul optimist, care presupunea o medie de 10%”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui, situația se datorează restricțiilor impuse de autorități și a responsabilității majorității cetățenilor. Dacă în următoarele opt zile, dinamica va fi menținută, atunci autoritățile vor lua decizia de scoatere a unor restricții pentru activitățile economice către finele lunii aprilie.

Totodată, preedintele Igor Dodon a precizat că toți angajații instituțiilor de stat care au fost în prima linie și s-au infectat cu COVID-19 vor primi indemnizația unică de 16 mii de lei. Precizarea a fost făcută, după ce, potrivit șefului statului, „au apărut insinuări că nu toți angajații din prima linie s-au infectat la locul de muncă”. „Am văzut mai multe insinuări pe acest subiect, precum că nu toți s-au infectat la serviciu și consider că 16.000 de lei trebuie să primească toți funcționarii de stat care au fost infectați, indiferent de unde s-au infectat. Acest subiect este închis și sper că insinuări nu o sa mai fie,” a declarat Igor Dodon.

În plus, președintele a anunțat că statul va plăti dobânzile agenților economici, dacă aceștia vor lua credit pentru plata salariilor. „Anunț astăzi că am decis să acoperim dobânzile bancare pentru agenții economici, care iau credite în valoarea fondului de remunerare a muncii pentru trei luni, de exemplu decembrie, ianuarie, februarie. Adică volumul total al fondului de remunerare a muncii pe întreprindere, pe agent economic, pe trei luni, în caz că vor lua credit fie pentru mijloace circulante sau achitare de salarii, dobânzile vor fi acoperite din bugetul de stat. E vorba de dobânzile la creditele bancare până la finele acestui an”, a menționat Igor Dodon.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

252 cazuri noi de infectare și 11 decese

252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 4 cazuri sunt de import (Italia, Marea Britanie, Federaţia Rusă, România), restul – cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 859 de teste. Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 150 cazuri. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese provocate de COVID-19.  Bilanțul victimelor răspuse de COVID-19 a ajuns la 560.

Tiraspolul a anulat permisele pentru ieșirea din regiune

Celula de criză de la Tiraspol a decis să anuleze permisele care făceau posibilă ieșirea cetățenilor din regiune. Aceasta pe motiv că oamenii care au mers pe malul drept s-ar fi contaminat cu COVID-19.  Presa locală scrie că „în Moldova situația cu noul Coronavirus a scăpat de sub control, numărul cazurilor este în continuă creștere. Există riscul ca locuitorii din regiune care muncesc în Moldova să se îmbolnăvească și să înceapă un al doilea val de infecție deja în Transnistria”.

Acum, locuitorii nu pot părăsi teritoriul regiunii pentru un termen mai mare de 12 ore și aceasta în baza unui acord preliminar cu celula de criză.  În cazul în care vor ieși pentru o perioadă mai mare, localnicii vor trebui, la revenire, să respecte carantina de 14 zile. Din această cauză, astăzi, la Râbnița a început un miting spontan. Subiectul a fost abordat de delegația Republicii Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control, însă reprezentanții transnistreni au blocat includerea subiectului pe ordinea de zi.

Intervențiile chirurgicale sunt reluate de către instituțiile medico-sanitare publice

Începând cu data de 1 iulie, instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate. Astfel, se va păstra mecanismul de referire stabilit anterior, care include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie. Intervențiile care sunt condiționate de rândul de așteptare, vor fi reluate păstrând numărul de rând.

Toate internările în spital vor fi realizate, cu implementarea tuturor măsurilor de protecție împotriva infecției COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

ADEPT: Infecția COVID-19 s-a răspândit neașteptat de rapid în luna iunie

În luna iunie infecția COVID-19 a avansat vertiginos în Republica Moldova. Numărul persoanelor contaminate a crescut cu 92% față de luna mai. În acest context, merită menționat faptul că în luna mai contaminările, față de luna aprilie, au crescut cu doar 23%, se arată într-o notă analitică a Asociației ADEPT. Potrivit acesteia, în ultimele 3 luni creșterea contaminării cu COVID-19 nici măcar nu a fost liniară, ci mai degrabă parabolică. Creșterea rapidă a numărului contaminărilor a atras după sine în luna iunie și creșterea numărului deceselor de pe urma COVID-19 cu 70% față de luna mai. Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a crescut aproape proporțional cu numărul total al contaminărilor. Noutatea bună pozitivă este că în ultimele 3-4 zile a lunii iunie a scăzut semnificativ numărul contaminărilor înregistrate. La fel, în zilele date a scăzut semnificativ numărul lucrătorilor medicali infectați, se mai arată în nota analitică.

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19 și care nu întrunesc criteriile de spitalizare. Aceasta pentru a evita contactul angajaților infectați cu familiile sau alte persoane împreună cu care locuiesc. Biroul Migrație și Azil al MAI a pus la dispoziție un edificiu din cadrul unui centru din subordine, pentru cazarea acestora. Sediul are o capacitate de 28 locuri de cazare și este dotat cu toate echipamentele necesare. Serviciul medical al MAI va asigura internarea în condiții de securitate epidemiologică și va stabili tratamentul necesar. În prezent, în Ministerul Afacerilor Interne sunt înregistrate 162 de cazuri active de COVID-19, din acest număr de angajați, 33 primesc tratament în cadrul Spitalului MAI.

11 frizerii, o instituție medicală și un centru de sport, închise

Activitatea a 11 frizerii, a unei instituții medicale și a unui centru de sport a fost suspendată pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a precizat că decizia a fost luată în urma verificării a 194 de obiective. „În urma evaluării situației la obiectivele în cauză s-a constatat că multe dintre acestea continuă să încalce regulile stabilite. Astfel de abateri au fost constatate la 25 de obiective. Au fost aplicate opt procese verbale de contravenție, în sumă de 31 mii de lei. fiind luată decizia de suspendare a activității a 13 instituții, care își desfășurau activitatea”, a spus Vasile Guștiuc.

Citește mai departe

Social

1 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 285 cazuri noi de infectare și patru decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

285 cazuri noi de infectare și patru decese

Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat despre confirmarea a 285 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în urma procesării a 2 246 de teste. Din numărul total de cazuri, un caz este de import (Germania), restul -cu transmitere locală.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 16 898 cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 13 sunt lucrători medicali: medici – 3, asistenți medicali – 7, personal auxiliar – 3.

Până la ziua de azi, 9 594 persoane au fost vindecate. Totodată, s-a anunțat despre înregistrarea altor două deceseprovocate de COVID-19 Acestea pe lângă alte două anunțate în dimineața zilei. Bilanțul victimelor a ajuns la 549.

Centrele comerciale și piețele din Chișinău activează conform programului obișnuit

De astăzi, centrele comerciale și piețele din  Chișinău activează conform programului obișnuit, însaă cu respectarea măsurilor de prevenire a  COVID-19. Deciziile au fost luate în cadrul Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică Chișinău. Astfel:

  • Piețele din capitală activează de la ora 05:00 până la ora 19:00, inclusiv în zilele de odihnă, iar zilele de luni rămân a fi sanitare.
  • Se interzice accesul copiilor până la 7 ani în toate piețele de pe teritoriul municipiului.
  • Centrele comerciale și unitățile comerciale specializate din cadrul acestora (cu excepția cinematografelor și centrelor de agrement amplasate în incinta acestora), activează în program obișnuit.
  • Deocamdată, până în data de 15 iulie 2020, rămâne suspendată activitatea zonelor de agrement din capitală și este interzisă organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire, în orice instituție, indiferent de statut, public sau privat.
  • Tot până la mijlocul lunii iulie este interzisă activitatea cluburilor de noapte şi a discotecilor.

MAI:  Curtea Constituțională nu a anulat amenzile aplicate pentru încălcarea restricțiilor

După ce ieri Curtea Constituțională a declarat marți neconstituțională amenda minimă de 22 500 de lei pentru nerespectarea măsurilor legate de COVID-19, astăzi Ministerul de Interne a venit cu o precizare în care atenționează cetățenii că amenzile aplicate în baza articolului 76(1) alin. (1) din Codul contravențional, pentru încălcarea restricțiilor, nu au fost anulate.„ Curtea Constituțională a declarat neconstituțional textul ,,de la 450” din articolul 76(1) alin. (1) din Codul contravențional, dar nu a anulat amenzile aplicate în baza acestui articol, pentru încălcarea restricțiilor. Respectiv, această decizie este mai mult legată de suma amenzilor minime și maxime pentru persoanele fizice”, a precizat MAI. Astfel, angajații MAI vor monitoriza în continuare respectarea acestora, iar cei care le vor încălca sunt pasibili de sancțiuni.

Ministra Sănătății: În Moldova nu au fost înregistrate cazuri de reinfectare cu COVID-19

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a precizat că în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de reinfectare cu COVID-19. Potrivit ei,  în prezent avem circa 6000 de bolnavi de COVID-19, în instituțiile medicale spitalicești se regăsesc peste 2000 de pacienți , iar 3800 de persoane se tratează la domiciliu. „Acasă rămân a fi tratate persoanele care au forme ușoare”, a spus ea la emisiunea „Puterea a patra”de la N4. Totodată, indiferent de stare în care se află, copiii, femeile gravide și persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani  sunt tratate în instituțiile spitalicești în mod obligatoriu.

438 de pacienți sunt în stare gravă,  30 sunt conectați la aparate de respirație asistată

438 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă,  dintre care 30 sunt conectați la aparate de respirație asistată, a anunțat în această dimineață Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 71 persoane cu suspecție la COVID-19. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 16 613 cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Alte 212 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 9 594.

Totodată, au fost anunțate alte două decese. Bilanțul vitimelor a ajuns la 547.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate5 ore în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică6 ore în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment7 ore în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Economie9 ore în urmă

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de...

Social13 ore în urmă

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

LifestyleO zi în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031