Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ 80 de persoane infectate cu coronavirus, în total. Încă o persoană vindecată

Publicat

pe

PE SCURT

Ora 18:00

– Femeia de pe ruta Milano-Chișnău, prima pacientă testată pozitiv la coronavirus, a fost declarată vindecată de Covid-19. Este vorba de prima pacientă depistată.

– Studenții de la UTM au fost testați negativ.

Ora 17:20

Încă 14 cazuri noi de infecție cu coronavirus.

Ora 16:19

Satul Păulești din raionul Călărași a intrat de astă noapte în carantină. Decizia a fost luată după ce ieri  medicii au confirmat un caz de infectare cu COVID-19 la un locuitor al satului. 

Ora 15:36

22 de studenți care învață la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) au fost transportați la spital cu febră. 

Ora 14:50

Compania rusă „Aeroflot” organizează azi două curse Chișinău- Moscova pentru a evacua cetățenii ruși aflați în R. Moldova.

Ora 13:30

Poliția de Frontieră a anunțat că persoanele care vor intra în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și suplimentar vor scrie o declarație pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare.

Ora 12:30

Republica Moldova a activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea Convenției în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului de tip nou pe 17 marte.

Ora 9:30

De vineri seara până astăzi dimineța numărul persoanele infectate cu COVID-19 a rămas nemodificat – 66. Dintre acestea 27 au fost înregistrate în Chișinău, 15 – în raionul Hâncești, 4 – în Soroca, câte trei cazuri au fost depistate – în Sângerei. Ialoveni și Ștefan Vodă, în Cantemir, Anenii Noi, Căușeni  – două, în Florești,  Cahul, Leova, Călărași și Basarabeasca câte un caz. Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat în această dimineață că din cazurile confirmate 31 sunt de import (Italia, Franța, Cehia, Marea Britanie, Ucraina, Elveția și Federația Rusă), iar 35 de transmitere locală. În baza testelor de laborator au fost investigate 559 de persoane.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale 21 180 de persoane sunt supravegheate, iar 11 202 persoane sunt în carantină. Totodată, sunt înregistrate 83 de persoane suspecte cu COVID-19.

PE LUNG

UPDATE. 17:20

Astăzi au fost procesate 111 testa la laboratorul ANSP. Dintre care, 14 au fost pozitive. 11 dintre ele sunt cu transmitere locală. Celelalte cazuri sunt de import din Ucraina (încă două femei care au fost în excursie la mănăstire în Ucraina).

De asemenea, s-au confirmat primele două cazuri de infecții cu coronavirus din Transnistria.

Două persoane s-au infectat la o înmormântare. Doi dintre cei testați pozitiv sunt adolescenți.

Ministra a confirmat internarea a 22 de persoane din căminul UTM, dar nimeni nu a fost testat pozitiv. Persoanele urmează să meargă direct la domiciliu, fără să mai revină la cămin.

Primarul orașului Sângerei a luat o decizie care nu are nicio acoperire legală și nici un temei”, a declarat premierul Chicu.

Mâine polițiștii vor supraveghea slujbele la biserică care vor avea loc mâine. Potrivit regulilor autorităților, ele trebuie să fie organizate afară, cu respectarea normelor de igienă.

UPDATE. 16:19

Satul Păulești din raionul Călărași a intrat de astă noapte în carantină. Decizia a fost luată după ce ieri medicii au confirmat un caz de infectare cu COVID-19 la un locuitor al satului, scrie expresul.md. Autoritățile au instituit starea de carantină până la data de 5 aprilie, iar printre măsurile ce urmează a fi întreprinse se includ: determinarea cercului de persoane care au fost în contact cu cetățeanul infectat, izolarea acestora la domiciliu și asigurarea lor cu alimente.

Până astăzi, regimul de carantină a fost instituit în localitățile Bălceana și Sofia din raionul Hâncești. Ieri presa a scris că și orașul Sângerei a intrat în carantină, după ce o femeie reîntoarsă de peste hotare și la care a fost confirmat COVID-19, a organizat o sărbătoare de ziua sa de naștere, la care au participat 27 de persoane.

UPDATEOra 15:36

20 de studenți care învață la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) au fost transportați la spital cu febră. Informația a fost confirmată de către rectorul UTM Viorel Bostan, scrie TV8.

Rectorul UTM Viorel Bostan a spus că nu cunoaște exact în care instituție medicală au fost internați studenții, dar a precizat pentru tv8.md că: „toți au fost transportați cu febră în jur de 37 de grade Celsius și că nu sunt cazuri grave”. În același timp, PublikaTV anunță că ieri seara au fost internați 20 de tineri, iar astăzi alți doi. Studenții erau cazați în unul dintre căminele plasate în carantină.

UPDATE. 14:50

Compania rusă „Aeroflot” organizează azi două curse Chișinău- Moscova pentru a evacua cetățenii ruși aflați în R. Moldova. Biletele se vând începând de dimineață. Ambasada Federației Ruse la Chișinău anunță că prima cursă este preconizată pentru ora 18:00, cea de-a doua 21:00. Cetățenii ruși care dispun de bilete ale companiei „Aeroflot” sau „S7”, cu termenul între 16 și 31 martie, pot zbura astăzi gratuit în baza acestora. Ambasada a precizat că informațiile apărute pe rețelele de socializare, precum că biletele s-au terminat, sunt false. 

UPDATE. Ora 13:30

Poliția de Frontieră a informat că persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și suplimentar, vor scrie pe partea verso a acesteia Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. 

Declarația are următorul conținut: „Eu subsemnatul _____ declar pe proprie răspundere că următoarele 14 zile mă voi afla la autoizolarea pe adresa indicată în fișa epidemiologică. Am fost informat despre răspunderea contravențională sau penală pentru nerespectarea regimului de autoizolare. ______ semnătura”.

Totodată, la ieșire din țară toate persoanele vor fi supuse controlului amănunțit, pentru a fi stabilită data intrării în Republica Moldova și dacă se respectă restricțiile impuse la trecerea frontierei de stat. 

În cazul identificării persoanelor cu șederea mai mică de 14 zile, acestora nu li se va autoriza ieșirea din țară cu pornirea procesului contravențional conform prevederilor art.761 alin.(1) și (2) din Codul Contravențional al Republicii Moldova (Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică). Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă. 

Totodată, Poliția de Frontieră a informat că pe perioada Stării de Urgență a fost sistat procesul de eliberare a permiselor de acces în zona de frontieră și a autorizațiilor de activitate în unele sectoare ale frontierei, excepții vor fi doar pentru activitățile ce nu suportă amânare.  Suplimentar, va fi limitat accesul persoanelor și desfășurarea unor activități în zona de frontieră, în limitele fâșie de protecție a frontierei de stat.    

Toate persoanele care vor fi depistate în limitele zonei menționate, urmează a fi identificate sub aspect de subiect al regimului de autoizolare, iar în cazul constatării acestor încălcări persoanele în cauză devin pasibile de răspundere contravențională.

UPDATE. Ora 12:30

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că, în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni, un stat membru poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional. Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenţiei care protejează dreptul la viaţă şi care interzic tortura şi sclavia, transmite IPN.

Cineva se intreba de ce guvernarea a decis sa introduca o stare de urgenta de 2 luni:1. Sunt suspendate obligatiile…

Geplaatst door Dionis Cenusa op Donderdag 19 maart 2020

UPDATE. Ora 9:30

Opt pacienți în stare gravă

Ministra Virica Dumbrăveanu a precizat că la momentul actual opt pacienți sunt în stare gravă.

Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”–   58 de bolnavi. Dintre aceștia șapte pacienți se află în stare gravă. Alte patru persoane sunt în stare satisfăcătoare. Majoritatea celor internați- 47 de bolnavi prezintă stare medie de sănătate.

La Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați patru minori. Starea de sănătate a copiilor este medie.

La Spitalul Republican sunt internate două persoane. Unul dintre bolnavi este în stare gravă, iar cea de-a douapersoană  urmează să fie externată.

Viorica Dumbrăveanu a mai relatat și despre ultimele cazuri de infecție cu COVID-19.  Astfel, în cazul de la Sângerei, o femeie cu COVID 19 reîntoarsă recent în RM, și-a organizat ziua de naștere, „într-un cerc de 27 de persoane”. Acum aceste persoane sunt identificate și monitorizate, aplicându-se regimul de auto-izolare.„ Cu regret toate apelurile noastre din ultima perioadă rămân fără răspuns de responsabilitate”, a menționat ministra.

Cât privește căminul de la UTM, plasat în carantină după ce o studentă a fost confirmată cu COVID-19, Dumbrăveanu afirmă că aceasta a dus la crearea unui focar local de infecție cu COVID-19 și a generat „efectul croazierei japoneze”. „În baza unor cereri s-a generat concentrarea acestor tineri și tinere în cadrul căminului. Avem, de fapt, efectul croazierei japoneze… Această situație a generat contaminarea mai multor persoane, a generat un focar local”, a declarat Dumbrăveanu.

Într-un alt caz, o femeie a tăinuit că a intrat în contactat cu persoane venite din țări în care sunt înregistrate cazuri de COVID-19, iar drept urmare  copilul acesteia a ajuns în secția reanimare

„Cunoașteți deja că a fost organizată o excursie în Ucraina, la un lăcaș. Este vorba despre două autocare – 35 de persoane. Dintre aceste persoane, avem deja șase confirmate ca fiind purtătoare de COVID-19. Am inițiat procesul de anchetă epidiomiologică și am depistat o mamă cu un copilaș mic, internată într-o instituție medico-sanitară. Aceasta se afla de câteva zile în secția de reanimare, dar nu a informat medicii că a fost în contact cu o persoană bolnavă, și nici că s-a întors dintr-o zonă de risc”, a relatat ministra Dumbrăveanu.

Mai târziu, s-a constatat că și soțul, împreună cu cel de-al doilea copil, sunt plasați într-o instituție medicală, deși ei la fel au fost în contact cu bolnavi. Aseară minorul și a mama au fost transpotați la un spital specializat.

                                   Ce declară Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a declarat vineri seara la postul de televiziune NTV Moldova că în această perioadă în RM au fost făcute peste 600 de teste. În 10-12% cazuri dintre acestea cazurile de îmbolnăvire s-au confirmat. Totodată, potrivit prognozelor autorităților, în următoarele două săptămâni vom avea câteva sute de cetățeni ai RM infectați cu coronavirus.

Specialiștii OMS prognozează că în RM ar putea fi 300-400 de cazuri de infectări. „Noi am elaborat câteva scenarii și eu am dat indicația ca să ne orientăm pe scenariul care ar include 1.500-2.000 de bolnavi. Noi ne pregătim pentru acest scenariu și pentru asta noi avem pregătite spitale. În Chișinău avem 1.000 de paturi. Totul este pregătit”, a menționat oficialul.

În ceea ce testele, președintele afirmă că nu există probleme la acest capitol. „ Avem un import suplimentar din China. Am vorbit cu Federația Rusă și cel mai probabil și de acolo vom avea teste. Și OMS la fel ne livrează aceste teste. La moment am procurat câteva zeci de mii de teste care sunt acum aduse în Moldova. Probleme cu medicamentele, din care fac parte testele și alte medicamente, noi nu avem”, a spus șeful statului.

Întrebat de ce mai zboară avioane dacă traficul aerian a fost suspendat, președintele a precizat că au fost câteva curse charter. „Mâine probabil vor fi două avioane din Rusia. Am vorbit cu ambasadorul nostru de la Moscova și cu ambasadorul Rusiei. În Moldova sunt câteva sute de cetățeni ruși. Federația Rusă a decis să îi evacueze. Am rugat partea rusă ca avionul care va veni după cetățenii ruși să aducă cetățenii noștri din Rusia. Astfel de situații nu se întâmplă în fiecare zi”, a răspuns Igor Dodon.

El a relatat despre o familie de moldoveni din Vietnam care nu se poate întoarce în Moldova. „În astfel de cazuri noi găsim posibilitatea de a ne înțelege asupra tranzitului prin anumite țări. Acestea sunt situații excepționale. Este imposibil să evacuăm 1 milion de cetățeni moldoveni care se află în diferite țări. Noi nu ne putem asuma riscul să aducem acum 200 de mii de cetățeni moldoveni din Italia. În așa caz sistemul de aici va ceda. Cetățenii trebuie să se abțină de la călătorii”, a declarat președintele Dodon.

Ce acțiuni se întreprind 

  • În Chișinău, transportul public din capitală parțial restricționat

De notat că potrivit unei  decizii a Primăriei Chișinău, în zilele de sâmbătă și duminică (21-22 martie 2020), transportul public din capitală va fi parțial restricționat. Astfel, dimineața autobuzele și troleibuzele vor ieși la linie de la ora 07:00 până la 10:00, iar seara, între orele 16:00 – 19:30. Restricțiile de circulație anunțate de autoritățile municipale sunt luate în contextul preveniri infecției cu COVID-19. De luni, activitatea transportului public municipal va fi reluată în regim obișnuit.

  • Orașul Sângerei, satele Bălceana și Sofia, r-l Hâncești, în carantină

Orașul Sângerei a intrat în carantină, anunță Nordnews.md. Aceasta după ce pe 19 martie, o femeie de 59 de ani din orașul Sângerei a fost diagnosticată cu COVID-19 Potrivit sursei citate, asta după ce o femeie recent revenită din Marea Britanie, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Până a fi diagnosticată, aceasta a reușit să intre în contact cu aproape 30 de persoane. Decizia de a institui carantină în oraș a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de la Sângerei.

Anterior, localitățile Bălcean și Sofia din raionul Hâncești au intrat în carantină, după ce după ce au fost depistate mai multe persoane infectate cu COVID 19. La intrările și ieșirile din satele Bălceana și Sofia se află patrule ale poliției care verifică respectarea de către locuitori a regimului de carantină.

  • Amenzi pentru nerespectarea cerințelor  de prevenire a coronavirusului de tip nou

După ce Poliția a anunțat că a amendat 33 de agenți economici și cinci persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a coronavirusului de tip nou ( amenzile aplicate au constituit  circa 800 mii lei), au apărut informații noi din teritoriu privind acțiunile oamenilor legii. 

Astfel, poliția din Ialoveni  a anunțat că întocmit 4 procese-verbale și a aplicat amenzi în sumă de 92 500 de lei, cetățenilor ce nu s-au conformat recomandărilor autorităților. Astfel, patru persoane, domiciliate în raionului Ialoveni, care recent au revenit de peste hotarele țării, au fost sancționate pentru că nu au respectat măsurile de profilaxie, fiindu-le întocmite procese-verbale. De asemenea, a fost sancționat un agent economic, care își desfășura activitatea cu încălcarea măsurilor instituite de către autorități. De asemenea, în com.Țipala , a fost amendată o persoană pentru încălcarea regimului de autoizolare la domiciliu. Persoana amendată a revenit de peste hotare. A fost avertizată să se autoizoleze însă nu s-a conformat. A mers  la magazin să își cumpere bere, apoi a mers într-o gospodărie, unde se află o doamnă în vârstă la pat, să consume berea.

  • Școlile și grădinițele închise până pe 31 martie 

Vineri, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin privind prelungirea suspendării procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special pe întreg teritoriul ţării, până la 31 martie 2020. Totodată, în conformitate cu ordinul menționat, conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile vor organiza procesul educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale.

Social

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Pe 8 iulie se întrunește Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

Pe 8 iulie, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, unde se va decide măsurile aplicate după 15 iulie când se finalizează starea de urgență în sănătatea publică, „Vom discuta pașii următori”. a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării.

„Atestăm o diminuare a cazurilor de infectare, dar după ce analizăm ce se întâmplă în lume, este clar că pandemia nu va pleca rapid și imediat… Din păcate, această pandemie ne marchează și ne va marca viața. Este necesar să ne protejăm sănătatea”, a spus premierul.

ANSP atenționează privind riscul de răspândire COVID-19 în „Orheiland”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează privind riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”, „în condițiile în care pe teritoriul acestuia poate fi înregistrat un flux mare de populație, mai ales copii și nu poate fi asigurată respectarea distanței sociale”. Totodată, ANSP a menționat că printre vizitatorii parcului de distracții în special sunt copiii care sunt însoțiți de către persoane în vârstă, pentru care de asemenea poate fi un risc sporit de infectare. „Din cauza fluxului mare de persoane ar exista impedimente în stabilirea sursei de infecție sau a contacților în situația unui eventual focar. Cu atât mai mult, că în raionul Orhei se atestă o creștere a morbidității determinate de COVID-19, inclusiv printre copii”, se arată în mesajul agenției.

369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

369 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în zilele de sâmbătă și duminică în Republica Moldova. Acestea au fost depistate în urma procesării a 2 667 de teste. 26 dintre cazuri au fost confirmate în rândul lucrătorilor medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 814 cazuri.

În zilele de odihnă au fost înregistrate 13 decese provocate de COVID-19. Printre cei răpuși de COVID-19 figurează medicul Ion Hanganu, în vârstă de 72 ani, care a activat în calitate de medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate Pîrlița, r-nul Ungheni. De asemenea, în urma complicațiilor generate de COVID-19, în spital s-a stins Anatolii Saracuța, primul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Bilanțul deceselor provocate de noul Coronavirus a ajuns la 585 persoane. Până la ziua de azi, 10 718  persoane au fost tratate de COVID-19.

Citește mai departe

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

252 cazuri noi de infectare și 11 decese

252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 4 cazuri sunt de import (Italia, Marea Britanie, Federaţia Rusă, România), restul – cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 859 de teste. Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 150 cazuri. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese provocate de COVID-19.  Bilanțul victimelor răspuse de COVID-19 a ajuns la 560.

Tiraspolul a anulat permisele pentru ieșirea din regiune

Celula de criză de la Tiraspol a decis să anuleze permisele care făceau posibilă ieșirea cetățenilor din regiune. Aceasta pe motiv că oamenii care au mers pe malul drept s-ar fi contaminat cu COVID-19.  Presa locală scrie că „în Moldova situația cu noul Coronavirus a scăpat de sub control, numărul cazurilor este în continuă creștere. Există riscul ca locuitorii din regiune care muncesc în Moldova să se îmbolnăvească și să înceapă un al doilea val de infecție deja în Transnistria”.

Acum, locuitorii nu pot părăsi teritoriul regiunii pentru un termen mai mare de 12 ore și aceasta în baza unui acord preliminar cu celula de criză.  În cazul în care vor ieși pentru o perioadă mai mare, localnicii vor trebui, la revenire, să respecte carantina de 14 zile. Din această cauză, astăzi, la Râbnița a început un miting spontan. Subiectul a fost abordat de delegația Republicii Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control, însă reprezentanții transnistreni au blocat includerea subiectului pe ordinea de zi.

Intervențiile chirurgicale sunt reluate de către instituțiile medico-sanitare publice

Începând cu data de 1 iulie, instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate. Astfel, se va păstra mecanismul de referire stabilit anterior, care include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie. Intervențiile care sunt condiționate de rândul de așteptare, vor fi reluate păstrând numărul de rând.

Toate internările în spital vor fi realizate, cu implementarea tuturor măsurilor de protecție împotriva infecției COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

ADEPT: Infecția COVID-19 s-a răspândit neașteptat de rapid în luna iunie

În luna iunie infecția COVID-19 a avansat vertiginos în Republica Moldova. Numărul persoanelor contaminate a crescut cu 92% față de luna mai. În acest context, merită menționat faptul că în luna mai contaminările, față de luna aprilie, au crescut cu doar 23%, se arată într-o notă analitică a Asociației ADEPT. Potrivit acesteia, în ultimele 3 luni creșterea contaminării cu COVID-19 nici măcar nu a fost liniară, ci mai degrabă parabolică. Creșterea rapidă a numărului contaminărilor a atras după sine în luna iunie și creșterea numărului deceselor de pe urma COVID-19 cu 70% față de luna mai. Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a crescut aproape proporțional cu numărul total al contaminărilor. Noutatea bună pozitivă este că în ultimele 3-4 zile a lunii iunie a scăzut semnificativ numărul contaminărilor înregistrate. La fel, în zilele date a scăzut semnificativ numărul lucrătorilor medicali infectați, se mai arată în nota analitică.

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19 și care nu întrunesc criteriile de spitalizare. Aceasta pentru a evita contactul angajaților infectați cu familiile sau alte persoane împreună cu care locuiesc. Biroul Migrație și Azil al MAI a pus la dispoziție un edificiu din cadrul unui centru din subordine, pentru cazarea acestora. Sediul are o capacitate de 28 locuri de cazare și este dotat cu toate echipamentele necesare. Serviciul medical al MAI va asigura internarea în condiții de securitate epidemiologică și va stabili tratamentul necesar. În prezent, în Ministerul Afacerilor Interne sunt înregistrate 162 de cazuri active de COVID-19, din acest număr de angajați, 33 primesc tratament în cadrul Spitalului MAI.

11 frizerii, o instituție medicală și un centru de sport, închise

Activitatea a 11 frizerii, a unei instituții medicale și a unui centru de sport a fost suspendată pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a precizat că decizia a fost luată în urma verificării a 194 de obiective. „În urma evaluării situației la obiectivele în cauză s-a constatat că multe dintre acestea continuă să încalce regulile stabilite. Astfel de abateri au fost constatate la 25 de obiective. Au fost aplicate opt procese verbale de contravenție, în sumă de 31 mii de lei. fiind luată decizia de suspendare a activității a 13 instituții, care își desfășurau activitatea”, a spus Vasile Guștiuc.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social23 de minute în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social2 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social4 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

LifestyleO zi în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică3 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment3 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031