Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ 149 de cazuri noi de infecție cu COVID-19. Bilanțul ajunge la 1438 de persoane

Publicat

pe

PE SCURT

Ora 17:13

149 de cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 1438. Datele au fost anunțate de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ora 16:00

Ministerul Finanțelor va aloca 5,864 milioane lei pentru procurarea combinezoanelor de protecție și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă.

Ora 15:30

Guvernul a prelungit până pe 15 mai interdicția de export a măştilor, mănușilor medicale și a dezinfectanţilor medicali.

Ora 14:50

În regiunea transnistreană au fost confirmate alte opt cazuri de infectare cu COVID-19. În total, în stânga Nistrului numărul persoanelor infectate a ajuns la 86.

Ora 13:45

Focul sfânt va fi adus de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, anunță Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove. În același timp, președintele Igor Dodon susține că delegația care va merge în Israel nu va fi plasată în carantină.

Ora 12:50

Autoritățile de la Chișinău vor organiza săptămâna viitoare șase zboruri charter pentru repatrierea cetățenilor noștri de peste hotare. În total, până în prezent, au fost repatriați peste 8000 de cetățeni moldoveni din mai multe țări.

Ora 11:55

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat astăzi mai multe măsuri care au fost incluse în angajarea de răspundere a Guvernului, dar suspendate ieri prin decizia Curții Constituționale. Printre acestea figurează acordarea ajutor de şomaj în valoare de 2775 de lei, majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, scutirea de plata patentei.

Ora 11;30

O pensionară din Chișinău, în vârstă de 66 de ani, a ajuns la marginea disperării, după ce a fost amendată cu 22 500 de lei pentru că ar fi încălcat regimul de izolare la domiciliu, impus de autorități. Femeia ar putea achita amenda doar dacă timp de aproape doi ani, ar strânge, în fiecare lună, pensia de 1300 de lei pe care o primește. Istoria a fost relatată de colegii de la Ziarul de Gardă.

Ora. 11:10

Centrul COVID de la Moldexpo și-a început astăzi activitatea. Acolo au fost transportate cu ambulanța primele persoane suspecte la noul coronavirus.

Ora.10:50

Șeful Poliției de Frontieră al R.Moldova, Corneliu Groza, a fost testat pozitiv la COVID-19. Informația a fost confirmată de președintele Igor Dodon în cadrul vlogului „Președintele Răspunde”.

Ora 10:00

Până astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 1289 de cazuri confirmate cu COVID-19. Din numărul total, 143 de pacienți sunt în stare gravă. Opt persoane sunt intubate. 433 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie. Informația a fost prezentată de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului de dimineață.

Ora 9:30

Trei tone de ajutor umanitar, ce include echipamente și consumabile medicale, au fost ofeite astăzi de China autorităților din Republica Moldova.

Ora 9:15

La Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău sunt 21 de bolnavi și 11 cadre medicale confirmate cu coronavirus de tip nou. Informația a fost prezentată de oficiul Avocatului Poporului, care a solicitat autorităților date despre îmbolnăvirile din instituție. Bolnavii sunt tratați nemijlocit în spital conform protocoalelor și Ghidurilor MSMPS. Pacienții cu COVID-19 nu sunt transferați în alte instituții în legătură cu care au fost internați.

PE LUNG

UPDATE. Ora 17:13

În cadrul briefingului după ședința Centrului Unic de Comandă, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că din cele 149 de cazuri noi, doar unul este de import, restul fiind cu transmitere locală.

Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 568 de probe. Precizăm că în prezent, 29 de persoane au decedat din cauza infecției, iar 56 de persoane s-au însănătoșit.

Ministerul Sănătății a precizar că astăzi, au fost depistate alte 40 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-5, asistenţi medicali-19, felceri-1, farmaciști-1, personal auxiliar-14.  Până la ziua de azi, au fost confirmate 390 cazuri de infectare a personalului medical.

De astăzi, este funcțional Centrul de triaj COVID-19. Echipele de medici realizează trierea persoanelor suspecte, prelevează   probele pentru testare, iar apoi persoanele  confirmate cu COVID-19, în dependență de starea de sănătate,  sunt referite către spitalele strategice sau tratament la domiciliu.

UPDATE. Ora 16:00

Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de Intervenție al Guvernului 5,864 milioane lei pentru procurarea combinezoanelor de protecție, precum și pentru acordarea indemnizațiilor unice persoanelor angajate în sistemul medical care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă, în perioada 08-31 martie 2020. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.

Mijloacele financiare vor fi alocate autorităților publice precum: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Consiliul Municipal Chișinău și Consiliul Raional Hîncești pentru achiziționarea a 51428 combinezoane de protecție, precum și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă.

UPDATE. Ora 15:30

Guvernul a prelungit până pe 15 mai interdicția de export a măştilor, mănușilor medicale și a dezinfectanţilor medicali. Decizia anterioară a Executivului stabilea interdicția până pe 15 aprilie. „Având în vedere că infecția COVID-19 continuă să se răspândească în Republica Moldova, fiind atestată majorarea numărului de persoane infectate, se prelungește interdicția de export a măștilor, mănușilor și deinfectanților medicali până pe 15 mai”, se arată în decizia Guvernului.

UPDATE. Ora 14:50

În regiunea transnistreană au fost confirmate alte opt cazuri de infectare cu COVID-19, anunță presa locală. Trei persoane sunt din Tiraspol. Este vorba despre două femei, de 36 și, respectiv, 61 de ani și un bărbat în vârstă de 49 de ani. De asemenea, au fost confirmate două persoane din raionul Slobozia – un bărbat de 57 de ani și o femeie de 72 de ani și alte trei persoane din Rîbnița. Cea mai tânără pacientă are 17 ani.

UPDATE. Ora 13:45

Focul sfânt va fi adus de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, şi va fi distribuit delegaţiilor eparhiilor din cadrul Mitropoliei noastre la Aeroportul Internaţional Chișinău, care ulterior va fi repartizat prin protopopiate fiecărei parohii. Astăzi, președintele Igor Dodon a spus că persoanele care vor merge după Focul Haric nuvor ieși din avion, deci nu vor fi supuse carantinei. „Delegațiile rămân în avion, reprezentantul ambasadei îl aduce la avion, iar delegația îl ia și decolează”, a spus președintele.

De notat că Mitropolia a precizat că marcarea sărbătorii Paștile Blajinilor se va amâna pentru datele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt.

UPDATE. Ora 12:50

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunțat că pentru perioada 13-18 aprilie au fost aprobate următoarele zboruri charter de repatriere:

Roma – Chișinău

Amsterdam – Chișinău

Veneția – Chișinău

Paris – Chișinău

Londra – Chișinău

Berlin – Chișinău

Cetățenii pot să se înscrie pe listele de așteptare pentru cursele aeriene de repatriere, accesând link-ul corespunzător pentru fiecare stat pe paginile internet ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova. Informații suplimentare pot fi găsite AICI.

Totodată, ministeru a precizat că urmare a măsurilor restrictive de călătorie impuse de alte state în vederea combaterii răspândirii COVID19, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova au efectuat 94 de misiuni de repatriere – 29 pe cale aeriană și 65 pe cale terestră. În total până în prezent au fost repatriați 8061 cetățeni ai Republicii Moldova.

UPDATE. Ora 11:55

Astfel, potrivit deciziei CSE, în perioada stării de urgenţă persoanele înregistrate cu statut de şomer la una dintre subdiviziunile teritoriale de ocupare a forţei de muncă, inclusiv cele revenite de peste hotare, vor beneficia lunar, de la data solicitării, de ajutor de şomaj în cuantum de 2775 de lei.

Pe durata stării de urgenţă, începând cu luna aprilie 2020, venitul lunar minim garantat constituie 1300 de lei, inclusiv pentru luna în care se ridică starea de urgenţă.

Începând cu luna aprilie 2020, cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil va constitui 75%, inclusiv pentru luna în care se ridică starea de urgenţă.

Persoanele, care şi-au pierdut locul de muncă drept consecinţă a stării de urgenţă, la înregistrarea cu statut de şomer la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă şi solicitarea ajutorului de şomaj nu sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Pentru agenţii economici care şi-au sistat total sau parţial activitatea în perioada stării de urgență, termenul de prezentare a dărilor de seamă fiscale şi de achitare a obligaţiilor fiscale aferente taxelor locale pentru primul trimestru al anului 2020 se prelungeşte până la 25 iulie 2020.

Patentele valabile în perioada stării de urgenţă se suspendă pe perioada acesteia. Termenul ce cuprinde perioada de suspendare se restabileşte şi se prelungeşte ulterior la cererea titularului de patentă.

UPDATE. Ora 11;30

De aproape șase ani de zile, după decesul soțului, Alexandra Chiaburu locuiește singură într-un apartament din capitală. Copiii sunt stabiliți în Portugalia, de unde a revenit și ea la 14 martie 2020. Odată ajunsă în țară, femeii i s-a spus să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile pentru a evita respândirea noului coronavirus. Deși nu avea produse alimentare în casă, pensionara afirmă că a ascultat smerită recomandările autorităților. „Aveam oleacă de moare, înmuiam pâinea în moare și mâncam”, mărturisește, plângând, pensionara.

La 30 martie însă pe numele Alexandrei a fost întocmit un proces contravențional în baza art. 76al Codului Contravențional. În document scrie că aceasta „a încălcat regimul de carantină, ieșind la magazin” la data de 24 martie 2020. Pensionara neagă însă și afirmă că ar fi ieșit din apartament o singură dată, când a dus gunoiul în scara blocului. Femeia crede că atunci, unul dintre vecini, cu care ar fi avut anterior un conflict, ar fi sesizat poliția. Întreaga istorie poate fi citită AICI.

UPDATE. Ora. 11:10

„Prima ambulanță a ajuns la Centrul COVID de la Moldexpo care a fost deschis astăzi”, a anunțat primarul de Chișinău Ion Ceban. Potrivit informațiilor oferite de specialiști, pacienții ajunși la centrul de triere vor fi testați, iar după primirea rezultatului în funcție de starea de sănătate pe care o manifestă vor fi transferați în spitalele strategice.

„Între timp pacientul se va afla în centrul de triere unde au fost create toate condițiile necesare”, afirmă edolul.

UPDATE. Ora.10:50

Igor Dodon a confirmat că șeful Poliției de Frontieră Corneliu Groza s-a infectat cu noul coronavirus.„ Generalul Corneliu Groza, conducătorul Poliției de Frontieră a fost testat pozitiv”, a menționat președintele. Oficialul a precizat că toate persoanele „din preajma lui Corneliu Groza” au fost testate.

UPDATE.Ora 10:00

Viorica Dumbrăveanu a precizat că din cele 1289 de cazuri de COVID-19, 119 sunt de import, altele 1170 sunt prin transmitere locală. Până acum au fost realizate 6271 de teste. Totodată, până acum au fost tratate în total 56 de persoane/ Șase au fost externate pe parcursul zilei de ieri.

UPDATE. Ora 9:30

Ajutorul umanitar acordat de autoritățile chineze include chipamente de protecție personală, costume medicale de protecție, mănuși chirurgicale, butoșei (bahile), consumabile.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, a precizat că lotul de trei tone de echipamente va fi depozitat la Spitalul „Emilian Coțaga”, de unde chiar astăzi urmează să fie distribuit în instituțiile medico-sanitare din întreaga țară.

Ea a mai spus că pe data de 15 aprilie, Republica Moldova mai așteaptă un lot de 40-45 de tone de echipamente, consumabile, utilaje și teste, care va fi adus din China.

Ora 9:15

49 de pacienți de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău care s-au aflat în contact cu personalul medical și bolnavii infectați au fost testați/ Din fericire, testele au arătat rezultat negativ. De asemenea, Avocatul Poporului a fost informat despre faptul că în prezent în carantină la domiciliu se află 124 de persoane. Instituția este asigurată cu material biodistructiv și echipament de protecție.

Ombudsmanul a precizat că va monitoriza în continuare starea de lucruri de la Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău și rămâne în așteptarea informațiilor despre situația epidemiologică din cadrul Spitalele de psihiatrie Bălți și Orhei.

De notat că numărul total al angajaților din sistemul medical confirmate pozitiv la COVID-19 ajunge la 348. Aceasta după ce ieri au fost confirmate alte 31 de cazuri noi în rândul angajaților din sistem. Bilanțul total al cazurilor confirmate de COVID-19 în țara noastră a urcat până la ziua de astăzi la 1 289.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Sănătate

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

Publicat

pe

PE SCURT

Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu aceeași infecție. Cu toate acestea, nu există date suficiente care să demonstreze eficiența plasmei. Chiar și puținele cifre prezentate de două spitale din Moldova nu o demonstrează. 

Dar plasma va fi în continuare folosită în cadrul tratamentului, pentru că ar fi printre ultimele remedii cu care doctorul încearcă să salveze pacientul.

PE LUNG

Oamenii de știință de pe întregul glob lucrează asiduu asupra unei strategii eficiente de tratament. Deocamdată, lupta cu Covid-19 se rezumă la tratarea simptomelor, îngrijiri paliative și mai ales măsuri preventive. 

Unul dintre tratamentele posibile existente este transfuzia de plasmă de la pacienții care s-au tratat de coronavirus. 

 „În organismele persoanelor sănătoase s-au produs substanțe biologic active numite anticorpi. Anticorpii sunt foarte activi și recunosc unde se află în organism virusul. Îl găsesc și-l dezarmează sau îl neutralizează. Astfel, printr-o metodă activă concentrația de viruși în organismul pacientului grav și foarte grav se reduce considerabil”, explică directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, cum plasma convalescentă îi poate trata pe pacienții grav bolnavi de COVID-19.

Cu toate acestea, încă nu există date suficiente care să demonstreze eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă. Pe 24 aprilie a fost administrată prima transfuzie de plasmă convalescentă în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Astfel, au fost administrate 131 doze de plasmă convalescentă. 

De aceasta au beneficiat 57 pacienți, dintre care: 

13 au fost vindecați

14 au decedat

5 și-au ameliorat starea

25 continuă tratamentul

Enlarge

la
Foto: MSMPS

În cadrul Institutului de Medicină Urgentă au fost administrate 15 doze de plasmă convalescentă. 

Din 7 persoane în stare gravă, 

2 pacienți au stare de ameliorare

5 pacienți au decedat.

Covid-19 explicat.

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică. Ce se întâmplă cu plasma și lupsa cu COVID-19? Explicăm!

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Șefa Secției Terapie Intensivă şi Reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, Galina Chiriacov, a fost întrebată, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, dacă tratamentul cu plasmă este salvator. E discutabil… Sunt maladii în care ajută. E un fel de tratament al disperării. E printre ultimele remedii prin care medicul încearcă să salveze pacientul”, a spus specialista.

Terapia cu plasmă convalescentă a fost eficientă în timpul focarelor de SARS în 2002/2003, H1N1 în 2009 și MERS în 2012. 

Enlarge

plasma
Foto: MSMPS

Un studiu exploratoriu anterior asupra SARS și gripei severe efectuat în 2014, care a inclus 32 de studii separate, a identificat o reducere a ratei mortalității după transfuzie. Studiul a arătat riscuri de mortalitate reduse după terapia cu plasmă convalescentă, comparativ cu tratamentul placebo sau fără tratament. Un studiu retrospectiv la 19 pacienți infectați cu SARS a arătat mortalitate redusă, precum și o ședere mai scurtă în spital după transfuzia de plasmă convalescentă, se arată într-un articol publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA. Centrul are scopul să dezvolte noi tehnologii informaționale care să ajute la înțelegerea proceselor moleculare și genetice fundamentale care controlează sănătatea și bolile.

Persoanele vindecate de COVID-19 care vor să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, nu suferă de boli cronice, are cel puțin 14 zile de însănătoșire completă.

Citește mai departe

Externe

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

Publicat

pe

De către

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de soția sa și o echipă de medici de la Hospital de Mar din Barcelona, Spania

Pacientul a spus că este „încântat” de acest tratament și că astfel a sărbătorit faptul că testul de Covid-19 a venit, în sfârșit, negativ.

Aceste ieșiri terapeutice pe plajă, care fac parte dintr-un program de umanizare a unității de terapie intensivă a spitalului, au fost întrerupte în timpul perioadei mai dificile a pandemiei, dar au putut fi reluate odată cu ameliorarea situației. 

Reprezentanții spitalului au declarat că acest tratament „îi ajută mult pe pacienți pentru că le permite să intre din nou în contact cu realitatea”.

Pacientul, care a fost internat pe 9 aprilie, a petrecut jumătate de oră pe plajă, împreună cu soția lui și cu o echipă de medici care au avut grijă atât de pacient, cât și de securitatea pietonilor care se plimbau pe faleză în acel moment.

Sura: elperiodico.com

Sursa foto: GETTY IMAGES / DAVID RAMOS

Citește mai departe

Social

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

223 de cazuri noi. Bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 9 018 de persoane

223 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

Alte 223 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 11 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1 449 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 9 018 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate în această zi, 22 sunt angajați ai sistemului medical: medici – 7, asistenți medicali – 10, personal auxiliar – 5.

Până la ora actuală, 5 009 persoane au fost tratate.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea unui alt deces provocat de COVID-19.

Deces 315: Femeie de 78 ani, din Sîngerei. Internată la data de 29 mai, la Spitalul Clinic din Bălți. Comorbidități: cancer ovarian gr. IV, canceromatoză, ascită, pleurezie bilaterală.

În cadrul briefingului de prezentare a datelor, secretarul de Stat, Constantin Rîmiș a reiterat apelul său către populație: “Adaptarea treptată a măsurilor de restricție, nu înseamnă sfârșitul pandemiei. De fiecare dintre noi, depinde cât de ușor și sigur vom trece peste această perioadă dificilă”.

Expert: Carantina a prăbușit piața valutară

Expertul economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță susține că Republica Moldova intră într-o criză foarte puternică, iar lucrul acesta se vede pe piața valutară și în mod special prin vânzările de valută ale persoanelor fizice, care în două luni de carantină au înregistrat cea mai profundă cădere din istoria Republicii Moldova.

„În perioada martie – aprilie avem o prăbușire a pieței valutare față anul precedent. Persoanele fizice au vândut 350 mil. USD față de 560 mil. USD. Asemenea cădere nu a mai fost înregistrată din 2009. Practic, cetățenii nu au vândut valută în lunile menționate. Explicația este că moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei. Astfel, cel mai mic volum de valută vândut a fost înregistrat în aprilie 2020 – 135 milioane USD, cel mai redus volum din ultimii zece ani. Un volum slab al vânzărilor de valută a fost anii 2015, 2016 – ca urmare a crizei bancare – 175 mil. USD”, a menționat Ioniță.

Un alt element care explică volumul scăzut al vânzărilor de valută, potrivit lui Ioniță, este că populația nu a avut consum în lunile martie – aprilie. Potrivit expertului, aici avem două explicații: nu au lucrat majoritatea unităților de comerț nealimentare, ori aceste bunuri reprezintă peste 40% din cheltuielile populației. A doua explicația este că pe timp de criză populația își schimbă brusc comportamentul. Un detaliu este scăderea de două ori a vânzărilor de automobile noi. Oamenii care au un venit stabil se dezic de acest lucru deoarece suntem în criză și nu le arde a mașini. Asta după ce am avut câțiva procurările de automobile întrecea cu mult media europeană.

265 de pacienți sunt în stare gravă. Au fost anunțate alte patru decese

265 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 19 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 648 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie. Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 109 persoane cu suspecție la COVID-19, a anunțat în dimineața zilei de astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 8 795 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1 019 în Transnistria.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 691 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-399, farmaciști-21, asistenţi medicali-667, felceri-89, personal auxiliar-515 persoane.

În ultimele 24 de ore 146 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5009.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 73 de ani.

Deces 311: Bărbat de 61 ani, din raionul Ștefan-Vodă. Internat, în stare gravă, la data de 1 iunie, la Spitalul Raional Ștefan- Vodă. Comorbidități: hipertensiunea arterială.

Deces 312: Bărbat de 67 ani, din raionul Orhei. Internat la data de 26 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 313: Bărbat de 73 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 2 iunie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 314: Bărbat de 45 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 12 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: osteosarcom, ganglioni limfatici paraaortali, intoxicație endogenă canceroasă avansată.

Din 15 iunie se reiau cursele aeriene regulate de pasageri

Începând cu 15 iunie, sunt reluate cursele aeriene regulate de pasageri și charterele regulate de pasageri. O hotărâre în acest sens a fost luată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică

Potrivit deciziei, Aeroportul Internațional Chișinău va asigura:

– organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare: verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție, distanța socială;
– dezinfectarea încăperilor și instalațiilor în terminal, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Operatorii aerieni naționali și străini vor asigura:

– respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 de către personalul navigant și pasageri;
– informarea pasagerilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 înainte de zbor, în timpul zborului și după aterizare;
– imprimarea și distribuirea la bordul aeronavei a formularelor necesare a fi completate de către pasageri în timpul zborului.

Operatorii de deservire la sol (handling) vor asigura:

– transportarea pasagerilor din terminal, spre aeronavă și vice-versa, fără rețineri nejustificate și cu asigurarea normelor sanitare;
– dezinfectarea încăperilor și suprafețelor de contact, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Autoritatea Aeronautică Civilă va pune la dispoziția agenților aeronautici și a autorităților publice, care activează pe aeroporturile internaționale din Republica Moldova, materiale informative privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, elaborate de autoritățile naționale și internaționale.

Primăria din Comrat, în carantină

Primăria din Comrat a intrat în carantină pentru două săptămâni, după ce doi consilieri locali au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, a anunţat primarul municipiuluiui Serghei Anastasov pentru Gagauzinfo.md

Potrivit lui, alți câțiva consilieri municipali, dar și lucrătorii primăriei au simptome precum febră și tuse.

„Nu lăsăm pe nimeni să intre în clădirea primăriei, toți angajații au intrat în carantină timp de două săptămâni. Zilele de audienţe au fost anulate. Anterior, am decis să desfăşurăm şedinţele online, fără vizitatori. Și deși unii consilieri au cerut anularea acestei decizii şi chiar s-au adresat în instanţe, viaţa a demonstrat că decizia a fost corectă. Numărul de cazuri putea fi mai mare “, a spus Serghei Anastasov.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe10 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social11 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930