LIVE TEXT / 102 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Un bărbat a decedat

PE SCURT

Ora 16:58: 102 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Toate aceste cazuri sunt cu transmitere locală. Astfel, în total, în Republica Moldova sunt înregistrate 1662 de cazuri COVID-19.

Ora 16:20: Un grup de oameni va fi amendat pentru că au făcut frigărui lângă un iaz.

Ora 14:36: Un bărbat din regiunea transnistreană infectat cu COVID-19 a decedat.

Ora 13:55: Un tânăr înrolat în structurile pseudo-militare din regiunea transnistreană a fost împușcat în cap de către colegul său.

Ora 12:59: Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a lansat recent un centru de criză pentru drepturile omului în contextul COVID-19. Astfel, oamenii pot să le trimită plângerile, iar avocații Institutului îi vor consulta gratis.

Ora 12:40: Mai mulți asistenți medicali din sectorul Botanica au vorbit despre calitatea rea a unor echipamente de protecție, precum și utilizarea măștilor pe care le folosesc când interacționează cu persoanele infectate cu COVID-19.

Ora 11:01: Asistentul medical care a vorbit de calitatea rea a măștilor de protecție a publicat un nou video. 

Ora 10:42: 165 de pacienți infectați cu COVID-19 se află într-o stare gravă. 94 de persoane s-au tratat, iar alte 30 au decedat. 1273 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 730 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală timp de 3 zile. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale virusului COVID-19. 

PE LUNG

UPDATE 16:58

Astăzi, 12 aprilie, au fost confirmate alte 102 cazuri de infectare cu COVID-19, dintre cele 439 de probe procesate. Toate cazurile de infectare sunt cu transmitere locală.

UPDATE 16:20

Un grup de persoane au fost penalizați de către polițiștii din Cahul în timp ce se odihneau și făceau frigărui pe malul unui iaz din apropierea or. Cahul, scrie ziuadeazi.md. Fiecare dintre participanții la „ieșirea la iarbă verde” vor fi penalizați cu câte 22,5 mii lei.

UPDATE 14:36

Un bărbat din regiunea transnistreană, în vârstă de 61 de ani, a decedat astăzi la Spitalul de boli infecțioase din Slobozia. Acesta se afla într-o stare extrem de gravă, scrie novostipmr.com. Acesta mai suferea și de diabet zaharat și pneumonie. În total, în regiunea din stânga Nistrului sunt infectate cu COVID-19 114 persoane.

UPDATE 13:55

Biroul Politici de Reintegrare anunță că ieri, 11 aprilie, un tânăr de 19 ani din regiunea transnistreană și-a pierdut viața. Acesta ar fi fost împușcat în cap de către colegul său, în urma descărcării unui pistol automat. Tânărul a decedat pe loc. „Biroul Politici de Reintegrare solicită organelor de aplicare a legii să investigheze acest incident în regim de urgență și atrage atenția Avocatului poporului și partenerilor internaționali asupra necesității de a monitoriza investigarea acestui caz în regim prioritar”, se arată într-un comunicat pe pagina oficială a Biroului.

UPDATE 12:59

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a lansat recent un centru de criză pentru drepturile omului în contextul COVID-19. Astfel, avocații Institutului consultă gratis sesizările și plângerile recepționate prin intermediul apelurilor telefonice, emailurilor sau adresărilor de pe pagina oficială de Facebook a IDOM parvenite de la oricare persoană care consideră că drepturile sale au fost lezate sau restricționate nejustificat. Reprezentanții IDOM susțin că au primit mai multe plângeri de la persoane internate la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, care s-au plâns fie că au primit o mască de protecție pentru 6 zile, fie că nu a primit niciun medicament în toate cele patru zile de internare. În acest sens, avocații au expediat un demers către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Centrul de Sănătate Publică prin care au solicitat să intervină în regim de urgență pe marginea cazurilor descrise și să prevină eventuale pericole atât petru viața și sănătatea pacienților, cât și a personalului medical din Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”. Totodată, IDOM a expediat un denunț către Procuratura Generală a RM, Procuratura municipiului Chișinău sediul Rîșcani, Ministerul Afacerilor Interne al RM și Inspectoratul de Poliție Rîșcani prin care a solicitat tragerea la răspundere contravențională și/sau penală a administrației Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” și a personalului medical în cazul constatării încălcării art. 76/1 al Codului Contravențional al RM și/sau art. 215 Cod Penal al RM.

UPDATE 12:40

Mai mulți asistenți medicali din sectorul Botanica susțin spusele tânărului de a urgență care a vorbit despre calitatea rea a măștilor de protecție pentru cei care interacționează persoanele bănuite sau infectate cu COVID-19. „Dorim ca Ministerul Sănătății să întreprindă măsuri urgente referitor la echipamentul de protecție pentru colaboratorii medicali din prima linie”, susțin aceștia în postarea sa.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2289639538006806&id=100008823457435

UPDATE 11:01

Tânărul care a vorbit ieri, 11 aprilie, despre calitatea rea a măștilor de protecție cu care lucrează angajații sistemului medical, a publicat astăzi un nou video în care anunță că la scurt timp după publicarea video-ului pe rețelele de socializare, asistenții medicali au primit măști de o calitate mai bună. Dacă au putut ieri să aducă, în jurul orei 19:00, noi măști de o calitate mai bună după ce am făcut postarea, înseamnă că este posibilitate, doar trebuie să fie dorință”, a menționat asistentul medical Eugeniu Cebotari care activează în cadrul Asistenței Medicale de Urgență. El spune că a făcut această postare pentru a le demonstra oamenilor că angajații sistemului medical se infectează nu pentru că nu și-ar scoate corect costumele de protecție, ci și pentru că nu au echipamentele necesare de calitate bună, care să-i protejeze. 

Deși video-ul de ieri a fost șters de pe pagina tânărului, acesta susține că nu a fost amenințat de nimeni că ar putea fi concediat.

https://www.facebook.com/100008823457435/videos/pcb.2289575051346588/2289573534680073/?type=3&theater

UPDATE 10:42

În Republica Moldova sunt înregistrate 1560 de cazuri de infectare cu COVID-19. 94 de persoane s-au tratat, iar 30 au decedat. 165 de persoane sunt într-o stare gravă de sănătate, 429 – stare de gravitate medie, iar restul sunt în stare satisfăcătoare. 121 de cazuri din cele înregistrate sunt de import și alte 1439 cu transmitere locală.  78 dintre cei infectați sunt copii, starea lor de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare.

În total, au fost confirmate 416  cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici – 105, asistenţi medicali -145, felceri – 29, paramedici – 1, farmacişti – 8, personal auxiliar – 128 de persoane. Cei mai mulți angajați medicali infectați sunt din cadrul spitalelor raionale și asistența medicală urgentă din Soroca- 109, Ștefan-Vodă- 54, Fălești- 26.

În acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați 120 de pacienți.  Urmare a ameliorării stării de sănătate, 4 pacienți au fost transferați în această dimineață de la Spitalul Clinic Republican.

La Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 107 pacienți confirmați cu COVID-19, dintre care 32 de maturi și 75 de copii. Directoarea spitalului, Ludmila Bîrca a spus că la instituție nu mai sunt paturi suplimentare pentru pacienți.

În cadrul Spitalul Clinic Republican, sunt internați 31 de pacienți, dintre care 7 sunt conectați la aparate de ventilare, 11 pacienți sunt în stare foarte gravă și 7 sunt în stare gravă.  Pacienții care au o evoluție pozitivă a stării de sănătate, sunt transferați la alte spitale strategice. În total, până la ziua de azi, au fost intubați 23 de pacienți, dintre care 9 au decedat. Din cele 17 cazuri confirmate în rândul personalului medical al Spitalului Clinic Republican, 2 persoane au fost deja externate, iar ceilalți sunt în stare bună.

Toți pacienții,  la care primul rezultat după tratament este negativ, vor continua tratamentul acasă, iar în cazul în care persoanele nu vor avea condiții pentru autoizolare la domiciliu, vor fi referiți către sanatoriul „Constructorul”, instituit ca centru COVID-19. În cadrul instituției medicale vor fi internați și pacienți cu forme ușoare de COVID-19.

De asemenea, este activat Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” , care va fi  implicat în tratarea copiilor infectați.

1273 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 730 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală timp de 3 zile. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale virusului COVID-19. Poliția de frontieră anunță ce trebuie să facă persoanele care vor să treacă frontiera de stat.

Ieri, 11 aprilie, 180 de cetățeni moldoveni au fost repatriați din Fedrația Rusă în Republica Moldova, cu zborul charter Moscova – Chișinău, autorizat de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că în perioada 21 martie – 11 aprilie, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova și autorităților competente din țara noastră au revenit 1166 de cetățeni. Au mai rămas alți circa 3000 de moldoveni care au depus cererea de a reveni acasă.

Informarea despre situația din țară privind răspândirea virusului COVID-19 se face nestructurat în Republica Moldova, susțin autorii unei note analitice elaborate Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Potrivit lor, mai mulți actori: ministră, premier și președinte prezintă unele informații în același timp, care au adesea unele scăpări, ceea ce-i nedumerește pe oameni. De asemenea, autorii notei susțin că președintele Igor Dodon se implică în luarea unor decizii, ceea ce este împotriva Constituției.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.