Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT / 194 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Publicat

pe

Ora 17:13

94 de decese și 194 de cazuri noi de infectare

Astăzi au fost înregistrate alte 194 de cazuri noi din cele 1024 de teste procesate. Toate aceste cazuri sunt cu transmitere locală. Spitalul Clinic Municipal N1 este un nou focar unde s-au înregistrat șapte cazuri de infectare.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că 825 de persoane s-au tratat, însă, acest număr nu include și pe cei care s-au tratat în stânga Nistrului, „pentru că autoritățile de la Chișinău nu au acces la aceste date. Însă, cele 94 de decese înregistrate includ pe cele din dreapta, cât și din stânga Nistrului”.

Ora 12:38

Monitorizarea localitățile aflate în carantină

Începând de astăzi, 25 aprilie, la intrare în satele Etulia și Cișmichioi din raionul Vulcănești, care au intrat în regim de carantină, stau mai mulți militari ai Armatei Naționale și polițiști care monitorizează deplasarea localnicilor și a vehiculelor. În prezent, 145 de militari, cu 23 de unități de tehnică, se află la 25 de posturi fixe amenajate în localitățile aflate în carantină — Talmaza, Carahasani, Ștefan Vodă, Soroca, Glodeni, Brînzeni, raionul Edineț, dar și la Etulia și Cișmichioi, raionul Vulcănești.

Ora 11:56

Un nou ajutor sistemului medical

Astăzi, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din mun. Chișinău, care gestionează Centrul COVID-19 de la Moldexpo, a primit un videolaringoscop care este un utilaj medical folosit de către reanimatologi, de anesteziștii reanimatologi în procedura de intubație a pacientului grav și are nevoie să fie conectat la ventilator.

„Este necesar ca medicii să fie protejați în timpul procedurii de intubare a pacienților infectați, pentru că anume în momentul intubării aerosolii care se elimină sunt foarte periculoși pentru lucrătorii medicali. Dar cu ajutorul acestui aparat, medicii pot sta la o distanță de 1 m de pacient și astfel riscul de infectare este mult mai mic”, explică Ludmila Furtună.

Ludmila Furtună a activat zece ani ca medic anestezist la Spitalul Central (Ospedale Maggiore) din orașul Parma, Italia. În timpul șederii sale  acolo, Ludmila a făcut voluntariat și a trimis ajutoare în Republica Moldova: ambulanțe dotate cu utilaj performant, a contribuit la dotarea mai multor spitale cu paturi moderne etc. Ulterior, a revenit acasă, în Chișinău, dar continuă să caute cum poate să ajute sistemul medical de aici. La mijlocul lunii martie, după ce a auzit că la Spitalul de Urgență lipsește un videolaringoscop pentru tratarea pacienților cu insuficiență respiratorie gravă, Ludmila a început să caute donatori și a reușit. La 10 aprilie, a pornit o campanie de colectare de fonduri pentru un al doilea videolaringoscop și în doar câteva zile a adunat suma necesară de patru mii de euro, pentru procurarea acestuia. „Donațiile au fost făcute atât de moldovenii din țară, cât și din diasporă. Un donator important a fost și ambasadoarea Italiei aici, la Chișinău. Iar la achiziționarea și transportarea utilajului ne-a ajutat Crucea Roșie din Parma, pentru că în această perioadă, echipamentele medicale nu pot fi exportate”, povestește Ludmila.

În această perioadă, cea mai mare provocare este criza utilajului medical și a materialelor de protecție. „Astăzi am să merg să-i întreb de ce au nevoie și să vedem dacă mai putem să-i ajutăm cu ceva. Cred că trebuie să discutăm cu medicii din plima linie, pentru a aflat toate necesitățile lor”, susține doctora.

Specialista este de părere că răspândirea infecției va continua mult timp. „De aceea, noi trebuie să ne obișnuim să trăim cu această infecție, să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini cât mai des și să păstrăm distanța. Așa ne va fi mai ușor… Privesc spre alte țări europene, unde cazurile de infectare scad, dar ei continuă să aibă restricții dure, dar la noi, ieșind la magazin după alimente, văd mulți oameni care se plimbă și e trist că uneori nu înțelegem cât de important este să ne izolăm”, constată Ludmila Furtună.  

Ora 11:34

2462 de persoane au traversat frontiera

2462 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 1382 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală pentru acest an. Un călător a prezentat stare febrilă, conform procedurilor de operare a fost anunțat serviciul de urgență 112, care a și preluat persoana pentru verificări medicale. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a două rute charter din Nice și Paris, fiind înregistrate 377 de persoane. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 181 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă și 35 de conaționali, reveniți din Lituania.

Ora 11: 01

+ 2 decese

Două persoane au decedat. Este vorba de un bărbat de 78 ani, din Chișinău, internat în stare gravă la data de 12 aprilie la Institutul de Medicină Urgentă, precum și de un bărbat de 48 de ani, din Ialoveni. Transferat pe data de 24 aprilie din cadrul Institutului Cardiologic, la Institutul de Medicină Urgentă. Ambii sufereau și de alte boli cronice.

Ora 10:46

Mesajul unei angajate a Armatei Naționale infectate

O angajată a Armatei Naționale povestește că s-a tratat de COVID-19. „Am avut nenorocul să mă infectez cu noul coronavirus, dar am avut și norocul să mă vindec. Astăzi, mă bucur de viață, de aerul proaspăt, de momentele prețioase alături de familie, de orice detaliu din jurul meu. Nu voi exagera dacă voi spune că viața e frumoasă, mai ales după ce am trecut prin tratamentul dificil, dar și prin frica că nu voi putea să rezist… Am auzit că recent alte 2 doamne din Armata Națională s-au infectat cu COVID-19. Înțeleg perfect ce au simțit când li s-a confirmat că au coronavirus. Știu că în perioada inițială de tratament le este foarte greu”, scrie aceasta.

De asemenea, ea recomandă oamenilor să țină cont de regulile de igienă și să păstreze distanța socială, pentru a reduce riscul de infectare cu COVID-19.

În aceDe Foto-colaj: Vitalie Iovu

Ora 10:23

14 persoane intubate

În acest moment, 14 persoane sunt intubate, 8 sunt într-o stare de sănătate extrem de gravă, iar alte 215 sunt în stare gravă. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 70 de persoane, astfel, numărul total al persoanelor tratate de COVID-19 este de 825.

Dintre cele 3110 de persoane infectate sunt 77 de copii. Starea de sănătate lor este de gravitate medie și satisfăcătoare.

Poliția îndeamnă oamenii să nu meargă la cimitir în perioada stării de urgență, amintind că Mitropolia Moldovei a amânat ziua în care sunt pomeniți răposații pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie.

În acest weekend, transportul public din Chișinău și Bălți nu va circula. În perioada stării de urgență transportul public activează în lipsa taxatorilor, iar călătoriile sunt gratuite.

Restricții reduse

Pe data de 27 aprilie urmează să fie reduse unele restricții impuse la începutul stării de urgență.

De asemenea, începând cu 27 aprilie, sunt permise plimbările în parcuri, cu respectarea tuturor regulilor:

În același timp, vacanța bugetarilor a fost prelungită. Astfel, S-a decis ca zilele de 27 – 30 aprilie să fie declarate zile libere. Recuperarea acestor zile se va realiza în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgență.

În Republica Moldova sunt înregistrate 3110 de cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre care 825 de persoane au fost tratate şi 94 de persoane au decedat.

Jurnalistă și omul cu frumosul, cărțile și dulciurile. Toate animalele sunt prietenii ei. Scrie ușor despre subiecte grele și face fotografii pe care o să le vindem cu mulți bani cândva.

Social

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Publicat

pe

De către

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă cu coronavirus, se pare că Italia reușește să iasă la lumină, iar numărul zilnic de  infectați devine tot mai mic. 

Primele cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Italia la sfârșitul lunii februarie. În doar câteva zile, numărul celor infectați a depășit câteva mii, în pofida faptului că Italia a fost țara care a impus cele mai dure restricții, dar prea târziu, spuneau oamenii, afirmând că autoritățile italiene au avut momente de ezitare, când era foarte important să acționeze. Astfel, Italia a devenit în mai puțin de o lună epicentrul pandemiei, depășind China.

Totuși, pe termen lung restricțiile au adus rezultate bune. „Perioada aceasta de aproximativ două luni de izolare a fost benefică pentru noi și pentru cei din jur și asta se vede după numărul tot mai mic de infectați”, spune Nata Scobioală.

Pandemia în Italia: „A fost o lecție pentru toți”

Ce se întâmplă acum în Italia, una din cele mai afectate țări din lume de Covid-19? Ne povestește Nata Scobioală stabilită în orașul Marsiliana.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 7 juli 2020

Ieșirea din carantină s-a făcut treptat și cu multă precauție, autorităților fiindu-le frică de provocarea unui nou val de infectare. Revenirea la „normalitate” s-a făcut în mai multe etape, timp în care erau efectuate tot mai multe teste. 

De fiecare dată, oamenii erau îndemnați să fie responsabili și prudenți, în special persoanele în etate, care erau cele mai vulnerabile. După cumpărături putea merge doar un singur membru al familiei. Purtarea măștilor a rămas obligatorie, iar începând cu luna mai, localnicii au putut ieși pe terenurile sportive și să se plimbe, păstrând distanța unul de la celălalt de cel puțin 1 metru. 

La începutul lunii iunie au fost deschise barurile și restaurantele, unde oamenii pot intra doar dacă poartă măști de protecție și își dezinfectează mâinile. Mesele sunt aranjate în așa fel încât să păstreze distanța dintre clienți. 

În prezent, Italia, care are o populație de peste 60,4 mln de oameni, înregistrează 241.819 de infectați, dintre care 34.869 au decedat. Autoritățile susțin că restricțiile sunt relaxate, dar oamenii trebuie să continue să fie precauți și atenți cu sănătatea lor și a celor din jur. 

Citește mai departe

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

Despre oameni, destine și deportări, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

Publicat

pe

De către

La 6 iulie Republica Moldova își va aminti, din nou, de calvarul deportărilor. În această zi, în anul 1949, peste 35 de mii de basarabeni au fost încărcați în vagoane de marfă și duși în Siberia, acesta fiind cel mai mare val de deportări pe care l-a cunoscut proaspăta republica sovietică… Ce au fost și de ce au fost posibile deportările? Cum au modelat ele destinele celor rupți, peste noapte, de vatră? Radio Europa Liberă își propune să răspundă la aceste întrebări la o nouă dezbatere organizată vineri, 3 iulie, în cadrul proiectului multimedia „AntiNostalgia – privind spre viitor”, realizat cu sprijinul Ambasadei SUA în țara noastră.

Deși de la acele zile au trecut peste 70 de ani, subiectul deportărilor rămâne, în continuare, unul de actualitate. Un motiv ar fi felul în care s-a făcut reabilitarea foștilor deportați, dar și faptul că în societatea noastră există încă suficiente voci care găsesc o justificare pentru acele acțiuni – „așa au fost timpurile, la o adică”.

Cum au fost timpurile, totuși? Și cât de actuală mai este tema deportărilor din Basarabia și Nordul Bucovinei după mai mult de șapte decenii? Au tinerii un interes pentru evenimentele de atunci și de ce această temă rămâne, pentru mulți dintre noi, una delicată? Ce atitudine ar trebui să adoptăm față de susținătorii regimului, cu al căror ajutor au fost trimiși mii de oameni în surghiun și ce lecții am învățat din toate acestea pentru prezent și viitor? În ce măsură politicienii au denaturat istoria deportărilor și avem oare, în zilele noastre, oameni „deportați” pe criterii politice? Sunt subiectele pe care jurnalistul Nicu Gușan, moderatorul dezbaterii și Vasile Botnaru, directorul Biroului Europa Liberă la Chișinău, le vor aborda-diseca împreună cu doi invitați speciali – Viorica Olaru-Cemîrtan, cercetător științific superior și lector universitar la departamentul de Istorie a Artei a Universității Uppsala din Suedia, și Victor Bârsan, ex-redactor-șef la „Revista 22”, fost ambasador al României în Republica Moldova, autor al cărților „Masacrul inocenților”, „Procesul Ilașcu” și „Mineriada din iunie”.

Alături de ei, subiectul va fi evocat prin prisma mai multor materiale jurnalistice realizate de echipa redacțională – „Urmele deportărilor”, o mărturie-document de Nicu Gușan despre deportările din Bucovina de Nord; „Născuți în Siberia”, un film de Eugenia Crețu despre copiii născuți în Siberia din părinți necăsătoriți până la exil și care acum nu au statut de foști deportați; „Spovedania”, un film-mărturie a unui bărbat care a participat la organizarea deportărilor în satul său, de Liuba Șevciuc. De asemenea, vom afla cum au trăit deportările alte popoare – din interviul făcut de Ivan Sveatcenko și Iulia Mihailova cu liderul tătarilor din Crimeea și fostul disident sovietic Mustafa Djemilev; sau cum e să aduci drama deportărilor pe micile ecrane – din discuția lui Alexandu Bordian cu Leontina Vatamanu, regizoarea filmului „Siberia din oase”, lansat de 6 iulie 2019…

Lumea are nevoie de informație. Și lumea are nevoie de memorie. Vă invităm să ne amintim împreună vineri, 3 iulie, la ora 17.00, într-o dezbatere specială „AntiNostalgia”, realizată de Europa Liberă – „Oameni. Destine. Deportări”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie17 ore în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social18 ore în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Cultură19 ore în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social23 de ore în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social2 zile în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031