LIVE TEXT/ 157 cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova. Bilanțul ajunge la 3 638 de cazuri

Ora 20:30

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor trei decese cauzate de infecția COVID-19. Este vorba despre două femei, una din Drochia și alta din Bălți, și despre un bărbat din Căușeni. Numărul deceselor a urcat la 107 de persoane.

Femeia de 43 ani, din Drochia a fost internată la data de 22 aprilie în cadrul Spitalului din Bălți, în stare gravă. Comorbidități: anemie cronică, diabet zaharat, insuficiență renală. Într-un alt caz este vorba despre o tânără de 23 ani, din Bălți. Internată în stare extrem de gravă, la data de 27 aprilie, la Spitalul din Bălți. Comorbidități: insuficiență renală, insuficiență respiratorie acută.

Și în alt caz este vorba despre un bărbat de 63 ani, din Căușeni. Internat la data de 23 aprilie, la spitalul din Anenii Noi. Comorbidități: Glomerulonefrită cronică difuză, hipertensiune arterială.

Ora 18:05

Un bărbat din Soroca a murit din cauza COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat înregistrarea unui nou deces din cauza COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 64 ani, din raionul Soroca, internat în stare gravă pe data de 22 aprilie, în cadrul SCM nr. 1. Pneumonie viruso-bacteriană bilaterală, evoluţie severă. Comorbidități: Insuficienţă respiratorie gradul III, insuficienţă cardiacă NYHA III. Este al 104-lea deces înregistrat în Republica Moldova din cauza COVID-19.

De notat că, din numărul total de cazuri de infectare confirmate astăzi, 45 sunt în rândul lucrătorilor medicali: asistenți medicali – 15, personal auxiliar – 18, felceri-4, medici– 8. Cei mai mulți lucrători medicali confirmați cu COVID-19 sunt din cadrul asistenței medicale urgente din Chișinău – 19 cazuri şi Spitalului Clinic Municipal Bălţi – 11 cazuri, unde s-a desfăşurat testarea intensivă pe focare.

Ora 17:00

157 cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

157 cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova. Din numărul  de infecții înregistrate în ultimele 24 de ore, un caz este de import, depistat la o persoană care a revenit din Federația Rusă, iar restul sunt de transmitere locală, a anunțat ministra Sănătății, Munciii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Chișinău – 84, în stânga Nistrului – 10, Orhei – 9, Strășeni – 7, Cahul, Căușeni, Drochia, Ialoveni – câte 5, Fălești, Sângerei – câte 4, Bălți, Criuleni – câte 3 cazuri, Anenii Noi,  Glodeni, Soroca, Ștefan Vodă – câte 2, Râșcani, Vulcănești câte un caz.

Viorica Dumbrăveanu a mai spus că au fost depistate două focare de infecție, fiind vorba despre sistemul medical. . Este vorba despre Asistența Medicală Urgentă din Chișinău, unde sunt infectați 19 lucrători medicali și la Spitalul Clinic din Bălți cu 11 lucrători infectați.

În prezent, 975 persoane au fost tratate și externate, iar 103 au pierdut lupta cu COVID-19.

Ora 16:30

Air Moldova va efectua cursele charter în perioada 27 aprilie – 03 mai. Cât vor costa biletele

Autoritatea Aeronautică Civilă a informat că a fost selectat operatorul aerian care va efectua cursele charter suplimentare de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova în perioada 27 aprilie – 03 mai 2020 .

Astfel, compania aeriană „Air Moldova” S.R.L. a fost desemnată câștigătoare și va operara curselor charter suplimentare de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova pe direcțiile: Varsovia, Frankfurt, Verona, Venetia, Londra.

Informațiile ce țin de programul de zbor, dată și ora, vor putea fi accesate ulterior pe pagina oficială a companiei Air Moldova.

Ora 15:20

Două autocare  se vor deplasa la hotarul Poloniei cu Ucraina pentru a prelua cetățenii moldoveni

Astăzi, două autocare se vor deplasa la hotarul Poloniei cu Ucraina pentru a prelua cetățenii moldoveni blocați la hotar și a-i aduce în siguranță în Republica Moldova. În context, Ambasadele Republicii Moldova la Varșovia și la Kiev au dispus măsurile care se impun în relația cu autoritățile celor două state în vederea tranzitării și creării unui coridor sanitar spre țara noastră cu respectarea normelor epidemiologice necesare.

TV8 scrie că cei  mai mulți dintre moldoveni munceau la o fabrică din Polonia și au rămas fără lucru, după ce le-au expirat contractele, iar angajatorul nu poate să le prelungească întrucât, din cauza pandemiei, a scăzut volumul de lucru.

Ministerul de Externe de la Chișinău a precizat că, la propunerea MAEIE, Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a efectua un zbor charter de la Varșovia în următoarele zile pentru repatrierea cetățenilor moldoveni, care doresc să revină.

Având în vedere măsurile adoptate la nivelul statelor care afectează traficul aerian și terestru, MAEIE reiterează necesitatea informării cetățenilor moldoveni de pe paginile web a Agenției Naționale pentru Transport Auto și Autorității Aeronautice a Republicii Moldova, pentru a verifica dacă cursele cu care se intenționează să se efectueze deplasarea au fost aprobate de către Comisia pentru Situații Excepționale. Totodată, MAEIE subliniază că orice călătorie în străinătate în actualul context să fie atent evaluată din perspectiva riscurilor antrenate de măsurile adoptate de țările de tranzit și destinație.

Ora 15:10

Un militar al Armatei Naționale, vindecat de coronavirus, a donat plasmă

Un militar al Armatei Naționale, vindecat de coronavirus, a donat plasmă sanguină pentru pacienții infectați cu COVID-19 aflați în stare gravă și extrem de gravă, a anunțat Ministerul Apărării.

Bărbatul s-a infectat de la mama sa, lucrător medical, aflându-se acasă, în concediu. Militarul a avut o formă ușoară de coronavirus și s-a tratat la una din instituțiile medicale strategice din țară.

Totodată, Ministerul Apărării a comunicat că între timp, un alt militar a fost testat pozitiv la COVID-19, numărul total al infectărilor în Armata Națională ridicându-se la cinci cazuri, două dintre care au fost tratate.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Militar al Ministerului Apărării, acesta urmează tratamentul corespunzător într-o instituție specializată a MA. Starea lui este satisfăcătoare.


Ora 14:10

Ministerul de Externe anunță că în perioada 04-17 mai vor fi organizate noi curse de repatriere a cețătenilor moldoveni din Franța, Marea Britanie, Italia și Federația Rusă.

Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat  desfășurarea concursului pentru ofertele companiilor aeriene. Orarul curselor charter pentru aceste destinații va fi stabilit ulterior.
MAEIE îndeamnă cetățenii să se informeze despre zborurile efectuate în scopul repatrierii, exclusiv din surse oficiale, în special de pe pagina web a Autorității Aeronautice Civile (www.caa.md), a Guvernului (www.gov.md), a Ambasadei sau Consulatului General al Republicii Moldova din țara de reședință.

Ora 13:45

Ungaria a donat Republicii Moldova 100 de mii de măști și cinci mii de echipamente medicale

Ungaria a donat Republicii Moldova 100 de mii de măști și cinci mii de echipamente medicale de protecție împotriva COVID-19. Lotul de produse medicale a fost transportat astăzi la Chișinău. Tot astăzi la Chișinău a sosit Peter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului din Ungaria. Șeful Diplomației a avut o întrevedere cu premierul Ion Chicu.

Ion Chicu a mulțumit Guvernului Ungariei pentru suportul ferm oferit RM în procesul de integrare europeană și pentru linia de credit de 100 de milioane euro, destinată companiilor din RM, care deja este operațională.

Peter Szijjártó, a confirmat hotărârea Guvernului Ungariei de a susține RM în parcursul european și în îmbunătățirea practicilor de administrare publică. Ungaria va oferi Guvernului RM doi experți, care vor asista Ministerul Finanțelor și MADRM. A fost menționată concentrarea ambelor Guverne pe problemele naționale.

Ora 12:00

Chișinăul va solicita OMS efectuarea unei vizite cu caracter strict tehnic în regiunea transnistreană

Astăzi, Chișinăul va adresa un demers către reprezentanța Organizației Mondiale a Sănătății, prin care va solicita OMS  efectuarea unei vizite cu caracter strict tehnic în regiunea transnistreană, care este parte componentă a Republicii Moldova, pentru a se informa la fața locului despre realitățile crizei pandemice COVID 19, a anunțat Biroul politici de reintegrare.

Potrivit biroului, autoizolarea regiunii transnistrene sub pretextul pandemiei, împiedicarea liberii circulații şi a accesului la asistența medicală de urgență, precum şi denaturarea informațiilor privind situația reală în privința cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană constituie încălcări grave ale drepturilor omului.

Totodată, autoritățile de la Chișinău au anunțat că au luat act și regretă decizia OSCE cu privire la lipsa planurilor pentru convocarea ședinței în formatul 5+2 pe durata situației de urgență.

„Regretăm că solicitarea motivată și argumentată a Chișinăului privind subiectele de importanță majoră și vitală, cum ar fi viața și sănătatea cetățenilor, precum și accesul populației la asistența medicală în contextul barierelor ilegale de liberă circulație, nu au fost tratate cu atenție deosebită în contextul situației excepționale create de criza pandemică COVID-19”, a precizat Biroul politici de reintegrare.

La 10 aprilie, reprezentantul politic în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, a solicitat convocarea în regim de urgență a reuniunii în formatul 5+2 pentru a discuta măsurile și a identifica soluții rapide pentru intervenirea în situația Covid-19 din regiunea transnistreană.

Chișinăul reiterează și insistă asupra necesității convocării în regim de urgență a ședinței formatului 5+2 și solicită mediatorilor și observatorilor să-și revizuiască poziția în această privință. „Prin acțiunile unilaterale ale părții transnistrene sunt încălcate drepturile omului, în special dreptul la viață și sănătate, dreptul persoanelor asigurate medical să consulte medicul, dreptul la alegerea instituției medicale publice sau private, libera circulație precum și accesul la medicamente compensate şi necesități vitale. În condițiile actuale sustenabilitatea rezultatelor atinse în cadrul Pachetului Berlin Plus, printre care și asigurarea liberei circulații a populației de pe ambele maluri ale Nistrului și a profesorilor din școlile cu predare în limbă română din regiune, amplifică noi realități”, se arată în comunicatul de presă emis de birou.

Ora 11;40

Substația AMU Râșcani, plasată în carantină

Substația de Asistență Medicală Urgentă Râșcani din cadrul Departamentului regional de AMU Chișinău a fost plasată în carantină. Toți colaboratorii IMSP CNAMUP din cadrul SAMU Râșcani respectă regimul de autoizolare pe parcursul următoarelor două săptămâni, a anunțat instituția.

Personalul medical infectat cu COVID-19 se află în instituțiile medicale spitalicești pentru tratamentul corespunzător.

Persoanele care au rezultatele negative la prezența Coronavirusului de tip nou au fost plasate sub regim restricționat pentru a evita posibilitatea infectării și răspândirii virusului COVID-19. Instituția nu a precizat numărul exact al angajaților infectați cu COVID-19.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a precizat că solicitările vor fi deservite de echipele de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Ciocana și Centru al Departamentului regional de AMU Chișinău.

Ora 11:10

În perioada pandemiei, oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 36 milioane lei

În perioada pandemiei, oamenii legii au documentat 1721 contravenții, a anunțat Ministerul de Interne. Suma amenzilor aplicate depășește cifra de 36 milioane lei.

Astfel, au fost sancționați 64 agenți economici, 32 de transportatori de pasageri, 1625 persoane fizice și 26 preoți care nu au respectat măsurile în perioada pandemiei.

Ministerul de Interne a precizat că în acțiunile de prevenire a răspândirii virusului de tip nou sunt implicați peste 9 mii de carabinieri, polițiști, salvatori și polițiști de frontieră. În prezent, se menține regimul de carantină în mun. Soroca, or. Ștefan Vodă și s. Talmaza, or. Glodeni, s. Etulia și Cișmichioi din UTA Găgăuzia, s. Valea Perjei r. Taraclia și s. Brînzeni r. Edineț.

Oamenii legii au atenționat că, începând cu ziua de ieri, plimbatul prin parc și sportul în aer liber nu mai sunt o restricție, dar, numai cu condiția că cetățenii nu se vor aduna în grupuri mai mari de 3 persoane, vor păstra distanța socială și vor ține cont de măsurile de protecție.

Terenurile de joacă, zonele de agrement și terenurile sportive rămân a fi închise, iar organizarea evenimentelor mari, a petrecerilor și alte tipuri de acțiuni care presupun grupuri de oameni, sunt strict interzise.

Ora 10;30

O femeie din Soroca a murit din cauza COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea unui nou deces din cauza COVID-19. Este vorba despre o femeie de 65 ani din Soroca, angajată în cadrul Spitalului din Soroca, în calitate de bufetieră. Ea a fost internată la data de 13 aprilie la Spitalul Clinic Republican.  Comorbidități: insuficiență cardiacă. Obezitate gr.II.

În total, au fost confirmate 887 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-218, asistenţi medicali-322, felceri-54, paramedici- 1, farmacişti-14, personal auxiliar-278 persoane.

Până la ziua de azi, 975 persoane au fost tratate, dintre care 50 persoane au fost externate pe parcursul zilei de ieri, iar 103 persoane au decedat din cauza COVID-19.

Ora 10:00

24 de pacienți sunt conectați la respirație artificială, iar 14 sunt în stare extrem de gravă

Din numărul total de pacienți cu COVID-19, 222 de bolnavi sunt în stare gravă.  Totodată, 24 de pacienți sunt conectați la respirație artificială, iar 14 sunt în stare extrem de gravă, a anunțat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, la briefingul de dimineață.

În total, până astăzi, în R. Moldova au fost investigate 16 533 de persoane. 3 481 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. 140 sunt cazuri de import, iar 3 341 sunt cu transmitere locală.

Ora 9:30

La AȘM a fost creată o comisie pe problema COVID-19

Prezidiul Academiei de Științe a inițiat crearea unei baze de date a publicațiilor din reviste naționale și internaționale, precum și a altor informații relevante cu referire la coronavirusul SARS-CoV-2 și pandemia COVID-19, cu care se confruntă omenirea la etapa actuală (https://asm.md/publicatii).

Concomitent, Prezidiul AȘM a aprobat componența unei Comisii de experți în domeniul medicinei, care va conlucra cu cercetători din diverse domenii și va veni cu recomandări constructive pentru depășirea crizei epidemiologice.

Președintă a Comisiei de experți a fost desemnată academiciana Eva Gudumac, doctoră habilitat în științe medicale,  profesoră universitară, membră aSecției Științe ale Vieții a AȘM, expertă în domeniul chirurgiei toracice. Din componența Comisiei AȘM fac parte profesorul universitar Emil Ceban, doctor habilitat în științe medicale, rector al USMF „Nicolae Testemițanu”; academicianul Stanislav Groppa, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, membru al Secției Științe ale Vieții a AȘM, prorector pentru activitatea de cercetare al USMF „Nicolae Testemițanu”; mem. cor. Viorel Prisacari, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, membru al Secției Științe ale Vieții a AȘM, șef al Catedrei de epidemiologie a USMF „Nicolae Testemițanu”; profesorul universitar Constantin Spînu, doctor habilitat în științe medicale, şef al Direcţiei cercetare şi inovare a Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică; doctorul habilitat în științe medicale Gheorghe Plăcintă, conferențiar universitar, şef al Catedrei de boli infecţioase a USMF „Nicolae Testemițanu”; doctorul în științe medicale Leonid Chișlaru, conferențiar universitar, secretar științific al Secției Științe ale Vieții a AȘM (secretar al Comisiei).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.