De Luminiţa Gusina
În timpul unei şedinţe cu ocazia celei de-a 14-a întruniri a Consiliului ONU pentru drepturile omului, Organizaţia Internaţională Freedom Hause a făcut public raportul său anual, cu denumirea “Cele mai represive societăţi din lume”, pe anul 2010. Acest raport are menirea de a servi drept o unealtă de lucru pentru apărătorii dreptului omului.
Potrivit datelor prezentate, ţările considerate cele mai opresive sunt: Guineea Ecuatorială, Myanmar, Eritreea, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Tibet. Ele au primit cel mai nefavorabil punctaj- 7 (pe o scară de la 1 la 7), privind asigurarea drepturilor politice şi libertăţilor civile.
Le urmează: Belarus, Ciad, China, Cuba, Guineea, Laos, Arabia Saudită şi Siria, obţinînd un punctaj de 7 pentru drepturile politice şi 6 pentru libertăţile civile.
“În acest raport identificăm ţări în care persoanele nu au aproape nici o şansă de a benificia de drepturi fundamentale – regiuni în care persoanele sunt pedepsite dur pentru gîndirea sau acţiunea independentă şi unde activitatea opoziţiei este redusă sau inexistentă”, delară Paula Schriefer, membră a organizaţiei.
Scriind despre un regim opresiv, scriitoarea româncă, Domnica Rădulescu, a obţinut premiul pentru cel mai bun roman de ficţiune “Trenul de Trieste”, câştigând în faţa celebrilor scriitori americani Geraldini Brooks şi John Grisham. Romanul abordează tema exilului, a tiraniei regimului comunist dar şi a dragostei.