Limbile pământului au o origine unică

Chişinău / Moldova.ORG/ — Recent s-a publicat un studiu din care rezultă originea africană a tuturor limbilor pământului.

Dr Quentin Atkinson, psiholog la Universitatea Auckland (Noua zeelandă), a studiat fonemele – unităţi de sunet distincte, care diferenţiază cuvintele – utilizate în 504 limbi contemporane şi a constatat că numărul lor este mai mare în Africa subsahariană, scăzând pe măsură ce ne îndepărtăm de această regiune a lumii.

Cel mai mic număr de foneme este înregistrat în America de Sud şi Pacificul tropical.

Este un fenomen care aminteşte de tendinţele diversităţii genetice a omului – ce se reduce la scară globală odată cu îndepărtarea de leagănul african al speciei.

Autorul consideră că acest aspect indică originea africană a limbilor de pe pământ.

Recurgând la metode de calcul specifice biologiei evolutive, pr Russell Gray şi dr Simon Greenhill, tot de la Universitatea din Auckland, sprijiniţi de colegi de-ai lor olandezi de la Institutul ‘Max Plank’ de psiholingvistică, contestă , într-un alt studiu, ideea că omul, cu creierul său, produce reguli universale în privinţa limbii. ‘Diversitatea limbilor lumii este formidabilă.

Există circa 7.000 de limbi vorbite astăzi, unele având doar 10-12 sunete, altele cu peste 100, unele cu scheme complexe de formare a cuvintelor, altele cu scheme simple. Cercetările noastre arată că lingviştii au supraevaluat importanţa rolului structurii înăscute a spiritului uman în elaborarea variaţiei lingvistice.

Când este vorba despre evoluţia limbii, cultura este mai importantă decât cogniţia (mecanismele gândirii), explică pr Gray.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.