Parlamentul Republicii Moldova a anunțat pe 22 mai că a fost reglementată exercitarea profesiei de psiholog.
Proiectul de lege aprobat prevede principiile, condițiile organizatorice, drepturile, obligațiile și responsabilitățile profesiei de psiholog.
Amintim că pe 16 mai 2024, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectura a doua un proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală. Cu toate astea, proiectul nu reglementa direct activitatea serviciilor psihologice din țară.
Mai multe aici: Avem lege nouă privind sănătatea mintală, dar când vom avea legea psihologului? Explicăm
Inițiativa legislativă aparține deputatei PAS Liliana Grosu și a fost elaborată în colaborare cu experții naționali Daniela Sîmboteanu și Virginia Rusnac.
Legea definește noțiuni precum asistență psihologică, servicii de asistență psihologică, supervizare, psihoterapie, psiholog de liberă practică, raport de evaluare psihologică.
De asemenea, documentul cuprinde atât stabilirea treptelor de specializare, cât și condițiile pe care trebuie să le întrunească fiecare dintre ele:
- Psiholog practicant
- Psiholog specialist
- Psiholog principal
Colegiul Național al Psihologilor din Republica Moldova, conform proiectului, va fi o instituție de drept public, apolitică, autonomă și independentă, cu competență în reglementarea, autorizarea, controlul și supravegherea exercitării profesiei de psiholog.
„Faptul că deja activitatea noastră a fost reglementată, clar că este un lucru îmbucurător, pentru că noi am așteptat asta de foarte mult timp și sperăm că asta o să fie un mecanism de a identifica și de a putea pedepsi pseudo-specialiștii care au apărut la noi în ultima perioadă”, declară Sanda Roșca.
Registru unic al psihologilor
Documentul mai include și un așa-numit registru unic al psihologilor care își propune să asigure evidența sistematizată a informației despre psihologii care prestează servicii de asistență psihologică și psihoterapeutică în cadrul sistemului public, privat și cu drept de liberă practică. De asemenea, este prevăzut un sistem de atestare a psihologilor, cu o periodicitate de cel puțin 5 ani.
Conform proiectului de drept, psihologul se va baza pe competență și profesionalism, responsabilitate și integritate, independență și imparțialitate.
Proiectul mai prevede că psihologii vor avea dreptul să refuze serviciile în caz de agresiune sau defăimare și vor putea solicita despăgubiri pentru prejudiciile suferite în timpul activității.
De asemenea, statul va asigura asistență psihologică pentru copiii cu dificultăți de incluziune școlară, tineri între 14 și 35 de ani, beneficiari de servicii sociale și medicale, victime ale infracțiunilor (inclusiv ale violenței domestice), precum și pentru persoanele aflate în situații excepționale.