Lecții de igienă personală pentru copiii cu deficiențe de vedere

PE SCURT

Igiena personală este foarte importantă și trebuie explicată fiecărui copil în parte. Dar ce faci când copilul are deficiențe de vedere? Ce faci când fetița este nevăzătoare și i se începe ciclul menstrual?

Trebuie să îi pregătim din timp și să îi ajutăm să treacă ușor pentru această perioadă stresantă, susține Marta Liubimova. Ea este tiflopedagogă, adică specialistă pentru educarea și instruirea copiilor nevăzători.

PE LUNG

Pe portalul său „Privire specială”, Marta răspunde la cele mai comune și complexe întrebări ale părinților copiilor orbi: cum să înveți un copil să gătească, să facă ordine, să se spele pe dinți și să mănânce singur, cum să-și marcheze obiectele de uz casnic și multele altele. Însă, aici o să vorbim despre necesitatea unor lecții de igienă personală pentru fetițele care se apropie de perioada când vor avea primul ciclu menstrual

„Eram la un centru de nevăzători când am întâlnit o tânără nevăzătoare care mi-a povestit despre primul ciclu menstrual care a speriat-o, pentru că nu știa nimic despre asta, iar învățătoarea i-a dat un absorbant și a trimis-o la baie, unde copila stătea pierdută și nu știa ce să facă și cum să-l folosească”, povestește specialista. Ea spune că s-a gândit că astfel de cazuri se întâlnesc foarte rar, însă, după ce a discutat cu mai multe femei și fetițe nevăzătoare, a înțeles că subiectul „menstruația” este un subiect despre care nu se discută și care nu se explică. De aceea, a decis să discute cu părinții și învățătorii nu doar despre cât de important este să vorbească despre asta cu fetițele, dar și să facă lecții practice privind igiena personală.

Specialista vine cu anumite recomandări privind organizarea și structurarea acestor lecții. În primul rând, lecțiile despre ciclul menstrual trebuie făcute pentru fete cu vârsta de 9 ani. „La unele fete, ciclul începe mai devreme, de aceea, este bine să prevenim, ca să nu întârziem”, atenționează Marta. Trebuie să le explicăm copiilor cum este anatomia umană și cum se schimbă corpul care crește. Este recomandat ca la aceste lecții să fie folosite și machete, pentru că anatomia umană nu o poți învăța doar din cuvinte. Ulterior, fetelor trebuie să le fie prezentate diferite produse igienice pentru această perioadă: absorbante, tampoane și cupe menstruale. Trebuie să li se explice cum se folosesc, cât de bine le protejează și cum pot stabili mărimile lor prin picăturile de pe ambalaj. După aceste lecții, este bine ca învățătorul să organizeze o excursie prin magazin, unde fetele să poată simți diferența mai multor mărci. De asemenea, este necesar să le explicați că nu este rușine să-ți cumperi absorbante, ci un lucru firesc pentru orice femeie.

„Momentul cel mai complicat este să le ajuți pe fetele nevăzătoare să înțeleagă când li se începe ciclul”, spune specialista în educarea copiilor nevăzători. Ea le recomandă fetelor să-și facă un calendar în care să-și noteze ciclurile menstruale în limbajul Braille. Sau să descarce anumite aplicații în care să noteze când începe și când se termină ciclul menstrual și care să le reamintească când trebuie să fie pregătite. 

„Nu uitați să le spuneți că mai sunt și unele indicii care ne previn apropierea: durerile mai jos de stomac, schimbarea dispoziției, apariția coșurilor. De asemenea, sângele are un miros ușor metalic”, subliniază ea. 

Toate fetițele trebuie bine pregătite pentru această perioadă stresantă, însă copiii cu deficiențe de vedere au nevoie și de a fi ghidate, pentru a ști exact ce au de făcut și cum se pot descurca singure.

Totodată, mai mulți specialiști în educație susțin că educația sexuală ar putea ajuta pe copii să treacă mai ușor de anumite etape de maturizare și să fie pregătiți, informați și protejați. Cu toate acestea, educația sexuală în Republica Moldova reprezintă un subiect tabu atât pentru părinți cât și pentru copii săi. Datele statistice din ultimii ani arată, că tinerii din Republica Moldova au puține cunoștințe despre propriul corp și despre modalitățile de a avea grijă de sănătate.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.