Connect with us
"
"

Tehnologie

Lansarea Unite – operator de comunicatii mobile CDMA 2000 1X in Moldova

Lansarea Unite – operator de comunicatii mobile CDMA 2000 1X in Moldova

Publicat

pe

1 martie 2007, are loc lansarea Unite – primul operator de servicii de comunicatii mobile, parte componenta a familiei S.A. "Moldtelecom", care utilizeaza tehnologia CDMA 2000 in banda de frecvente de 450 MHz pentru a oferi consumatorului sau servicii integrate de voce si date de ultima generatie.

Serviciile oferite de catre Unite sunt accesibile tuturor categoriilor sociale ale populatiei. Ofertele sunt suprinzatoare si tarifele avantajoase care propun o solutie eficienta de comunicare cu familia, prietenii si cu mediul de afaceri.
Moldtelecom propune 10 motive de a alege Unite:
-fara taxa de conectare si oferte tarifare cu mai multe minute incluse; 
– preturile din reteaua Unite includ toate taxele existente si sunt transparente; 
– apel international din reteaua Unite la tariful apelului international "Moldtelecom"; 
– apel international spre zona 0 la tariful unui apel national Unite; 
– tarife per secunda, din prima secunda de comunicare; 
– transferul tuturor minutelor neconsumate de la o luna la alta; 
– acces Internet pina la 2,4 Mbps; 
– acoperire teritoriala 94% si prezenta reprezentantelor Unite in peste 40 localitati; 
– preturi promotionale pentru telefoanele Unite; 
– comunicare si mai avantajoasa cu numere favorite in reteaua Unite si Moldtelecom.

CDMA 2000 este tehnologia digitala fara fir care permite transmiterea unei cantitati mari de informatii si date pe aceeasi frecventa. Folosind un cod unic pentru a identifica fiecare convorbire, CDMA 2000 ofera posibilitatea mult mai multor persoane sa foloseasca unde radio in acelasi timp. Trasatura distinctiva a tehnologiei CDMA 2000 este viteza mult mai mare de transfer a datelor si de acces la Internet si calitatea vocii.

In perioada de lansare Unite a pregatit pentru viitorii sai abonati un sir de oferte tarifare, servicii si promotii! Conecteaza-te acum la oricare din ofertele Unite si alege unul din telefoanele UNITE L-100 la doar 700 lei si LG LHD-200 la pretul promotional de 1000 lei!
Mai multe informatii pe site-ul offcial Unite.

Citește mai departe
Advertisement

Tehnologie

Review Samsung Galaxy S10

Publicat

pe

De către

Atunci când trebuie să își cumpere un smartphone nou, majoritatea persoanelor caută cele mai noi smartphone-uri de pe piață, și își orientează atenția spre telefoanele unora dintre cei mai renumiți producători de pe piață, cum ar fi Samsung de exemplu.

Unul dintre cele mai apreciate telefoane Samsung este modelul Galaxy S10, care dispune de specificații tehnice impresionante, iar in continuare vom discuta mai multe detalii legate de acest model.

Samsung a anunțat lansarea smartphone-ului Galaxy S10 în 2019. Producătorul oferă telefonul Samsung Galaxy S10 cu ecran de 6,1 inci, chipset Qualcomm Snapdragon 855, 6 GB RAM și 128 GB stocare internă.

Samsung Galaxy S10 vine cu Android OS v9.0 (Pie) din cutie si o baterie Li-Po 3500 mAh, care nu se poate detașa. Telefonul de 6,1 inci vine cu afișaj AMOLED (1440 x 2960 px).

Samsung Galaxy S10 vine cu Android OS v9.0 (Pie), dar poate fi actualizat la următorul sistem de operare; și are în dotare procesor de tip Octa-core, Single-core 2,84 GHz Kryo, Triple-core 2,42 GHz Kryo, Quad-core 1,8 GHz Kryo.

Dimensiunea ecranului Galaxy S10 se măsoară în diagonală, de la colț la colț. Ecranul Super AMOLED de 6,1 inci al Samsung Galaxy S10 cu rezoluție de 1440 x 2960 px este capabil să fie multitouch.

Memoria interna a Samsung Galaxy S10 (6 GB) nu poate fi extinsă, dar spațiul de stocare intern (128 GB) poate fi extins cu un card microSD compatibil, însă în mod evident, nu foarte mulți utilizatori vor avea nevoie de un card de memorie pentru a obține memorie suplimentară a telefonului.

Exista utilizatori care nici măcar nu salvează date și fișiere care să ocupe 32 de GB. Deci, cel mai probabil, cei care își vor alege un asemenea smartphone, nu vor opta pentru card de memorie.

Camera foto Galaxy S10 este echipată cu autofocus, la fel ca majoritatea camerelor Android ale smartphone-urilor din zilele noastre. În plus camera principală a Galaxy S10 are stabilizare optica a imaginii (OIS) pentru a contracara agitația camerei.

Camera frontală a telefoanelor va obține selfie-uri de cea mai bună claritate datorită celor 8 MP ai camerei, în timp ce camera principală are caracteristicile următoare: 12 + 12 + 5 MP, 4032 x 3024 px, autofocus, stabilizare optica a imaginii.

Samsung Galaxy S10 acceptă rețele 2G, 3G si 4G / LTE. Acest telefon are un GPS încorporat, la fel ca toate celelalte smartphone-uri lansate de marii producători. Galaxy S10 vine cu funcționalitate NFC (Near Field Communication), și are și radio FM încorporat, pentru utilizatorii cărora le place sa asculte radioul, reprezintă un mare avantaj.

Bateria Li-Po 3500 mAh, care nu se poate detașa, oferă smartphone-ului energie pentru a funcționa cel puțin o zi întreagă, daca începe ziua cu un procentaj de 100% al încărcării. Bateria care nu se poate demonta fără a anula garanția dispozitivului, va fi rapid încărcată, dat fiind faptul că acest smartphone acceptă tehnologia de încărcare rapida.

În plus, acest dispozitiv dual sim, acceptă și încărcarea wireless, și este rezistent la praf și apa, având certificarea IP 68. De precizat este faptul că dispozitivul mai vine la pachet cu senzori cum ar fi de exemplu accelerometru, barometru, busola, amprenta, giroscop, hol, ritm cardiac, lumina, proximitate.

Așadar, în mare parte acestea sunt cele mai importante caracteristici ale dispozitivului Galaxy S10, care este unul dintre cele mai apreciate telefoane Samsung. Chiar daca a fost lansat in anul 2019, iar de atunci Samsung a lansat și alte dispozitive, datorită specificațiilor tehnice amintite în rândurile de mai sus, acest model se bucura de o mare popularitate, la fel ca și Galaxy S10 Plus de exemplu.

(P)

Citește mai departe

Tehnologie

Cum să muți un eveniment mare pe online. Explică organizatorii Rockit

Publicat

pe

PE SCURT

Weekendul trecut a avut loc Rockit Conference, iar organizatorii sunt mulțumiți de cum au reușit în numai trei săptămâni să transforme evenimentul în unul online. În două zile de conferință, au vorbit 42 de speakeri, cifră specială pentru echipă, și au reușit să acumuleze mii de vizualizări pe online. 

Stela Roman și Lyu Perciun-Lazari îți povestesc despre cum au reușit să mute conferința online, ce provocări au avut și bonus, fetele vin cu cinci sfaturi pentru asemenea situații.

PE LUNG

Conferința Rockit trebuia să aibă loc pe 8 și 9 mai, cu o mulțime de invitați, speakeri și participanți. Pregătirile erau început și subiectul stabilit: Going Global, despre cum mutăm afacerile noastre din local în global. 

Dar planurile au fost date peste cap de COVID-19. Atunci, Stela Roman și colegii ei din echipa de organizare au decis să mute conferința online și să adapteze și subiectul –  „Don’t panic: Finding solutions for the new reality”.

Enlarge

2-2
The fearless leader who united the crew’s free spirits, Rockit Spacecraft Captain - Artur Gurău

42 de speakeri au vorbit despre marketing (inclusiv email marketing), transformare digitală, medicină, educație, antreprenoriat, vlogging, media, comunicare, finanțare de proiecte, investiții și altele. Pentru echipă, cifra de 42 este specială. Inițial, planificau să aibă 22 de speakeri, însă cu trei săptămâni înainte de conferință și-au amintit de motto-ul din cartea The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy „Don’t panic”, iar cifra 42 reprezintă în această carte răspunsul la viață și la univers. În acel moment, organizatorii și-au imaginat cum ar fi dacă ar avea 42 de speakeri.

Enlarge

1-16
Nika Vodvud, ilustratoare, feministă, autoarea canalului pe Youtube Nixel Pixel

Deși inițial toți au fost foarte entuziasmați de idee, un pic mai târziu nu mai era atât de clar cum să includă 42 de vorbitori într-o agendă de două zile. Au fost nevoiți să modifice planul în așa fel încât discursurile să fie consistente, iar cei care vor viziona conferința să poată vorbi cu experții. Așa au creat un chat pe Telegram unde s-au pus întrebări și s-a făcut networking cu vorbitorii.

Partea tehnică a fost o provocare pentru organizatori. Au muncit aproximativ 20 de persoane ca totul să meargă ca la carte. Pentru momentele când ar fi putut să apară vreo problemă de conexiune sau tehnică, echipa a pregătit materiale de rezervă. Și sigur că le-au și folosit. Unul dintre speakeri nu avea sunet și a trebuit să vorbească următorul din listă. În paralel, echipa din regie a rezolvat problema la distanță.

A fost o provocare, pentru că a fost pentru prima dată când noi am făcut asta. În viitor, nu va fi mai greu, pentru că drumul este bătut, toate pietrele subacvatice au fost descoperite, știm greșelile, explică Stela Roman, a cărei funcție oficială în cadrul echipei este The charismatic Magnetar Agenda Manager and First Officer, nume inspirat din filmele science-fiction cum ar fi Star Treck.

Enlarge

4
Alexandru Guțu, directorul general al Centrului de Diagnostic German, și familia lui

Colega Stelei, The Inspiring Galactic Second Officer and Communication Officer, Lyu Perciun-Lazari, spune că această experiență a făcut-o să înțeleagă și să vadă punctele forte și punctele slabe ale unui eveniment online. Cel mai mare dezavantaj este că nu are loc interacțiunea de față în față cu un speaker. Nimic nu poate să schimbe experiența din offline de interacțiune, când vezi persoana în față și poți să te saluți, să dai mâna sau să te prezinți, să comunici în mod liber…

De asemenea, tânăra recunoaște că sunt foarte multe avantaje în organizarea conferinței Rockit online. Dacă în anii trecuți când conferința se întâmpla offline, se adunau 400-700 de oameni, în acest an s-au înregistrat peste o mie și jumătate de oameni ca să asculte speech-urile experților. Mai mult, videourile cu conferința au fost vizualizate de peste 160 de mii de ori. Asta este un avantaj foarte mare, pentru că acoperim și o zonă geografică mai mare, pentru că anul acesta au fost participanți din peste zece țări care s-au înregistrat… Îți dai seama că numărul de facto al vizualizărilor este și mai mare”, explică Lyu, adăugând că datele încă sunt în curs de procesare.

Și numărul mare de vorbitori a fost posibil datorită mediului online. Lyu spune că este foarte complicat să aduci experți de peste hotare, mai ales din punct de vedere financiar. Dar acum, bugetul pentru cazare și alte cheltuieli a fost redistribuit pentru online. 

Enlarge

5
Dmitri Voloșin, fondatorul companiei Simpals

Echipa de la Rockit Conference vine și cu câteva sfaturi:

  1. Cercetează piața, urmărește evenimentele, cum arată ele ca imagine, ca și interacțiune cu audiența.
  2. Nu-ți fie frică să întrebi alți organizatori despre cum a avut loc și ce s-a făcut pe partea tehnică, prin ce greutăți au trecut. Multe chestii la care nu ne-am gândit au apărut exact în ziua evenimentului.
  3. Cere ajutorul comunității ca să transmiți mesajul tău, caută parteneri care să te ajute în așa fel încât să vadă cât mai mulți oameni evenimentul. În perioada aceasta, este foarte mare gălăgie pe online și evenimentul s-ar putea pierde dacă nu depui un efort mai mare. Implică comunitatea de influenceri. Rockit Conference a avut suportul comunității în ambele zile, au povestit despre eveniment, au făcut share, au făcut stories și au anunțat audiențele lor despre chatul în Telegram și despre live-uri.
  4. Nu folosi muzica copyrighted pentru că riști să fii blocat/ă de Facebook sau Youtube dacă faci streamingul pe aceste platforme.
  5. Fii flexibil/ă. Fă-ți un plan A, B, C pentru situații care pot apărea în ziua evenimentului. Trebuie să ai text pentru momente în care trebuie de întins de timp, pentru a salva vreo situație. Noi, la Rockit, suntem mulțumiți de rezultat, pentru că am planificat și pentru situațiile imprevizibile. Astfel am fost pregătiți pentru momentele în care lucrurile nu mergeau 100% conform agendei.
Citește mai departe

Sănătate

Aventurile unei antreprenoare din Moldova în 3 acceleratoare de startup-uri

Publicat

pe

De către

Ana Niculaeș a participat în trei acceleratoare de afaceri tehnologice, inclusiv unul la Amsterdam. Va participa și la acceleratorul online Upcelerator.

Am întrebat-o pe Ana care a fost motivația ei de a participa în mai multe programe de accelerare, cum a evoluat ideea ei de afacere și ce lecții a luat din acceleratoare. De asemenea, care sunt așteptările ei de la acceleratorul Upcelerator.

Ana este fondatoarea Cabinetului de Psihologie „Consuela”. A absolvit în 2010 un master în psihologie cu diplomă dublă la Paris și Barcelona. În cadrul studiilor de doctorat în psihologie a obținut bursa Carnegie. A predat la Universitatea din Buffalo, New York, SUA și în 2014 a revenit în țară pentru a promova cultura de a merge la psiholog în Moldova. În 2015 a obținut diploma de excelență academică pentru Moldova în cadrul rubricii „Reveniri care Inspiră”.

Atunci când a deschis un cabinet de psihologie la Chișinău, idee nu avea cum să își asigure un venit suficient ca să acopere cheltuielile cabinetului și cum să se promoveze. Totuși motivația de a munci pe cont propriu și la îndemnul unor prieteni a decis că vrea să lucreze asupra unui model de afacere sustenabil și scalabil.

Ana știa și de la Robert Kiyosaki, autorul cărții „Tată Bogat, Tată Sărac”, că e foarte important să ai venituri pasive. „Când călătorești peste hotare, ești pe cont propriu, iar dacă m-aș îmbolnăvi nu aș reuși să mai câștig suficienți bani ca să-mi acopăr cheltuielile”, zice Ana.

Primul accelerator în care a participat, a fost Space Program organizat de Dreamups, care a fost o adevărată provocare. Așteptarea Anei era că va trece prin niște cursuri intensive care o vor ajuta să dezvolte o afacere. Iar faptul că ea trebuia să facă totul singură și că doar o dată în lună trebuia să facă un pitch a demotivat-o și chiar a speriat-o.

„Atunci încă nu știam ce înseamnă un «pitch», am aflat că este o formă de prezentare a ideii de afacere într-un mod foarte structurat, astfel încât să explici care este problema, care este soluția cu care vrei să rezolvi problema, prin ce te diferențiezi de alți concurenți, care e grupul țintă, mărimea pieței de desfacere și în ce mod o să faci bani”, menționează Ana.

Ana avea un disconfort psihologic, fiind pe cont propriu, având ca și idee să dezvolte o aplicație tehnologică, neavând cunoștințe tehnice, înțelegea că avea nevoie de un developer în echipă și în același timp nu știa de unde să ia bani pentru a-l plăti. „Îmi amintesc că avem un nivel înalt de de anxietate, atunci mi-am promis că voi face tot ce depinde de mine, voi face ședințe cu mentorii, voi executa toate exercițiile și chiar dacă voi eșua, voi eșua frumos și o să învăț foarte multe lucruri din asta”, povestește Ana. Ea a fost ambițioasă, pentru ea conta să ia unul din primele trei locuri în accelerator, și a lucrat la un chatbot care ajuta să treci peste despărțire, chatbot-ul e încă funcțional, ea a reușit să construiască un produs minim viabil, iar prin aceasta aplicație oferă 21 de zile de suport pentru persoanele care trec prin despărțire – Exchat.

Apoi împreună cu co-fondatorul Exchat au participat la un concurs de idei de startup-uri unde a mers ca să lucreze la validarea modelului de business. Acolo a apărut ideea de Anabot, care trebuia să fie un chatbot care să ajute să creeze conexiunea între persoanele care trec printr-o suferință emoțională și profesioniștii. Ea zice că problema de promovare ca și psihologi o au mai mulți specialiști, iar acest bot ar fi unit clienții cu profesioniștii.

În acel concurs a luat locul 2 și a câștigat o participare într-un alt pre-accelerator organizat de Rockstart în Chișinău, la Tekwill. Au urmat trei luni de lucru intensiv, unde a trecut prin ideea de problem-solution fit.

„Deseori noi ne îndrăgostim de ideea noastră, credem că e cea mai bună, iar sarcina ta e să verifici dacă asta e cu adevărat o problemă și dacă asta într-adevăr e cea mai bună soluție”, zice Ana.

O altă etapă este market fit, unde verifici dacă este suficient potențial de cumpărare pentru o anumită piață. Ana zice că ea nu a reușit să găsească un model de business potrivit în acest accelerator. Dar totuși în acel program a câștigat o participare într-un pre-accelerator în Amsterdam, care este în top 10 acceleratoare din lume și era nișat pe inteligența artificială.

„Anabot urma să fie un coach virtual care măsura starea emoțională zilnică. Măsura nivelul de calitate a somnului, nivelul perceput de energie și nivelul de încredere în sine”, menționează Ana. Dificultatea cu care s-a confruntat era că achiziționarea unui client era mult mai costisitoare decât potențialul venit pe care l-ar fi avut de la psihologi. „Aici a fost blocajul, mentorii au spus că se pare că acest produs nu e potrivit ca și timing, dar că tot ce ține de sănătatea mintală va deveni tot mai cerut în viitorul apropiat”, zice Ana.

Au primit sfatul să meargă pe elementul de recepționist digital, ceea ce nu li se potrivea.

În Upcelerator își planifică să dezvolte modelul de business. Aici aplică cu ideea Respiro, care este un site, o bază de date a psihologilor, astfel încât beneficiarii să-și găsească psihologul potrivit în dependență de limba vorbită, tipul de serviciu și locație.

Ana menționează că a învățat foarte multe lecții în acceleratoarele de afaceri în care a participat. „E o experiență cu foarte multe emoții, un adevărat „emotional rollercoaster”, sunt foarte multe momente în care vrei pur și simplu să renunți, pentru că sunt foarte multe blocaje. Și atunci când tu știi de ce faci asta, mereu va fi obiectivul în față și chiar dacă apar niște blocaje, vei trece mai ușor peste ele. Foarte mult contează echipa cu care pornești la drum, pentru că un startup presupune foarte mult voluntariat ”.

Pentru Ana, obiectivul fiind promovarea culturii de a merge la psiholog, mereu a ajutat-o să meargă înainte. Și asta a ajutat-o să treacă prin cele trei acceleratoare. Și chiar dacă nu și-a atins scopul propus, acesta fiind obiectivul vieții ei, ea mereu găsește resurse să continue.

„Mereu e nevoie să testezi ipotezele” zice Ana, aceasta e o altă lecție învățată în acceleratorul din Amsterdam și cu acest plan vine la Upcelerator.

Mai multe detalii despre programul Upcelerator găsiți aici https://upcelerator.md/

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie16 ore în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social18 ore în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Cultură19 ore în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social22 de ore în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social2 zile în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031