De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Un lac verde din Peştera Lacul Verde este un miracol. Prezenţa acestei acumulări de apă într-o peşteră fosilă, suspendată în calcare puternic fisurate, este un fapt mai puţin obişnuit.
Această deosebită peşteră se află în masivul Builă-Vânturăriţa, din judeţul Vâlcea, România. Cocoţată la o altitudine de 990 metri şi la 140 metri faţă de talvegul (linie care unește punctele cele mai adânci ale unui curs de apă) văii râului Cheia.
Pentru prima dată această peşteră a fost explorată şi cartată în anul 1978 de către un cerc de Speologie din Râmnicu Vâlcea.
Peştera are o intrare relativ mare, de 6×4 m. Imediat după aceasta urmează două galerii : prima, foarte îngustă, are numai 10 m lungime. Cealaltă este largă şi înaltă, cu podeaua dreaptă, acoperită cu fragmente mărunte în primii 15 m, apoi cu blocuri mari de calcar prăbuşite peste vechi concreţiuni.
După 35 de metri de mers prin întunericul peşterii aceasta se ramifică în două culoare ce se întâlnesc în Sala Mare a peşterii. Ramificaţia principală are o pantă de 4 m, iar cea secundară este uşor descendentă, neconcreţionată şi foarte largă (25 m).
Sala Mare ce are dimensiuni impresionante (30x20x10 m) are podeaua destul de accidentată din cauza multor blocuri ce au căzut din tavanul subteranei.
Din colţul sud-estic porneşte o galerie, la început ascendentă, cu mult material clastic, care se ramifică după 20 m. În dreapta galeria se termină cu trei mici prelungiri scurte, iar cea din stânga coboară la un lac prins între pereţii unei crăpături în rocă cu lăţimea de 1 m, lungimea de 10 m şi adâncimea până la 3 m.
Prezenţa lacului în crăpăturile unei peşteri fosile puternic fisurate este destul de stranie şi se poate explica doar prin depunerile de argilă care au blocat acele fisuri.
Prin deschiderea unor fisuri, este posibil ca lacul sa se dreneze, ca şi cel din Peştera Pagodelor, ce se află în apropiere.
Pentru a fi vizitată peştera nu necesită echipament special, putând fi admirată de orice doritor ce dispune de surse de iluminat, deoarece peştera nu este amenajată pentru turişti.
Priveliştea oferită de lacul de culoare uşor verzuie şi extrem de limpede în întunericul peşterii este senzaţională.
Distanţa de la Chişinău până la Peştera Lacului Verde este de 680 km.