La mulţi ani! Chişinău împlineşte 579 de ani!

Capitala marchează 579 ani de la prima atestare oficială a oraşului. Este unul din puţinele oraşe, al cărui nume n-a suferit nici un fel de schimbare în cursul unui rând de veacuri. Şi în vremea lui Alexandru cel Bun, numele Chişinăului se pronunţa ca şi astăzi.

Istoricii au lansat trei teorii privind etimologia cuvântului Chişinău.

Unii, care caută să dovedească caracterul slav al Basarabiei, au emis părerea că denumirea Chişinăului provine de la cuvântul ucrainean Chişeni, ceea ce înseamnă „buzunar”. Alţii firmă că denumirea Chişinău derivă de la Câşla Nouă, ceea ce ar însemna aşezare nouă, târg nou. O altă teorie susţine că numele de Chişinău, cu sufixul ău ar fi de provenienţă ungurească, ceea ce ar însemna un anumit tip de fortificaţie de luptă împotriva tătarilor, caz întâlnit şi în Ardealul românesc, unde se află o localitate cu acelaşi nume.

Chişinăul a fost supranumit şi oraşul din piatră albă. Respectivul supranume vine din faptul că foarte multe clădiri din Chişinău sunt deschise la culoare, fiind construite din piatră albă de calcar.

Iată câteva cifre ce caracterizează în prezent oraşul Chişinău:

În municipiul Chişinău locuiesc peste 800.000 de locuitori, sau 22% din populaţia ţării. Municipiul asigură însă circa 48% din PIB al ţării.
Cea mai înaltă construcţie din Chişinău este turnul pe care sunt instalate antenele televiziunii naţionale, care a fost construit în 1958 şi are o înălţime de 197 metri.

Municipiul Chișinău a avut în istoria sa 36 de primari, inclusiv doi interimari. Cel mai longeviv edil a fost Carol Schmidt – 26 ani.
Cea mai înaltă clădire a oraşului este ansamblul locativ „Porţile Oraşului”. A fost construit în 1970-1990, are 24 de etaje şi circa 70 metri înălţime.

Chişinăul are circa 50 de cetăţeni de onoare, printre ei numărându-se personalităţi marcante ale culturii, dar şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic Juan Antonio Samaranch şi preşedintele Franţei Jacques Chirac. Ultimele persoane căreia primarul Chişinăului i-a înmânat acest titlu au fost scriitorul Vladimir Beşleagă, regizorul Ion Ungureanu şi fondatorul ansamblului Joc, Vladimir Curbet.

În preajma Hramului Capitalei, a apărut o producție video „Chișinău – inima Moldovei”, realizată de Skydrive, în care apar locuri din Chișinău, filmate de la înălțime. Printre ele se numără monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Turnul de Apă, Gara, Porțile Orașului, Catedrala și altele.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.