De Cătălina Gromov
Chișinău / Moldova.ORG / — Născut în aceeași zi cu regretatul poet Grigore Vieru, de ziua dragostei, scriitorul Ovidiu Creangă a atins, astăzi, frumoasa vârstă de 90 de ani. Fiind cunoscut ca "Nemuritorul", sau "bunelul Ovidiu", activistul român a reușit să îndure suferința și a știut să învingă moartea, prin creație.
Ovidiu Creangă este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și a devenit celebru prin faptul că a început să scrie literatură la vârsta de 80 de ani, după cum spunea chiar el, prin argumente convingătoare: „Viața începe la 80 de ani !”. În decursul unui deceniu, scriitorul a publicat mai multe cărți despre Patriotism, Epigrame, Medicină Alternativă, Hipoză, Eseuri, „Amintiri din copilarie” etc. Specializat în inginerie, este și om de știință, care a efectuat mai multe invenții și a scris tratate științifice, de pe urma căruia i-au fost acordate, "Ordinul Muncii" și "Medalia Muncii" în România.
Ovidiu Creangă are cetățenie dublă: română și canadiană, deoarece s-a stabilit în Canada, de mai mulți ani. S-a născut pe 14 februarie 1921, în satul Vărzărești, plasa Nisporeni, județul Lăpușna. Copilăria și-a consumat-o în Basarabia. Școala primară în diferite sate din județ și liceul întâi la Bogdan Hajdău în Chișinău, apoi la Ion Creangă din Bălți. În timpul ocupației sovietice, iunie 1940, când termina clasa a șaptea s-a refugiat cu mama sa în Vechiu Regat, tatăl fiind omorât într-o bătaie de către bolșevici. A finisat liceul Petru Rareș din Piatra Neamț și apoi a absolvit politehnica, ca șef de promoție cu calificativul “Magna cum Laude” în 1946. În 1948 a intrat printre primii cecetători științifici care au pus bazele cercetării în chimie la ICECHIM. Până la vârsta de 64 de ani a activat în domeniul științific și în același an a emigrat în Canada, unde se află și astăzi. Atunci a început o nouă carieră, bazată pe afaceri, până la 80 de ani, când și-a încercat puterile ca sriitor. A început cu "Moş Bodrângă", apoi o carte de epigrame „Unde dai şi unde crapă” editată de Dalsi. A urmat altă carte de epigrame numită „Epigrame şi catrene, scrise noaptea printre gene”, editată la Chişinău, la editura Museum, după care, la aceeaşi editură a mai apărut şi „Cu rice risc am să spun adevărul”. Prinzând gust de scris a publicat trei cărţi la editura Anamarol din Bucureşti: „Medicina alternativă văzută de un inginer”, „Cu hipnoza şi tu poţi face minuni” şi (încă) o carte de epigrame (în colaborare) numită „Un zâmbet de peste ocean”. A opta carte ce a gustat faima cu denumirea „Cu şi fără securişti”.
Întrebat într-un interviu de unde a apărut această poftă de a scrie, Ovidiu Creangă a răspuns că scriitorul lui preferat este Ion Creangă, iar diviza după care se conduce în viață este ca a lui Winston Churchill: "NEVER, NEVER, NEVER, QUITT !".
Cu ocazia zilei de naștere, diaspora română și prietenii săi stabiliți în Canada i-au pregătit mai multe surprize plăcute.
Până și prim-ministrul canadian Stephen Harper şi prim-ministrul provinciei Ontario Dalton McGuinti l-au felicitat, trimiţându-i mesaje oficiale prin care felicită respectos scriitorul basarabean. (Vezi foto mai jos).
Conaționalul nostru Iacob Cazacu-Istrati, stabilit în Toronto, Canada zicea într-o scrisoare de felicitare: "Am scris câteva articole despre Domnia sa, numindu-l bunelul meu şi al tuturor românilor basarabeni… Şi…ştiţi, că s-a prins: astăzi toţi îl numesc „bunelul Creangă”. Iar lui i se umple inima de bucurie … Toată viaţa a purtat şi poartă în suflet dragostea şi durerea plaiului natal, baştinii sale. Dorul şi nemărginita dragoste faţă de Basarabia l-au însoţit şi-l însoţesc mereu…".
La Mulți Ani, bunele Creangă!