La Gara Chisinau, Politia transporturi a retinut cartile Mitropolitului Antonie Plamadeala

Cazul despre care va vom povesti mai jos ne-a fost relatat de catre dr. Stelian Manic, conferentiar la Universitatea Libera Internationala din Moldova. De la el am aflat ca este nepotul inalt Prea Sfintitului Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului, Crisanei si Maramuresului, nascut pe 17 noiembrie 1926 la Stolniceni, Hincesti, care, dupa o boala grea si indelungata, s-a stins din viata anul trecut. inca in perioada sovietica, Mitropolitul a intreprins o calatorie la bastina, unde si-a botezat mai multi nepoti, inclusiv pe Stelian Manic. De curind, comunitatea locala, in frunte cu primarul Ion Moraru, a hotarit sa deschida la Stolniceni un muzeu in memoria marelui inaintas, iar scoala din sat – sa-i poarte numele. De asemenea, numele lui Antonie Plamadeala il va purta si biblioteca publica raionala din Hincesti.

inca pe cind era in viata, Mitropolitul a hotarit sa daruiasca biblioteca sa personala elevilor scolii din sat si viitorului muzeu. Dupa moartea sa, aceasta a inceput sa fie transportata in R. Moldova. Cartile sunt transmise prin intermediul insotitorului de tren, iar de la gara – luate in primire de catre Stelian Manic, impreuna cu tatal sau si cu unchiul sau, cunoscutul profesor de limba engleza Arcadie Manic. Pina nu demult, aproape ca nu existau impedimente in transportarea cartilor, acestea purtind semnatura si stampila Mitropolitului. Dar iata ca, pe 13 iulie, cind lua un lot de carti, de Stelian Manic s-a apropiat un reprezentat de la politia transporturi, pe nume Alexandrov, care a rugat sa-l urmeze. Cu doua genti in mina – fiecare a cite 40 kg -, nepotul Mitropolitului a fost nevoit sa mearga pina la sectia de politie a garii. Manic a cerut ca la efectuarea perchezitiei sa fie intocmit un proces-verbal, in prezenta martorilor. Aceasta i-a enervat si mai tare pe politisti. Agresivi din fire, ei au trecut la amenintari si intimidari, incriminindu-i faptul ca a adus cartile de vinzare, dar nu pentru biblioteca scolii si pentru muzeu. La insistenta celui retinut, au fost adusi doi martori, in uniforma de politisti, care, ca si colegii lor, au refuzat sa se prezinte. Dupa ce au perchezitionat gentile, politistii, convingindu-se ca nu e nimic suspect, i-au ordonat sa se care de acolo, zicind ca a avut un mare noroc. Stelian Manic, insa, le-a cerut explicatie, de ce n-a fost intocmi procesul verbal si cum sa se deplaseze, din nou, cu doua genti atit de grele, in alt capat al garii. Unul dintre politisti i-a spus ca nu e nici o problema – nu are decit sa parcheze automobilul cit mai aproape de sectia de politie ca sa-si ia cartile. Cind s-a intors, a gasit cartile ravasite pe podea, iar unul dintre politisti l-a amenintat: „Vezi, acum te putem amenda, pentru ca ai parcat masina in fata sectiei!”. Cel mai grav, ne spune Stelian Manic, e ca alaturi de plutonierul care l-a injosit era si superiorul sau. Superiorul, in loc sa-l tempereze pe subaltern, l-a luat la rost pe cel retinut. Cu toate ca incidentul s-a consumat, Stelian Manic nu e sigur ca miine-poimiine, cind va trebui sa preia un alt lot de carte, nu va fi din nou umilit, iar insotitorii de tren – santajati pentru ca iau in primire asemenea bagaje.

Contactat de noi, Vitalie Lazar de la Sectia delicte transfrontaliere ne-a spus ca, pentru a evita cazurile de contrabanda, colaboratorii acesteia sunt obligati sa verifice bagajele pasagerilor, daca li se pare ceva suspect. in cazul dat, n-a fost nimic grav, deoarece bagajele au fost pur si simplu verificate si restituite persoanei cu pricina. El ne-a rugat sa nu ne referim la caz, considerindu-l unul lipsit de importanta.  // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.