„La Fabrica” sau cum să transformi o fabrică de ciment într-o oază verde

Oamenii creativi deseori văd oportunități acolo unde toți văd doar obstacole. Ruinele unei clădiri pot fi istoria unei familii sau chiar a unei industrii. Această istorie apare abia atunci când un artist reușește să arate lumii ceea ce a văzut el.  Spre exemplu, Van Gogh a transformat un coș cu portocale într-o pictură impresionistă deosebită.

Eroul acestei istorii, Ricardo Bofill este un arhitector spaniol în vârstă de 79 ani care este vestit pentru proiectul său de amploare numit „La Fabrica”. El a transformat ruinele unei fabrici de ciment într-o grădină suspendată cu accente moderne.

Enlarge

2-37
O fabrică de ciment poate deveni o operă de artă

Fabrica de ciment, care datează din timpurile primului val de industrializare în Catalonia, n-a fost construită în același timp. Din cauza asta are multe straturi care au fost valorificate de către echipa de entuziaști.

Fiind închisă încă de pe timpurile Primului Război Mondial, fabrica a rămas dosită într-o pădure lângă Barcelona. Aceasta a constituit un noroc pentru Ricardo Bofill, care a descoperit-o în 1973 și a achiziționat-o, pentru că vedea un potențial enorm în acele ruine.

Enlarge

3
Fabrica a fost construită treptat, începând cu primul val de industrializare în Catalonia.

Enlarge

4
Fabrica a fost părăsită în timpul Primului Război Mondial.

Echipa arhitectului a lucrat la demontare elementelor uzate și construcția detaliilor necesare transformând ruinele într-un proiect de amploare, numit „La Fabrica”, care în prezent constituie oficiul central al afacerii de familie arhitectului, „Ricardo Bofill Taller de Arquitectura”.

Enlarge

6
Încăperile folosite pentru trai sunt dotate cu cămine.

Enlarge

7
Elementele din decor fac aluzii la diferite stiluri, în contrast cu aspectul industrial.

Ricardo își dorea să transforme o mașină de poluare și distrugere a naturii într-o stație de împrospătare a naturii. Astfel a plantat multă vegetație în jurul clădirilor și pe acoperișuri. Pe parcursul a 45 ani el și echipa sa a transformat total și interiorul: a scos pereți, a pus uși și geamuri artistice. A plasat chiar și o bibliotecă enormă în mijlocul unei săli. Astfel spațiul industrial a fost transformat într-o locuință.

Enlarge

8
„La Fabrica” este sediul companiei lui Ricardo Bofill.

Stilul încăperilor te duce cu gândul la templuri antice și totuși sunt accesibile pentru trai. Arată ca o moșie renovată și împrospătată de prezența umană, de oamenii care trăiesc și lucrează aici.

De departe arată ca Grădinile Suspendate din Mesopotamia, una din cele 7 minuni antice ale lumii. Fiecare etaj este plin de verdeață care se revarsă pe exterior, e aproape ca un labirint în pădure, unde te poți pierde cu lejeritate.

Enlarge

9
Scopul lui Ricardo Bofill a fost să transforme o mașină de poluare într-o oază verde.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.