La CNA va funcţiona o celulă de intervenţie. Va examina reclamaţiile privind colectarea plăţilor informale în sistemul educaţional

PE SCURT

Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat astăzi despre crearea unei celule de intervenţie care va examina sesizările despre cazurile de colectare a plăţilor informale în sistemul educațional.

Reclamaţiile vor putea fi depuse la adresa electronica a CNA
[email protected], la sediul Centrului (bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt 198, sala de audienţă), la linia naţională anticorupţie, cu apel gratuit, 24 din 24 de ore, 0 800 55555, dar şi pe pagina de Facebook a Centrului.

PE LUNG

Anunţul vine în contextul discuţiilor recente dintre directorul CNA, Ruslan Flocea şi ministrul Educaţiei, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolăiescu-Onofrei în cadrul cărora au fost abordate mai multe subiecte ce ţin de fenomenul corupţiei în sistemul educaţional şi metodele de contracarare ale acestuia.

Ambele autorităţi au agreat un plan comun de activităţi referitoare la eradicarea practicilor de colectare a plăţilor informale în instituţiile de învăţământ.

Astfel, MECC a emis un ordin, în care se menţionează că „ministerul atrage atenția cadrelor manageriale/ didactice ale instituțiilor de educație despre necesitatea reacționării prompte şi întreprinderii tuturor măsurilor necesare în vederea prevenirii și contracarării fenomenului corupțional în cadrul instituțiilor de educație prin examinarea și elucidarea situațiilor concrete de implicare a subiecților în cazuri de corupție, precum și prin sesizarea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, după caz, a Centrului Naţional Anticorupţie a oricărei tentative de abatere de la prevederile în materia interzicerii colectărilor plăților informale.”

La rândul lor, CNA şi MECC se vor concentra pe promovarea politicilor de integritate în sistemul educaţional prin organizarea de instruiri anticorupţie şi prin informarea corpului didactic şi a părinţilor  cu privire la ilegalitatea şi inadmisibilitatea iniţierii şi instigării la colectarea plăţilor informale.

În acest context, CNA vine cu recomandări către persoanele care s-au confruntat cu situaţii în care au fost somaţi să contribuie financiar pentru unele activităţi şcolare să sesizeze Centrul sau ministerul de profil.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.