Connect with us
"
"

Social

La Chișinău se desfășoară duminică cel mai popular târg al pomușoarelor – Summer Berry Fair

Publicat

pe

PE SCURT

Aproximativ 20 de producători de pomușoare din toate raioanele Republicii Moldova vor fi prezenți la Târgul pomușoarelor – Summer Berry Fair, desfășurat astăzi, în municipiul Chișinău. Este prima ediție a unei serii de târguri ale pomușoarelor, organizată de Asociația Obștească „Pomușoarele Moldovei” în parteneriat cu Pretura Sectorului Ciocana a municipiului Chișinău.

În cadrul primei ediții a Summer Berry Fair din acest an vedetele festivalului vor fi murele și zmeura, precum și pomușoarele procesate. Evenimentul are scopul de a impulsiona consumul de pomușoare autohtone.

PE LUNG

În anul 2019, se vor desfășura 3 ediții, în fiecare lună de vară: 23 iunie, 21 iulie și 18 august. Potrivit organizatorilor, în cadrul evenimentului din 23 iunie, se estimează că producătorii de mure, de zmeură și producători de pomușoare procesate, vor comercializa de la tarabele personalizate aproape 7 tone de pomușoare, la preț de producător.

De asemenea, în cadrul evenimentului mai multe centre comunitare și de creație din Chișinău vor organiza ateliere de creație și activități cultural-artistice destinate copiilor.

Prima ediție a târgului pomoșoare din 23 iunie, se va deschide la ora 9.00, în sectorul Ciocana, str. Alecu Russo 61-63/1.

Este al treilea an când producătorii de pomoașoare din țară se reunesc în cadrul tîrgurilor Summer Berry Fair pentru a comercializa produse și a comunica cu consumatorii.

În Republica Moldova cresc peste 11 tipuri de pomușoare, cultivate de peste 700 de producători locali.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Ce documentare recomandă Ion Gnatiuc în autoziolare

Publicat

pe

De către

În lista cu rezoluții pentru 2020 am îndrăznit să strecor două doleanțe pe care visez să le realizez de mai mulți ani încoace: să citesc mai mult de 25 de cărți anual și să vizionez cel puțin patru filme documentare săptămânal. La început de februarie am înțeles că șansele de a duce la capăt doleanțele vechi erau foarte mici. Aproape consolat că nu voi reuși să îndeplinesc planul și că va trebui să mai aștepte un an, m-am trezit în autoizolarea forțată de pandemie, cu mult spațiu gol în calendar, datorat și consumului redus la zero de rețele sociale. Era doar o chestie de timp, ritm și auto-disciplină pentru a reveni în cursă.

Meniul de consum video a fost foarte divers în ultimele două luni. Am revăzut filme clasice, am savurat seriale web create în timp de pandemie (botezate mai nou „filme de bucătărie”), dar nu am uitat de filmele documentare, un domeniu în care încerc să îmi fac loc. 

Pe lângă mult junk, mi-am auto-impus două filtre de selecție, legate printr-un fir comun: filmele pe care le urmăresc trebuie să înlocuiască lucrurile pe care pandemia mi le-a confiscat, cum ar fi peisaje naturale, și/sau să vorbească despre lucrul de care cred avem cea mai multă nevoie în această perioadă: lecții de empatie și solidaritate. Las mai jos o listă scurtă din multitudinea de titluri pe care le-am savurat, documentare care se digeră ușor, dar care se ascund sub piele și te cam urmăresc o vreme.

The Salt of the Earth / Sarea Pământului

Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) a avut premiera în 2014 în cadrul secțiunii Un Certain Regard la Cannes. Filmul urmărește povestea lui Sebastião Salgado, un fotograf brazilian care în ultimii 40 de ani a străbătut continentele în căutarea umanității în continuă schimbare. A fost martorul câtorva evenimente majore ale istoriei noastre recente: conflicte internaționale, foamete și exod. De data aceasta, el pleacă în descoperirea unor teritorii virgine, a unei faune și flore sălbatice și a unor peisaje grandioase, ca parte a unui proiect fotografic tribut pentru frumusețea planetei. O uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado și a operei sale, filmul este şi un studiu emoționant despre relația tată-fiu, culegând mai multe premii și nominalizări înainte de nominalizarea de la Oscar. „Pe lângă devotamentul pentru fotografie, cei din familia Salgado mai au o pasiune: ecologia. Am știut că trebuie să spun ambele povești în același timp“, spune Wim Wenders, cel care a co-regizat filmul alături de Juliano Ribeiro Salgado, fiul cunoscutului fotograf.

Virunga

În ultimii 20 de ani și-au pierdut viața 169 de persoane care au stat în calea celor veniți cu interese economice în zona Parcului Național Virunga (Congo), protejat de o adevărată armată. Este, de fapt, și punctul de pornire al filmului Virunga, nominalizat la Premiile Oscar și BAFTA, un film care te implică în comunitățile de acolo și te face să trăiești riscurile care pentru localnici sunt un mod de viață. Înființat în 1925 și devenit parte a patrimoniului mondial UNESCO în 1979, Virunga este singurul loc din lume unde mai trăiesc gorilele montane, o specie amenințată de dispariție. În prezent, la nivel global, mai sunt doar 800 exemplare. În momentul în care sub lacul Edward I, aflat în vecinătatea parcului, au fost zăcăminte de petrol, liniștea unei arii protejate înțepate de braconieri ajunge pe muchie de cuțit. 

Într-o țară în care președintele și guvernul asigură toate pârghiile necesare deschizând drumul spre exploatare companiilor străine, gorilele montane și protectorii acestora rămân singurul impediment în calea dezastrului. Filmul face o incursiune neobișnuită pe continentul african, care poartă haina unei realități triste – țările colonialiste din secolul trecut, dispărute o dată cu valul de declarații de independentă, au fost înlocuite cu companii străine, care profită de sărăcia și corupția locală pentru a stabili un monopol și a exploata resursele naturale. Oamenii sunt mituiți cu promisiuni – construcția de scoli, a rețelelor de drumuri, spitalelor, universităților. Sunt ademeniți cu civilizație la schimb cu dezechilibrul natural din zonă.

The Innocence Files / Dovadă de nevinovăție

Un mini-serial documentar desfășurat în 9 episoade (cu durata totală de 573 minute) ce dezvăluie erorile și minciunile care au dus la o serie de condamnări incorecte în Statele Unite și scoate la iveală nedreptățile făcute victimelor și celor acuzați. Este un film în care conținutul e atât de tranșant și emoționant încât m-a făcut să trec cu vederea forma (nu sunt deloc un fan al reconstituirilor și accentelor în stil TV american).

Închei această listă de recomandări asumându-mi riscul de a fi crucificat de cei care ard pe rug platforme precum Netflix, acolo unde pot fi vizionate ultimele două ocupante alte topului. Am fost în această tabără, știu cum e, dar pe lângă multe defecte și păcate capitale, aceste platforme oferă și conținut de calitate.

 Totuși, pentru cei care nu au loc în vocabular sau resurse pentru abonamente, o mulțime de entități oferă multe producții calitative pentru publicul larg în această perioadă. Aș îndrăzni să menționez aici Astra Film Festival (România), care proiectează zilnic câte un film care a ajuns pe ecranele din Sibiu în anii anteriori, IDFA (Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam), care a pus la dispoziție o bibliotecă video de filme care cuprinde câteva zeci de titluri, sau Taskovski Films (unul dintre cei mai mari agenți de vânzare din lume pe zona de film documentar), care oferă un film gratuit pe zi.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle15 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap  Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe...

Sănătate17 ore în urmă

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea...

Lifestyle20 de ore în urmă

Pâinea cu maia, o sectă în care vrei să intri

Pandemia asta ne-a închis în casă și ne-a trimis la origini. La propriu și la figurat. Rafturile golite de drojdie...

Divertisment2 zile în urmă

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi...

Economie3 zile în urmă

Afaceri pe timp de criză: cum s-au reinventat companiile străine 

PE SCURT În timp ce „coșmarul” numit COVID-19 a închis foarte multe afaceri, altele au reușit să aibă chiar succes...

Economie3 zile în urmă

Afaceri din Moldova, apărute pe timp de criză

PE SCURT 88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un...

Economie3 zile în urmă

Coronavirusul seacă industria vinului

PE SCURT Până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică7 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031