Connect with us

Social

La Chişinău a fost instituit Serviciul Asistență Stradală

Publicat

pe

Primăria municipiului Chișinău a informat despre instituirea Serviciului Asistență Stradală. Noul Serviciu a fost creat în scopul consolidării sistemului de protecţie a copiilor, în special a celor care practică un mod de viaţă stradal, vagabondează, cerşesc, consumă substanţe toxice / narcotice sau practică prostituţia.

În cadrul noii structuri vor activa psihopedagogi, psihologi, asistenți sociali, voluntari etc. Serviciul va fi finanţat din sursele bugetului municipal Chișinău, precum și din mijloace proprii (donații, granturi, sponsorizări).

Serviciul Asistenţă Stradală va organiza activități de informare, sensibilizare, activități socio-educative, inclusiv în cadrul centrelor comunitare pentru copii, dar şi activităţi de asistență socială, precum identificarea copiilor în situație de risc în stradă, evaluarea complexă a cazurilor parvenite în adresa Serviciului, documentarea beneficiarilor și stabilirea statutului acestora, plasamentul de urgență sau planificat al beneficiarilor, școlarizarea lor şi comunicarea cazurilor identificate către autorităţile tutelare.

Obiectivele operaţionale ale serviciului sunt identificarea copiilor aflaţi în stradă, reducerea numărului copiilor aflaţi în stradă şi reintegrarea lor, dar şi identificarea zonelor de risc, adică a zonelor frecventate de copii ai străzii.

Beneficiari ai Serviciului Asistență Stradală vor fi copiii supuși violenței, copiii neglijați, copiii ce practică vagabondajul, cerșitul, prostituția, copiii lipsiți de îngrijire și supraveghere din partea părinților din cauza absenței acestora de la domiciliu din motive necunoscute, copiii ai căror părinți sunt decedați, minori care trăiesc în stradă, copii care au fugit sau au fost alungați de acasă. Noul serviciu va funcţiona între orele 8.00 – 24.00.

De menţionat că Serviciul Asistență Stradală va conlucra cu organele afacerilor interne şi, în mod special cu Birourile Siguranță Copii din cadrul inspectoratelor de poliție de sector din municipiul Chișinău în vederea identificării copiilor și soluționarea cazurilor.

De asemenea, noua structură va stabili un parteneriat cu instituţiile medicale pentru efectuarea investigaţiilor primare ale beneficiarilor, consultarea medicilor de familie şi de profil. Copiii în privinţa cărora se vor stabili probleme grave de sănătate vor fi transportaţi la Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco”.

În acelaşi timp, tinerii care cer adăpost şi sunt băştinaşi din municipiul Chişinău vor fi investigaţi medical în serviciul de urgenţă a SCMC „Valentin Ignatenco”, iar cei din alte localităţi – în serviciul de urgenţă al IMSP „Institutul mamei şi copilului”.

Pe parcursul anului 2016 de către serviciile de profil la nivelul municipiului Chişinău au fost efectuate 70 de razii de depistare a copiilor aflaţi în situaţii de risc în stradă, în urma cărora au fost identificaţi 87 de tineri. Din numărul acestora, doar 34 erau din municipiu, iar ceilalţi din alte localităţi ale ţării.

În anul 2017, au fost organizate 132 de razii şi depistaţi 94 de copii. De menţionat că din cei 94 de tineri, 16 sunt din municipiu, iar 78 din alte localităţi, iar 95 la sută din copiii identificaţi în stradă pe parcursul anului trecut au fost plasaţi în centrele de plasament de mai multe ori.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Ce zice Anastasia Lazariuc despre apariția la concertele organizate de Ilan Șor

Publicat

pe

De către

Interpreta Anastasia Lazariuc își justifică apariția la concertele organizate de Ilan Șor prin faptul că este artistă, nu face politică şi merge acolo unde este invitată.

Interpreta spune că nu știe cine este Ilan Șor și nici faptul că numele acestuia figurează în cele două rapoarte Kroll în legătură cu frauda bancară, scrie Jurnal de Chișinău.

„Eu sunt artistă. Nu știu cine a furat și pe cine a furat. Pentru chestia asta există justiție. Artiștii sunt artiști de când lumea. Eu voi cânta pentru oamenii ceia amărâți care au plecat de-acasă pentru o viață mai bună. Celelalte revolte eu nu le cunosc și nu sunt eu cea care trebuie să facă ordine în toate lucrurile astea. Eu nu pot refuza să cânt pentru niște oameni care stau și îngrijesc de bătrâni sau cine știe ce fac ei acolo”, a menționat artista.

Reamintim că diaspora din Italia se va aduna duminică, 18 noiembrie, la ora 12:00, la Torino, pentru a protesta împotriva concertului organizat de Ilan Șor, primarul orașului Orhei, condamnat pentru escrocherie și spălare de bani.

„Duminică, începând cu ora 12:00, în fața sălii de concert unde va cânta Anastasia Lazariuc, vom protesta împotriva acestor concerte ale lui Șor. La ora 13:00 vom da citire mai multor declarații ale participanților la acest protest, care vin din mai multe orașe ale Italiei. Protestul este autorizat de către poliția din Torino. Vă invit să fim calmi, civilizați și să demonstrăm că suntem uniți și nu ne lăsăm provocați”, susține Larisa Cibotaru-Olarescu, o moldoveancă stabilită în Italia.

la 21 octombrie curent, Ilan Șor a organizat un concert la Veneția, iar Marina Tauber a fost huidută de moldovenii din Italia

Citește mai departe

Social

Intervenție SMURD. Un bărbat cu o maladie gravă, transportat de la Orhei la București

Publicat

pe

De către

Un pacient aflat în stare gravă a fost transportat de la Orhei la București de către un echipaj terestru SMURD. Bărbatul în vârstă de 59 de ani a fost dus la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Acesta suferă de o maladie gravă și necesita o intervenție de urgență, după ce a suportat o fractură a colului femural.

Potrivit IGSU, echipajul format din medici și paramedici a reușit cu succes să aducă persoana la spitalul din România, pentru ca acesta să primească îngrijirile de rigoare.

Pe parcursul drumului, bărbatul a fost monitorizat,  fără de a suporta complicații.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la lansarea Serviciul Mobil de Reanimare și Descarcerare din Republica Moldova, de asistență calificată au beneficiat peste 14 mii de oameni.

Totodată conform sursei, 18 intervenții au fost misiuni transfrontaliere pentru acordarea asistenței cetățenilor țării noastre.

Citește mai departe

Social

Persoanele fără loc de trai stabil pot beneficia de adăpost şi mâncare caldă la Centrul de găzduire și orientare din capitală

Publicat

pe

De către

În perioada rece a anului, între 1 noiembrie – 31 martie, persoanele fără un loc stabil de trai sau care vagabondează pe străzile oraşului pot benefica de adăpost și hrană caldă, adresându-se la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, din str. Haltei, 2.

Autoritățile administrației publice locale a municipiului Chișinău îndeamnă cetățenii în dificultate să se adreseze la asistenții sociali din cadrul Centrului de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din Chișinău, la următoarele numere de telefon: 022-354-038 sau 022-354-039.

De asemenea,municipalitatea face apel către locuitorii Chişinăului să apeleze Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă „112″, atunci când observă în stradă persoane care îngheață și au nevoie de îngrijiri.

Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil reprezintă o instituție bugetară municipală care oferă, gratuit, asistență temporară persoanelor fără domiciliu stabil, fără venituri sau cu venituri insuficiente pentru asigurarea necesităților de trai zilnice.

Capacitatea Centrului de găzduire pentru persoanele fără domiciliu stabil din Chișinău este de 100 de persoane.

În perioada rece a anului, 1 noiembrie – 31 martie, instituția prestează servicii de găzduire pentru beneficiari în regim non-stop.

În prezent, la Centru sunt adăpostite zilnic circa 30 persoane, care se află acolo atât pe timp de noapte, cât și ziua, fiind asigurate cu hrană de 3 ori pe zi.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com