La Chișinău a avut loc premiera primului film animat VR din Republica Moldova

PE SCURT

Premiera privată a primului desen animat din Republica Moldova în format de realitate virtuală (VR) – „Aripi”a avut loc ieri, de  Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii. Caracteristica principală a desenelor animate VR este că tehnologiile de realitate virtuală permit crearea unei animații cu efect de prezență deplină.

Filmul este dedicat prietenului dispărut al regizorului filmului. Lucrările la proiectul „Aripi” au durat aproape patru ani.

PE LUNG

Potrivit lui Dmitri Voloșin, regizorul filmului și fondatorul studioului de animație Simpals Studio, „Aripi” nu este doar o istorie amuzantă. Filmul este dedicat prietenului său dispărut, Iurie Borodai, care iubea foarte mult să zboare, de aceea, desenul animat conține multe momente personale pentru regizor.

„Iura este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. El a fost întotdeauna naiv ca un copil și credea în minuni, și aceste lucruri le-am învățat de la el.”

Astfel, filmul animat „Aripi” este o poveste despre un astronaut moldovean care, în copilărie, a visat să zboare. Eroul a crescut, visele din copilărie au fost uitate, și acum, deja matur, supraveghează o stație spațială. Într-o zi niște probleme tehnice minore duc la unele mai serioase, din cauza cărora nava își pierde controlul și se prăbușește pe Pământ. Și acum, pentru a învinge toate necazurile, astronautul urmează să-și amintească din nou de visul său și să-și desfacă aripile.

Acesta a devenit unic nu numai pentru Republica Moldova, ci și pentru țările din Europa de Est. Creatorii desenului animat notează că au început să lucreze la realizarea filmului fără vreo experiență în spate sau specialiști în domeniul realității virtuale, de aceea au fost nevoiți să învețe din propriile greșeli.

„Acest proiect, pentru mine personal, a devenit mai apropiat și mai important decât restul desenelor animate pe care le-am creat. Și acest lucru este legat nu numai de faptul că este incredibil de emoționant, ci și de însăși istoria creării acestui film, de producția acestuia și de emoțiile pe care le-am simțit, lucrând la proiectul „ARIPI”. Noi i-am permis spectatorului să se scufunde complet în subiect și să se simtă parte din acesta. Vreau să subliniez că multe momente au fost create special din punct de vedere tehnic pentru a scufunda spectatorul în atmosfera de pe ecran. În această realizare, anume tehnologiile au avut o influență decisivă asupra evoluției istoriei”, spune Serghei Kirillov, CG supervisor „ARIPI”.


Caracteristica principală a desenelor animate VR este că tehnologiile de realitate virtuală permit crearea unei animații cu efect de prezență deplină. „Suntem bucuroși să fim parte din echipa globală, care dezvoltă o nouă ramură a cinematografului, unde spectatorul nu e doar spectator, ci și participant deplin la subiect. Cea mai mare recompensă pentru o astfel de lucrare este reacția spectatorilor, ochii lor scânteietori și emoțiile sincere de după vizionare”, a spus Anna Voloșinovici, managerul proiectului „ARIPI”.

Creatorii proiectului „ARIPI” afirmă că primul desen animat VR din Republica Moldova a participat la diferite festivaluri de animație și de film din lume. Potrivit echipei, în doar două săptămâni, desenul animat a cucerit publicul și a fost inclus în programul oficial „New Media Film Festival”. Anume prin participarea „ARIPI” la diferite concursuri internaționale se explică absența unei distribuții largi – acestea sunt condițiile celor mai multe festivaluri. Cu toate acestea, autorii animației afirmă că datorită desenului animat despre Moldova, toată lumea va putea afla despre specificul țării și despre oamenii talentați, care trăiesc în ea.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.