La Chişinău se prevede crearea unui centru naţional de tineret, care va fi o structură unică de comunicare cu toate centrele de acest gen care funcţionează la nivel raional, transmite MOLDPRES.
O declaraţie în acest sens a făcut, astăzi, primul ministru Vasile Tarlev, la inaugurarea primei ediţii a Forumului Tinerilor, care se va desfăşura între 8-10 noiembrie în capitală.
În prezent, în Moldova funcţionează 58 de centre de resurse pentru tineri, iar în viitor urmează să fie deschise încă 25 de centre similare.
Premierul a menţionat că în următorii ani Guvernul va oferi tinerilor mai multe posibilităţi pentru instruire şi granturi mai avantajoase pentru propriile afaceri. Potrivit lui Tarlev, vor fi susţinute în continuare iniţiativele tinerilor la luarea deciziilor şi participarea acestora la dezvoltarea comunităţilor. Prim-ministrul a specificat că în anul 2006 Executivul a triplat alocaţiile de la Bugetul de stat pentru implementarea politicilor de tineret.
El a mai precizat că participanţii la Forum, împreună cu reprezentanţii structurilor administraţiei publice centrale şi locale, ai Legislativului şi Preşedinţiei, vor putea face un bilanţ a 3 ani de implementare a Strategiei pentru Tineret, aprobată de Guvernului Republicii Moldova în luna decembrie 2003, parte a Strategiei de creştere economică şi reducere a sărăciei.
Totodată, aceştia îşi vor împărtăşi viziunile asupra unui nou plan de acţiuni în domeniul tineretului pentru anii 2007-2009, care va fi primul document guvernamental consultat la scara naţională cu participarea tuturor tinerilor.
Victor Ţvircun, ministrul Educaţiei şi Tineretului, a precizat că Forumul a fost organizat pentru "a afla care sînt problemele cu care se confruntă tinerii, doleanţele lor şi prin ce mijloace aceştia ar putea să se implice în dezvoltarea ţării".
În opinia lui Mohamed Azzedine Salah, coordonator de programe în cadrul UNICEF-Moldova, "prin participarea la viaţa socială a ţării, tinerii din R.Moldova pot întrerupe cercul vicios al sărăciei, excluderii sociale, violenţei şi exploatării, în care sînt prinşi mulţi dintre ei". "Sîntem convinşi de faptul că doar prin eforturi conjugate, alături de tineri, putem schimba lucrurile în bine pentru ei", opinat coordonatorul de programe UNICEF-Moldova.
Evenimentul, aflat la prima ediţie, este organizat, în cadrul Zilelor Tineretului de către Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET), în colaborare cu Reprezentanţa UNICEF-Moldova. Acţiunea întruneşte circa 1000 de tineri din Republica Moldova, precum şi oaspeţi din România, Ucraina şi Rusia.
Potrivit datelor oficiale, circa 24 la sută din populaţia ţării o constituie tinerii, notează MOLDPRES. // Moldpres